Обявиха Крим за независима суверенна държава

Република Крим поиска официално Русия да я приеме
Обновена: 17 мар 2014 14:03 | 17 мар 2014 11:08, Елка Василева
657
Обявиха Крим за независима суверенна държава
Снимка: Reuters

Върховният съвет на Крим на свое извънредно пленарно заседание прие постановление „За независимост на Крим“.

Още по темата

За него гласуваха 85 депутати, съобщи пресцентърът на кримския парламент.

В приетия документ се посочва също така, че чрез Върховния съвет Република Крим „се обръща към Руската федерация с предложение за приемане на Република Крим в състава на руската федерация в качеството на нов субект със статут на република“, предаде ИТАР-ТАСС.

Република Крим се обръща с молба към ООН и всички държави по света да признаят държавата, създадена от народите на Крим, се казва още в решението на Върховния съвет на Крим.

Парламентът на Крим реши също така, че украинската държавна собственост на полуострова се национализира и става собственост на Република Крим.

Междувременно Градският съвет на Севастопол единодушно гласува градът да влезе в състава на Руската федерация като отделен неин субект. Решението бе взето единодушно на извънредно заседание на градския съвет. На него бяха одобрени резултатите от вчерашния референдума за статута на Кримския полуостров. 95,6 процента от гласувалите в Севастопол са се обявили за присъединяването към Русия.

Ръководителя на Координационния съвет на Севастопол Алексей Чалий бе уполномощен от съвета да подпише съответния договор с Русия.

Населението на Крим подкрепи с 96,6 на сто от гласовете на вчерашния референдум включването на украинския полуостров в състава на Русия. Това показват окончателните резултати от вота, съобщени днес чрез Тwitter от проруския премиер на Крим Сергей Аксьонов, предаде Франс прес. "Крайният резултат от референдума: 96,6 на сто "за"!" - пише Аксьонов.

Междувременно стана ясно, че долната камара на руския парламент ще приеме "в най-кратки срокове" законите, необходими за влизането на Крим в Руската федерация. Това заяви заместник-председателят на Думата Сергей Неверов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Неверов каза, че резултатите от вчерашния референдум ясно са показали, че жителите на Крим виждат бъдещето си "единствено в състава на Русия". Хората гласуваха за "възсъединяване на народ, който винаги е живял заедно", заяви Неверов, пише БТА.

Очаква се днес кримски парламентаристи да заминат за Москва за разговори по процедурата. Западът, САЩ и ЕС не признават референдума за статута на Крим и подготвят санкции срещу Русия, чиито войски от няколко седмици окупират Крим, отбелязва Асошиейтед прес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


657
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
491
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато не можеш сам да си браниш родината и дома не турци а и *** ще ти разпорят дирника
490
2
 
0
 
! Отговори
наивници преди 10 години
ами ако баба вземе че родикви турци сънувате бе мушмулитя държавата не се турцисира ,а ***
489
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не може Турция да прати войска в Добруджа ,защото ЕС и НАТО ни ,,пазят''.
488
1
 
10
 
! Отговори
кок преди 10 години
Да са живи и свбодни Кримчани.
487
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нашият,, главнокомандващ' , ,,обединителя на нацията'' 'пак се изказал за Крим ,вместо в името на националните интереси да възприеме по умерена позиция той се изживява като най яростен ,,ястреб'' като че ли е държавен глава на велика сила.
486
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До boyko_stoewКато "не газта в Крим е причината", защо национализират общоукраинска собственост?Да си вземат руското население и да им изплащат по 1000 долара пенсии и да говорят само на руски, щом само това е проблема.
485
1
 
11
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
И след време , ако ролите се разменят и Русия изпадне в дълбока криза , ще гласуват да се присъединят към Украйна ли ?
484
1
 
6
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Гледам много коментатори тука,дето нямат елементарни познания по история,демография и съвременна полит-икономика.Даже и математиката им е ниво трети клас.Това за 'Руските имперски интереси" е вече толкова изтъркано,колкото е "кой не скача е червен".Русия има икономически интереси и това е нормално.Така е и със САЩ и с ЕС.Но интересите на Русия няма как да са пряко свързани с Крим или с териториалната цялост на Украйна.Обстановката го налага...Не газта в Крим е причина за действията на Руси
483
4
 
2
 
! Отговори
analiz преди 10 години
Как така 13-те % кримски татари гласуваха ЗА присъединяване към Русия (към Сибир), или как 60 % кримски руснаци заработиха 97 %-ов Путинов вот ?
482
0
 
3
 
! Отговори
Кирил и Методиев преди 10 години
Под Крим има толова газ ,че ще могат да захранват "Южен поток " .За жалост той ще минава през Румъния .
481
4
 
0
 
! Отговори
язвичката преди 10 години
Как така 13-те % кримски татари гласуваха ЗА присъединяване към Русия (към Сибир), как българското малцинство там прегърна братята си или иначе казано как 60 % кримски руснаци заработиха 97 %-ов Путинов вот ?ще ви кажа как -има неща които се продават има и такива които не се продават аиде да видим кои ще е следващия осмелил се да се пребори за независимоста си
480
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички притежаващи оръжие да се съберем на мирен протест пред американското посолство и да пуснем един салют в чест на американския посланник! Дата Неделя 14 :00 часа!
479
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама разбира се, че 96% ще подкрепят!Много ясно, няма никакво съмнение, че 96% искат да са в Русия.То едно време и в България изборите се печелиха с пак толкова процента гласували за БКП!
478
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Покажете ми един американец да му пусна един куршум :) Не ми свидят 25 стотинки
477
1
 
13
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Аха! Когато става въпрос за нас не може , обаче за другите може :)))) Ех как Ви обичам умници мои :)))
476
0
 
0
 
! Отговори
маймун дере преди 10 години
Абе,джорналя!Вие до четвърти клас ходили ли сте на училище?Ако бяхте ходили(даже само ходили,без да става въпрос за учене),щяхте да научите,че "независима" и "суверенна",означава едно и също понятие.Същотото е,ако пишете "народна република",или "комуникационни връзки"Ами,учете малко,бе!
475
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Аз 564Правиш нелогични сравнения.Първо Крим си е баш руска територия от 56год подарена на украйна,и имат право на избор.2.Ние сме членове на ЕС,според теб дали Турция може да нападне току така страна член на евросъюза и нато?3. На твоята логика може си поискаме територии от румъния покрайнините на сърбия,почти цяла македония и беломорска тракия,така,че Ердоган да го . дух.....а и скоро ще свалят и него,ако следиш събитията там!
474
1
 
11
 
! Отговори
тя преди 10 години
Глас народен - глас божи
473
3
 
19
 
! Отговори
минчо преди 10 години
ЕС и САЩ са лицемери. Нали референдума е най-демократичният инструмент. Допитване до народа. Е щом народа иска така ами оставете ги така да живеят. Иначе двойният стандарт лъсва отвсякъде за едни мове за други не. А кога нас българите ще ни попитат искаме ли ш ЕС и НАТО или не? Май всички дето ни управляват не смеят да зададат този въпрос защото когато целокупният Бг народ гласува ВЪН от тези ограбващи ни съюзи ще секнат парите от САЩ и ЕС ш сметките на тези дето ни управлват. Ето голата истина
472
17
 
16
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Всички които се кефите на Русия и Путин, утре дали ще се кефите на Ердоган и Турция, когато решат да защитят турското население в Българя и по този начин да отхапят един голям залък от страната ни. Нима се съмнявате какъв ще е резултата на един референдум в Кърджалийско ?