Турция може да затвори Босфора за руски кораби

Анкара застава твърдо зад кримските татари
19 мар 2014 11:13, Елка Василева
82
Турция може да затвори Босфора за руски кораби
Снимка: архив, Reuters

Турският премиер Реджеп Ердоган предупреди, че Турция ще забрани преминаването на руските кораби през проливите Босфора и Дарданелите, ако бъде приложено насилие спрямо кримските татари.  Референдумът за Крим обтегна отношенията между Турция и Русия, след като Турция обяви, че не го признава за легитимен, тъй като фактически е анексия на Крим от страна на Москва, предаде БНР.

Още по темата
Анкара привика бившия председател на меджлиса на кримските татари и депутат от украинския парламент Мустафа Абдулджемил Къръмоглу за консултации. На пресконференция Къръмоглу заяви, че голяма част от кримските татари са бойкотирали референдума, като не са участвали в него. Той нарече комични твърденията, че в компактно населените с кримски татари райони участието в референдума е било 70 на сто и подчерта, че те разчитат на подкрепата на Турция.

Според дипломатически източници в Турция са обсъдени мерки във връзка с по-нататъшните действия на турската страна предвид развитието на ситуацията в Крим.

Турция иска да бъде запазена териториалната цялост на Украйна и правата и свободите на кримските татари да бъдат защитени в границите на суверенитета на Украйна. Ако НАТО вземе решение по този въпрос, Турция със сигурност ще се придържа към него.

Блокирането на Босфора за руските кораби е опция, която Турция държи. Според договора от Монтрьо, ако Турция сметне себе си за застрашена държава, намираща се в някаква непосредствена опасност, тя може по свое усмотрение да преустанови преминаването на кораби на черноморски държави като Русия през турските проливи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименномер 30 Руските хирурзи за абсолютните професионалист в тази област и точните хора,които ще го направят! :)
50
0
 
1
 
! Отговори
bez ime преди 10 години
Gledam tuka Povecheto ot komentirashştite govoriat Direktno Gluposti,Abe Uchete se parvo da vidite za kakvo stava vapros v Sveta,Russia pravi tova koeto tebva da napravi,A shto se kasae za Zatvarjneto na Bosfora tova sa PALNİ GLUPOSTİ,Sveta veche ne se upravliava S Voyni a s İkonomicheski blokadi!! Parvo vijte v Bulgaria kakvo stava i v kakvo ikonomichesko sastoyaniye e,Sled tova Opravyayte sveta, i nedeyte da pishete Gluposti.
49
5
 
3
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Дано го направят, и да изчезне проблема турция. С Кюрдистан ще имаме дружески взаимоотношения.
48
5
 
6
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
да бе, това да не им е "бащиния" те ли са копали Босфора, че ще го затварят, Това да не им е панамския канал, или суецкия.
47
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Mnogo tatari sa glasuvali za Rusia. Nikoi ne iska Turzia.
46
11
 
6
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Турция пок се пъне да си приписва някакви исторически вързки там където ги няма. Просто кримските татари нямат нищо общо с Турция и никога не са имали. Освен това те също участваха в референдума. Нали ако се чустваха заплашени щяха да гласуват против. Турция да не се пъне, щото ако Русия си затвори пазарите за техните стоки ще гризнат яко дръвце.
45
4
 
3
 
! Отговори
58 преди 10 години
58 ти така ли направи а а надували резаната гега а а женати и тя нали? щерка ти турчин ли ти докара.кажи бре
44
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ядрена тояга за чобан Ердоган и неговите мюсюлмански братя. Менделеевата таблица наизуст.
43
8
 
9
 
! Отговори
Оги преди 10 години
Тоя па *** Ердоган, къде е трагнал да затваря Босфора за Русия ?! Май иска Константинопол и Византия да се възстановят, а не Османската му измислица!
42
3
 
10
 
! Отговори
фалафел преди 10 години
Много глупост много нещо в този форум! Небивалица след небивалица! На кой му била дизелова подводницата на кой му бил ***...А на никой не му идва на ум, че турските дипломати са ученици на английските и разсъждават много по-европейски от упражняващите се във форума набедени европейци!
41
4
 
6
 
! Отговори
i=n= преди 10 години
.....3000000 кримски татари.....В границите на могъща Русия?!.....А българските турци....Вграниците на малка и продажна Бьлгария?!......Не ми се мисли?! И не забравяйте,че Ататюрк,не е кумир на Ердоган!!!
40
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе хора, айде стегнете се бе. Руснаците каквито и да са...целият свят е срещу тях и мизерийте и подмолните игри, който правят. Айде няма нужда от глупости. Шайка корумпирани пияници...нищо повече. Путин явно иска да си умори народа...жалко.
39
12
 
14
 
! Отговори
Дрънкам си глупости преди 10 години
Ердоган просто си говори ей така да плаши гаргите.Само плиткоумни типове сравняват подводници 1 руска срещу 30 турски , недейте бе , не е сериозно!!!!!! Ако турците тръгнат да спират руснаците през Босфора наистина , това е началото на 3 та световна война и *** ще бъдат изпепелени за минути....
38
7
 
13
 
! Отговори
българина Али преди 10 години
Всеки руснак който приеме Исляма и се сюнетиса само може да минава през Босфора.
37
13
 
3
 
! Отговори
неравна борба преди 10 години
Руския черноморски флот разполага с една дизелова подводница срещу 30 турски подводници.
36
3
 
15
 
! Отговори
Смях преди 10 години
Сега лъсна истината.... От известно време повтарям, че всичко това което се случи на Украйна е част от по мащабен сценарии..Основната част от сценария е дестабилизация на Русия и финансово изтощаване със последващо разчленяване на малки държави и експлоатация на РЕСУРСИТЕ! А близката цел беше изолиране на Руския Черноморски флот от Средиземно море..И ако не беше светкавичната реакция на Москва губеха най големите си Черноморски пристанища..И тук се намесва Ердоган който има интереси във Сирия !
35
9
 
8
 
! Отговори
Ивелина преди 10 години
Турция да внимава, че ако се разсърди Руската Мечка, лошо я чака!!!
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Росатом трябваше да започне строежа на АЕЦ Akkuyu в началото на 2014г., но поради проблеми с сигурността и опазването на околната среда, първата копка се отлага за началото на 2015г.Mitsubishi и Areva планират започване на строителство на втора АЕЦ в Sinop през 2017г.Така, че ако росатом се откаже южните ни съседи имат алтернатива.
33
1
 
7
 
! Отговори
Dublin преди 10 години
А ако насили над татари упражнят майдановците, тогава какво правим??? ...spirame koritata na nato-vcite...;))
32
2
 
8
 
! Отговори
Одрин преди 10 години
Че тя Турция вече веднъж го направи - на 08.08.2008 г. не пусна американците в Поти, Грузия.