Не сепаратизъм, а бедност плаши Молдова

Интересите на Москва не са големи като в Крим, пише Франс прес
28 мар 2014 19:13,
47
Не сепаратизъм, а бедност плаши Молдова
Снимка: архив, Reuters

Молдова - бивша съветска република изправена пред сепаратизма на рускоезичен регион, се тревожи от евентуално повторение на украински сценарий в нея, но жителите й се страхуват преди всичко от влошаването икономическата ситуация, която и без това вече е катастрофална, пише в материал на Франс прес.

Руски военен контингент е разположен от началото на 90-те години в сепаратисткия регион Приднестровие с рускоезично мнозинство, точно както украинския полуостров Крим, който беше присъединен към Русия. Руското командване обяви в края на миналата седмица, че е извършило маневри в Приднестровието.

На централния пазар на столицата Кишинев хората се тревожат за момента най-вече от рисковете от влошаване на бедността в случай на дестабилизация. "Пенсиите и сега са малки и недостатъчни. Подобен хаос би причинил още повече щети", заявява 58-годишната Зеновия. Пенсията й от 60 евро месечно я принуждава да продължи да
продава хляб на пазара през всички ден от седмицата, за да преживява. Тя се страхува и от подновяване на въоръжения конфликт от началото на 90-те години. "Не бихме искали това да се повтори. Имаше загинали, много  жени останаха вдовици", казва Зеновия.

Молдовският президент Николае Тимофти открито посочи заплахите за неговата страна. "Има много общо между събитията в Крим и ситуацията в Приднестровието, сепаратисткия руски регион в източната част на страната на границата с Украйна, подчерта той. Властите в Приднестровието биха искали да се присъединят към Русия.

Територията с 550 000 жители се отцепи през 1990 г., когато се разпадна Съветския съюз, за да избегне риска, който според нея съществуваше, от "румънизация" в Молдова, която до голяма степен е румъноезична и граничи с Румъния. Молдова беше румънска територия до Втората световна война.

След като получи незавимост през 1991 г., Кишинев се опита да си върне Приднестровието, но без успех. Кратка война, която приключи през 1992 г., включваща интервенция на руските сили, отне живота на стотици хора. Оттогава Русия поддържа войници в Приднестровието, против волята на молдовското правителство и въпреки ангажимента, поет през 1999 година, да ги изтегли.

Мнозина обаче смятат, че Москва има по-малко интереси в Приднестровието, отколкото в Крим. "Вярвам, че руснаците нямат нужда да присъединяват толкова малка територия, която вече е окупирана от тяхната армия", твърди икономистът Виктор Грама.

"Не вярвам, че ще се случи същото като в Крим. Нашето Приднестровие изобщо не представлява същия интерес за Русия", смята и Николае Спану, продавач на градинарски ножици, който по-рано е работил в Европа и Русия, за да свърже двата края.

Впрочем, мнозина от хората на централния пазар смятат, че с присъединяването на Крим Русия поправя "историческа грешка". "Присъединяването на Крим към Украйна през 1954 година беше грешка. Владимир Путин просто я поправи", смята Спану.

Сега обаче сближаването с ЕС е това, което поражда надежди. Молдова е една от двете страни от бившия съветски блок, наред с Грузия, които парафираха споразумение за асоцииране с ЕС по време на срещата на върха на "Източното партньорство" във Вилнюс през ноември, докато Украйна внезапно се отказа. Молдовският президент настоя ЕС да ускори подписването, а следователно и влизането в сила на споразумението, предвид
събитията в Украйна.

"Надявам се, че Молдова ще влезе в Европейския съюз. Ние се надяваме, че това ще ни позволи да имаме по-добри пенсии, по-почтени управници", казва Зеновия.

Според Спану обаче "страната не бива да се принуждава да избира между ЕС и Русия", която остава важен търговски партньор. Притисната между Румъния - член на ЕС, на запад, и Украйна, Молдова с нейните 3,5 милиона жители е най-бедната страна в Европа с БВП от 2037 долара на глава от населението през 2012 г. по данни на Световната банка (спрямо 40 хиляди долара във Франция).

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 20, Гущера, искаш да кажеш, че България само с робството си в ЕС може да живурка?
27
1
 
1
 
! Отговори
Тервел преди 10 години
Ето какво се случва като власта вземат протежетата на "демократите"Първа сръпка,вдигане цената на газта за битови нужди(Украйна) с 50%,орязване парите за здравеопазване с 50%,вдигане ДДС от 18 на 20,вдигане данъка върху доходите от 16 на 18,замразяване на заплатите и още много други демократични мерки под диктовката на МВФ.
26
0
 
3
 
! Отговори
AРХАНГЕЛ до 35,36,37 преди 10 години
Добро утро! Ако може, пишете на КИРИЛИЦА! Правописът, който ползвате е непонятен! Така и не разбрах кой *** наложи тези маймуноидни знаци!
25
1
 
0
 
! Отговори
toni преди 10 години
NQMA KOMUNIZUM I KAPITALIZUM prosto edna imperiq se opitva da zazeme druga,trqbva da si mnogO tup za da ne go proumeesh.Kolkoto do komunizma,toi e v nai razvitata ikonomika v svet-CHINA,na koqto qnkite ne pridirqt 4e e 4evrena
24
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Запада драпа към Русия.Геополитиката е очевадна.
23
8
 
4
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
Смятате ли, че българите сте по-добре за ЕС, отколкото романците? Нали?
22
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И там е пълно с роми като в България и страната се разпада и ще стане част от Румъния и Мангалия ако не се намеси Русия.
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На тези дето им липстват отминалите времена да заминават за северна корея и ще са в стихията си.
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук доста си мечтаят за отминалите времена на комунизма. Явно има още крадливи мързеливци които искат да само да получават заплати затова че са мързеливи. Комунизма проми овчите мозьци и няма връщане назад!
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да не би молдофците да се изселват в България та са застрашени от бедност или и там ги управляват комунистите които им трупат кредити?
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Умния гущер,ти да не си завършил УНСС.Мозъкът ти се е спаружил.
17
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Ако има краве сирене, овчето е свършило. Ако има Камчия, няма Сервилат.За всичко трябваха връзки - тоалетна хартия, цимент, бидета, шарнири за колата."Нямаше много неща. Намаше обаче и страх за утре - на никой и през ум не му минаваше да се кахъри какво ще работи утре за да си плаща сметките и храната и жилището. Сега има тоалетна хартия, цимент, бидета, шарнири, но има и безработица голям %, а който не е безработен има голям страх и работи като добиче за шефа иначе остава без работа.
16
5
 
7
 
! Отговори
st преди 10 години
Същият просташки народ като бг-то хехехеехехехе
15
17
 
19
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До анонименВинаги е имало дефицит на ВСИЧКО. Ако има краве сирене, овчето е свършило. Ако има Камчия, няма Сервилат. За всичко трябваха връзки - тоалетна хартия, цимент, бидета, шарнири за колата. Асортимента беше една милионна от този, който имаме сега. Качеството беше плачевно и хигиената в магазините като в ***.
14
24
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
До АнонименБолен мазък!Имаше всичко по магазините и истинска храна,Родопа си беше Родопа-МЕСО,киселото мляко истинско,кашкавал,сирене......Да! Кока Кола беше дефицит и другите лъскави стоки,но гладни нямаше!Живеехме и не сме били гладни.Всичко изчезна от рафтовете на 11 ноември 1989 предишния ден си имаше всичко в магазина!
13
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нормално е това разширение на ЕС да спре някога .. иначе след години ще присъединяват Тунис Мароко и др. ако те до тогава не са се присъединили сами .. тоест преместили се
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ама не.
11
8
 
13
 
! Отговори
rusnak преди 10 години
Какво се чудите, Молдованците са същите *** като Румънците?
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Молдованци, не се срахувайте! Скоро и при вас ще дойде арабската пролет и всички молдовани ще има собствен бизнес!
9
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ДесенВеднага ти казвам - излизане от валутен борд, фалиране на всички банки за сметката на партията която управлява България от 70 години насам, пак заплати по половин долар, празни магазини, празни джобове, редене за кисело мляко от 5 сутринта - вече сме го играли, ама явно на тиквуняците не им е било достатъчно.