US ескадрен миноносец "Доналд Кук" навлезе в Черно море

На борда му има ПРО система "Иджис"
10 апр 2014 21:12, Елка Василева
119
US ескадрен миноносец "Доналд Кук" навлезе в Черно море
Снимка: архив, Reuters

Американският ескадрен миноносец "Доналд Кук" с противоракетна система "Иджис" на борда си навлезе в Черно море, съобщи източник от руското министерство на отбраната, цитиран от ИТАР-ТАСС.

 "Според наличните данни на 11 април към него ще се присъедини големият разузнавателен кораб "Дюпюи де Лом". Има и информация, че вероятно на 14 април в Черно море ще влезе и миноносецът "Дюплекс" от военноморските сили на Франция", съобщи същият източник.

 "По този начин фактът, че в югозападната част на Черно море от края на март се намира спасителният кораб "Ализе" на френските ВМС, за първи път от 2008 г. в Черноморския басейн близо до руските граници се създава военноморска групировка на НАТО", отбеляза той.

Още по темата

Според същия руски източник, изпращайки кораби в Черно море, НАТО преследва няколко цели наведнъж - да се окаже морална подкрепа на властите в Киев, да се демонстрира сила спрямо Русия с цел нейното възпиране, да се събират разузнавателни данни за мероприятията на руското военно командване в Крим и другите крайгранични с Украйна райони на Русия, включително радио- и радиотехническо разузнаване против руските въоръжени сили.

Възможно било "Доналд Кук" да посети турски и румънски пристанища, но засега не било известно ще влезе ли той в украинското пристанище Одеса, за да демонстрира подкрепата на САЩ за днешното ръководство в Киев, добавил източникът.

Той специално подчертал, че в руското военно министерство разглеждат появата в Черно море на американски боен кораб с противоракетна система "Иджис" като стремеж на САЩ "максимално да приближат морската компонента на своята система за ПРО към територията на Русия". Източникът обръща внимание на зачестилите посещения на американски бойни кораби с противоракетна система на борда в Черно море.

ИТАР-ТАСС припомня, че "Доналд Кук" ще стане първият от четири американски кораба, които ще образуват основния ударен елемент от началния етап на разгръщането на системата за ПРО в Европа. Тези кораби са снабдени с комплекс ракети прехващачи "Иджис" с поразяващ блок SM-3, способни да унищожават балистични ракети в извънатмосферното пространство. Тези сили ще бъдат обединени в единна система с радар за ранно оповестяване в Турция и със строящия се в Румъния пусков блок за ракети "Иджис" с наземно базиране, който трябва да застъпи на бойно дежурство през 2018 г.

Агенцията добавя още, че съгласно конвенцията от Монтрьо за режима на преминаване на военни кораби през Босфора и Дарданелите военни кораби на нечерноморски страни в Черно море не може да пребивават там повече от 21 денонощия, а общият им тонаж за всяка страна не може да надвишава 30 000 тона.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
До 76 преди 10 години
Интересни упражнения са ви дали . Хайде сега да направим още сметки, за да лазберем коя страна е по-развита на база БНП/площ. Да сравним Люксембург и Япония! Или Монако и Китай? Или Лихтенщайн и САЩ? Чакам 1 верен отговор. Чакам изводи от сметките! Седни си, двойка! Милото на мама! Жал ме е за теб.
75
3
 
11
 
! Отговори
щирлиц преди 10 години
Черно море има само един тесен изход.Дано да са запомнили къде се намира...
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До дбжНаполеон да не е германец ????
73
5
 
4
 
! Отговори
Tezi Prekaliha преди 10 години
Tezi bukluci da si vzemat rajdiasaloto jeliazo I da se omitat. Kato glisti na buca tor se boriat a ne vijdat che Ruska mechka ima srestu tiah.
72
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
защо русия не се месеше в протестите на Чили на Бразилия що не ходена там руски дипломати да реват давайте братя свергнете тези американски нацисти що никой руски дипломат не раздава кифличке на бедните южно американци?
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
102 Украйна не е в НАТО Русия също защо Русия да не може да си държи армията на 40 км от границата?
70
1
 
3
 
! Отговори
"умен"! преди 10 години
Интересно каква война е водила Русия с Франция и същевременно е била съюзник с Франция? Или пак някой *** ***, на когото е вменено да е русофоб се е опитал да ръси мозък? И нека тези *** да знаят какво е казал Чърчил през ВСВ : "...ще видим кой побеждава и на него ще помогнем...". Някои така се идентифицират към победителите. Но тъпите *** и българските простаци не обичат да четат...
69
8
 
5
 
! Отговори
дбж преди 10 години
Моля всички *** и прости русофили, да си напънат малко мозъчетат и да кажат един случай в който Русия самостоятелно е печелила някоя война???НЯМА ТАКАВА!! Някой може да се обърка и да каже Отечествената срещу Наполеон-но бърка, там са съюзници с Франция и Англия!! А когато са сами -русите са трагични, Японската война е доказателство за това!! И за кво се пъне тоя *** Шутя, като знае че винаги е бил съюзник с Англия и Франция-срещу тях няма шанс!! Сравнете само Икономиката им!!!
68
2
 
7
 
! Отговори
Глупости! преди 10 години
Мислете господа! Какво ви интересуват американските кораби?Не се ли досещате, че като източна граница на НАТО има някакви рискове?Ако руска ракета изстреляна от Крим бъде отклонена, а не унищожена и траекторията и бъде удължена с около 200-300 км ще падне около София.При наличие 40 бойни глави ще покрие територия с радиус 50-60 км. Да, попада в София, а не в цивилизована Европа.Ето защо сме в ЕС и НАТО.И без сълзите на Паси щяха да ни приемат.Но евтино ни продадоха нашите защото са ***.
67
4
 
8
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
както е влезнал така и ще излезе (без никой да го забележи, като пръд,@ от ***)
66
14
 
4
 
! Отговори
манчо чичо преди 10 години
Браво на НАТО!! Нормално е да си пазим границите от мръсните и пияни братушки!!! Някой прави ли им проблем, като летят руски самолети по нашите граници??? На Шутя трябва да му го нашутят!!!
65
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименВиж руснаците може да ти демонстрират за колко време може да потъне :)
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 89 та кажи защо лъжеш?
63
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой знае ли за колко време потъва този кораб?
62
3
 
14
 
! Отговори
КИРИЛ СОФИЙСКИ преди 10 години
СЕГА ВЪПРОСЪТ Е ДАЛИ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ЧЕРНО МОРЕ ?!?!?!?
61
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Благодаря че ме нарече ясен знаеш ли ти пък си тъмен облачен без бъдеще.
60
8
 
8
 
! Отговори
До 94 преди 10 години
Мангитата са електората на БСП-БКП които пък са руско шпионска партия създадена да съсипе Бг. Ти не виждаш толерантността на партията към малцинствата а плюеш по ЕС ,ясен си...
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ИВАНОВНяма да успее да стигне до там :)
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 85 тва теб ЕС мангалино скоро ще те карат със закон да го правиш нали в ЕС-то ревете за правата на гейовете успех.
57
1
 
7
 
! Отговори
ИВАНОВ преди 10 години
АЗ ПРЕДЛАГАМ ДА ИЗПРАТИМ НАШИЯ "ФЛАГМАН " " ДРЪЗКИ," ДО БРЕГОВЕТЕ НА САЩ !