US ескадрен миноносец "Доналд Кук" навлезе в Черно море

На борда му има ПРО система "Иджис"
10 апр 2014 21:12, Елка Василева
119
US ескадрен миноносец "Доналд Кук" навлезе в Черно море
Снимка: архив, Reuters

Американският ескадрен миноносец "Доналд Кук" с противоракетна система "Иджис" на борда си навлезе в Черно море, съобщи източник от руското министерство на отбраната, цитиран от ИТАР-ТАСС.

 "Според наличните данни на 11 април към него ще се присъедини големият разузнавателен кораб "Дюпюи де Лом". Има и информация, че вероятно на 14 април в Черно море ще влезе и миноносецът "Дюплекс" от военноморските сили на Франция", съобщи същият източник.

 "По този начин фактът, че в югозападната част на Черно море от края на март се намира спасителният кораб "Ализе" на френските ВМС, за първи път от 2008 г. в Черноморския басейн близо до руските граници се създава военноморска групировка на НАТО", отбеляза той.

Още по темата

Според същия руски източник, изпращайки кораби в Черно море, НАТО преследва няколко цели наведнъж - да се окаже морална подкрепа на властите в Киев, да се демонстрира сила спрямо Русия с цел нейното възпиране, да се събират разузнавателни данни за мероприятията на руското военно командване в Крим и другите крайгранични с Украйна райони на Русия, включително радио- и радиотехническо разузнаване против руските въоръжени сили.

Възможно било "Доналд Кук" да посети турски и румънски пристанища, но засега не било известно ще влезе ли той в украинското пристанище Одеса, за да демонстрира подкрепата на САЩ за днешното ръководство в Киев, добавил източникът.

Той специално подчертал, че в руското военно министерство разглеждат появата в Черно море на американски боен кораб с противоракетна система "Иджис" като стремеж на САЩ "максимално да приближат морската компонента на своята система за ПРО към територията на Русия". Източникът обръща внимание на зачестилите посещения на американски бойни кораби с противоракетна система на борда в Черно море.

ИТАР-ТАСС припомня, че "Доналд Кук" ще стане първият от четири американски кораба, които ще образуват основния ударен елемент от началния етап на разгръщането на системата за ПРО в Европа. Тези кораби са снабдени с комплекс ракети прехващачи "Иджис" с поразяващ блок SM-3, способни да унищожават балистични ракети в извънатмосферното пространство. Тези сили ще бъдат обединени в единна система с радар за ранно оповестяване в Турция и със строящия се в Румъния пусков блок за ракети "Иджис" с наземно базиране, който трябва да застъпи на бойно дежурство през 2018 г.

Агенцията добавя още, че съгласно конвенцията от Монтрьо за режима на преминаване на военни кораби през Босфора и Дарданелите военни кораби на нечерноморски страни в Черно море не може да пребивават там повече от 21 денонощия, а общият им тонаж за всяка страна не може да надвишава 30 000 тона.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тука пишат едни и същи глупендъри с опорни точки.жал ми е за вас момчета. Жал ми е, че Русия и тук успява да раздели народа с лостовете си и платените си политици.
15
19
 
7
 
! Отговори
ot USA преди 10 години
GOD BLESS THE USA,THE GREATEST COUNTRY OF ALL.RUSSIA IS A COMMUNISTIC PISSHOLE AND THE RUSSIANS ARE SCUMBAGS,SEEK AND DESTROY THEM
14
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПРОТИВОРАКЕТНА СИСТЕМА ИДЖИС АМА ЩОМ НЕ СА МИНЖИС НИКАКВА РАБОТА НЕ ВЪРШАТ. А ВИЕ ГЛЕДАЙТЕ И СИ ТРАЙКАЙТЕ. ТЕ ХАМЕРИКАНЕТАТА И В УШИТЕ ЩЕ ВИ ГО И ПАК ЩЕ ГЛЕДАТЕ И ЩЕ СИ ТРАЙКАТЕ. НАЛИ? Е НА ТОВА СЕ ВИКА ПРЕКЛОНЕНА ГЛАВИЧКА САБЯ НЕ Я СЕЧЕ. ЗАТОВА ТУРЧЕТАТА ПЕТ ВЕКА СА ВИ Е.АЛИ И КЛАЛИ ЗАЩОТО КАКТО Е КАЗАЛ ЕДИН ВЕЛИК ЧОВЕК. НЕ НАРОД НЕ НАРОД А ***. И С ТУЙ ЩЕ ЗАВЪРША. ПОМНИТЕ ЛИ ЦАРО? ОБЯВИ ВОЙНА И НАРОДА ГО ОТНЕСЕ Х.Я? Е СЕГА ПАК ЩЕ ГО ОТНЕСЕТЕ Х,Я.
13
4
 
24
 
! Отговори
Наско Шукри преди 10 години
А пък българите имат корабче с картечница и нафтова подводница. От желязо. Подводницата май я приватизираха, но корабчето май си бачка. Скоро ходиха някъде на разходка с него.
12
4
 
31
 
! Отговори
Сикиджем Мирза преди 10 години
Тия не знаят какво става, когато на балканеца му прекипи. Изобщо не трябва да се вясват в тази част на света.
11
6
 
30
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Да се махат веднага тези боклучари.....
10
4
 
27
 
! Отговори
любопитен преди 10 години
До АнонименА може ли да стреля от дъното на Черно море
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
русия си има аврора.що не ни го оставите на нас това корито за музей.ще го боядисваме редовно и ще участваме по европейски програми
8
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе нещо се спичат нещата. атакистчетата май ще ходят да берат дини.
7
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доналд Кук да си удвои охраната и да не закотвя. че първа ще изчезне котвата.бая желязо е
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Trolove zahapvaite...
5
3
 
27
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Няма ли да докарат и Доналд Дук?
4
5
 
49
 
! Отговори
??? преди 10 години
Само на мен ли ми се струва така, или наистина в скоро време руска мечка ще седи на Босфора, Истанбул пак ще се нарича Константинопол, а много християнски църкви ще бъдат възстановени, макар че върху руините им векове наред са се издигали джамии?
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
колко гори този мининосец?
2
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе то се е видяло - скоро ще има кютек
1
5
 
44
 
! Отговори
Управляващи, мислете преди 10 години
и лобирайте:1. Скоро започва курортният сезон по нашето Черноморие. За нас това е важно перо в икономиката. Нито имаме възможност да водим войни, нито бихме воювали срещу Русия, нито моментът е подходящ нечии войски да се настаняват точно сега на наша територия.2. Ако САЩ искат да се стрелят с руснаците, да правят това от територията на Турция. Нали всячески помагаха точно на тази държава години наред?3. Турците все още ли настояват да строят атомна електроцентрала близо до нашата граница?