US ескадрен миноносец "Доналд Кук" навлезе в Черно море

На борда му има ПРО система "Иджис"
10 апр 2014 21:12, Елка Василева
119
US ескадрен миноносец "Доналд Кук" навлезе в Черно море
Снимка: архив, Reuters

Американският ескадрен миноносец "Доналд Кук" с противоракетна система "Иджис" на борда си навлезе в Черно море, съобщи източник от руското министерство на отбраната, цитиран от ИТАР-ТАСС.

 "Според наличните данни на 11 април към него ще се присъедини големият разузнавателен кораб "Дюпюи де Лом". Има и информация, че вероятно на 14 април в Черно море ще влезе и миноносецът "Дюплекс" от военноморските сили на Франция", съобщи същият източник.

 "По този начин фактът, че в югозападната част на Черно море от края на март се намира спасителният кораб "Ализе" на френските ВМС, за първи път от 2008 г. в Черноморския басейн близо до руските граници се създава военноморска групировка на НАТО", отбеляза той.

Още по темата

Според същия руски източник, изпращайки кораби в Черно море, НАТО преследва няколко цели наведнъж - да се окаже морална подкрепа на властите в Киев, да се демонстрира сила спрямо Русия с цел нейното възпиране, да се събират разузнавателни данни за мероприятията на руското военно командване в Крим и другите крайгранични с Украйна райони на Русия, включително радио- и радиотехническо разузнаване против руските въоръжени сили.

Възможно било "Доналд Кук" да посети турски и румънски пристанища, но засега не било известно ще влезе ли той в украинското пристанище Одеса, за да демонстрира подкрепата на САЩ за днешното ръководство в Киев, добавил източникът.

Той специално подчертал, че в руското военно министерство разглеждат появата в Черно море на американски боен кораб с противоракетна система "Иджис" като стремеж на САЩ "максимално да приближат морската компонента на своята система за ПРО към територията на Русия". Източникът обръща внимание на зачестилите посещения на американски бойни кораби с противоракетна система на борда в Черно море.

ИТАР-ТАСС припомня, че "Доналд Кук" ще стане първият от четири американски кораба, които ще образуват основния ударен елемент от началния етап на разгръщането на системата за ПРО в Европа. Тези кораби са снабдени с комплекс ракети прехващачи "Иджис" с поразяващ блок SM-3, способни да унищожават балистични ракети в извънатмосферното пространство. Тези сили ще бъдат обединени в единна система с радар за ранно оповестяване в Турция и със строящия се в Румъния пусков блок за ракети "Иджис" с наземно базиране, който трябва да застъпи на бойно дежурство през 2018 г.

Агенцията добавя още, че съгласно конвенцията от Монтрьо за режима на преминаване на военни кораби през Босфора и Дарданелите военни кораби на нечерноморски страни в Черно море не може да пребивават там повече от 21 денонощия, а общият им тонаж за всяка страна не може да надвишава 30 000 тона.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
6
 
35
 
! Отговори
към 35 преди 10 години
До панамаТова корито може да стреля извън атмосферата, но има "Ахилесова пета" - страх го е от нисколетящи ракети. Радарът му ги засича твърде късно. Лесна мишена е за руските Клаб-К, които са вече в Крим.
35
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
сега доларът ще тръгне нагоре.
34
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
45 , я обясни как тия руски "ракети" не ги лови ПРО, *** Томахавки също не ги лови ха, ха, ха
33
8
 
47
 
! Отговори
недоволен преди 10 години
На борда му има ПРО система "Иджис" . По всички медии ни информират за страшната система "Иджис", а що не напишете нещо за руското торпедо "Шквал". Докато мигнат янките и ще отидат при рибите. Дай боже да не се стига до там, но на някои американски политици много им се иска да провокират Русия. Да не забравят че тук не е Панама, Авганистан, Ирак или Либия, тук ще ядат здрав руски к*р.
32
0
 
19
 
! Отговори
към 40 преди 10 години
До ммПодготовката в Алабино за 9 Май върви по график. Тази година ще демонстрират "Хризантема".
31
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Баба Ванга е казала, ще има война с милиони жертви и Европа ще бъде обезлюдена! Който оцелее, ще страда от ужасни болести, заради ядреното оръжие.
30
2
 
26
 
! Отговори
курчатов преди 10 години
Пуснете им цар бомба 50 МТ. Черно море ще стане блато. Да *** мафиотите по морето!
29
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
РУСКИТЕ РАКЕТИ ИСКАНДЕР, ТОПОЛ-М И САЙТЪН НЕ ГИ ЛОВИ АЙДЖИС !!!!!
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да им пуснат реклами.24 часа нон стоп,гледам имат" сателитни чинии".американски реклами само,за гъбички по краката, херпес и диария,може и топ ШОПвиж за гъбичките по краката трябва да се притесняват в черното море.
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДО 20. ТИ СИ ОТ ТРЕТИЯТ ВИД А ЗНАЕШЛИ КОИ СА ОТ ТРЕРИЯТ ВИД? ТЕЗИ КОИТО ИМ ГО ПРАСКАТ В УШИТЕ И ИМ ИЗЛИЗА ПРЕЗ ЗАДНИТЕ ЧАСТИ. ТАКИВА СЕ НАМИРАТ НА СЕВЕРОЗАПАД ОТ БЪЛГАРИЯ. ПРИ НАС В БЪЛГАРИЯ ТАКИВА НЕ ВИРЕЯТ ИЛИ АКО ПРОИМА ЩЕ ГИ ПРОВИСИМЕ НА НЕКОЙ БАЛКАН НАДОЛУ С ГЛАВИТЕ. ТУКА СА БАЛКАНИТЕ НИЕ НЕ СЕ Е.ЕМЕ.
26
1
 
41
 
! Отговори
До стоян петров преди 10 години
Вие май си мислите ,че като почне войната ще си стойте в къщи в блаженство и кеф ,чакайки смъртта на Русия и ще продължавате да пишете глупости по форумите!?Хич и не се надявайте!Ще вием на умряло всички в България!И тогава....злото ще покрие целия свят!Ако имате "късмет" да видите края на войната ще разберете що за глупости сте писали!И най-лошият мир е по-добър от най-добрата война!А тая добра американска "демократична" война ще бъде и последна за *** зомбирано човечество!
25
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До стоян петровА след като Америка реши веднъж завинаги проблема с Русия, след това Америка или Турция ще реши веднъж завинаги проблема с България.
24
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САЩ БЪРЗАТ ДА ВЛЯЗАТ В САМОУБИЙСТВЕНА ВОЙНА ЗА ТЯХ, ЗАЩОТО СЕ ИЗПРАВЯТ С/У МНОГОКРАТНО ПО СИЛЕН ПРОТИВНИК РУСИЯ.РУСИЯ Е ГОТОВА ДА ВОЮВА С/У ЦЯЛ СВЯТ АКО СЕ НАЛАГА!ТОВА БЪРЗАНЕ НА САЩ Е ПОРОДЕНО ОТ ФАКТА 4Е ИМ ИЗТИ4А ВРЕМЕТО Т.Е ПРЕЗЕРВАТИВА НАР.ФЕД СЕ ПУКА И ТОВА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ГРАЖДАНСКА ВОЙНА В САЩ, КОЯТО ЩЕ ДОВЕДЕ ДО КРАЯТ НА ТАЯ ЗЛА И САТАНИНСКА ЮДЕЙСКО МАСОНСКА ГИЛДИЯ ОГРАБВАЩА НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА РЕСУРСИТЕ И ВПОСЛЕДСТВИЕ НА МВФ, ЕС, НАТО, СБ И ВСИ4КИ ТЕХНИ ОКТОПОДИ СЛУЖЕЩИ ИМ ЗА НОВ.СВ.РЕД
23
0
 
16
 
! Отговори
Доналд Ръмсфелд преди 10 години
Преди 10-15 години аз като военен министър на Америка заявих по една американска телевизия: "Ние се готвим за война с Русия!"Тогава никой на изток и запад не обърна внимание на думите ми.Америка и Русия имаха добри отношения и никой не вярваше, че имаме таен план за нападение срещу Русия. Чакаме само някакъв удобен предлог, международен конфликт,инцидент, за да го използваме за въоръжена агресия. Сега вече повярвахте ли на думите ми отпреди 10-15 г.,че искаме да нападнем Русия?И вие ще участвате
22
39
 
3
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Няма значение как ще започне войната! Важното е Америка да реши проблема Русия. Сега и завинаги!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
21
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На екипажа за надъхване му прожектират "Рамбо" и "Роки 4"
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Тези сили ще бъдат обединени в единна система с радар за ранно оповестяване в Турция и със строящия се в Румъния пусков блок за ракети "Иджис" с наземно базиране, който трябва да застъпи на бойно дежурство през 2018 г."Ура, когато завалят ракетите, нас ще ни заобикалят.
19
4
 
31
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Да ви кажа ли какво прави тази гемия в Черно море? Понеже е скъпо да се утилизира а тя е стара с нея ще започне войната. Сами ще си я взривят и ще обвинят за това Русия за да я нападнат. Това е сценария които следват Американците в Северна Корея в Ирак и Иран. Само дето сметките им за Руснаците са криви хем ще ги бият хем ще ги е.ат. Само не знам защо нашите политици във всички войни са взимали винаги страната на губещите. Сърбите имат поговорка ,,Във война нападни България и винаги ще спечелиш"
18
3
 
21
 
! Отговори
хляб без сол преди 10 години
да му пратим агенти от нап и данъчни.после от ХЕИ.може и да им предложим кредит ,краткосрочен.няма да уцели босфора на връщшане
17
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
влизането е лесно , въпроса е в излизането