US ескадрен миноносец "Доналд Кук" навлезе в Черно море

На борда му има ПРО система "Иджис"
10 апр 2014 21:12, Елка Василева
119
US ескадрен миноносец "Доналд Кук" навлезе в Черно море
Снимка: архив, Reuters

Американският ескадрен миноносец "Доналд Кук" с противоракетна система "Иджис" на борда си навлезе в Черно море, съобщи източник от руското министерство на отбраната, цитиран от ИТАР-ТАСС.

 "Според наличните данни на 11 април към него ще се присъедини големият разузнавателен кораб "Дюпюи де Лом". Има и информация, че вероятно на 14 април в Черно море ще влезе и миноносецът "Дюплекс" от военноморските сили на Франция", съобщи същият източник.

 "По този начин фактът, че в югозападната част на Черно море от края на март се намира спасителният кораб "Ализе" на френските ВМС, за първи път от 2008 г. в Черноморския басейн близо до руските граници се създава военноморска групировка на НАТО", отбеляза той.

Още по темата

Според същия руски източник, изпращайки кораби в Черно море, НАТО преследва няколко цели наведнъж - да се окаже морална подкрепа на властите в Киев, да се демонстрира сила спрямо Русия с цел нейното възпиране, да се събират разузнавателни данни за мероприятията на руското военно командване в Крим и другите крайгранични с Украйна райони на Русия, включително радио- и радиотехническо разузнаване против руските въоръжени сили.

Възможно било "Доналд Кук" да посети турски и румънски пристанища, но засега не било известно ще влезе ли той в украинското пристанище Одеса, за да демонстрира подкрепата на САЩ за днешното ръководство в Киев, добавил източникът.

Той специално подчертал, че в руското военно министерство разглеждат появата в Черно море на американски боен кораб с противоракетна система "Иджис" като стремеж на САЩ "максимално да приближат морската компонента на своята система за ПРО към територията на Русия". Източникът обръща внимание на зачестилите посещения на американски бойни кораби с противоракетна система на борда в Черно море.

ИТАР-ТАСС припомня, че "Доналд Кук" ще стане първият от четири американски кораба, които ще образуват основния ударен елемент от началния етап на разгръщането на системата за ПРО в Европа. Тези кораби са снабдени с комплекс ракети прехващачи "Иджис" с поразяващ блок SM-3, способни да унищожават балистични ракети в извънатмосферното пространство. Тези сили ще бъдат обединени в единна система с радар за ранно оповестяване в Турция и със строящия се в Румъния пусков блок за ракети "Иджис" с наземно базиране, който трябва да застъпи на бойно дежурство през 2018 г.

Агенцията добавя още, че съгласно конвенцията от Монтрьо за режима на преминаване на военни кораби през Босфора и Дарданелите военни кораби на нечерноморски страни в Черно море не може да пребивават там повече от 21 денонощия, а общият им тонаж за всяка страна не може да надвишава 30 000 тона.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искаш да кажеш че БВП на глава от населението на Русия е по голямо от това на Белгия?
55
5
 
3
 
! Отговори
До 85ти преди 10 години
А ти би ли проверил колко е населението на Белгия и Русия ,както и площа им. Как може да сте толкова захлупени бе русофилчета то бива бива ама с елементарна математика не се справяте! От горе на това се хвалите с неграмотността си....нямам думи
54
4
 
12
 
! Отговори
Незозната преди 10 години
Не мога да разбера само защо българските политици допускат тези проклети западни ла*нари да навлизат в нашите Черноморски води и да се правят на господари на света Явно политиците ни са толкова корумпирани и така добре платени от запада да провеждат про-натовска политика, че на никой и през ум не му минава какво последствия може да има това за страната ни. В края на краищата те като видят дебелия край, ще си вземат милионите, подарени им за услугата от запада и ще си отидат там. Ние да му мислим
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пак съм аз и кажи сега честно защо лъжеш така жестоко след като знаеш че живеем в 21 век и всичко може да бъде проверено чакам отговор между другото
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето ти и линк от къде са ми данните bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D0%BE_%D0%91%D0%92%D0%9F
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 83 как така бе кой те излъга Белгия----483 904,Русия----2 029 813
50
10
 
4
 
! Отговори
страна празная преди 10 години
Ще ядът дръвцето путин и компания, че и народът им покрай тях , но нищо той си е свикнал също като голяма част от нашия народ и там са мазохисти.
49
9
 
6
 
! Отговори
страна огромная преди 10 години
Русия е с брутен нац.продукт колкото Белгия и изнася само суровини -нефт,газ,метали и ...красиви жени.Най-големия и проблем е Китай и ако не са"хамериканците"отдавна китайците да са преименували Путин на Пу-тин.
48
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само прекрасни новини :)***, спете спокойно! Сега НАТО охранява западната граница на *** наречена Русия :)
47
0
 
1
 
! Отговори
макето преди 10 години
бай Герги натебе ако ти се повръща само от миризмата ептен си згазил луко бегай на доктор
46
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи русия не може да държи техника на 40 км от границата си подчертавам нийната си граница а Америка може да бъде кадето си иска и на няколко стотин км от руска граница как така?
45
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Слaвa нa Рускaтa червенa aрмия. Ще дойде времето a и ние ще стaнем очевидци нa възрaждaнето нa християнските ценности . Ционистите ще претърпят провaл ...стигaт им годините в които цоцaхa светa. ***
44
6
 
14
 
! Отговори
kane преди 10 години
вън фашизма от родината им!
43
9
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Ами тази *** най-после не разбра ли, че САЩ са мразени от цял свят с изключение на британците. Ако този път си позволят агресия срещу Русия то целия арабски свят, Китай, южна Америка и други страни ще се обединят и с Америка е свършено завинаги !
42
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
миноносец "Доналд Кук" ще минира българското черноморие срещу руски туристи и като фалират хотелите, чичковците от Билдърбъргския клуб ще ги изкупят на килограм.
41
27
 
9
 
! Отговори
бай Герги преди 10 години
Не долюбвам американците, но като чета коментарите ми се доповръща от миризмата на долнопробна руска водка!
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименБди за жизнено важните им интереси.
39
8
 
39
 
! Отговори
матрос Петров преди 10 години
Този кораб е вече една прекрасна мишена за тренировъчна руска стрелба.
38
5
 
22
 
! Отговори
миризлив мангал преди 10 години
ауууу колко многу джилязу минава наблизууу ама ракетити трябва ф въздуха да ги берем
37
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
доналд кук ли е,доналд тръмп лие,ама ще го гризнат дръвцето янките яко!това не им е техни самолето-и като плуват в средиземно море и на палубата да си пишат"фак Ирак"!полезно ще е Обонго от бялата къща да си даде сметка в каква самоубийствена авантюра се впуска.