Започна силовата операция в Донецка област

Президентът Турчинов обяви това във Върховната рада
Обновена: 15 апр 2014 14:09 | 15 апр 2014 10:40, Елка Василева
376
Започна силовата операция в Донецка област
Снимка: архив, Reuters

И.д. президент на Украйна Олександър Турчинов обяви на заседание на Върховната рада началото тази сутрин на силова операция в северната част на Донецка област, предаде РИА Новости.

„Тя ще се провежда поетапно, отговорно и уравновесено. Главната й цел е защита на хората. Да бъде спрян терорът, да бъде спряна престъпността, да бъдат спрени опитите за разкъсване на парчета на нашата страна“, каза Турчинов.

Русия има "брутални планове" да дестабилизира не само Донбас, но цяла Южна и Източна Украйна - от Харков до Одеса, заяви Турчинов, цитиран от Франс прес.

Той предупреди, че "освен руските специални сили, освен терористите, в Донбас има стотици хиляди украинци, измамени от руската пропаганда, и стотици хиляди невинни украинци".

Към обхванатите от протести градове в Източна Украйна са се насочили танкове, противоречиви са сведенията за убити, съобщава NEWSru.com. От източните области на Украйна, където в редица градове привърженици на федерализацията на страната превзеха и държат административни сгради, идват крайно противоречиви сведения за сблъсъци и убити, посочва изданието.

Още по темата
Известно е, че нито проруските активисти, нито вдигнатите срещу тях силови подразделения са се възползвали от тъмнината за решителни действия, станали са само отделни сблъсъци.

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна е дал разрешение за използване на въоръжените сили в спецоперацията в източната част на страната.

Освен армейските подразделения срещу привържениците на федерализацията в редица градове в Източна Украйна се предлага да бъдат използвани и „спецотряди на патриоти“, чието създаване oбяви вчера вътрешният министър Арсен Аваков. А също така и батальон на националната гвардия, прехвърлен на изток.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Парубий написа във Facebook, че първият батальон на украинската национална гвардия, сформиран от доброволци от Майдана, вече е заминал за предната линия с висок боен дух и готовност да защитава Украйна.

И.д. министър на отбраната на Украйна Михаил Ковал заяви, че армията е приведена в пълна бойна готовност.

Към Славянск се движи тежка техника, медиите съобщават за противотанкови оръдия и танкове. Народното опълчение на Донбас се готви за отбрана.

В малкото градче Краматорск в северната част на Донецка област, където проруски активисти превзеха и контролират градския съвет, вече са забелязани БТР-и на украинската армия.

„Това е в парка около завода, в който правят климатици. Оттам преминава трасето от Днепропетровск. Пътят там е лош, ние рядко го използваме, но БТР-ите очевидно минават по него“, разказа за РИА Новости жител на градчето. Екипажите на бронетранспортьорите са посъветвали населението да не излизат от домовете си в случай на начало на спецоперацията.

В Луганск, пише във Facebook депутатът Леся Оробец, посетила източната част на Украйна, на всички пътища има милиционерски постове. „50% от милиционерите са си написали рапортите, 50% са останали да служат на Украйна. Всички оръжия, боеприпаси са раздадени на милиционерите, помещенията, в които се държи оръжието, са празни“, твърди Оробец.

По данни на депутата пък в Донецк „местната милиция практически в пълен състав е предала Украйна“. „Всички или почти всички постове се контролират от „колорадоси“  /проруски сили за самоотбрана – бел. ред./. Състояло се е пълноценно нахлуване. Разузнавателно-диверсионни групи от руското Главно разузнавателно управление са минимум няколко, като обща сила до батальон“, пише Оробец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
4
 
43
 
! Отговори
Народ преди 10 години
Всички признаци говорят за намеса на ЦРУ в събитията в Украйна.Върха на цинизма на Америка е, когато директора на ЦРУ с фалшив паспорт и под чуждо име се намира в Киев, а официален Вашингтон да говори, че зад масовите демонстрации в югоизточна Украйна стои Русия!"Цял етаж от сградата на Службата за безопасност на Украйна е зает от американските специални служби, заяви депутатът от Върховната рада и кандидат за президент на Украйна Олег Царев"ЦРУ нагло излъга за Виетнам, излъга за Ирак, яко излъга за Афганистан, излъга за Иран, а в момента лъжат за Украйна .......... а кво да кажем за Сър
256
2
 
30
 
! Отговори
неема да стани... преди 10 години
Е добре де, ОБАМАма му що ще да си сложи ракетите в предградията на Москва ли!!!?????Е май неема да стани.....
255
3
 
29
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 10 години
Таралеж се мачка с голо дупе по три начина:-Таралежа да е бръснат.-Дупето да е чуждо.-С партийно поръчение.Въпрос-по кой начин ще го стори украинската армия?
254
2
 
19
 
! Отговори
Симо преди 10 години
До ZOROГолям оптимист си.Сънуваш ли ги тия работи или просто не си от земното измерение.Слез от облаците и спри да гледаш американски филми.
253
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе кво стана със "силовата операция" ? Или стигна само до обявяването и?
252
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украинците явно не са забравили гладомора на които са били подложени от руснаците през 1933--1935г.от 6 до 10 милиона жертви.Това не се забравя.
251
1
 
29
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
В Балкана има една инструкция - какво да се прави при среща с мечка "да пази господ" та там изрично е казано с големи букви, ако видиш малко мече, бягай не го храни, не си играй с него, а да го биеш не си и помисляй, та тия в Киев май нещо не са чели това, май ще ги гази мечката.
250
2
 
27
 
! Отговори
Будител на заблудени преди 10 години
До до 168Болно и жално ми е като срешна такова твърдение. А често ме е срам, когато застана пред паметник на загиналите освободителна за война, заради такива като тебе. Ако все пак си мислещ човек - как би разтълкувал паметнатна плочата на църквата в Санкт Пербург голяма 2х1 м. - "Война за освобождаване на Балканските християни" - 12 април 1877 по повод обявяването на войната
249
1
 
18
 
! Отговори
do 290 преди 10 години
В ТВОЯ ДВОР СЕЛСКИ СЪС СИГУРНОСТ НО НЕ И В МОЯ.:))
248
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БГ (извинение на Някой)... .... Но си платен американски и еврейски зомби.
247
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спецотряди на патриоти ?! Ще стане мазало и заврело, ще почнат с погромите и ще дадат повод на Русия да се намеси.
246
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Той Путин това и чакаше. Турчиновците и фашистите, които дойдоха на власт с терор и убийства ще гризнат в скоро време дръвцето.
245
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 281 чул недочул, мa пишеш нa " румънски", преводa е " брaт зa брaтa, но сиренето е с пaри"!!!! Тук обaче не стaвa думa нито зa сирене, нито зa пaри, a зa товa че Укрaйнa искa Свободaтa си. Тукa никaквa гaЗ, мaЗ и прочее нямa дa " прорaботи"!
244
18
 
26
 
! Отговори
ZORO преди 10 години
СКОРО АМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ ИМ НАВРЪТ НА БЛЯДОВИТЕ ВСИЧКИ ТОПОЛИ И БУКОВЕ ТАМ КЪДЕТО СЛЪНЦЕ НЕ ОГРЯВА :))
243
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали уж това е свободата и демокрацията, народа да решава, а тук нещо не дават думата на народа.
242
12
 
24
 
! Отговори
669 преди 10 години
СВОБОДА ЗА УКРАЙНА.РУСКИТЕ ПИЯНИ *** ДА СЕ ПРЕБИРАТ В СИБИР.БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЗНИ ДУПЕНЦА НА КОЙТО МУ Е МЪЧНО ЗА РУСИЯ ,КУФАРИТЕ И ДА НАПУСКАТ БЪЛГАРИЯ.ПИСНА МИ ОТ ПРОДАЖНИ *** СЕЛСКИ КОМУНИСТИ.БЪЛГАРИЯ ЧИСТА ОТ ПРОДАЖНИ СЕЛЯНИ.ДА ЖИВЕЕ СВОПОДНА БЪЛГАРИЯ БЕЗ КОМУНИСТИ.,СЕЛЯНИ .***
241
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наближава Великден -- дано да дойдат извънземните и да съберат всички комунисти па да ги отнесат на тяхната планета и да ги направят роби. Да копат камъни без почивка !
240
2
 
22
 
! Отговори
И аз анонимен, мода! преди 10 години
До Анонимен 258Това Домбас от името на река ДОМ ли идва? Какви 50 млрд долара, какви 5 лева? Да не би да трябва да им дават газа без пари? Власите казват "Фрате ку фрате, брънза ку бани!" - "Брат брата, ама сиренето е с пари!". И от какво се освободи Украйна? Може би от златния си резерв? *** си сам, злобен и хапещ! Такива ги ловят и ги... евта*аз*ират!
239
11
 
19
 
! Отговори
русофоб преди 10 години
Aтомнa бомбa зa москвичите!
238
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕЙ не се свършиха *** като ванката , мамката и разни станимишковци. АМАН ОТ КОМУНИСТИ ! Как не им омръзна да пишат и говорят само тъпизми ? УЖАС !!!