Започна силовата операция в Донецка област

Президентът Турчинов обяви това във Върховната рада
Обновена: 15 апр 2014 14:09 | 15 апр 2014 10:40, Елка Василева
376
Започна силовата операция в Донецка област
Снимка: архив, Reuters

И.д. президент на Украйна Олександър Турчинов обяви на заседание на Върховната рада началото тази сутрин на силова операция в северната част на Донецка област, предаде РИА Новости.

„Тя ще се провежда поетапно, отговорно и уравновесено. Главната й цел е защита на хората. Да бъде спрян терорът, да бъде спряна престъпността, да бъдат спрени опитите за разкъсване на парчета на нашата страна“, каза Турчинов.

Русия има "брутални планове" да дестабилизира не само Донбас, но цяла Южна и Източна Украйна - от Харков до Одеса, заяви Турчинов, цитиран от Франс прес.

Той предупреди, че "освен руските специални сили, освен терористите, в Донбас има стотици хиляди украинци, измамени от руската пропаганда, и стотици хиляди невинни украинци".

Към обхванатите от протести градове в Източна Украйна са се насочили танкове, противоречиви са сведенията за убити, съобщава NEWSru.com. От източните области на Украйна, където в редица градове привърженици на федерализацията на страната превзеха и държат административни сгради, идват крайно противоречиви сведения за сблъсъци и убити, посочва изданието.

Още по темата
Известно е, че нито проруските активисти, нито вдигнатите срещу тях силови подразделения са се възползвали от тъмнината за решителни действия, станали са само отделни сблъсъци.

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна е дал разрешение за използване на въоръжените сили в спецоперацията в източната част на страната.

Освен армейските подразделения срещу привържениците на федерализацията в редица градове в Източна Украйна се предлага да бъдат използвани и „спецотряди на патриоти“, чието създаване oбяви вчера вътрешният министър Арсен Аваков. А също така и батальон на националната гвардия, прехвърлен на изток.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Парубий написа във Facebook, че първият батальон на украинската национална гвардия, сформиран от доброволци от Майдана, вече е заминал за предната линия с висок боен дух и готовност да защитава Украйна.

И.д. министър на отбраната на Украйна Михаил Ковал заяви, че армията е приведена в пълна бойна готовност.

Към Славянск се движи тежка техника, медиите съобщават за противотанкови оръдия и танкове. Народното опълчение на Донбас се готви за отбрана.

В малкото градче Краматорск в северната част на Донецка област, където проруски активисти превзеха и контролират градския съвет, вече са забелязани БТР-и на украинската армия.

„Това е в парка около завода, в който правят климатици. Оттам преминава трасето от Днепропетровск. Пътят там е лош, ние рядко го използваме, но БТР-ите очевидно минават по него“, разказа за РИА Новости жител на градчето. Екипажите на бронетранспортьорите са посъветвали населението да не излизат от домовете си в случай на начало на спецоперацията.

В Луганск, пише във Facebook депутатът Леся Оробец, посетила източната част на Украйна, на всички пътища има милиционерски постове. „50% от милиционерите са си написали рапортите, 50% са останали да служат на Украйна. Всички оръжия, боеприпаси са раздадени на милиционерите, помещенията, в които се държи оръжието, са празни“, твърди Оробец.

По данни на депутата пък в Донецк „местната милиция практически в пълен състав е предала Украйна“. „Всички или почти всички постове се контролират от „колорадоси“  /проруски сили за самоотбрана – бел. ред./. Състояло се е пълноценно нахлуване. Разузнавателно-диверсионни групи от руското Главно разузнавателно управление са минимум няколко, като обща сила до батальон“, пише Оробец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
1
 
40
 
! Отговори
Отец Раздавалников! преди 10 години
Значи - на Майдана една шепа платени бяха Праведни, а сега цял народ са ***?!Те това ли измислиха?Обаго за толкова *** ли ни мисли?Но ще се въздаде Правдата! И всеки ще си получи Заслуженото!АМИН!
276
0
 
21
 
! Отговори
330-331 преди 10 години
Ако си писал същото, не съм го прочел. Различни хора може да имат едно мнение.
275
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНе ме цитирай де... Да не те е хванала склерозата?
274
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На практика започна третата световна война! Запомнето го. И я започна марионетка с името Турчинов.
273
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 236Малиййййй Накрая се изходи един, дето се мисли за ВОЖД! Голема Работа!Като Моята Оная Работа е! Цъ Цъ Цъ. Сигурно е расъл като внуче на Полутбюро едно време. Или Правнуче!Ба си папуняците, дето намират някъде простолюдие... По това ще ги познаете простаците!Като в Библията...
272
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нато умуват да докарат кораби в черно море зада ни пазят от незнам кой...досетете се кой щеим плати разходката
271
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ?Хамериканците имат интереси и на дедо в кошарата. Там търсят Азотни Окиси - за Техния Азотен Комплекс! Дедо обаче не разбира и само се кани да оплоди техните Майки!Бъдете щедри и дашни. Не като Дедо!
270
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато простолюдието зацепи че се правятизкуствено войни за да си продават иизпробват оръжията,войните по света щеспрат...Няма как да се затворят военнитезаводи на запад,те газ и нефт нямат...Жалко чемного майки ще реплачат те техните синове гипазят в къщи на топло или в друга държава...
269
3
 
29
 
! Отговори
? преди 10 години
Даже има американски боен кораб до Украйна в Черноморието .И Черно Море ли е тяхно.Руски самолет е бил над бойния кораб . В американските новини го наричат : "Провокатор ". Ха ха Самолет-провокатор ? А какво в американския боен кораб ?
268
1
 
26
 
! Отговори
На Маркс брат Му преди 10 години
До ot USAТи си от Филиповци, ама нещо не си разбрал. Та да ти кажа:1. Комунисти няма, не е имало и никога няма да има.2. Има интереси на всякакви сили и колкото са по-велики, толкова по-далече се протягат.3. Има държави, които са направили страхотни дългове и им е все едно дали ще умрат от глад, ако трябва да си платят или от ядрена война, която могат да предизвикат (в хаоса се лови и риба и много неща се замитат)4. 5. ... Има много, но не е за теб. Не си дорасъл.
267
2
 
31
 
! Отговори
важно преди 10 години
*** да си гледа неговият народ. Да не се бърка в съдбините на народи от Европа!
266
0
 
33
 
! Отговори
НАРОДА -"терори преди 10 години
В скоро време и армията ша мине на страната на НАРОДА -"терорист"
265
18
 
20
 
! Отговори
ot USA преди 10 години
бои по руските комунистически празни манерки,те от друго не разбират
264
5
 
24
 
! Отговори
ванчо ви иванов преди 10 години
1-Господа бивши комунисти-червени *** и номенклатурчици от соца,а днес със децата си-първи-задниколизачи и връзвачи на обувки на колониалния запад,дето сте против съединението на Крим с Русия-подарен 1954г на украйна от тоталитарния съветски вожд Хрущов(явно сте станали и хрущовисти?)-кой първи започна с рязането от независими страни на парчета от баницата и къде бяхте през 1999г когато изрязаха косово и отровиха с обеднен уран не само сърбите,но и нас,за да може шиптърите наркотрафиканти да са независими?господа *** и слуги на глобализаторите,може би и Съединението от 6.09.1885г
263
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турчинооооов, нещо не ти се получи РЕЗИЛюцията....
262
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Който е тръгнал по пътя на Хитлер нищо добро не го очаква ! Амин !
261
6
 
29
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До дедоАбсолютно подкрепям В Киев си вкараха такъв хубав таралеж в гащите,че току виж им изял главите
260
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Началото на третата световна война е скоро! Путин е велик лидер, вярвам, че ще извоюва победа.
259
8
 
26
 
! Отговори
diadia преди 10 години
Русия не иска Украйна, иска тръбите и
258
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Американците разкъсаха сърбия за да отслабятруското влияние на балканите,сега руснака имго връща..Жалко че европейския народ страдаот тяхната война.Да се се начипат дветедиректно и да ни оставят на мира