Русия скочи на Запада: Не сме провинила се ученичка!

Москва смята за недопустими заплахите за нови американски санкции
Обновена: 18 апр 2014 22:53 | 18 апр 2014 22:53,
648
Русия скочи на Запада: Не сме провинила се ученичка!
Снимка: БТА

Русия отказва да бъде държана за единствена отговорна за спазването на Женевското споразумение за Украйна, както се опитват западняците, и смята за недопустими заплахите за нови американски санкции. Това заяви по телевизия "Россия 1" говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Той освен това за пръв път потвърди, че близо до украинската граница има руски войски "заради ситуацията" в тази страна. "Западните ни колеги се опитват да прехвърлят отговорността върху нас. Трябва обаче да се подчертае, че това е колективна отговорност", заяви Песков, имайки предвид сключеното вчера споразумение в Женева за успокояване на кризата в Украйна, подписано от ръководителите на дипломацията на САЩ, Русия, Украйна и ЕС.

Още по темата
По-рано днес проруските сепаратисти в Източна Украйна отказаха да спазват това споразумение, в което се предвижда разоръжаване на всички незаконно въоръжени групировки и напускане на окупираните административни сгради. Те продължават да настояват за оставка на проевропейските власти в Киев.

Още вчера САЩ изразиха съмнение дали мерките в споразумението ще бъдат приложени и заплашиха Русия с нови санкции ако това не стане.

"Да се заявява, както бе направено на най-високо ниво във Вашингтон, че ще се разгледа как Русия изпълнява ангажиментите си не може да благоприятства атмосферата на диалог. Не може с Русия да се държат като с провинила се ученичка, пред която размахват някаква хартия, където се отбелязва с кръстчета дали си е направила домашните. Това е невъзможно", заяви говорителят на Путин.

Той за пръв път потвърди, че Русия е разположила войски, до 40 000 войници според Запада, близо до границата с Украйна заради кризата в тази страна.

"Имаме войски в различни области, има войски и близо до украинската граница. Някои са базирани там, други бяха изпратени в подкрепление заради ситуацията в Украйна. Русия все пак е напълно суверенна държава и е свободна да разполага войски без никакви ограничения във всяка точка от територията си", каза Песков.

"Да се твърди, че тези войски имат нещо общо със събитията в Украйна, че оказват някакво влияние, е абсолютно невярно", отбеляза той.

В Кремъл разчитат, че ситуацията в Украйна няма да стигне до етап, в който ще се наложи международната общност да прибегне до използване на въоръжени сили, заяви Песков в отговор на въпрос при какви условия Русия е готова на военни действия.

"Дори не ми се иска да отговарям или да правя прогнози за такъв изход. Ако, не дай Боже, ситуацията се развие по най-лошия сценарий, ако властите в Киев, които се представят като власти, се окажат неспособни да вземат мерки за решаване на кризата, която се развива в източната част на страната, ако партньорите им на Запад се окажат неспособни да им окажат необходимия натиск, тогава цялата международна общност ще се замисли за уреждане на тази криза. И тогава няма да остане място за лицемерие. С лицемерие криза не се решава", заяви говорителят на руския президент.

Песков отбеляза, че решението за присъединяване на Крим към Русия е било взето лично от Владимир Путин. "Решението бе взето лично от него. И именно резултатите от референдума (в Крим за присъединяване към Русия) дадоха възможност на Путин да направи този отговорен и подкрепян от цялото население избор", каза Песков.

В Кремъл смятат, че развитието на Русия в последните години я е направило привлекателна за други страни, които заявяват готовност за интеграция, каза Песков в отговор на въпрос за призивите в Приднестровието за присъединяване към Русия.

"В съвременния свят на определен етап някои страни стават привлекателни за други. Русия става привлекателна и започва да работи принципът за самоопределение на народите. Към всеки конкретен случай трябва да се отнасяме внимателно", отбеляза Песков.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


648
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
407
2
 
27
 
! Отговори
St. John Red преди 10 години
"И тогава няма да остане място за лицемерие."Но може ли еврохатлатическия царевчно модифициран ум да разбере казаното?Лицемерие... това е западната порода.
406
4
 
40
 
! Отговори
До 460 преди 10 години
Какви европейски милиарди ,бе наивник.Това е заем с огромна лихва , ще ги плащаш и ти децата ти и техните деца и внуци. Така МВФ и ЕС заробват народите, задушават местното производство с внос ,завладяват пазара ..България от тук насетне- винаги ще бъде бедна,а българите -роби
405
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Велика Русия!Велик Путин!
404
20
 
3
 
! Отговори
до 482 преди 10 години
Господине, вие луд ли сте?
403
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе защо само у нас не се говори как някаква летяща руска"барака",както я наричат изкукуригалите русофоби е блокирала системите на един "велик" американски самолетоносач.Нещо,което е предизвикало обявяване на код кафяво в централата на НАТО.
402
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МНОГО СТЕ СМЕШНИ ,БЪЛГАРО АМЕРИКАНЦИ ИЗЯДОХТЕ ПО ЕДИН ТОБЛЕРОН И КОЙ КАТО ВАС , НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ОТ КАДЕ ИЗГРЯВА СЛЪНЦЕТО И НАКАДЕ ЗАЛЯЗВА
401
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия с тази политика ще си продава ГАЗТА на Китай , Иран , Турция , Латинска Америка ,....а САЩ се ги копува от същите и продава на Европата ...
400
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен-,,Посолството на САЩ в София не спи, коментира в днес.бг Сума ти пари се изливат чрез неправителствени американски организации.Същото беше и в Украина,докато организират Майдана.
399
3
 
8
 
! Отговори
до 471 преди 10 години
До дънди А дали пък няма защо поляците да действат така!? Хайде поразрови се в историята. Не случайно поляците имат един лаф "не е лесно със съседи като Германия и Русия"
398
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази провинила се ученичка е като дъртата ни 100 годишна парясница.
397
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия с тази политика ще стане по зле и от северна корея. На посещение в нея ще ходят само хората на сидеров за да се усетят колко са ограничени.
396
5
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
От запада и САЩ прехванахме само умението да нарушаваме 10-те божи заповеди
395
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До дъндиНострадамус пише ,че поляците ще се съюзят с Антихриста.
394
5
 
30
 
! Отговори
дънди преди 10 години
Продажниците на славянството са поляците, станаха католици, изпълняват западни интереси. През годините неспирно и тихо като мишки работеха в западна Украйна и ето го резултата. Докато Русия не натрие носовете на двуличните поляци нещата няма да се успокоят. Поляците са много виновни, правят го от страх и глупост.
393
15
 
4
 
! Отговори
Не сидераст преди 10 години
За сега усещат големия западен а скоро ще усетят и твърдия азиатски тези дето се изправиха срещу целия свят и демокрацията.
392
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко са добри руските самолети, видяхме във войната срещу Садам.Американците сваляха руските самолети като гнили круши!
391
19
 
5
 
! Отговори
Ukraine преди 10 години
И Украйна е НЕЗАВИСИМА държава, но това не попречи на ................. да си присвоят цял полуостров от нея, под дулата на калашниците и пред изумените погледи на нормалните хора. Няма такива ............!!!!!!!!!!!!!!
390
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
BEZBOJNICITE KOMUNISTI ZA KOITO NI6TO SVQTO NQMA OSVEN ZVEZDATA NA KREMAL SA ZARQZALI PRAZNIKA I KISNAT V SAITA I RASQT KOMUNISTI4ESKA PROPAGANDA . I KAK DA MRADNEM NAPRED PREZ TEZI UJ 25 godini DEMOKRACIA S TOZI KOMUNISTI4ESKI BALAST KOITO NI DARPA VSE KAM 1917 god . KAKVOTO SI POJELAETE TOVA 6TE VI SE SLU4I DRUGARI KOMUNISTI , OTNOVO GAZOVI KAMERI TAM KADETO SVAR6VAHA I VA6ITE PRED6ESTVENICI
389
0
 
0
 
! Отговори
stoyan.hlebarov преди 10 години
ожгож
388
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крим май излезе костелива риба !...баба меца нещо се дави.