Самолет на украинските ВВС е бил обстрелян над Славянск

Турчинов нареди възобновяване на спецоперацията в Източна Украйна
Обновена: 22 апр 2014 21:18 | 22 апр 2014 21:06, Веселина Йорданова
128
Самолет на украинските ВВС е бил обстрелян над Славянск
Олександър Турчинов. Снимка: архив, Ройтерс

Неизвестни лица са стреляли днес със стрелково оръжие по самолет Ан-30 от ВВС на Украйна, който извършвал наблюдателен полет над Славянск, съобщи министерството на отбраната в Киев, цитирано от Франс прес.

Няколко куршума попаднали в турбовитловия самолет, който обаче успял да кацне благополучно на базовото си летище. Няма пострадали.

Междувременно и.д. президент на Украйна Олександър Турчинов поиска от силовите структури на страната да възобновят спецоперацията в източната й част, съобщи пресслужбата на Върховната рада.

"Изисквам от силовите структури възобновяване и провеждане на резултатни антитерористични мероприятия, насочени към защитата от терористи на украинските граждани, които живеят в Източна Украйна", заяви Турчинов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Още по темата
В изявлението си президентът посочи, че е взел решение за възобновяване на спецоперацията след откриването на две тела със следи от жестоки изтезания близо до град Славянск, намиращ се в ръцете на проруски бойци.

Едното било на Володимир Рибак, член на партията на Турчинов "Баткившчина", който наскоро бил отвлечен "от терористи". "Тези престъпления се извършват с пълната подкрепа на Русия", заяви и.д. президент.

По-рано стана ясно, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще увеличи числеността на наблюдателската си мисия си в Украйна до 500 души, за да осигури изпълнението на женевските договорености, постигнати на 17 април от външните министри на Русия, САЩ, ЕС и Украйна.

На специално заседание на Постоянния съвет на ОССЕ ръководителят на Центъра по предотвратяване на конфликти към организацията Адам Коберацки заяви, че всички страни в Украйна трябва да се откажат от стъпки, засилващи конфронтацията.

Той каза също, че трябва да бъде освободен задържаният предишната вечер от неизвестни лица началник на милицията в град Краматорск Виталий Колупай. "Насилието спрямо представители на държавната власт е недопустимо и аз настоявам полковник Колупай да бъде незабавно освободен", заяви Апакан.

В Донецка област днес пристигна група военни наблюдатели на ОССЕ, съобщиха местни медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.

"Намираме се тук по покана на правителството на страната и следим действията на въоръжените сили на УКрайна в района, както и тяхната реакция на случващото се", отбеляза на брифинг в Донецк ръководителят на мисията, полковникът от германските въоръжени сили Аксел Шнайдер.

Помолен от журналисти да коментира съсредоточаването на украински войски в района, представителят на ОССЕ отговори: "В момента мога да кажа, че концентрацията на украински въоръжени сили в Донецка област не противоречи на никакви международни споразумения и норми".

Мисията на ОССЕ, която включва представители на въоръжените сили на Германия, Чехия, Дания, Швеция и Полша, ще наблюдава ситуацията в областта в течение на шест дни.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми ква му е работата,да лети на чужда територия :))))) Хората ясно казаха - Не искаме фашисти да ни управляват !!!
13
2
 
39
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Какви терористи са хората които искат сами да определят живота си.Вие дето пишете тези статии сте луди хора.Терористи са онези дето извършиха преврат в Киев и техните американски мекерета.
12
2
 
32
 
! Отговори
Неутрален преди 10 години
Само ще кажа че от официалната украинска армия масово отказват да изпълняват заповеди от "хунтата" точно затова Русия засега е пас защото няма как украинската армията да тръгне срещу народа си и собствените си роднини. Поради тази причина се използват платени хора от десен сектор а по точно чеченски терористи и подобни. Скоро и НАТО ще помогне за "мира" в Украйна тогава руснаците ще се покажат.
11
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Все по тясна му става капата :DЗамислена изглежда свинята, до коледа ще е на пържоли.
10
1
 
31
 
! Отговори
Осама преди 10 години
Не населението, тоя е терориста !!!
9
1
 
20
 
! Отговори
леле мале преди 10 години
От статията разбирам: 1 че и.д президент не заповядва а поисква за антитерор. операция - войската не изпълнява заповедите. И защо президента нагнетява напрежението, не трябва ли да прави обратното?; 2 че Запада е против зелени човечета" ама има Германски военни офицери и чешки и ... 3 че терористите" населението са тероризирани" от военни самолети които може да се каже че нагнетяват напрежението.4"В момента мога да кажа, че концентрацията на украински въоръжени сили в Донецка област не прот.."!
8
0
 
1
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До Мария Абе я се разкарай от темата. Къш,къш с политическата пропаганда.
7
2
 
29
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
Вижте си хамериканската *** Турчинов!Хвала на такъви ръководители водещи към светли европейски ценности!
6
1
 
35
 
! Отговори
:) преди 10 години
Явно този път ще пратят БТР-и с американски наемници, защото украинците не искат да се бият с братята си по кръв.
5
2
 
36
 
! Отговори
Обаче преди 10 години
Но каква Ентилигентна физиономия има тоя Турчинов !!!!Направо секс символ за кьосетата!
4
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Американците помагат на фашистката хунта в Украйна така, както англичаните са помагали на османите при потушаване на Априлското въстание.
3
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя ***,няма ли прислуга да го обръсне.
2
3
 
30
 
! Отговори
Дааааа преди 10 години
Мисионерите да се измитат по-бърже,щото стават грешки.Па ако стане некой втори майданси събор ,направо ще им отнесат главите барабар с отличителните знаци!
1
1
 
38
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
Айде починаха си малко и отново ще става калабалък. Тоя път какво ще прати ,че БТР-рите нещо ги спират доста бързо