Financial Times: Киев заслужава подкрепата на Запада

Поредица корумпирани правителства доведоха Украйна до сегашното тежко състояние
163
Financial Times: Киев заслужава подкрепата на Запада
Премиерът на Украйна Арсений Яценюк. Снимка: Ройтерс

Целите на хилядите, които протестираха в Киев в началото на годината, остават достойни и постижими, посочва Гидиън Рачман в материал за британското издание Financial Times.

Когато поемат поста, повечето политици се стараят да кажат нещо вдъхновяващо. Арсений Яценюк възприе друг подход. Приемайки поста и.д. премиер на Украйна през февруари, първите му думи бяха: "Добре дошли в ада".

През миналата седмица бях в кабинета на Яценюк в Киев и го запитах дали работата се е оказала толкова адска, колкото е очаквал, разказва авторът на статията. 39-годишният и.д. премиер свали очилата си и уморено потри лице: "По-лошо", каза той.

Изправени сме пред руската армия, пред подкрепян от Русия тероризъм, икономиката е неплатежоспособна, собствената ни армия е разпусната, а полицията – дезориентирана. Последното правителство открадна всичко, което можеше", предава БТА.

В деня след разговора украинското правителство реагира на отчаяната ситуация, като предприе офанзива, за да си върне контрола над сградите и териториите на изток, попаднали в ръцете на проруски сепаратисти. Властите в Киев почувстваха, че ако не отвърнат на удара, рискуват да загубят източната половина от страната си поради безпомощност.

Но боевете в градове като Славянск и Донецк крият собствени рискове. Големият брой цивилни жертви, особено в Одеса, излага правителството в Киев на риска от обвинения в бруталност.

Фактът, че голяма част от боевете са между украинци, налива вода в мелницата на руската версия – че Украйна е дълбоко разделена страна, много от чиито граждани очакват "защита" от Русия. И преди всичко, боевете рискуват да дадат на Русия извинение да изпрати войски в Украйна под претекста за "миротворческа мисия".

Украинското правителство знае, че ще загуби една конвенционална война с Русия, чиято армия е по-голяма и по-добре екипирана. Русия има и въздушно превъзходство с повече от 80 към 1. Украинците биха искали НАТО да обяви забранена въздушна зона над страната им в случай на руска инвазия. Но това е напразна мечта, американците няма да свалят руски бойни самолети.

Целият анализ прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: УкрайнаРусияЕСкиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
18
 
! Отговори
Смях! преди 10 години
Вицове - Руската царска армия навлязла в град Галичина, Украйна. Първият ден, казаците изклали мъжете. Вторият ден изнасилили жените. Третият ден, изклали и изнасилили децата. Тогава в града пристигнал поручик Ржевски и започнали извращенията. Е, майтап, на голо.
81
1
 
52
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 10 години
Помните ли 1997г. ?!Не, повечето от вас са малки драскачи, но аз ще ви разкажа:Бяха дошли от някъде същите лъжци, като тези сега в Украйна... Наричаха се СДС... Излъгаха народа. че ще има по-добро бъдеще, че ще ликвидира комунизма...Същите тези от СДС, бяха подкрепяни от САЩ и ЕС... На визита бе дошъл даже американския държавен глава, тогава в лицето на Бил Клинтън...То бяха почести, то бяха фанфари....И ето България няколко години по-късно на колене!Същото правят сега и в Украйна.......
80
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изтрихте ми поста,но не знам защо.Добре . Ще се изразя по културно.На тоя скоро ще му видим тленните останки.Щом искате така .
79
0
 
39
 
! Отговори
Фиктория преди 10 години
Когато Фиктория Нюланд каза, кратко и недвусмислено: Fu* the EU,
78
0
 
33
 
! Отговори
Клонинг преди 10 години
Клонингът на Цру, Financial Times: Киев заслужава подкрепата на Запада
77
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Краматорск са забелязани и итлиански наемници...Нещо ми напомня Сталинград Руските танкисти забелязала италиански наемници, пардон войници в снежната степ. Имало и румънци, унгарци. Три армии по 300 000 души. Питали бай Жуков, какво да правят? Да ги вземат в плен, що ли? Бай Жуков им казал да изпълняват заръките на др.Сталин, демек напред към Сталинград Въпрос на чест! Ръководител на ЦК не бива да оставя ЕС да тъпче името му. Срам, майка! Та та ка, измрели в степта три армии, все пишман демокр
76
0
 
41
 
! Отговори
Надпис преди 10 години
Надпис на украински танк: Драги украинци, драги сънародници, вие ще бъдете убити с любезното съдействие на Европейския Съвет, на Нато, на Цру и на Държавния департамент на Сащ!
75
0
 
36
 
! Отговори
не им върши работа преди 10 години
Цру се убедиха, че Лайн.янценюк окончателно се провали и вече не им върши работа и скоро ще го очистят. Убийството ще припишат на опълченците или лично на Путин.
74
1
 
35
 
! Отговори
ХУНТАТА ЗАСЛУЖАВА преди 10 години
Международен съд , но не в ХАГА, а в МОСКВА
73
1
 
38
 
! Отговори
заради Украйна? преди 10 години
Кой е луд да води война с Русия заради Украйна? Украйна неспасяемо се е разпаднала на части и не е възможно тя да бъде отново закърпена! За какво ни е на нас, европейците, да се пъхаме между шамарите на Обама и Путин? Ние трябва да излезем от този конфликт! Путин няма да напада Украйна, той само чака тя окончателно да се разпадне! Никой няма да пострада, ако Украйна се раздели на източна и на западна! Единствено ние ще загубим, ако продължаваме да се месим!
72
1
 
24
 
! Отговори
ТИМОФЕИ преди 10 години
АНГЛЯ Е ОСТРОВ ! и като външна плитика не съм сигурен кои е по голямя сащ или англия
71
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е ли корупция да предадеш страната си? Срещу какво - красота, ум, мъжество...Евара на американците как точно намират *** да им върши връсната работа!
70
0
 
39
 
! Отговори
не се страхувам преди 10 години
Аз не се страхувам от армията на Росийската Федерация! Страхувам се от безкрайната глупост на българските, европейските и американските политици! Включително и този на снимката!
69
0
 
33
 
! Отговори
геноцид преди 10 години
Нато наказа с унищожителни бомбардировки Югославия и Либия, заради геноцид на съответните правителства срещу собствените им народи. Сега очакваме Нато да бомбардира Киев, заради геноцида на фашистката хунта в Киев срещу собствения си народ. При тези бомбардировки селектирано да бъде унищожен "Правый сектор"!
68
0
 
35
 
! Отговори
без пардон преди 10 години
Турчинов е убиец!
67
1
 
21
 
! Отговори
тимофеи преди 10 години
за да стоят исправени предлагам забит европеиски кол в *** и забит на пиедистал на маидана с евро цемент !
66
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
tozi e fashist s amerikansko grajdanstvo i smetki v amerika predatel i izmenik kato balgaskite ypravnici kyrshyma za tia paraziti horata da mrat za tiah.
65
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Медиите,защо не покажете телата на изгорелите човешки същества,ИЗГОРЕНИ ЖИВИ КАКТО ПО ВРЕМЕ НА ИНКВИЗИЦИЯТА!!!!Тази ДЕМОКРАЦИЯ,НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ,А СРЕДНОВЕКОВИЕ!!!ЛОВ НА ВЕЩИЦИ И ИНАКОМИСЛЕЩИТЕ ЖИВИ ИЗГОРЕНИ НА КЛАДАТА!!!!Пикая ви на демокрацията и ценностите,СЪЩО ТАКА НА ПОДКРЕПЯЩИТЕ И ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА ПОЛИТИКАТА!!Говорим ЗА ЖИВИ ЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА,ЕЙЙЙ ДЕМОКРАТИ,ИЗГОРЕНИ ЖИВИ??ТОВА ЛИ ВИ Е ДЕМОКРАЦИЯТА,ТОВА ЛИ ВИ СА ЦЕННОСТИТЕ??Не е приятна гледка ,но си струва да се види.ДЕЙСТВА ИЗТРЕЗНЯВАЩО!!!!
64
0
 
19
 
! Отговори
NWO преди 10 години
We shall world government whether or not you like it,by conquest or consent.Bilderberg group.Последното нещо което ги интересува е демокрацията и правата на човека!
63
0
 
22
 
! Отговори
Баскервилското куче преди 10 години
Нормално за нивото на FT. Преди години написаха, в интервю разбира се, че черните джипове са изтласкани от центъра на София?! Какво е било това тласкане и изтласкване остава мистерия. А едно време беше почти библия. Менят се времената.