Лавров: Необичайно е да има избори в Украйна в тази обстановка

Правителството е изпратило армията срещу собствения си народ
Обновена: 6 май 2014 19:32 | 6 май 2014 17:00, Красимир Ангелов
294
Лавров: Необичайно е да има избори в Украйна в тази обстановка
Сергей Лавров. Снимка: Reuters

"Ще бъде необичайно организирането на президентски избори в Украйна, докато правителството е изпратило армията срещу собствения си народ", обяви руският външен министър Сергей Лавров след заседанието на министрите на външните работи на Съвета на Европа.

Дипломат №1 на Москва заяви, че провеждането на нов кръг международни разговори за Украйна в Женева ще бъде като въртене в кръг и напредък би могъл да се постигне единствено на такива разговори, на които представители на рускоезичните райони в Украйна също участват, предаде Ройтерс.

"Докато представители на Юга и на Изтока не участват, ние няма да постигнем напредък по прилагането на каквото и да е споразумение", заяви Лавров, цитиран от ДПА.

Негови колеги от останалите страни членки на Съвета на Европа заявиха, че подкрепят честни и свободни избори в Украйна и призоваха Русия да не се меси във вота за украински президент на 25 май. От своя страна Лавров също призова изборите да са честни, но да се проведат в ненасилствена атмосфера.

"В зависимост дали тези критерии са спазени, ние ще решим какво да бъде нашето отношение спрямо предстоящите събития", каза Лавров. Той посочи, че украинският режим трябва да носи отговорност за армията и да отмени заповедта за използването й срещу народа.

Според руския дипломат №1 отмяната на заповедта за използване на армията и на националната гвардия за потушаване на протестите в Украйна ще бъде и първата стъпка за деескалация в тази страна.

"Но като цяло изход от кризата може да бъде намерен само по пътя на всеобщонароден диалог“, повтори министърът. Той отново посочи, че руската армия се намира на руска територия и не се занимава с нищо нередно.

По-рано днес Лондон обвини Москва, че се мъчи да възпрепятства президентските избори в Украйна. "Русия полага усилия "да дестабилизира" подготовката за президентските избори в Украйна на 25 май", заяви във Виена първият британски дипломат Уилям Хейг, цитиран от Франс прес.

Украйна е готова да подкрепи нов кръг от преговори в Женева в опит да деескалира политическата криза, стига Русия да подкрепи произвеждането на президентските избори на 25 май, заяви украинският външен министър Андрий Дешчица след  заседанието на външните министри на Съвета на Европа във Виена, предаде Ройтерс.

"Ако Русия е готова да поеме ангажимента, че ще подкрепи тези избори, ще елиминира тази заплаха и ще елиминира подкрепата си за екстремистки елементи в Украйна, ние сме готови да проведем такъв кръг от преговори", подчерта Дешчица.

Той уточни, че правителството може да подкрепи друг кръг от преговори в Женева, ако всички страни се договорят да прилагат документа, който ще бъде договорен там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още по темата: УкрайнаСергей Лавров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
7
 
! Отговори
rusnak преди 10 години
Защо Русия е хубава ли, питаш? Ами, защото сме си направили труда, минимум да разберем, и не плямпаме наизуст, за разлика от всеки глупендър, задаващ подобен *** въпрос, без да си е направил труда, освен като дуфа...
127
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е, че ако ЕС и САЩ бяха предприели пълномащабни санкции срещу Путин до тази ситуация нямаше да се стигне, за съжаление и Обама и Меркел и Камерън живеят с илюзията че с КаГеБейци може да се прегоаваря и да се постигне споразумение........., в края на крайщата пак ще се стигне до пълни санкции, но жертвите вече ще са прекалено много
126
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
172 обърнал си се наопаки: Армията няма работа при населението, а е призвана да го защитава.В Украйна вече няма армия, а наемници които за пари правят каквото им кажат.И при нас вече е така.
125
11
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
Ще бъде необичайно организирането на президентски избори в Украйна, докато правителството е изпратило армията срещу собствения си народ....казва руския министър, а обичайно ли е МИРНИ ПРОТЕСТИРАЩИ ДА СВАЛЯТ С РАКЕТИ ХЕЛИКОПТЕРИ...?
124
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
e BRATQ BYLGARI ADSKI TYPA SISTEMA STE PO4TI PREDVIDIMA NA VSEKI 40-50GODINI TYRSITE NQKOI GOLQM ZADNIK DA MU SE KLANQTE ROBSKA NACIQ NIKOGA NQMQ DA BYDETE NAROD
123
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"А гърците това го правеха с нашето хубаво сирене" А помните ли какъв вой баха надали за затваряне на наште ядрени реактори.Абе с една дума *** съюз - не може да има съюз на основата: кой кого ще прецака пръв!
122
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 172Политичеката опозиция пич се бори с политически средства да спечели избори, а не се самопровъзгласява за президент на обявена от нея "народна" република и не стреля по собствената си армия с тежки оръжия
121
2
 
3
 
! Отговори
имам преди 10 години
До Одисей 1Прочети повече за фашизма и прегледай историята и тогава давай оценки Одисейчо!
120
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Сомалия ако има избори,Лавров на какво мнение ще е?
119
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не може да разстрелваш с армия политическата си опозиция и да искаш подкрепа и одобрение от ЕС... А от САЩ, естествено, ще има подкрепа, но те гонят техните си цели и морала там е съвсем на заден план.
118
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой си ти, бе, ***, че да ти даваме обяснения.Ние, по-старите поне сме ходили там и сме виждали.Мислим с главите си, а не със *** и да папагалстваме. Хвърляй се по корем, блюдолизец!
117
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ако в Куба Русия заложи на военно - стратегически мошности.Как ще реагират Съединениe Aмерикански Щати на близка до тях граница !
116
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вън от НАТО и Вън от ЕС, Забрана на НПО, България над всичко.Референдуми за всеки важен въпрос, връщане на осъвременен вариант на Закон за защита на държавата от 1924г.И според същия ЗЗД - СЪД и затвор за предателите от последните 25г (Паси,Боко,Плевньо,Станишката,Доганя,Командира,Цвъки,Бакъра,Първанката,Надето,...)
115
2
 
6
 
! Отговори
Лора преди 10 години
До Василев 153Съгласна съм с теб. В Гърция например плащаха на земеделците, за да си изкоренят маслините, зашото така й изнасяше на Италия. И сега плачат, италианците им изкупуват зехтина като наливен по 1.50евро, бутилират го в Италия и го продават като италиански на петторни цени. Европейска политика. Всичко по спуснати директиви.
114
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 160-"Защо, според вас, Русия е хубава страна? Може ли някой да даде обяснение?" -Хубава е като Максуда, като изключим Москва и Петербург.
113
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
то това е целта на руснаците, ад провалят изборите, много са нагли
112
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do 160 -- Русия е хубава страна, както и Щатите са хубава страна -- природа, морета, планини, местни племена. Има какво да се види.
111
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 157-"Меркел заедно с Анастасиадис,президента на Кипър се опънаха срещу санкциите срещу Русия. " Меркел се е опънала само в мокрите ти сънища.
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наистина руснаците могат да разсипят тая бригада на атоми при това без ядрено оръжие. Но всичко е политика Путин си взе това което искаше, а от бонуси може и да се откаже.Незнам обаче какво ще каже обикновения руснак, все пак не сме 1960 и вече няма народ който да изостави свой в беда.
109
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо, според вас, Русия е хубава страна? Може ли някой да даде обяснение?