Ще стане ли Рахмон таджикистанският Путин?

Който контролира Узбекистан, контролира и цяла Средна Азия
18 юни 2014 22:28, Елка Василева
24
Ще стане ли Рахмон таджикистанският Путин?
Снимка: архив, Reuters

Узбекистанският президент Ислам Каримов разкритикува подписания от лидерите на Русия, Казахстан и Беларус договор за учредяване на Евразийски икономически съюз. "Според тях създавали само икономически пазар, без ни най-малко да се отказват от своя суверенитет и независимост, - заяви Каримов. - Кажете ми обаче: може ли да има политическа независимост без икономическа независимост?"

Това съвсем не е първото му изявление в този дух, пише Игор Ротар от Росбалт. Без съмнение Ташкент все повече страни от Москва и се сближава със Запада. През 2012 г. например Ташкент съобщи, че излиза от военния блок ОДКС, създаден по инициатива на Кремъл, а през май т. г. в узбекистанската столица бе открит щаб на НАТО.

Ален Делетро от испанския аналитичен център FRIDE допуска, че Каримов е предприел тази стъпка заради новата външна политика на Русия след украинските събития. "Осъзнал я е след словото на Владимир Путин в Кремъл с обяснения за новата доктрина на Русия за закрила на сънародниците в близката чужбина. Досега Узбекистан смяташе за източник на външна заплаха само ислямистките терористични групировки", посочи Делетро пред "Дойче веле".

Несполуките на Кремъл в Узбекистан зачеркват много от успехите на Москва в други средноазиатски страни. Узбекистан безспорно е ключова държава за региона. Дори не защото е с най-многобройно население в Средна Азия. Специалната си роля Узбекистан дължи и на своето географско положение – единствен той сред местните републики граничи с всички средноазиатски страни.

Много е важно също, че край узбекистанските граници във всички средноазиатски държави живеят компактно узбекски диаспори. Намирайки опора в местните лидери на узбекските общности, Ташкент може доста ефикасно да влияе върху ситуацията в целия регион. Макар съпоставим по брой на населението и с по-мощна икономика, Казахстан има къде по-малко възможности в този план. Затова може с известни уговорки да заявим: който контролира Узбекистан, контролира и цяла Средна Азия.

При това положение за Кремъл ще е почти престъпно да не забележи след кримските събития появата на сепаратистки сдружения в Узбекистан. През март например в интернет плъзнаха изявления на движението "Алга, Каракалпакстан!" ("Напред, Караккалпакстан!" - б. а.), настояващо автономната република да излезе от Узбекистан и да се присъедини към Русия.

"Събитията в Република Крим развълнуваха режима на Каримов. Народът на Каракалпакстан не е съгласен с външната и вътрешната политика на каримовския режим. Народът иска да се присъединим към Русия. По своята култура и език каракалпаките са по-близки до казахите - дали обаче Елбасъ (президентът на Казахстан, б. а.) ще подкрепи свободата и независимостта на Република Каракалпакстан? Ако чуем добър сигнал от Кремъл, Каракалпакстан има готовност да вдигне знамето на Руската федерация", се казва в декларация на движението.

А в края на април съвсем неизвестният дотогава информационен център "Ширак" разпрати с електронна поща съобщение за демонстрации на борци за независимост в Каракалпакстан. И свърза скорошната визита на Ислам Каримов в автономната република с изненадващата активност на местните сепаратисти.

Безспорно ще е глупаво да вземем твърде сериозно факта, че неколцина души са формирали полумитична партия в интернет. Доста симптоматична е обаче оперативната поява на движението - веднага след началото на кримските събития. Трябва да си премного запален по конспирологията, за да съзреш в каракалпакското развитие "ръката на Кремъл" - засега Москва просто е ангажирана другаде. Но както и всяка държава на нейно място, Русия не може да не вземе под внимание узбекистанските "прокремълски сепаратисти", вдъхновени от кримския прецедент.

Каракалпакстан обаче далеч не е най-опасната "гореща точка" в Узбекистан. Както посочват във "Вашингтон пост" Марлийн Ларюъл и Шон Робъртс, политолози от американския университет "Джордж Вашингтон", "замразените" конфликти от времето на разпадащия се Съветски съюз след Крим може да избухнат отново". Според тях за Узбекистан са особено опасни градовете с таджикско население Бухара и Самарканд.

Наистина, за Таджикистан тези градове са горе-долу същото, каквото е Севастопол за Русия. В страната излизат множество исторически и публицистични анализи, доказващи, че Бухара и Самарканд са изконно таджикистански земи, прехвърлени към Узбекистан при "недодяланата подялба" на Средна Азия (по израза на таджикистанския академик Рахим Масов).

Официален Душанбе никога не е предявявал териториални претенции към Ташкент, но по време на гражданската война в Таджикистан Мирзо Зиеев - един от най влиятелните командири на местната опозиция, заяви, че ще спре войната "чак след освобождението на Бухара и Самарканд".

Положението се изостря допълнително заради високия дял таджики сред населението в Узбекистан. При все че по официални данни таджиките в страната са милион и половина, фактически броят им е много по-голям - повечето просто са "писани" като узбеки. Някои учени в Таджикистан споменават дори за 9 милиона сънародници в съседната държава.

И ако таджикистанският лидер Емомали Рахмон също като Путин "поиска да влезе в историята", а Москва подкрепи това начинание (все ще се намери повод за нов пазарлък), ситуацията в Узбекистан наистина ще стане крайно взривоопасна.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
7
 
! Отговори
бла-бла преди 9 години
Ами тогава да се разпадне ЕС! Да се разпадне сЩА. Да се разпадне Британия.
18
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората, които милеят за родината си бягат далеч от Русия.Подлите номера на Москва са безкрайни!Една нация, която не се отличава с много акъл,гледа само как да пре.бе другите. Също като ***.
17
7
 
19
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До Анонимен,,...Никой не бяга за Изток, всеки гледа да закачи Запад!..."РУСИЯ Е НА ЗАПАД ОТ ЯПОНИЯ.....КИТАЙСКАТА ВАЛУТА ВЕЧЕ СЕ ТЪРГУВА И СРЕЩУ АНГЛИЙСКИ ЛИРИ! ОСВЕН АМЕРИКАНСКИ...КАНАДСКИ И АВСТРАЛИЙСКИ ДОЛАРИ..ВЕЧЕ Е НА МОДА БРИКСМНОГО ЗАПАДНЯЦИ СЕ ИЗНАСЯТ В КИТАЙ И АЗИАТСКИЯ РЕГИОНЖИВОТЪТ Е ПО-СПОКОЕН, КЛИМАТЪТ Е ПРЕКРАСЕН,..ЖИВОТЪТ НЕ Е СКЪП!
16
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всичко е в стил работническо дело, за съжаление булгаристанския австралопитек никога няма да разбере...
15
7
 
11
 
! Отговори
Работническо дело преди 9 години
Статията е стил "Работническо дело"....абе нали против това се борихме преди 25-30 години.А сега ни заливат със същата пропаганда.За пореден път се убеждавам,че "свободните" медии по-цял свят,ползват комунистически приоми--даже някои ги надминаха вече.....
14
10
 
25
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Това е поредният местен диктатор, който грачейки против Русия печели благоволението на Запада.В един момент обаче ще им стане неудобен и ще му организират някоя вътрешна цветна революцийка. В резултат на нея или ще увисне на въжето като Садам, или ще бъде убит като куче подобно на Кадафи.Да не забравяме, че и Садам Хюсеин, и Моамар Кадафи в един момент от историята активно си сътрудничиха с Вашингтон и Запада като цяло.После обаче знаем какво им се случи ...
13
19
 
2
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
Пипай здраво за да си нямаш проблеми/така се действа в цяла Азия с изключение на 1-2 страни/Япония и Ю.Корея/..така че Каримов е прав и действа според Азиятската традиция.РФ показа как се действа в Чечня и не виждам , защо Узбеките да не го правят със своите сепаратисти.
12
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не бяга за Изток, всеки гледа да закачи Запад! Освен платените ни *** с опорните им точки де.:D
11
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каримов е престъпник за разстрел, абсолютен диктатор по всички параграфи, наложил закони той цялата му престъпна рода да имат имунитет срещу разследване до живот, закон който забранява населението да не му се радва и боготвори. Затворите са пълни с политически затворници които биват систематично измъчвани, нищо чудно, че е такъв фен на САЩ, лика прилика са си. По негова заповед има стотици застреляни протестиращи и то недалечната 2005 година, ама НАТО нехае...
10
29
 
6
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Поздрави за братския узбекистански народ и мъдрия им лидер Каримов. Явно имало и здравомислещи хора от бившия СССР. Пожелавам му успех в неравната битка с руския фашистки болшевизъм и злобното джудже Путин. Унищожете Русия, спесете света от фашизма.
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Който контролира Узбекистан, контролира и цяла Средна Азия"По върховна глупости не бях чел - Таджикистан е плюнка с 1000$ среден БВП на глава от населението. На никой не му дреме за Ислам Каримов - жалко продажно ***, двафкащо с тънко гласче по команда. Тия там са диваци, които след разпадането на СССР се избиха взаимно и си разбиха цялата държава.
8
5
 
7
 
! Отговори
някой си преди 9 години
До Анонимен"Никой все още не е признал тази загуба освен Путин така че"Така че Тбилиси няма никаква власт на тази територия и никога повече няма и да си помислят да имат.
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Adam1966Няма смисл. Правил съм вече опити в други статий, но е чиста загуба на време.
6
3
 
3
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
До 8 >> Ами осведоми ме за да разбера всичко точно и правилно....
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Adam1966Ти пак нищо не си разбрал...
4
6
 
19
 
! Отговори
EURO ASIAN UNION преди 9 години
КАЗАХИТЕ СА 10 МИЛИОНА В КАЗАХСТАН,КАК БИЛИ РАВНИ НА УЗБЕКИТЕ--КОИТО СА НАД 20 МИЛИОНА В УЗБЕКИСТАН..А ТОИ ВЕЧЕ Е ПОЧТИ 30 МИЛИОНА...РАЗБИРА СЕ ИМА МИЛИОНИ ТАДЖИКИ,КОИТО СА ПРО-РУСИЯ. КАЗАХСТАН Е ГОЛЯМ, НО ИМА МАЛКО ХБУХАРА И САМАРКАНД СА ДРЕВНИ ИРАНСКИ ГРАДОВЕ...А ТАДЖИКИТЕ СА ИРАНЦИ,НЕ СА ТЮРКИ.РУСИЯ ЗНАЕ ЧЕ КАРА КАЛПАЦИТЕ СА КЪМ РУСИЯ, КИРГИЗИТЕ СЪЩО СА КЪМ РУСИЯ..ОСТАВАТ АЗЕРИТЕ,ТУРКМЕНИСТАНЦИТЕ И УЗБЕКИТЕ КОИТО СА АНТИ-РУСИЯ = 3 ДЪРЖАВИ.ТАМ ТУРСКО-ТЮРКИСКОТО ИГРАЕ МНОГО МОЩНА РОЛЯ ВЕЧЕ
3
16
 
9
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
Узбекистан е един от най костеливите орехи /имат сравнително компактно етническо население/ за РФ и в бъдеще се очертава като контрапункт на опитите за нов СССР-2.
2
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди време имах щастието да видя Узбекистан. Някои места там са съхранили такива исторически забележителности, че човек се чувства като попаднал в Средновековието - особено в някои части на градовете Самарканд и Бухара. В пустинята пък можете да видите с очите си Пътя на коприната.
1
45
 
13
 
! Отговори
Дніпро - 1 преди 9 години
Братя узбеки,подавайте го мощно и без задръжки на болшевишката ***!