Ще пострада ли репутацията на Путин заради сваления Боинг?

Би Би Си: Залозите сега са високи
24 юли 2014 21:10, Елка Василева
663
Ще пострада ли репутацията на Путин заради сваления Боинг?
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Преди катастрофата на малайзийския Боинг в Украйна подходът на руския президент Владимир Путин към украинската криза беше смятан в Русия за достатъчно успешен – и стратегически, и тактически.

Русия явно подкрепяше сепаратистите в Донбас, запазвайки при това способността да отрича свое участие в конфликта. Едновременно с това Русия се присъедини към Германия и Франция в опит за намиране на дипломатическо решение на кризата, отчитайки при това руските интереси, пише Дмитрий Тренин, директор на Московския център Карнеги, за Би Би Си.

Още по темата

ЕС се опитваше да избегне налагането на допълнителни санкции срещу Русия, тъй като много страни от Европа се стараеха да защитят икономическите си интереси. Опитите на администрацията на американския президент Барак Обама да сплоти европейците по въпроса за санкциите изглеждаха слабо ефективни.

През това време Владимир Путин укрепваше отношенията на Русия с Китай, търсеше подкрепа от останалите страни членки на БРИКС  /Бразилия, Индия, Китай и Република Южна Африка/ и уреждаше връзките със страни от Латинска Америка.

След трагедията с Боинга всичко рязко се промени.

Съединените щати и много от техните най-близки сътрудници незабавно обвиниха Русия в помагачество и подстрекателство, ако не и пряко участие в ужасното престъпление.

Западният печат вече приканва Русия да бъде третирана като парий. Тъй като повечето от загиналите пътници са от Холандия, е напълно вероятно да пострадат отношенията между Русия и Европа.

Разногласията между САЩ и ЕС по въпроса за санкциите сега значително намаляват, което ще подкопае надеждите на Москва за разкол между западните страни.

В Азия, с която сега Русия се стреми да се сближи, фактът, че сваленият самолет е от Малайзия, може да доведе до ръст на антируските настроения.

В другите развиващи се страни, които и досега до голяма степен зависят от западната преса, що се отнася до отразяването на международните събития, репутацията както на Русия, така и на президента Путин ще пострада осезателно.

Някои в Русия може да стигнат до извода, че драматичното влошаване на отношенията със Запада заради Украйна е част от организирана от САЩ политика на сдържане. Но малцина ще приветстват това влошаване.

Макар че мнозинството от руснаците съчувстват на жителите на Източна Украйна, близо две трети се обявяват против военно нахлуване.

Нивото на популярност на президента Путин сред руснаците надвишава 80% и мнозина смятат, че той провежда правилна политика в Украйна, защитавайки интересите на Русия, като избягва ненужните рискове.

„Връщането на Крим в Русия“, направено без нито един изстрел, е смятано от мнозина фактически за чудо. Неговото обещание да защитава интересите на руското и рускоезичното население в Югоизточна Украйна също се ползва с популярност.

Но катастрофата с малайзийския Боинг поставя няколко въпроса. Руснаците като цяло отдавна смятат, че Москва оказва не само морална и политическа подкрепа на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република.

В същото време те чуват от собственото си ръководство, че Русия изобщо не контролира онези, които публично подкрепя. Мнозина смятаха тази очевидна непоследователност за един вид дипломатическа уловка.

Но ако международното разследване установи, че Русия наистина е доставила на донецките сепаратисти мощни системи за противовъздушна отбрана, с които те погрешка са свалили пътническия самолет, то част от руснаците, при това не задължително това да са прозападно или либерално ориентираните, ще стигнат до извода, че Кремъл провежда необмислена и безотговорна политика.

Осъзнавайки опасността от подобно развитие на събитията, Владимир Путин активно отхвърля американската версия за случилото се в небето на Украйна.

Представители на министерството на отбраната на Русия представиха своята версия за събитията и поставиха въпроси за ролята на Украйна в тази трагедия.

Президентът Путин разговаря с лидерите на западните страни и Малайзия и публично се обяви в подкрепа на международното разследване. Представителят на Русия в ООН подкрепи резолюцията, изискваща независимо международно разследване.

Черните кутии, открити от сепаратистите, бяха предадени на международните инспектори и разследването вече може да започне.

Но залозите сега са високи.

Ако международното разследване стигне до извод за вина на Русия, ще пострада не толкова самият Владимир Путин, колкото неговата репутация на стратег. Той нито веднъж не каза, че сепаратистите не са причастни към съдбата на сваления самолет – вместо това обвини Украйна, че ги напада.

Политически Владимир Путин ще оцелее, но ще трябва много да се потруди да възстанови доверието към себе си.

Възможно е обаче Русия да успее да избегне това да бъде обявена за виновна. В подобен случай отговорността за това престъпление ще падне върху други.

А Владимир Путин отново ще успее да се отърве.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


663
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
378
4
 
13
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
ЧЕТЕТЕ ..КИТАЙСКИЯ ФОНДОВ ПАЗАР ЩЕ НАРАСНЕ С 20%..Е ТОВА Е НОВИНА КОЯТО ЗАБИВА ПОРЕДНИЯ ПИРОН В КОВЧЕГА НА ДОЛАРА..ИНВЕСТИТОРИТЕ СЕ ИЗНАСЯТ ОТ САЩДОЛАРИТЕ МАСОВО СЕ ОБРЪЩАТ В ЕВРО..ИМА ПАНИЧЕСКО БЯГСТВО ОТ ДОЛАРА..АМЕРИКАНСКИТЕ АКЦИИ ПОТЪВАТ ВСЕКИ ГИ ПРОДАВА И СЕ ОТЪРВАВА ДОРИ И НА ЗАГУБА ДНЕС ЗА ДА НЕ СТАНЕ КРАХ УТРЕИ ОТ СКЪПИТЕ ИМОТИ СЕ ОТЪРВАВАТ АЗИАТЦИ..АФРИКАНЦИ..ЛАТИНО..
377
2
 
5
 
! Отговори
до 457 преди 9 години
Имаш азиатски мироглед, за твое съжаление даже не го осъзнаваш.
376
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 454Имат, ама още са в централата на КГБ, че не са дозаписани.
375
0
 
11
 
! Отговори
мисионера преди 9 години
знаете ли кое е най-опасното в една държава ? когато някой стане проводник на чужди интереси.
374
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
руснаците казват че имат записи в които се чуват коментари на киев как да отстрелят самолета - предават го. както и спътникови снимки на другия самолет.създава се тристранан комисия - британците бързат да гепят своите кутии, за да изтрият каквоот могат, но всъщото време критикуват руснаците че правят същото.изводът - сащ и Киев саотговорин са станалото
373
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
фактите - Киев пуска малайзиския самолет да лети в обстрелвана зона (дори само заради това вината е наКиев)близо до пътничесикя самолет се повява укрански изтребител (много голям шанс или да е свален от укранците или да свален погершка от сепаратистите - и в дваат случая вината е на Киев)Киев имат система Бук, сепаратистите само ИГал и СТрела. Самолетът лети над пространство с което може да бъде уцелен ОТ Игал и Стрела.Сащ обявяват че имат снимки как е уцелен от руснаците - не гти предават.
372
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РепутациятаИ след всичко това минималната заплата на руснаците все още е с 50 евро под българската.
371
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много голяма част от написаното са глупости - путин има постоянна политика - привидон не се намесва военно, а само дипломатически, а всъщност въоръжава бунтовниците и пуска наемни части, които обаче не са редовни. В случая с малайзиския самолет трудно ще се докаже че не е свален от властите от Киев, освен това Киев носи отговнорността че е обявил зона безопасан за полети, така че путин формалон не е виновен в случая. нещата могат да се променят единствено ако нахлуе в Украйна
370
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичик видяхем в Крим колок добар е Руската войска, американците се н----ха и гледаах с пръст в устата, Су-35 е един от най-добрите самолети в света, сега коментира системата БУК, това са все руски оръжия АК-74 - перфектен, напълон равносотен на Хеклер и Кох, не знам какво намираш на руската войсак и въоръжение, сведенията ти че икономиката и войската им са остарели датират опреди 30 години
369
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 454 - сведенията ти са много стари, отнасят се не до Русия, до СССР. русия е вторият ксредотор на САщ след Китай, на 7 място по икономика са (в Г-7), имат огромин находица на Нефт, газ и диманти, около 80 проценат от дървесината е у тях, страшно мноог злато, Москав и санкт петербург са сред най-красивите градове, някои от най-богатите хора са руснаци (ходорковски, Абрамович,Гусински), 2 ядрена сила, 2 космичесак сила, 2 военна сила
368
1
 
13
 
! Отговори
защо така примитивно преди 9 години
До ??КАТО СЕ ПРИЛОЖИ СОБСТВЕНОТО ТИ ИЗЛИЯНИЕ КЪМ СОБСТВЕНОТО ТИ РУСОФОБСТВО И ЛИЧНАТА ТИ ОБИДА ОТ КРИТИКИТЕ НА ХОРАТА СРЕЩУ АМЕРИКАНСКИТЕ ФАЛШИФИКАТИ И КЛЕВЕТНИЧЕСКА КАМПАНИЯ СРЕЩУ РУСИЯ, ИЗЛИЗА, ЧЕ НЕ САМО СИ ЗАЛЕПИЛ *** КЪМ МАЗЕН СТОЛ СТОЛ В УСА, АМИ ЕДВА ЛИ НЕ В САМИЯ "ПЕНТАГОН".
367
19
 
5
 
! Отговори
?? преди 9 години
Ако бяхте поне наполовина българи спрямо демонстрираното то вас русофилство, страната ни щеше да е рай!Чудя се, все пак, като сте такива радетели на Русия, чий го търсите тук, ами не си вдигнете залепналите за мазните столове *** и да отидете в Русия или Източна Украйна?!Не, че нещо, ама тук е България и има нужда от българи, а не от някакви главанаци, които са всичко друго, но не и сънародници!Пращайте си децата да учат в Русия, ходете на гурбет в Русия, купувайте си руски коли, руски компютри или просто се преселете там и спрете да серете час по час разни "патриотични" постинги и д
366
1
 
21
 
! Отговори
Да разлаем кучетата преди 9 години
Да разлаем кучетата1997 г., Бари Левинсън, с Дъстин Хофман и Робърт Де НироЕдна от най-острите критики, отправени някога от Холивуд срещу американските политици и медии за безогледната и цинична манипулация на общественото мнение. Предсказал по уникален начин реалната война на сащ срещу Югославия (точка от списъка за налагане на новия световен ред на сащ), с прилагане на всички методи на манипулация и лъжи, описани във филма."Ако няма война, ще си направим; ако няма враг, ще си измислим; ако имаме телевизия, ще водим зрителите за носа."
365
24
 
8
 
! Отговори
От ЮАР преди 9 години
Дори малкото симпатии към Русия, които си съществуваха на Запад, напълно изчезнаха. На Путин се гледа в най-добрия случай с иронично снизхождение, но най-вече с възмущение и гняв. Не може една държава с икономика на две Холандии да се прави на велика сила. Велика сила те отдавна не са. Технолична изостаналост с около 40-50 години от предния фронт на Щатите. Социална структура - средновековие. Идеология - много подобна на Хитлер и Сталин. Е, няма как да имат подкрепа!
364
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало, журналистите, САЩ си бутнаха кулите и предизвикаха война в Афганистан и целия арабски свят. Сега свалиха Боинга и обвиняват Русия. Имат данни но никой не е видял снимките и безспорни доказателства. Даже и американските журналисти не вярват на измишльотините им, па вие продажни журналисти пишете простотии. Сега имали доказателство за трансграничен обстрел, отново въздух даже не и под налягане.п Стига глупости сте писали. Путин няма да пострада. Губещ ще е ЕС, само въпрос на време.
363
5
 
31
 
! Отговори
Репутацията преди 9 години
За 12 години увеличава:-бюджета 22 пъти-военния 30 пъти-златния резерв 48 пъти-БВП 12 пъти (от 36 място отива на 7)-заплатите от бюджетната сфера 18 пъти; пенсиите 14 пъти-Разбива картелите на олигарсит-Национализира 65% от нефтения и 95 % от газовия отрасли-Връща 256 местонахождения на полезни изкопаеми под Руска юрисдикция-Вдига промишлеността и стопанството и пет години подред е в топ 5 износители на зърно.-И ... върна Крим :)
362
2
 
28
 
! Отговори
обратен ефект преди 9 години
"Ще пострада ли репутацията на Путин.."със такива статии НЯМА, така че няма проблем! Пищете спокойно!
361
2
 
3
 
! Отговори
Ивета преди 9 години
Така е Иво. Помия за помияра.
360
2
 
6
 
! Отговори
макето преди 9 години
да пием за здравето на журналистите най честните и неподкупни да пием за крадците у парламенто да пием да пием другари
359
1
 
28
 
! Отговори
жалко примитивно преди 9 години
Как може да "пострада репутацията на Путин" от толкова примитивна скалъпена от сащ пропаганда срещу него, като с нея самите сащ демонстрират убийствен инфантилизъм и цинизъм с извършването от тях на престъпления и приписването им "на противника". И то - все в чуждите държави, които са си набелязали за подпалване на нови войни до разоряването им. Това е "новият им световен ред" на сащ - подпалване на войни за завладяване на териториите, останали извън техен контрол след Втората св. война.