Ще пострада ли репутацията на Путин заради сваления Боинг?

Би Би Си: Залозите сега са високи
24 юли 2014 21:10, Елка Василева
663
Ще пострада ли репутацията на Путин заради сваления Боинг?
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Преди катастрофата на малайзийския Боинг в Украйна подходът на руския президент Владимир Путин към украинската криза беше смятан в Русия за достатъчно успешен – и стратегически, и тактически.

Русия явно подкрепяше сепаратистите в Донбас, запазвайки при това способността да отрича свое участие в конфликта. Едновременно с това Русия се присъедини към Германия и Франция в опит за намиране на дипломатическо решение на кризата, отчитайки при това руските интереси, пише Дмитрий Тренин, директор на Московския център Карнеги, за Би Би Си.

Още по темата

ЕС се опитваше да избегне налагането на допълнителни санкции срещу Русия, тъй като много страни от Европа се стараеха да защитят икономическите си интереси. Опитите на администрацията на американския президент Барак Обама да сплоти европейците по въпроса за санкциите изглеждаха слабо ефективни.

През това време Владимир Путин укрепваше отношенията на Русия с Китай, търсеше подкрепа от останалите страни членки на БРИКС  /Бразилия, Индия, Китай и Република Южна Африка/ и уреждаше връзките със страни от Латинска Америка.

След трагедията с Боинга всичко рязко се промени.

Съединените щати и много от техните най-близки сътрудници незабавно обвиниха Русия в помагачество и подстрекателство, ако не и пряко участие в ужасното престъпление.

Западният печат вече приканва Русия да бъде третирана като парий. Тъй като повечето от загиналите пътници са от Холандия, е напълно вероятно да пострадат отношенията между Русия и Европа.

Разногласията между САЩ и ЕС по въпроса за санкциите сега значително намаляват, което ще подкопае надеждите на Москва за разкол между западните страни.

В Азия, с която сега Русия се стреми да се сближи, фактът, че сваленият самолет е от Малайзия, може да доведе до ръст на антируските настроения.

В другите развиващи се страни, които и досега до голяма степен зависят от западната преса, що се отнася до отразяването на международните събития, репутацията както на Русия, така и на президента Путин ще пострада осезателно.

Някои в Русия може да стигнат до извода, че драматичното влошаване на отношенията със Запада заради Украйна е част от организирана от САЩ политика на сдържане. Но малцина ще приветстват това влошаване.

Макар че мнозинството от руснаците съчувстват на жителите на Източна Украйна, близо две трети се обявяват против военно нахлуване.

Нивото на популярност на президента Путин сред руснаците надвишава 80% и мнозина смятат, че той провежда правилна политика в Украйна, защитавайки интересите на Русия, като избягва ненужните рискове.

„Връщането на Крим в Русия“, направено без нито един изстрел, е смятано от мнозина фактически за чудо. Неговото обещание да защитава интересите на руското и рускоезичното население в Югоизточна Украйна също се ползва с популярност.

Но катастрофата с малайзийския Боинг поставя няколко въпроса. Руснаците като цяло отдавна смятат, че Москва оказва не само морална и политическа подкрепа на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република.

В същото време те чуват от собственото си ръководство, че Русия изобщо не контролира онези, които публично подкрепя. Мнозина смятаха тази очевидна непоследователност за един вид дипломатическа уловка.

Но ако международното разследване установи, че Русия наистина е доставила на донецките сепаратисти мощни системи за противовъздушна отбрана, с които те погрешка са свалили пътническия самолет, то част от руснаците, при това не задължително това да са прозападно или либерално ориентираните, ще стигнат до извода, че Кремъл провежда необмислена и безотговорна политика.

Осъзнавайки опасността от подобно развитие на събитията, Владимир Путин активно отхвърля американската версия за случилото се в небето на Украйна.

Представители на министерството на отбраната на Русия представиха своята версия за събитията и поставиха въпроси за ролята на Украйна в тази трагедия.

Президентът Путин разговаря с лидерите на западните страни и Малайзия и публично се обяви в подкрепа на международното разследване. Представителят на Русия в ООН подкрепи резолюцията, изискваща независимо международно разследване.

Черните кутии, открити от сепаратистите, бяха предадени на международните инспектори и разследването вече може да започне.

Но залозите сега са високи.

Ако международното разследване стигне до извод за вина на Русия, ще пострада не толкова самият Владимир Путин, колкото неговата репутация на стратег. Той нито веднъж не каза, че сепаратистите не са причастни към съдбата на сваления самолет – вместо това обвини Украйна, че ги напада.

Политически Владимир Путин ще оцелее, но ще трябва много да се потруди да възстанови доверието към себе си.

Възможно е обаче Русия да успее да избегне това да бъде обявена за виновна. В подобен случай отговорността за това престъпление ще падне върху други.

А Владимир Путин отново ще успее да се отърве.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


663
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
358
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
584 Същите обвинения към СAЩ и Зaпaдa бяхa в основaтa нa вaшaтa aнтиaмерикaнскa пропaгaндa по време нa СССР и Нрб, вижте си опорните точки- Срaмотa!
357
2
 
19
 
! Отговори
САЩ=СССР преди 9 години
Тая пропаганда която я четем в момента,започва да се обръща срещу създателите си--същото стана навремето със СССР.В момента САЩ е комунистическият демон,боравещ с комунистическа пропаганда.Жалко за Европа и гражданите и.Вашингтон обезличава Европа и постоянно я изнудва в свой интерес.Затова и медиите са толкова активни--страхът и промиването на мозъци е тотално.
356
17
 
3
 
! Отговори
Новинaтa преди 9 години
Русия вече е рaзделенa по отношение нa Укрaйнa- 2/3 не одобрявaт рускaтa нaмесa в съседнaтa стрaнa!
355
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
580 Ти описвaш себе си, предполaгaм, че си бил и пaртиен секретaр! Имa поговоркa зa вaшaтa породa- нищо ново не е нaучено, нищо стaро не е зaбрaвено, тa aнтиaмерикaнизмa ви е в семейнaтa "трaдиция" от времето нa нрб- то!
354
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 572Говориш като комсомолски секретар отпреди 10-ти НоемвриТо повечето от писачите просто не могат да си представят колко са подобни на тогавашните антиамерикански пропагандатори - само дето са сменили посоката.Тъпотия и липса на навици за самостоятелно мислене.По-скоро наличие на навици да се мисли както мисли "големия брат" - щом той така мисли, значи това е "правилното" мислене.
353
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европейскaтa културa, не включвa aЗиaтскaтa кочинa, нещо бъркaш!
352
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мерси 576, тези " фaкти" сa изфaбрикувaни в рaшa, имa междунaроднa комисия, която ще достигне до истинaтa
351
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американските кравари се раазбират най-добре с амигосите от Мексико -столетна култура, револвери и убийства -това ние европейците не можем да го разберем.Виенската филхармония, Болшой Театър, Френската литература,Нека да прочетат поне по една книга в живота си и след товада се занимават с Европа.ПП Дори да зная сайтове, където холивудската бълвоч е безплатна,не бих предпочел да си губя времето с глупости пред истинската култура.
350
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 571Ето ти малко преки свидетелства да си прочистиш мозъка от бръмбариyoutube/watch?v=RWnPY0ohcU0youtube/watch?v=oygKmSEH7Wcyoutube/watch?v=dzRx5Uilia4
349
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
573 Докaзaтелствa имa, рaзследвaнето ще ги потвърди, имaйте търпение
348
11
 
4
 
! Отговори
Цивилизовaн свят преди 9 години
Киев, Вaршaвa, Брюксел и Вaшингтон- товa е цивилизовaния Свят!
347
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе мама ви платена, що не предоставите ЕДНО доказателство, че Русия или опълченците имат нещо общо? Кой има интерес от свалянето, за да засили обръча на санкциите около Русия? КОЙ!? Като слушам медийните истерии ми става ясно - тоя който управлява всички медии в България!
346
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия не е Европейскa стрaнa, те сa aзиaтци, москвa искa рaзделенa Европa, a СAЩ сa нaшия нaй- силен и верен Съюзник
345
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стaтиятa е много вярнa и обективнa, Путин е изцaпaн с кръвтa нa невинните жертви нa неговите т. нaр. опълченци!
344
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин защитава позицията на Европа,и то без Русия да е член на ЕС.Време е продажните Европейски политици да се осъзнаят ида започнат да мислят само за Европа.Съдбата на САЩ е да бъдат партньори само с Мексико -както в етнически, така и в интелектуални връзки.Това са просто най-близките нации в света по манталитет.Оставете Европа на Европейците!
343
0
 
25
 
! Отговори
ivo преди 9 години
Защо един път не прочетох статия за възможното падане на реитинга на Обама заради сваления самолет,за това че Сащ може да имат вина за свалянето,за това какво ще кажат партньорите на Сащ ако се докаже,че са помогнали на Украйна да свали самолета.Голяма пропаганда,голямо бълване на всякъкъв вид помия
342
1
 
25
 
! Отговори
ОБРАТА в вижданията преди 9 години
Истината е че тази информационна война срещу Путин,накара все повече хора да се замислят--А истина ли е това???Много от тях започнаха да се информират и от други источници и все повече да не вярват на "правилните" медии.В интернет блоговете мненията се разделят 50/50 и много от тях не са съгласни с офицялната позиция на правителството си.Европейските граждани почват да разбират как американската пропаганда ги води за носа...и то за собствена сметка-платена от всеки един европеец....
341
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До репутацията 6УТРЕ И НЕГО ЩЕ ГО ПРЕМЕСТЯТ !!!
340
0
 
1
 
! Отговори
Рефер Енд Ум преди 9 години
Ама, хич!
339
2
 
20
 
! Отговори
Иван Пешев преди 9 години
О ние ги знаем тези раздледвания на американците и техните обосновани предположения. Вчера проруски бунтовник отрече да е давал интервю за Ройтерс в което казва че имат БУК. Но пък украинската редовна армия има 100%. Аз лично не мога да кажа какво е станало. Много е мъгляво.