Новите санкции на ЕС: Русия да се готви за затягане на коланите

Очевидно ще трябва да си платим за Крим и Донецк, пише руско издание
Обновена: 28 юли 2014 14:10 | 28 юли 2014 09:24, Елка Василева
407
Новите санкции на ЕС: Русия да се готви за затягане на коланите
Снимка: архив, Reuters

ЕС готви за тази седмица поредния списък със санкции срещу Русия. Вече бе разширен кръгът на руските представители със забрани за влизане в общността; този път се очакват санкции, засягащи отделни сектори на икономиката, пише "Независимая газета".

По данни на вестника Европа иска да затрудни за Москва достъпа до кредити на европейския финансов пазар, нови технологии, оборудване с двойно предназначение и въоръжения.

Основните ръководни линии са разработени от Еврокомисията в Брюксел и ще бъдат разгледани утре от посланиците на 28-те членки на ЕС. "Въпросът е дали новите санкции ще бъдат обявени във вторник или процедурата ще мине на равнище външни министри, та дори и спешна лидерска среща", изтъква изданието.

Още по темата

Формално погледнато това още не е трети етап от мартенския план на ЕС, предвиждащ широки икономически санкции. Те ще са избирателни, по отделни сектори, но това не означава, че със сигурност ще останат без последици, предупреждава всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

"В случая санкциите не засягат само политиката и отделни лица. За пръв път се вземат на мушка икономически полета. Тук явно доста се е отразил масираният натиск на САЩ върху ЕС", пише той.

"Позициите на САЩ и на Европа по украинската криза се сближават. Риториката отсам и отвъд Атлантика звучи все по-недипломатично", отбелязва "Ведомости" в редакционен коментар.

Според вестника събитията набъбват като "снежна топка", която постепенно се превръща в лавина, набира собствена енергия, тъй че политиците и финансистите вече не могат да планират стъпки предварително.

"Само прагматични съображения може да предотвратят ескалиране на ситуацията", убеден е "Ведомости". Например ако Русия осъзнае, че ако продължи конфронтацията, тя може да изгуби завоювани вече позиции и Украйна да се сближи още повече със Запада, дори да приеме на своя територия бази на НАТО.

"За Евросъюза санкциите не са просто политическо решение, а закон. Той може да бъде смекчен или отменен в бъдеще в зависимост от отношението към Русия. Обикновено обаче законите не траят една седмица, а дълго време", подчертава "Новая газета".

Затова вариациите на тема "не ни е страх от санкции" или "ще покрещят и ще мирясат" май са преждевременни. Очевидно ще трябва да си платим за Крим и Донецк, заключава руското издание.

Русия трябва да се готви за "затягане на коланите", смятат експерти на "Новие известия". Става дума главно за руските държавни корпорации, задлъжнели пред западни финансови институции, за отбранителната промишленост, която може да остане без модерни технологии, за петролодобива, планиращ "експанзия в Арктика".

А за населението на Русия се очертават по-високи данъци и по-скъпи комунални услуги, както и нов етап от инфлационната спирала, прогнозира всекидневникът.

Евентуалните секторни санкции значително ще влошат икономическата ситуация в Русия и ще трябва Москва да задейства съвсем друг модел за развитие. Според мен обаче такъв засега няма, не са разработени механизми да реагираме при сериозна блокада от страна на Запада, заявява за електронния в. "Лента" политологът Фьодор Лукянов.

Руската икономика е специфична и никога не е потъвала тъй дълбоко в днешната глобална среда като Китай например. Но при все това тя е много тясно свързана със световните пазари, особено с Европа. И не бива Русия да пренебрегва санкциите като нещо не тъй значително. Не бих разчитал на "алчността" на Европа. Антируските санкции безспорно са чудовищно неизгодни за нея - но натискът от страна на САЩ е твърде мощен, а информационната картина около Украйна и сваления Боинг става вече крайно брутална. Фактически международните медии превръщат Русия в "държава парий", алармира руският аналитик.

"Московский комсомолец" отбелязва "все по-разпространената на Запад (. . .) вътрешна убеденост, че Русия е виновна отвсякъде". Западът "иска от Москва невъзможното - и обещава жестоко да я накаже, ако не изпълни искането. От тази политика ще пострадат всички", заявява руският вестник.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
2
 
21
 
! Отговори
х-м преди 9 години
Русия и Германия се разбираха чудесно, преди САЩ да започнат да заповядват на Германия. Все пак Германия има по-голям оборот със САЩ, а и САЩ все още им налагат забрани за производство във военната промишленост и др. Германия са все още васал на САЩ. Всички германци го знаят и ги недолюбват. А и компромати срещу Меркел ще има след толкова подслушване...А загуби ли властта какво ще прави баба?
183
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
312, не. 100 години след Екатерина Русия е била много по-велика и богата.
182
3
 
10
 
! Отговори
до 308 преди 9 години
Сигурно не си чувал, че собствениците на БМВ, фам, Кванд са и наследници на Гьобелс, министър на пропагандата на Хитлер.
181
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
304, Индия не само купува руски самолети, но и участва в производството съвместно с Русия - Су 30 МКИ. Имат дял и в ПАК ФА (Т 50).
180
1
 
10
 
! Отговори
до 308 преди 9 години
Нищо не ми е кисело. АЗ не съм тинейджър без пари, с 20-годишно БМВ. Не е зле да прочетеш как германската държава подкрепя БМВ през войната и каква забрана им налага след това САЩ. Нищо не е случайно и какво толкова ахкате не разбирам
179
4
 
10
 
! Отговори
до 291 преди 9 години
Германските стоки? Кои по-точно? БМВ ли? БМВ е много надценена...МАРКА кола. Що мислиш, че няма по-добра на по-ниска цена. А колко части се правят ЗА БМВ извън Германия от НЕгермански работник, знаеш ли, сиромахче? А колко чужденци бачкат на конвейра в БМВ? А колко хора се мотаят в БМВ и това ГО ПЛАЩАШ ТИ, като ти набият главата с реклама? АЗ съм работил за малко в БМВ и повече в Сименс
178
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До славянин А не иска ли Индия да си купи руски самолети? Защото май се е засилила да купува френски...
177
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АРХАНГЕЛ+++
176
0
 
13
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
До ТВА КОМУНИСТИТЕ - нацията ни е болна от тежка умствена недостатъчност и ти си поредното доказателство. Какви комунисти, какви 5 лева? Къде ги видя тези комунисти? Комунисти има само в тъпите брътвежи на лидера ти тиквата. И той и гоце и доан са "бивши" комунисти и настоящи милионери! Всички са едни и същи и са прислуга на световната мафия, която им отделя по 1-2 трошички от лапачката. Няма комунисти, няма демократи! Всички са лапачи! А такива като теб им вярват още!
175
0
 
8
 
! Отговори
до 275 преди 9 години
Ами умни са китайците. Бил съм в университет "на запад" и те са най-добрите в точните науки. Пък и в американските фирми. А иначе: нямаш ли нищо китайско у вас? Разбрахме имаш айфон, ама той струва колкото горивото ми за хобито на месец. Това ми е по-важно.
174
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напълних се руски стоки от Олимпиадата в Сочи. Да не гора за впечатленията.
173
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Започват тъмни векове за Европа и САЩ.
172
0
 
7
 
! Отговори
до 282 преди 9 години
Не си прав. Икономика се прави , кой както си я направи. На запад всичко е вече само лобита и субсидии и заеми. Това е западът сега. Да не би Дубай да измисля коли? Между другото и нищо американско нямам вкъщи и не ми и трябва. В Япония и Европа всичко се произвежда на не по-лошо качество. А, имам руско оръжие...
171
1
 
8
 
! Отговори
Белята преди 9 години
До Анонимен-70 : Изостанал си с 15г. от информацията за Русия ! И провери какъв е относителния дял от БВП , от газ и нефт! Ще се изненадаш ! това да ти е за домашно и за да не плещиш невярна информация.
170
6
 
5
 
! Отговори
Май преди 9 години
С писанията си авторите доказват,че петата колона в Русия търси здрава почва под краката си,но дали ще я намери,,един господ /Путин/ знае...
169
3
 
13
 
! Отговори
до 278 преди 9 години
Великия германски работник в сравнение с китайския е един мързеливец, дето 20 мин. преди 5 е избърсал масата и чака Файерабенд. Да бачка един час допълнително иска х2, и може да произведе нещо по-добро само ако има по-добра машина. Но проблемът му е, че китаецът няма такива претенции и всеки който има пари, може да си купи добра машина. Няма нужда да си измисляш всичко. Може и да крадеш знания. Колко работни места е отдал великият германец на изток и посоката е само една.
168
1
 
8
 
! Отговори
307 преди 9 години
До Анонимен 64 : Русия не отпуска , защото няма такива проекти. А ЕС ОТПУСКА ТВОИТЕ/НАШИТЕ/ ПАРИ/които внасяме в ЕС. Вземи данни от Министерство на финансите за първия период 2007-2013 г.! И ще видиш, че сме дали повече/174 млн.лв./, отколкото сме получили !!!! Другото е невежество.
167
2
 
14
 
! Отговори
х-м преди 9 години
Все по-рядко четем факти. Остана само пропаганда. На САЩ им трябва война. Защо никой не пише за реакциите в Германия по повод антируската политика? Който може да чете, нека види мненията на германците. Не на главните редактори, а на коментарите под статиите им. Всички са отвратени от васалната поза на канцлерката пред САЩ. Почнаха и там да губят работни места заради санкциите.
166
1
 
7
 
! Отговори
ОФ преди 9 години
До Белята: Защо само в Южна Америка? След 2 месеца започват канала в Никарагуа. Китай поема финансите и изграждането, а Русия - охраната на обекта. Без военно присъствие няма как.
165
0
 
2
 
! Отговори
Белята преди 9 години
До баба Пенка Растата -60 : Пенка ли си, Пенчо ли си...., не се бъркай в нещо, което не разбираш ! С предубеденост, няма истина !