Новите санкции на ЕС: Русия да се готви за затягане на коланите

Очевидно ще трябва да си платим за Крим и Донецк, пише руско издание
Обновена: 28 юли 2014 14:10 | 28 юли 2014 09:24, Елка Василева
407
Новите санкции на ЕС: Русия да се готви за затягане на коланите
Снимка: архив, Reuters

ЕС готви за тази седмица поредния списък със санкции срещу Русия. Вече бе разширен кръгът на руските представители със забрани за влизане в общността; този път се очакват санкции, засягащи отделни сектори на икономиката, пише "Независимая газета".

По данни на вестника Европа иска да затрудни за Москва достъпа до кредити на европейския финансов пазар, нови технологии, оборудване с двойно предназначение и въоръжения.

Основните ръководни линии са разработени от Еврокомисията в Брюксел и ще бъдат разгледани утре от посланиците на 28-те членки на ЕС. "Въпросът е дали новите санкции ще бъдат обявени във вторник или процедурата ще мине на равнище външни министри, та дори и спешна лидерска среща", изтъква изданието.

Още по темата

Формално погледнато това още не е трети етап от мартенския план на ЕС, предвиждащ широки икономически санкции. Те ще са избирателни, по отделни сектори, но това не означава, че със сигурност ще останат без последици, предупреждава всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

"В случая санкциите не засягат само политиката и отделни лица. За пръв път се вземат на мушка икономически полета. Тук явно доста се е отразил масираният натиск на САЩ върху ЕС", пише той.

"Позициите на САЩ и на Европа по украинската криза се сближават. Риториката отсам и отвъд Атлантика звучи все по-недипломатично", отбелязва "Ведомости" в редакционен коментар.

Според вестника събитията набъбват като "снежна топка", която постепенно се превръща в лавина, набира собствена енергия, тъй че политиците и финансистите вече не могат да планират стъпки предварително.

"Само прагматични съображения може да предотвратят ескалиране на ситуацията", убеден е "Ведомости". Например ако Русия осъзнае, че ако продължи конфронтацията, тя може да изгуби завоювани вече позиции и Украйна да се сближи още повече със Запада, дори да приеме на своя територия бази на НАТО.

"За Евросъюза санкциите не са просто политическо решение, а закон. Той може да бъде смекчен или отменен в бъдеще в зависимост от отношението към Русия. Обикновено обаче законите не траят една седмица, а дълго време", подчертава "Новая газета".

Затова вариациите на тема "не ни е страх от санкции" или "ще покрещят и ще мирясат" май са преждевременни. Очевидно ще трябва да си платим за Крим и Донецк, заключава руското издание.

Русия трябва да се готви за "затягане на коланите", смятат експерти на "Новие известия". Става дума главно за руските държавни корпорации, задлъжнели пред западни финансови институции, за отбранителната промишленост, която може да остане без модерни технологии, за петролодобива, планиращ "експанзия в Арктика".

А за населението на Русия се очертават по-високи данъци и по-скъпи комунални услуги, както и нов етап от инфлационната спирала, прогнозира всекидневникът.

Евентуалните секторни санкции значително ще влошат икономическата ситуация в Русия и ще трябва Москва да задейства съвсем друг модел за развитие. Според мен обаче такъв засега няма, не са разработени механизми да реагираме при сериозна блокада от страна на Запада, заявява за електронния в. "Лента" политологът Фьодор Лукянов.

Руската икономика е специфична и никога не е потъвала тъй дълбоко в днешната глобална среда като Китай например. Но при все това тя е много тясно свързана със световните пазари, особено с Европа. И не бива Русия да пренебрегва санкциите като нещо не тъй значително. Не бих разчитал на "алчността" на Европа. Антируските санкции безспорно са чудовищно неизгодни за нея - но натискът от страна на САЩ е твърде мощен, а информационната картина около Украйна и сваления Боинг става вече крайно брутална. Фактически международните медии превръщат Русия в "държава парий", алармира руският аналитик.

"Московский комсомолец" отбелязва "все по-разпространената на Запад (. . .) вътрешна убеденост, че Русия е виновна отвсякъде". Западът "иска от Москва невъзможното - и обещава жестоко да я накаже, ако не изпълни искането. От тази политика ще пострадат всички", заявява руският вестник.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
4
 
23
 
! Отговори
ник преди 9 години
Когато американците бомбандираха по грешка китайското посолство в Югославия и убиха 4 *** души ЕС какви санкции и наложи?Внимание -завладяват ни и управляват хедерунгели без никакъв морал!
203
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно САЩ И ЕС искат да изолират 25% от територията на земята, за да си задоволят мръсните игри. За дълго бъдеще обаче Русия ще ги смачка. Тази държава знае как да оцелява.
202
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДиДиТе братушките не са ти виновни ако Българското правителство сключва неизгодни за БГ договори.
201
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 329!E tova ste SIRJDIITE, oh banq oh kef! Pred kopiotara i se radvate na voini! A jelanieto vie bez nikakvo sajelenie kam horata, kolkoto se moje poveche jertvi i senzacii!
200
1
 
15
 
! Отговори
д0 335 преди 9 години
ами унгарците искат да работят с Русия. Имат ли НАТОвски бази? Не знам, просто питам. Ти хем искаш да гърмиш по Русия хем да ти продава евтино.
199
3
 
4
 
! Отговори
DiDi преди 9 години
До Анонимен - И аз на мястото на Орбан, бих се навил за реакторите - та те му ги предлагат на него, сега ЧЕТИРИ ПЪТИ по-евтино от теза двата за нашето БЕЛЯне. Интересно, за "братята" Бълхари всичко /и реактори и газ/ в пъти по-скъпо от това за Унгарците. Що за икономическа политика, или с други думи - купуват си братушките магистрална любов.
198
0
 
4
 
! Отговори
х-м до 330 преди 9 години
Ти пак ли си тук с БМВ-то на трупчета бе? Домашните по математика написа ли или само простееш ?
197
3
 
17
 
! Отговори
х-м преди 9 години
чета Франкфуртер Алгемайне: Статиите поръчкови да плюят Русия, коментарите на германците 99% срещу САЩ и ЕС който ги въвлича във война, но първо в безработица. Министър Габриел иска субсидии за оръжейните заводи, заради липса на сделки с Русия. От чий джоб е ясно. Германците са бесни на Меркел, която не може да обясни в какво и защо участват. А зимата още не е дошла...
196
5
 
16
 
! Отговори
batmario преди 9 години
до 330За какъв колапс става на въпрос че не мога да се сетя.Русия е единственната държава в света която няма външен дълг.Американците с тая политика---цял свят срещу Русия---ще предизвикат война...
195
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хамериканците няма да простят на Путин че им измъкна Крим изпод носа.Освен това имат излишък от газ. Искат ка изместят Москва от пазара на газ в Европа. И понеже техния газ с транспорта е по-скъп от Руския единствения начин да завладеят Европейския пазар е чрез политиката.Още Кремъл и БРИКС се договориха да ползват все по-рядко долара направиха си техен валутен борд и т.н. Удара срещу силната Русия е предупреждение за останалите от БРИКС да си стоят на ***. Хич не им пука за машата Украйн
194
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РУСИЯ Е ПРЕД ИКОНОМИЧЕСКИ КОЛАПС !!!ВСЕКИ ИЗТРЕЛЯН РУСКИ ПАТРОН, ЩЕ СТРУВА НА РУСИЯ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ!!!РУСИЯ СЕ СРИВА!!! ТАКА ИМ СЕ ПАДА НА ДИВИТЕ ПЕЩЕРНЯЦИ!!!
193
3
 
23
 
! Отговори
Трета световна война преди 9 години
Не са нови санкции на ЕС към Русия, а ЕС, по поръчка на Сащ, започват Трета световна война срещу Русия!
192
3
 
28
 
! Отговори
bebo преди 9 години
Дa им спирaт крaнчето нa гейовете и дa се ориентирaт към aзиaтските бaнки зa зaеми aко им трябвaт. Мaмицaтa им скaпaнa нa фaщ и ес. *** и педофили.Дa зaменят долaрa с юaн и дa го духaт янките. Явно опрaвия нямa. Стaвa въпрос зa Русоя и прaвослaвието......
191
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДЕСНИЯТ ВИКТОР ОРБАН ДНЕС ЗАЯВИ, ЧЕ АКО ЮЖЕН ПОТОК ЩЕ СПОМОГНЕ ЗА ЗАЗДРАВЯВАНЕ НА ВРЪЗКИТЕ НА УНГАРИЯ С РУСИЯ- 200% Е ЗА НЕГО. И ВЕЧЕ ИМА ПОДПИСАН ДОГОВОР ЗА ДВА РЕАКТОРА НА АТОМСТРОЙЕКСПОРТ, КАТО НАШИТЕ В БЕЛЕНЕ, НО ЩЕ СИ ГИ СТРОЯТ, НЯМА ДА ПЛАЩАТ НЕУСТОЙКИ- ТАКА ПРАВЯТ ИСТИНСКИТЕ ДЕСНИ. И ОЩЕ, ОРБАН ЗАЯВИ, ЧЕ ДА СЕ ВСУШВАШ В ГОЛЕМИТЕ Е ПРОЯВА НА ПРОВИНЦИАЛИЗЪМ- ЗА НЕГО САМО ИНТЕРЕСИТЕ НА УНГАРИЯ СА ВАЖНИ- УПРАВНИК ЗА МИЛИОНИ, ТАКИВА У НАС НЯМА, ЗАЩОТО СА ЗАВИСИМИ ВСИЧКИТЕ С ДОСИЕТАТА СИ
190
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕГАТИ ВМИРИСАНИЯТ ЕВРОСЪЮЗ- СОЛОТАШАК НА САЩ- НАЛИ СЕ ДОКАЗА, ЧЕ УКРАИНЦИТЕ СА ГО СВАЛИЛИ, ДАЖЕ Е АРЕСТУВАН ВЗОДНИЯ, ВИНОВЕН ЗА ИЗСТРЕЛВАНЕТО НА РАКЕТАТА- ДА, АМА СЕГА КАТО СЕ РАЗПАДА ПЛАТЕНАТА ПРОЕВРОПЕЙСКА КОАЛИЦИЯ В КИЕВ- ЕС СЕ ЧУДИ КАК ДА СИ УКРЕПИ ПОЗИЦИИТЕ ТАМ
189
4
 
24
 
! Отговори
Един четящ ... преди 9 години
ЗАЩО СЕ ПОДХВАЩА ВЕДНАГА СИЛНА АНТИРУСКА ИСТЕРИЯ ??? ПОМИСЛЕТЕ СИ САМО ЕДНО ,КОГА ЛИ НА ПУТИН ЩЕ МУ ПИСНЕ И ЕС И САЩ ЩЕ СЕ УСМЪРДЯТ И ЩЕ " ВТАСАТ " ??? РАЗПЛАЩАНИЯТА СТАВАТ ВЪВ ВСЯКА ВАЛУТА ,САМО НЕ В ДОЛАРИ И ЕВРО , ВДИГА ЦЕНАТА НА ГАЗТА И ПЕТРОЛНИТЕ ПРОДУКТИ ЗА ЕС И ...... ТОГАВА ДА ВИДИМ КОЙ ЩЕ ЗАТЯГА КОЛАНИ И ЩЕ ВИЕ НА СТУДЕНО И УМРЯЛО !!!! РУСИЯ Е ОГРОМНА И НЕОБЯТНА ,РУСИЯ ИМА ВСИЧКО !!!! РУСИЯ СИ Е РУСИЯ !!!!! КОГАТО РУСИЯ КИХНЕ , ЕВРОПА Я ХВАЩА ГРИП !!!!
188
1
 
19
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
Първата и главна цел на САЩ е - Европа.Намаляването зависимоста на европейската икономика, промишленност и енергетика от руските доставки на газ и нефт ще е фатално за Европа не само в краткосрочен но и дългосрочен план, поради липсата на сигурен доставчик и инфраструктура...Европа потъва, а САЩ ще изплува...Тъпия и ограничен европейски политически елит ще такова лелята на Европа
187
2
 
10
 
! Отговори
ha taka преди 9 години
До АнонименИ какаво, Русия затяга, а ние разхлабваме ... примката около врата на ФАЩ, и затягаме примката около нашият Врат! Я малко помислете, пък тогава режете клона на който седите, моля!
186
6
 
3
 
! Отговори
х-м до тийни 317 преди 9 години
"Русия трябва да се готви за "затягане на коланите", смятат експерти на "Новие известия"- това са казали едни журналисти и нашите са го повторили. Не я мисли Русия, наблягай на математиката, а НЕ на 20-г. БМВ тройка, щото И в Германия има лаф: Mathe ist nicht alles, aber ohne Mathe ist alles nichts. ..че след абитуриентската ще има: то в България няма работа (заради Путин разбира се), ше ходя да мия чинии в Германия...Мамо пращай и ти по нещо :)
185
7
 
5
 
! Отговори
х-м до 314 преди 9 години
Глупаво тийни (по американски), за БМВ защо да е измислица? и да :) Гьобелс е бил акционер и в Даймлер, но няма значение. Аз не отричам, че немците имат добра техника и учени. Но с какво това трябва да промени оценката ми за сегашното им лицемерно съучастие в Украйна? Или ти си с по-богатия, с по-модерната техника? А каква техника произвежда ***.? Как пък веднъж не казаха на Киев да не убива собствените граждани? Най-силната страна на германците не е техниката, а лицемерието глупчо...