Новите санкции на ЕС: Русия да се готви за затягане на коланите

Очевидно ще трябва да си платим за Крим и Донецк, пише руско издание
Обновена: 28 юли 2014 14:10 | 28 юли 2014 09:24, Елка Василева
407
Новите санкции на ЕС: Русия да се готви за затягане на коланите
Снимка: архив, Reuters

ЕС готви за тази седмица поредния списък със санкции срещу Русия. Вече бе разширен кръгът на руските представители със забрани за влизане в общността; този път се очакват санкции, засягащи отделни сектори на икономиката, пише "Независимая газета".

По данни на вестника Европа иска да затрудни за Москва достъпа до кредити на европейския финансов пазар, нови технологии, оборудване с двойно предназначение и въоръжения.

Основните ръководни линии са разработени от Еврокомисията в Брюксел и ще бъдат разгледани утре от посланиците на 28-те членки на ЕС. "Въпросът е дали новите санкции ще бъдат обявени във вторник или процедурата ще мине на равнище външни министри, та дори и спешна лидерска среща", изтъква изданието.

Още по темата

Формално погледнато това още не е трети етап от мартенския план на ЕС, предвиждащ широки икономически санкции. Те ще са избирателни, по отделни сектори, но това не означава, че със сигурност ще останат без последици, предупреждава всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

"В случая санкциите не засягат само политиката и отделни лица. За пръв път се вземат на мушка икономически полета. Тук явно доста се е отразил масираният натиск на САЩ върху ЕС", пише той.

"Позициите на САЩ и на Европа по украинската криза се сближават. Риториката отсам и отвъд Атлантика звучи все по-недипломатично", отбелязва "Ведомости" в редакционен коментар.

Според вестника събитията набъбват като "снежна топка", която постепенно се превръща в лавина, набира собствена енергия, тъй че политиците и финансистите вече не могат да планират стъпки предварително.

"Само прагматични съображения може да предотвратят ескалиране на ситуацията", убеден е "Ведомости". Например ако Русия осъзнае, че ако продължи конфронтацията, тя може да изгуби завоювани вече позиции и Украйна да се сближи още повече със Запада, дори да приеме на своя територия бази на НАТО.

"За Евросъюза санкциите не са просто политическо решение, а закон. Той може да бъде смекчен или отменен в бъдеще в зависимост от отношението към Русия. Обикновено обаче законите не траят една седмица, а дълго време", подчертава "Новая газета".

Затова вариациите на тема "не ни е страх от санкции" или "ще покрещят и ще мирясат" май са преждевременни. Очевидно ще трябва да си платим за Крим и Донецк, заключава руското издание.

Русия трябва да се готви за "затягане на коланите", смятат експерти на "Новие известия". Става дума главно за руските държавни корпорации, задлъжнели пред западни финансови институции, за отбранителната промишленост, която може да остане без модерни технологии, за петролодобива, планиращ "експанзия в Арктика".

А за населението на Русия се очертават по-високи данъци и по-скъпи комунални услуги, както и нов етап от инфлационната спирала, прогнозира всекидневникът.

Евентуалните секторни санкции значително ще влошат икономическата ситуация в Русия и ще трябва Москва да задейства съвсем друг модел за развитие. Според мен обаче такъв засега няма, не са разработени механизми да реагираме при сериозна блокада от страна на Запада, заявява за електронния в. "Лента" политологът Фьодор Лукянов.

Руската икономика е специфична и никога не е потъвала тъй дълбоко в днешната глобална среда като Китай например. Но при все това тя е много тясно свързана със световните пазари, особено с Европа. И не бива Русия да пренебрегва санкциите като нещо не тъй значително. Не бих разчитал на "алчността" на Европа. Антируските санкции безспорно са чудовищно неизгодни за нея - но натискът от страна на САЩ е твърде мощен, а информационната картина около Украйна и сваления Боинг става вече крайно брутална. Фактически международните медии превръщат Русия в "държава парий", алармира руският аналитик.

"Московский комсомолец" отбелязва "все по-разпространената на Запад (. . .) вътрешна убеденост, че Русия е виновна отвсякъде". Западът "иска от Москва невъзможното - и обещава жестоко да я накаже, ако не изпълни искането. От тази политика ще пострадат всички", заявява руският вестник.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
3
 
9
 
! Отговори
do 270 преди 9 години
Перушане, прости хора вече няма! Китайците са така или иначе по умни от европейци и американцци взети заедно. Забрави да кажеш, че в Китай и Русия от 500 г. са комунисти. Прости сънародници имам ей...
163
1
 
10
 
! Отговори
ВЪН ОТ ЕВРОГЕЙСКИЯ преди 9 години
СЪЮЗ - НЕ СЪЮЗ, А НОВО ИКОНОМИЧЕСКО РОБСТВО НА ЗАПАДА
162
0
 
1
 
! Отговори
Белята преди 9 години
До до 57 : Отивам, ако отидеш и ти --срещу мен ! Страхливец !
161
0
 
2
 
! Отговори
Гиганта преди 9 години
До Анонимен-51: Дай конкретно с какво те е обидил 49 ???!!! Казва общи приказки и нито една обидна дума.
160
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През следващата пролет, след студената зима, ЕС ще отрезнеят и дори ще предлагат г.з срещу газ!
159
0
 
1
 
! Отговори
Гиганта преди 9 години
До майна-48 : Първо отиди в Казахстан, пък после в Русия.
158
1
 
10
 
! Отговори
Белята преди 9 години
До До 42 : Газта няма да я спрат, но започват да правят няколко военни бази в Южна Америка. БРИКС вече няма да работи с долара. И тогава ще се видят резултатите от санкциите.
157
1
 
11
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До кукудо 250 "САЩ и Европа искат да видят една нова цивилизована Русия" Голям майтап,още един се е хванал на американската пропаганда!Западът и най-вече САЩ искат да видят една Русия на колене, на която могат да диктуват всякакви условия!Модерна,силна и демократична Русия не им трябва!Същото е и с Китай.Падне ли Русия-пада и Китай!
156
2
 
11
 
! Отговори
проф. Аврамов преди 9 години
Новите санкции на ЕС: БЪЛГАРИЯ да се готви за затягане на коланитеНе забравяйте че България съществува защото принципа на САМООПРЕДЕЛЕНИЕ Е НАЙ-ГЛАВНИЯ! Според мен всяка общтност от поне 2 милиона население има право да се самоопредели без да иска разрешение от господарите!
155
0
 
7
 
! Отговори
Циника преди 9 години
Също така е чудно, че нашите демосралчета когато атакуват бг олигарсите призовават международните институции за помощ, оприличавайки се по този начин на неграмотни шамани молещи за дъжд. А самите не могат да направят логическата връзка, че след като същите тези международни олигарси са така сериозно защитавани от международните институции, то и нашите сае защитени от тях!
154
0
 
5
 
! Отговори
Белята преди 9 години
До Анонимен-37 : Анонимнико, ако са искали да помогнат, нямаше да дават оръжие, А ЩЯХА ДА ИЗПРАТЯТ ВОЙСКИ НА ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ !!! И за да ти светне ще ти кажа: Давам ти най-скъпите боксови ръкавици и ходи се бий с Май Тайсън !!! Просто си зомбиран, ходи си прибери мозъка от детската площадка !
153
3
 
14
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До славянинКитай вече е подминал САЩ по промишлено производство и по реален БВП!Американците си надуват БВП с разни измислени трикове за да могат да вземат кредити!Доста кухи неща има в тяхната отчетност!Колкото до Русия-и с много по-големи трудности се е справяла и пак ще оцелее,руснаците са твърди хора!Да му мислят разглезените западняци като ги тресне новата криза!После оправяне няма-Китай ще завземе изгубените позиции в търговията и сбогом висок стандарт,рухването ще е в пъти!
152
1
 
4
 
! Отговори
Циника преди 9 години
244,идват да купуват имоти щото сте евтини, бре! За какво друго! Делели били руски мацки по морето - ти си импотентен, бре! Я, по-добре върви при крокодила, за който си женен!
151
1
 
7
 
! Отговори
Големия удушвач преди 9 години
До Брат-31: Прав си. Или САЩ стават нормална държава или ще подпалят война. А като гледаме историята/вони и иконом.кризи/ -- ще стане второто !
150
1
 
2
 
! Отговори
307 преди 9 години
До Анонимен 28 : А ти откъде знаеш всичко това дали е така ? Много си наивен моето момче. Това е геополитика ... !
149
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спонги имаш нещо срещу *** ли Ти расист ли си бе твата мамата
148
0
 
8
 
! Отговори
Гиганта преди 9 години
До Анонимен 25 7 А американските лакеи , какво правят ? така де, щом ние сме лакеи, вие какви сте? Сетих се, вие сте добрите демократи , с промитите мозъци.
147
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До чичо митко 20 : Никой не е питал народът дали иска да е в ЕС ! Така, че не ме задължавай да спазвам правила !
146
3
 
10
 
! Отговори
Julis преди 9 години
Абе деца, що дърпате дядо Иван за *** :)
145
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До славянинАко смяташ че Базилия Индия и Китай ще рискуват пазарите в ЕС и НАФТА за да угодят на цар Путин жестоко се лъжеш