"Опасността от нахлуване на Русия в Украйна расте с часове"

Получаваме информация за това, увери Доналд Туск
Обновена: 6 авг 2014 14:11 | 6 авг 2014 12:51, Елка Василева
369
"Опасността от нахлуване на Русия в Украйна расте с часове"
Доналд Туск. Снимка: Reuters

Опасността от пряка руска военна намеса в Украйна е нараснала през последните два дни, заяви полският премиер Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

"Имаме основания да подозираме - за което получаваме и информация през последните часове, че рискът от пряка интервенция (на руските военни в Украйна) със сигурност е по-висок, отколкото беше преди няколко дни", каза той на пресконференция във Варшава.

Русия провежда военни учения край границата с Украйна, което поражда загриженост за обстановката на място в редица западни столици. Москва настоя и за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради хуманитарното положение в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

"Ако се стигне до пряка намеса на руските сили в Украйна, това очевидно би създало качествено нова ситуация и по мое мнение никой няма добър, безспорен отговор как западната общност трябва да реагира на нея", отбеляза Туск.

Той каза също, че санкциите, наложени от ЕС на Русия, ще струват скъпо на европейската икономика, но липсата на реакция спрямо руските действия в украинската криза би имала "най-катастрофални последствия", пише БТА.

Властите в Полша са едни от най-яростните критици на действията на Русия във връзка с кризата в Украйна, посочна NEWSru.com. Те многократно призоваха за засилване на силите на НАТО в Източна Европа заради военна заплаха, идваща според тях от Русия. Самият премиер Туск се обяви за засилване на санкциите срещу Русия и предлага мерки, които чувствително ще ударят руската икономика. През април той предложи на европейските си колеги да се консолидират с цел намаляване на зависимостта от руския газ чрез създаване на общоевропейски енергиен съюз.

Западът обвинява Русия, че оказва помощ на сепаратистите, включително и с оръжие. След налагането на остри санкции на фона на разследването на катастрофата на малайзийския Боинг в Донецка област, свален според западни страни от подкрепяните от Москва сепаратисти, експерти заговориха за възможна подготовка на нахлуване на руската армия в източната част на Украйна.

Според западни анализатори Москва може в най-скоро време да предприеме бойни действия в Украйна. Не е изключено нахлуването да бъде наречено „миротворческа операция“, предположиха военни експерти от САЩ и ЕС. Западът посочва като тревожни тенденции продължаващото концентриране на руски войски близо до границата с Украйна, което Москва отрича, както и нарастващия брой военни учения.

Специално за отпор на наближаващата руска „агресия“ страните от НАТО спешно готвят сили за бързо реагиране, които ще отразяват заплахата от страна на Москва както по земя, така и по въздух. Генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен определи като справедливи призивите на западни лидери към ръководството и членовете на НАТО за мобилизация във връзка с изострянето на ситуацията в Украйна. „Агресията на Русия срещу Украйна накара някои да призоват за това НАТО да се подготви по-добре за отразяване на подобни внезапни атаки. Напълно съм съгласен“, написа Расмусен във „Файненшъл таймс“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рашизъм - руски фашизъм.
172
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 215Рашънизъм----------А така! Хубаво и звучно искам да го произнесеш на английски, иначе ти спираме паричките от фонда - България без бъдеще!
171
9
 
32
 
! Отговори
До Бранник преди 9 години
С русия шегата е неуместна. Многа са се настървили на всекидневните провокации и вече действат сурово. Подиграха се на янките с прехващането на две ракети, отправени към Сирия. Накараха ги да оцапат гащите с демонстрацията на Су-24 над супермодерния, със супер "Егис" ПРО система "Доналд Дък" в Черно море, на две пъти се подиграха с разузнавателни самолети, едният от които трябваше да бяга в шведското въздушно пространство, без да пита. Явно на русите им писна да ги провокират и извадиха нокти.
170
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Опасността от нахлуване на Русия в Украйна расте с часове" каза Доналд ТускКомунистите вече не ядат месо и ябълки :)))
169
1
 
3
 
! Отговори
як 141 преди 9 години
До анонимен 210.....смени си памперса вече.
168
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега за НАТО - ще бъдат смазани...................................................Лъжеш се, другарю червен пенсионер ... Русия ще бъде смазана САМО от санкциите.2018 година парите в Русия свършват - чети руски икономисти !до война няма да се стигне, защото путин е страхлив.
167
3
 
11
 
! Отговори
,,,, преди 9 години
Колкото по бързо стане боят толкова по добре с това бавене и санкции се губи време и пари
166
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 208рашънизъм а не рашизъм (рашън-руски),(раш-пила едрозърнеста и грубо грапава)
165
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Империите винаги произвеждат войни. Те се хранят от смъртта. Голямата война няма да ни отмине. Всички искат тази война и е без значение кого ще набедят за виновен...
164
4
 
25
 
! Отговори
морски преди 9 години
Алооооо,цирк НАТО,нали получавахте информация и за оръжия за масово поразяване в Ирак,за стотици избити цивилни в Косово,къде са ви доказателствата,къдееее?Никой вече не вярва на лъжите ви.
163
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 205------Де да беше като в Русия - 500 евро, ама бензина половин евро, водката 2 евро - качествената. С 500 евро живееш, не е охолно, но живееш! А тук с 500 евро се чудиш коя сметка да платиш първо, че няма да има за елементарни неща, елементарни хранителни вещества, които тук са скъпи, защото се изнасят и от там където отива нашата продукция се връща ***, произведен в постнаучна лаборатория.
162
2
 
27
 
! Отговори
Русия спасява живота преди 9 години
Преди два дни 438 украински военни потърсиха убежище в Русия. Русия спасява живота на хората. В бивша Украйна цари само смърт!
161
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 192И на поляците и на русофобите им трябва един нов Катин!=============== Гоуем си, бате! Ти за еволюция сигурно си чувал, ама тя определено не желае да има нищо общо с теб. Перфектен русофилски екземпляр, тц-тц...
160
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия ще нахлуе в Украйна (както преди в Унгария, Чехословакия, Афганистан и къде ли не) и понеже НАТО и Европа спят, ще последва анексия на Приднестровието, Молдова и черноморското крайбрежие на България!
159
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само дрънкат оръжие.Никой няма да си навлече война,макар това да е най-доходния бизнес измислян някога!
158
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рашизма е крайно опасна идеология
157
2
 
27
 
! Отговори
най-добрата защита преди 9 години
"Опасността от нахлуване на Русия в Украйна расте с часове" каза Доналд Туск и отиде да си купи памперси. Най-добрата защита срещу руската агресия са памперсите и хапчетата против разстройство, допълни Доналдчо.
156
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Светът не отива на добре , това джудже ще натиска докато може , крайни време е да бъде изаотисан
155
5
 
2
 
! Отговори
.. преди 9 години
500евро че то като в Русия :D
154
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БрaнникЕй, недоразумение! Чичо ми беше бранник, русофоб и антикомунист. Но пишеше във всяка автобиография, че е бил такъв. За да дойде до горния ти етаж, става дума за мно-ого стари времена, тогава, когато ти, "бранниче" не си бил още любовен плам в очите на баща си. Е, чичо ми не стана професор, ама си правеше кефа да се издевава с властите. случи се така, че замина на работа на Север, в СССР. И се върна русофил. Сега за НАТО - ще бъдат смазани са броени часове, ако "пыкнат"! С Русия шега