"Опасността от нахлуване на Русия в Украйна расте с часове"

Получаваме информация за това, увери Доналд Туск
Обновена: 6 авг 2014 14:11 | 6 авг 2014 12:51, Елка Василева
369
"Опасността от нахлуване на Русия в Украйна расте с часове"
Доналд Туск. Снимка: Reuters

Опасността от пряка руска военна намеса в Украйна е нараснала през последните два дни, заяви полският премиер Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

"Имаме основания да подозираме - за което получаваме и информация през последните часове, че рискът от пряка интервенция (на руските военни в Украйна) със сигурност е по-висок, отколкото беше преди няколко дни", каза той на пресконференция във Варшава.

Русия провежда военни учения край границата с Украйна, което поражда загриженост за обстановката на място в редица западни столици. Москва настоя и за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради хуманитарното положение в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

"Ако се стигне до пряка намеса на руските сили в Украйна, това очевидно би създало качествено нова ситуация и по мое мнение никой няма добър, безспорен отговор как западната общност трябва да реагира на нея", отбеляза Туск.

Той каза също, че санкциите, наложени от ЕС на Русия, ще струват скъпо на европейската икономика, но липсата на реакция спрямо руските действия в украинската криза би имала "най-катастрофални последствия", пише БТА.

Властите в Полша са едни от най-яростните критици на действията на Русия във връзка с кризата в Украйна, посочна NEWSru.com. Те многократно призоваха за засилване на силите на НАТО в Източна Европа заради военна заплаха, идваща според тях от Русия. Самият премиер Туск се обяви за засилване на санкциите срещу Русия и предлага мерки, които чувствително ще ударят руската икономика. През април той предложи на европейските си колеги да се консолидират с цел намаляване на зависимостта от руския газ чрез създаване на общоевропейски енергиен съюз.

Западът обвинява Русия, че оказва помощ на сепаратистите, включително и с оръжие. След налагането на остри санкции на фона на разследването на катастрофата на малайзийския Боинг в Донецка област, свален според западни страни от подкрепяните от Москва сепаратисти, експерти заговориха за възможна подготовка на нахлуване на руската армия в източната част на Украйна.

Според западни анализатори Москва може в най-скоро време да предприеме бойни действия в Украйна. Не е изключено нахлуването да бъде наречено „миротворческа операция“, предположиха военни експерти от САЩ и ЕС. Западът посочва като тревожни тенденции продължаващото концентриране на руски войски близо до границата с Украйна, което Москва отрича, както и нарастващия брой военни учения.

Специално за отпор на наближаващата руска „агресия“ страните от НАТО спешно готвят сили за бързо реагиране, които ще отразяват заплахата от страна на Москва както по земя, така и по въздух. Генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен определи като справедливи призивите на западни лидери към ръководството и членовете на НАТО за мобилизация във връзка с изострянето на ситуацията в Украйна. „Агресията на Русия срещу Украйна накара някои да призоват за това НАТО да се подготви по-добре за отразяване на подобни внезапни атаки. Напълно съм съгласен“, написа Расмусен във „Файненшъл таймс“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
11
 
3
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
Ако другаря КГБист *** продължава да върви с рогата напред копирайки най-големия масов убиец за всички времена - Сталин, нищо чудно и Европа да се превърне в съветския Чернобил. За да се задържи на власти и да помпа самочувствието на бедните мужици този дребен тиранин, като нищо може да разпали ядрена война. Аналогията между него и Хитлер е пълна...
192
10
 
5
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
славянин ти братле си тежък случай на раздвояване на личността! Ти знаеш ли изобщо какво е ЕЗИКА? И как езика се въвежда сред дадено население? Примерно турците, ако им е хрумнало за 5 века са можели да накарат целите Балкани да говорят на патагонски, но ЕТНОСА Е ДРУГО! Етноса са предците ти, етнически Българите са ПЕЛАСГИ, т.е. месно население на Балканите, гърците преди хилядолетия са ни наричали траки! Ето това е ЕТНОС, а езика... след 9 век НИЕ БЪЛГАРИТЕ ГОВОРИМ НА ВЕЛИКОМОРАВСКИ...
191
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бранник------------Да бе знаем, че си истински национален предател и братоубиец, няма нужда да го заявяваш постоянно, защото дразниш хората!
190
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Za nas...241Първа езикова научили. Сначала язык выучи - неучЭх, пропащее поколение 90-Х
189
8
 
8
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Мнозинството от Българите ЗНАЕМ, че НЕ СМЕ "славяни", а Българи с корени от хилядолетия в Европа! Нашия етнос води началото си от траките и т. нар. прабългари, които са били конен народ, близък до тракийския! Човече 243 ОБРАЗОВАЙ се и прогледни, НЕ СРАМИ БЪЛГАРСКИТЕ си предци с руски лъжи и измислиците на екатерина, която дори не е била рускиня, а ГЕРМАНКА!
188
0
 
10
 
! Отговори
... преди 9 години
Федеральная служба по ветеринарному и фитосанитарному надзору (Россельхознадзор) с 6 августа запретила импорт в Россию живого крупного рогатого скота (КРС), говядины, мясной, мясокостной и кровяной муки из Румынии из-за вспышки коровьего бешенства в этой стране-В свете последних тенденций европигмеев - в Румынии завтра родится лозунг: "Каждый румын должен сожрать по одной единице живого крупного рогатого скота."
187
12
 
3
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
243 "славяни" в България никога не е имало, защото такъв етнос НЕ СЪЩЕСТВУВА. Има психично болни смятащи се за "славяни"...
186
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БрaнникЕй, ти къде живееш, бе? Наистина си за психиатрията. Какво НАТО бе, каква Америка, тук живеят славяни, както и в Русия!
185
1
 
9
 
! Отговори
ОФ преди 9 години
Опасността от нахлуване на руската висша администрация и депутатски корпус в Крим расте.Даже президентът и премиерът ще уважат полуострова с присъствието си на 14.08.2014 г.
184
3
 
10
 
! Отговори
Za nas... преди 9 години
-Кстати - о Болгарии. Болгария, интересно, присоединилась к санкциям?-Болгария заморозила "ЮП". Поэтому тоже ответка будет. Уверен.-Достаточно того, что болгары с Южным потоком нам гадят! Благодарные славяне! -Под пиндосовскую дудку танец живота пляшут! Позорники!-Это тоже происки болгарских "элит". Та еще пятая колонна, как и у нас.у ног америкосовских сидят, как верные псы.
183
9
 
4
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
do 221 Всичко дето си изброил са руски партенки- прАпагандУ, НИЩО не можете да отразите, ЕАГИС- ПРО ви къса шортите и на миговете и на сутата, ИЗПАРЯВА ГИ, и както е тръгнала русия скоро ще се види промоцията по всички световни новини на НАТО ВВС над русия! На Запада търпението не е безгранияно и е на привършване!
182
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Кубер-АрПопитайте Jennifer Psaki Главен експерт - разказвач
181
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми аде де аде де,откога чакам малко цирк да стане,не само театър.
180
1
 
10
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
анекдот о том как гитлеровцы расстреливали американца, англичанина, француза и русского. Каждого перед этим они просили высказать последнее желание. Француз хотел женщину, англичанин увидеть королеву, американец выпить виски, а русский получить поджопник. Получив его, он выхватил у охраны автомат, перестрелял всех конвоиров и получил свободу для себя и своих друзей по несчастью. На вопрос этих друзей - почему он сразу не забрал автомат, русский ответил: "Такая мы нация! Пока под зад не получим, делать ничего не станем"
179
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ----232Това е съвременния свят"Nothing personal, just business" - Alphonso Gabriel "Great Al" Capone
178
0
 
30
 
! Отговори
Кубер-Ар преди 9 години
"Не е изключено нахлуването да бъде наречено "миротворческа операция", предположиха военни експерти от САЩ"Вие знаете най-добре нали така ...?
177
0
 
23
 
! Отговори
---- преди 9 години
Льжи от световен мащаб.
176
0
 
15
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Дотегнало му от чорбаджии и черно робство фашистко. Литнал Никола в бой да се бие с върли народни душмани. Дом му станали Пирин и Рила в темните нощи закрила, знаме цървено в ръце развело и млади момци повело. Кога хванали левент Никола, с яки синджири вързали, скъсал е пранги, пак е политнал, отново знаме е развел.
175
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България може да се хапеа риба, защото си имаме бая от нея и още не са намерили начин да я правят лабораторно. Или поне така си мисля ... :)
174
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо каза, че само след санкциите срещу Полша? Лицемерецо"Money, money, money. Must be funny. In the rich man's world."