Върховната рада одобри на първо четене мерки срещу Русия

Предвидени са 29 мерки за реагиране на заплахи за националните интереси
12 авг 2014 15:42, Елка Василева
160
Върховната рада одобри на първо четене мерки срещу Русия
Арсений Яценюк. Снимка: архив, Reuters

Върховната рада на Украйна одобри на първо четене законопроекта за мерки срещу Русия, предаде ИТАР-ТАСС. В законопроекта има 29 мерки за незабавно и ефективно реагиране на потенциалните заплахи за националните интереси и националната сигурност на Украйна.

Преди да бъде гласуван документът, украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че е готов да приеме всички предложения за промени в текста, така че да се подготви версия, която да се гласува на второ четене, което може да се състои още днес.

Съгласно гласувания законопроект Съветът за сигурност и отбрана на Украйна ще има правото да блокира активи, да ограничава търговски операции, да прекратява напълно или частично транзита на ресурси, на полети и превози през украинска територия, да предотвратява износа на капитали, да преустановява изпълнението на икономически и финансови задължения, да анулира лицензии, да ограничава или прекратява пощенски услуги.

Още по темата

Освен това в проектозакона се предвижда и ограничаване или прекратяване на дейности на средствата за масова информация, в това число и интернет, забрана и ограничаване на влизането на морски съдове в териториалните води или пристанищата на Украйна, забрана за навлизането на летателни машини във въздушното пространство на Украйна, а също и забрана за кацането на територията на Украйна.

В проекта се предвижда и правото да се прекратява действието на търговски споразумения, на съвместни проекти, на програми в определени сектори на промишлеността, в частност в сферата на безопасността и отбраната.

Предлага се и възможност за прекратяване на културния обмен, научното сътрудничество, образователното и спортното сътрудничество, отказване на визи на жители на чужди страни, анулиране на официални визити и заседания, на преговори по договори и споразумения.

Когато проектозаконът бъде одобрен в цялостен вид, той ще влезе в сила още на следващия ден след публикуването му. Самите санкции ще влязат в сила с указ на президента на Украйна.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк вече съобщи, че правителството има намерение да представи за разглеждане на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна списък със санкции срещу 172 физически и 65 юридически лица от Русия и други страни. Предложенията за санкции ще се разглеждат и от министерския съвет, от депутатите, от президента, от националната банка, от службата за сигурност.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
5
 
! Отговори
ВАРНЕНЕЦ преди 9 години
Върховната Рада гласува да преебе България! Честито!
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Smeshen glist s ochila. Savsem oglupja ot zloba i nemosht. Igrae nomera s ostavki. Zlobno nishtozjno chervejche - sosrsoidno fashistki hibrid.
109
1
 
10
 
! Отговори
недоволен преди 9 години
Събрали се мишоците и гласували санкции на котката. ХА , ХА , ХА. И още, не помня кой от американските политици беше казал, че знае сто начина да изкара мечката от бърлогата и нито един да я върне обратно. Така че каквото почукало, такова се обадило.
108
2
 
16
 
! Отговори
Ник преди 9 години
До 146Как може да мразиш страна, която като корени, традиции, манталитет и език е с нашия. Запада толкова опетни Русия, че я изкара черната овца пред целия свят. Запада ако искаше мир, можеше да не действа толкова грубо.
107
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ей, *** русофил1 Едно време само Германия щеяе да найбе твояата русия в гъзааа, но добре че беше останалата европа и сащ, че сега русия нямаше да я има, *** РУСОФИЛ задръстен!!
106
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
После да не се чудят като се появи нова република на територията на независима Украйна,с територия странно съвпадаща с трасето на газовите тръби.
105
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"3 МИЛИОНА УКРАИНСКИ ГРАЖДАНИ" хаха , а ако ги върне през Домбас с Киев е свършено такъв град просто няма да има
104
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Визи стига с тия визи , ако те е страх от 2 часа опашка и седмица проучване за къде си тръгнал.А митата (беззащитни сме), а откраднатия суверенитет (командват ни според кефа), а унищожаването на БА (една от най-силните преди) и т.н. без край.
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Vova- stom 4ervenia krst si igrae na politici- ima 4erven polumesec- tia pone i nekoj mudjahadin sha opakovat da raznasia hranata
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ma toio konvoi mnoo strasen be, nacistkoto cionist4e s plesackia kartif, deto ma4ka ta trosi prsti kogato govori na tribuna go e strah ot edala, siseta s voda i palatki- oti da nezemat horata okolo Doneck da zajiveia po-dobre ot tia okolo Kineef i site da mu pobegnat i da se saprat 4eek do zad na Ural, maina.Vova, turgai u seki hleb noj, u vseki burkan s ori -sipvaite barut a ot kolovete za palatki vseki stahanovec po edna katiusa da moe da zglobi a ot samovarite-kalasnik-, Vova- tva e pomosta
101
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не защо може да приемат Украйна но само както казва чичо Сам "Война до последния украинец" и след това всички доволни в ЕС де.
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до одисеиразширяването на ЕС е прекратено до 2020год ако незнаеш прочети малко за да се информираш,след това ще сложат 5г пробен период и представиси след колко год ще влязат в ЕС,то не че тои няма да се разпадне до тогава но въпроса е принципен,вече великобритания е на път да го напусне,така че голямата им мечта ЕС ще е само сън за украина / ще поживеем и ще видим
99
5
 
2
 
! Отговори
Katq преди 9 години
Mai Putin skoro 6te si vkara avtogol.Samo si tursi povod da okupira 4ujda durjava,no 6te mu e.... mamu6kata skoro.Jalko,4e ima tolkova mnogo nacionalni predateli koito mu se kefqt.Vurvete napravete po 1 diudiuk na rusnacite koito kupuvat imoti v BG.Nie sme sledva6tite nabelqzani.Прочети още на: dnes.bg/iztochna-evropa/2014/08/12/vyrhovnata-rada-odobri-na-pyrvo-chetene-merki-sreshtu-rusiia.235418#comment-newest
98
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
украинските управници имат интерс да дават повече жертви във воината,продават органите на воиниците и така се издържат,дори ранените не ги лекуват а им, вземат органите/ преди седмица беше гръмнал скандал по тоя повод, и нека пак да си говорим за принципи и демокрация,това си е чиста търговия и геноцид върху не само проруското опълчение а и върху самите украински военослужещи
97
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
наскоро бях гледал едно изявление на тия смешници по време на бунтовете в киев,там сочеха българия за пример като като сме влезли в ЕС сме процъфтели и сме разцъфнали икономически/ само че трябваше да питат българския народ какъв ни навряха а не да слушат тия смешници,все едно аз да утида в украина и да обяснявам че в сумалия няма глад и е раи за живота/ не заемам страна в украина но те едвали ли ще уцелеят до влизането си в ЕС след поне минимум 20г а може и изобщо да не влязат никъде
96
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С темповете с който *** фашаги унищожават армията си войната може да свърши до месец.В предишния голям котел "изчезнаха" ~6хил. сега пак влазоха в голям котел между "Красным Лучом и Антрацитом" 30та и 95та бригади и пак ще има "изчезнали". До сега загубите им са 20х. убити, ранени и "изчезнали"
95
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Golqmo BRAVO na Ukraina I ukraincite.Slava !
94
11
 
4
 
! Отговори
Katq преди 9 години
Mai Putin skoro 6te si vkara avtogol.Samo si tursi povod da okupira 4ujda durjava,no 6te mu e.... mamu6kata skoro.Jalko,4e ima tolkova mnogo nacionalni predateli koito mu se kefqt.Vurvete napravete po 1 diudiuk na rusnacite koito kupuvat imoti v BG.Nie sme sledva6tite nabelqzani.
93
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
жалко е когато сащ говори за демокрация и глобален мир а на практика те са единственния вредител в тоя свят/ държава която се управля от пари и за пари с корумпирани и ционистки управляващи не мисля че изобщо има място на световната карта, и че целия свят трябва да наложат ембарго върху сащ
92
1
 
20
 
! Отговори
питанка преди 9 години
Моля, ако някой знае- коя е тая мудра която Яйцето е направило с ръце и за какво служи?