Путин и Порошенко ще се видят идната седмица в Минск

Двамата ще участват в насрочена по-рано среща на върха на Евроазиатския митнически съюз
Обновена: 19 авг 2014 18:12 | 19 авг 2014 18:12, Бойчо Попов
211
Путин и Порошенко ще се видят идната седмица в Минск
Снимка: Ройтерс

В търсенето на край на конфликта в Украйна Москва, Брюксел и Киев се споразумяха за среща в Беларус. Тя трябва да се проведе в беларуската столица Минск идния вторник в рамките на срещата на върха на Евроазиатския митнически съюз, заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс. Руският президент Владимир Путин ще присъства, потвърди говорител в Москва. На срещата на върха участие ще вземат и държавните ръководители на Беларус и Казахстан. 

Засега не е ясно дали ще има отделна среща между Порошенко и Путин, но според анализатори евентуален разговор между тях на четири очи може да доведе до облекчаване на кървавия конфликт в Източна Украйна.

Ще бъде обсъдено и Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС, както и въпросът за енергийната сигурност. ЕС планира да изпрати на срещата върховния представител за външната политика Катрин Аштън, комисаря по търговията Карел де Гухт и комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.
 
В събота в Киев ще пристигне германският канцлер Ангела Меркел, а след срещата в Минск, на 30 август, се очаква Порошенко ще посети Брюксел.
 
Въпреки дипломатическата офанзива обаче украинската армия продължава да напредва към Луганск в източната част на страната. Говорител на армията заявява, че правителствените войници са превзели квартал на града. В центъра на града продължава да има битки. Проруските бунтовници превзеха през април града в близост до руската граница.

Поради продължаващите сражения в момента около 500 души на ден напускат града, който преди началото на конфликта имаше около 400 000 жители.


Късно в понеделник бежански конвой от Луганск е бил уцелен от ракети. Според украински военни са били убити десетки хора. Говорителят на армията е заявил, че заради подновяването на боевете е преустановено погребението на жертвите.  Досега според украински данни са открити 15 трупа. Всички убити са цивилни граждани, твърди говорителят на армията.

Украинското правителство обвинява сепаратистите за нападението. По данни на армията бунтовниците са обстрелвали бягащите цивилни граждани с руски минохвъргачки и с ръчни противотанкови гранатомети. Бунтовниците отхвърлят обвиненията.

И втората крепост на сепаратистите Донецк отново бе разтърсена от експлозии. Детонации се чуват на изток и на запад, където се намира летището, съобщават репортери. Хуманитарната ситуация в изстрадалия град се влошава, след като от два дни жителите не разполагат с течаща вода. Пред магазините са се образували огромни опашки. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
14
 
! Отговори
К . Б преди 9 години
"Путин и Порошенко ще се видят идната седмица в Минск"ЗА ПОСЛЕДНО .
76
4
 
18
 
! Отговори
В оригинал преди 9 години
Батько, а що цэ там, на поли шумить? Цэ москали на танках йидуть. А що цэ в нэби гуркотить? Цэ москали на литаках. А що цэ так смердить? Цэ я, сынку, обисрався, но нэ вид страху, а вид лютойи нэнависти!
75
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аха, Путин сигурно е решил да си върне откраднатото от Украйна и да си прибере еничарите от там, та затова е решил да се среща с Порошенко. Ако мисли че ще замрази конфликта както Абхазия и Приднестровието дълбоко се заблуждава. На света вече му писна от московските лигавщини да крадат като пладнешки разбойници територии от съседните си и този път номера със замразяването на конфликта няма да мине.
74
1
 
18
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
До MINIMUSМного си грешка малкия.Геополитиката не е за твоята главица,Виждам че не си наясно с нещата.
73
0
 
14
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
До До maxsimos 163А ти що питаш? харесва ли ти ника и аватара?
72
0
 
14
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
До До maxsimos 163А ти що питаш? харесва ли ти ника и аватара?
71
0
 
14
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
До До maxsimos 163Виж брато имаш нет,там излиза ника какво значи.Работя за maxsimos.
70
1
 
25
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
Само това е американския интерес.Шистов газ и елеминиране на Русия като доставчик на Европа.Пари пари и отново пари.Американските евреи не им пука за убитите православни християни.След като неможаха да окупират Сирия,и през нея , Ирак и Турция да докарат до Европа газ от Катар и Саудицка арабия,американците решиха да елеминират Русия чрез залежите на шистов газ от Украйна.А и американски снабдител за Европа означава подкрепа за отиващия си долар.
69
1
 
18
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
До MINIMUSТи май не разбираш,а само критикуваш без основание.Изложи твоето виждане за ситуацията щом си толкова навътре в украинската криза.Нормално е Камерън да отпусне нали залога за САЩ и Великобритания е голям.Големи залежи на шистов газ в Юго-източна Украйна.Но там нещата не са толкова прости.Те слагат тигана преди рибата да е хваната.А кои ще подпомага американските окупатори и ше вземе част от пая?Според теб кой?Потрошенко или Коломойски?
68
1
 
16
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
Потрошенко е наплашен и търси помощ.Не мисля че Путин ще му стисне изцапаните кървави ръце.Той ще изкара поредния си коз.Признаване на Новориссив или отваряне на втори фронт,според мен Харков и Мариупол.А Потрошенко няма друг избор защото ЕС го натиска за Десен Сектор,а Коломойски и главореза Ярош няма да се дадът без бой.Вече е обявена награда за главата на замесника на Аваков,защото се е доказало,че той е ликведирал Саша Белова,дясната ръка на Ярош.
67
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Г-жо Мъркел знаеш ли че ФРГ също е изпратила ПОМОЩ, 1 танк с знамето на ФРГ и десетина немци в подкрепа на опълченците. Тези хора ще изтрият срама от приклекналото положение на тяхното правителство пред НЕОфашизма - днес разтрелвал мирни граждани.Браво на новите Герой на света.
66
0
 
14
 
! Отговори
bg преди 9 години
Mishelle Obama e transgender.
65
0
 
21
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
Самия факт че това е среща на тройката от Таможеной союз и присъсвието на Потрошенко и ЕС е или молба да бъде пуснът руския газ и нефт за Украйна,или отмяна на руските санкций.Все пак идва зима.А и Потрошенко е наплашен от Димитрий Ярош и неговия "Десен Сектор" и спонсора им Беня Коломойски.
64
0
 
23
 
! Отговори
ДО гурбетчия преди 9 години
Знам че не си заслужава даже да се обръща човек към теб, но ще се прежаля. Имам въпрос, ти в действителност ли си толкова ***, необразован, елементарен, недалновиден, необективен, ограничен, злобен и безчовечен, или само така се преструваш? Омръзна ми по всички сайтове да пишеш глупости и да запълваш мястото вместо някой умен коментар. Препоръчвам ти да се скриеш, да идеш до някоя библиотека, да се поучиш, па после - ше видим.
63
1
 
21
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
На срещата ще му забият шамар на Потрошенко.ЕС се отказва от Украйна.Във връзка с последните събития в Украйна и шокиращите действия на украинските власти ЕС е взел решение да отмениподписването на втората икономическа част от асоциацията на Украйна с ЕС.Така също слагат под съмнение легетимноста на украинското правителство.Ние сме шокирани от действията на украинското правителство в Донбас и поддържаме плана на Русия по реголирането на украинската криза.Джеф Нонберг.
62
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До onzАми аз кво ти пиша, нещо друго ли!? Щото ти пишеш, че ти става драго, че има някой, дето е по-изпаднал, е, пък аз ти пиша, то румънците, като видят наште заплати, представям си колко драго им става на тях! Айде, светни се...
61
0
 
22
 
! Отговори
на фронта преди 9 години
Според Съюза на войнишките майки в Украйна, на фронта на ден загиват средно по 50 войника. Браво, Порошенко!
60
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До onz"*** ми е драго като знам че има некой по изпаднал"***, ами то тогава, представям си колко драго им става на румънците!!!!!!!!!!
59
0
 
15
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
А г-жа Мрънкел чий го дире между двамата?А защо не виждам главния заподозрян Макак Обонго?А да има проблем с предишните му съподвижници от ИДИЛ,а и вътрешен проблем с чернокожите му събратя.
58
0
 
28
 
! Отговори
коко преди 9 години
Срамота.Славяните се трепят,западняците и американците се радват.А българите им правят фелацио.