САЩ изоставиха десетки хиляди автомата АК-47 в Афганистан

Съдбата на огромен брой ненужни автомати остава неизвестна
31 авг 2014 20:22, Екип на Investor.bg
49
САЩ изоставиха десетки хиляди автомата АК-47 в Афганистан
Снимка: архив, Reuters

След повече от десетилетие на оръжейни доставки за силите на сигурността в Афганистан, възлизащи общо на 626 млн. долара, американските инспектори откриха проблем. Националната армия на Афганистан и полицията в страната имат повече оръжие, отколкото реално им е нужно. Оказва се, че военните части и полицията имат повече от 100 000 излишни огнестрелни оръжия, от които голяма част са автомати АК-47 “Калашников”. Още по-лошото е, че никой не следи какво се случва с неизползваните оръжия.

Международните правила за търговия с оръжие изискват търговците да издават лиценз за употребата на продаваните от тях оръжия и да се опитват да следят дали те се изпълняват. Притеснителното е, че опитите на афганистанските власти да извършват такава дейност са меко казано жалки, пише електронното издание Quartz.

Това е особено притеснително, защото има тенденция излишните оръжия да се пласират на черния пазар, а оттам да отиват в ръцете на престъпници, бунтовници и терористи. Подобна статистика излиза не за пръв път от Афганистан. През 90-те талибаните за пръв път дойдоха на власт в страната и го сториха, използвайки изоставени оръжия от Съветския съюз, както и американски автомати, с които САЩ снабдяваше съюзниците си в страната.

Твърди се, че новият излишък от оръжия, който се образува след извършени доставки от 2010 г., се дължи както на действия на НАТО, така и на правителството на Афганистан, пише още qz.com. Първата причина за появата на ненужния арсенал е вземането на решение за превъоръжаване от АК-47 към по-популярните в страните членки на НАТО пушки M16 и M4. Смяната не бе придружена от подходяща програма за изтеглянето на вече върнатите стари руски автомати. Второто ключово решение бе да се намали поетапно размерът на афганистанската армия от 352 000 на 228 500 души до 2017 г.

Официални лица от Афганистан съобщават, че 35 606 от автоматите АК-47 са нефункциониращи. Експерти обаче смятат, че е много трудно да се проследи какво точно се случва със старите оръжия – дали се унищожават, или просто се продават на черния пазар.

В региона има сериозно търсене на автомати “Калашников”. Талибаните с удоволствие биха взели изоставените пушки, но същото се отнася и за останалите афганистанци, които се притесняват, че изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от страната през следващата година ще доведе до още по-голяма несигурност.

През 2012 г. в Пакистан един такъв автомат е струвал около 1049 долара, се казва в последния специализиран доклад Small Arms Survey. От информацията става ясно, че оръжието е малко по-скъпо в Афганистан (където доходът на глава от населението е едва 700 долара годишно) – 1150 долара. За сравнение, в същия период руското оръжие се е пласирало за 731 долара в Сомалия.

Истории като тази са типични за присъствието на американските части в Афганистан. Високите очаквания доведоха до поемането на много ангажименти, а докато САЩ отбелязваше постоянно растящи разходи, ситуацията в Афганистан се промени. Изведнъж американските части изпаднаха в ситуация, в която не могат да контролират случващото се, което доведе до нежелани последствия, пише qz.com. Официални лица от правителството на САЩ коментираха, че в момента работят с партньорите си от Афганистан за подобряване на следенето на оръжията, но все още не разполагат с инструмент, с който да накарат властите да инвентаризират складовете си.

Америка се опитва да ограничи и количеството тежко въоръжение, което оставя без надзор в Афганистан, отказвайки на властите в близкоизточната страна да доставят повече танкове, изтребители и артилерия. Когато СССР се изтегля от Афганистан в края на 80-те, новосформираното правителство получи 990 бронирани машини, 142 гаубици и оръдия, 82 тежки картечници, 43 ракетни установки, 1706 гранатомети и стотици танкове, изтребители МИГ-27, както и малки оръжия, тонове амуниции и дори 1300 ракети земя-въздух Скъд. Малко вероятно е САЩ да допуснат същата грешка, но десетки хиляди изоставени автомати също не може да се нарекат малък проблем.

Икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
1
 
! Отговори
nikonik01 преди 9 години
НЯМА излишни оръжия!
35
1
 
1
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Цар на войната
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ги раздадат тези автомати на децата, че още малки да се научат как се ползва оръжие и как се всява респект.
33
0
 
24
 
! Отговори
революционер преди 9 години
Дайте ги на населението на България за да се разрешат всички проблеми на страната!
32
4
 
5
 
! Отговори
... преди 9 години
EVROPA. SLUSHAITE ME SEGA ! PROBLEMA V UKRAINA MOGE DA SE RAZRESHI PO EDIN EDINSTVEN NACHIN! ....., V UKRAINA IMA UKRAINCI I RUSNACI KOITO ISKAT DA BADAT ANEKSIRANI KAM RUSIA, IMA I UKRAINCI KOITO ISKAT DA BADAT ANEKSIRANI KAM EVROPA ! UKRAINA TRJBVA DA SE RAZDELI NA DVE ZA DA SE UGODI I NA DVETE STRANI ! TOVA E GELANIETO NA XORATA I TOVA E DEMOKRACIATA !!! ,, SHEFOVETE NA EC VODIAT EVROPA KAM VOINA, SEGA SHTE ZAPOCHNAT PAK KLISHETA KAK UKRAINA TRIABVA DA ZAPAZI TERITORIALNATA SI CIALOST I PR.??
31
1
 
23
 
! Отговори
Аха- ясно де... преди 9 години
Само напомням, че "едно време" имаше едно нещо, дето му казвахме "ОБЩЕСТВЕННА ТАЙНА". Нещо,което всеки го знае, ама никой не го казва "на глас"... Еи това "нещо" сложи край на СССР и Перестройката. Същото това "нещо" започва да слага край и на ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ценности. Тогава си мислехме, че е майтап, а пък сега си мислиме, че е ШЕГА, JOKE, SRANDA, и тем подобни... Е, за "тогава" си платихме! Ама утре- ще си платим и за "сега"... Той "майтапа си е - МАЙТАП"... Ама на голо дупе си е чисто.....
30
1
 
22
 
! Отговори
жеко преди 9 години
ще ги дадат на някой срещу който после ще воюват и похарчат милиарди за това
29
3
 
14
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Откъде ги измислят тези факти и цени?Един АК-47 едва ли струва повече от 300долара!Особено китайския вариант.Навремето -85-87година заводската цена беше малко над 100лева,колко да е сега?Между другото,на снимката автоматите са от поне 3 производителя!
28
2
 
7
 
! Отговори
katir преди 9 години
a v siria i irak usa orajia padat ot nebeto s vodata barabar
27
1
 
30
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 9 години
До екипа на Инвестор бгМа вие сериозно ли вярвате в написаното? Откога ракета ,,Скъд" е земя-въздух?Дали им 990 БМП и само 82 тежки картечници-убихте змея с плюнка!МиГ-27 е ИБ- изтребител бомбардировач.Ако така пишете и за финансите...............
26
1
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
скапан превод на някаква статия и пълна неграмотност. Ракетите "Скъд" не са земя-въздух, а земя-земя... иваче за простотията на великите сили да оставят и раздават безраборно оръжие, нямам думи...
25
0
 
7
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
А бе дайде малко и на нас!:)))
24
0
 
29
 
! Отговори
Клоуна преди 9 години
Тая снимка аз съм я правил в къщи, чистих оръжейната и затова ги наредих на дивана .Защо качвате снимки от Фейсбука ми ?Живея в квартал пълен с роми, римляни и други индийци, трябва да съм подготвен .А оръжието го имам от предишната ми работа в Казанлък, малко прибран бях .
23
1
 
43
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 9 години
Ама много елегантен начин за подпомагане на хаоса в тая част на света.Война в Афганистан, война в Чечня, война в Грузия, война в Украйна... това е все по границата на Русия.
22
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако нещо да пращаме *** да берат желязо
21
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страхотно оръжие!
20
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ изоставиха десетки хиляди автомата АК-47----------Изоставиха друг път
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз знам къде е оръжието. На кафявия диван.
18
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американските филми продължават..
17
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставили са им го да има с какво да се трепят. така си икономисват заплати за войници