Сорос: Русия на Путин става заплаха за съществуването на ЕС

Милиардерът предупреждава за експанзионизма на Москва
Обновена: 24 окт 2014 14:16 | 24 окт 2014 09:48, Елка Василева
346
Сорос: Русия на Путин става заплаха за съществуването на ЕС
Джордж Сорос. Снимка: архив, Reuters

Американският милиардер и филантроп Джордж Сорос предупреждава, че експанзионизмът на Русия създава екзистенциална заплаха за Европейския съюз.

В статия за  New York Review of Books, цитирана от Guardian, Сорос отбелязва, че политиката на Владимир Путин, която той нарича смес от авторитаризъм и агресивен национализъм, представлява алтернативен модел на западните либерални демокрации. Той обръща внимание, че адмирации за руския президент изразяват лидерите на британската националистическа и ксенофобска партия ЮКИП Найджъл Фараж, на френския Национален фронт Марин льо Пен и премиерът на Унгария Виктор Орбан.

"Европа се изправя пред предизвикателство от Русия за самото си съществуване. Нито европейските лидери, нито техните граждани напълно осъзнават това предизвикателство, нито пък  знаят как най-добре да се справят с него, - пише Сорос. - Сега Русия предоставя алтернатива, която е фундаментално предизвикателство към ценностите и принципите, върху които Европейският съюз се гради от основаването му. Тази алтернатива се базира на сила, която намира израз в репресии вътре в страната и в агресия извън нея, в противовес на върховенството на закона."

Специално за Guardian американският финансист от унгарски произход казва, че "е налице цялостно разочарование от ЕС в резултат на кризата на еврото, която е изопачила първоначалния стремеж към създаване на съюз на сходно мислещи демократични държави. Еврокризата бе "лекувана" неправилно и продължи твърде дълго и тя превърна доброволния съюз на равнопоставени (страни) в нещо съвсем различно".

Според Сорос ЕС се е превърнал в зле функциониращ механизъм на отношения между страни кредиторки и длъжници, което е довело до всеобщо негодувание. "Путин установи добри отношения с тези, които агитират срещу Европа. Провалът на Европа като експеримент за наднационално правителство ще превърне Русия в потенциална заплаха. ... Рухването на Украйна ще бъде огромна загуба за НАТО, за ЕС и за САЩ. Ако Русия успее да се наложи, тя ще получи много по-голямо влияние вътре в ЕС и ще стане потенциална заплаха за балтийските страни, в които живеят големи групи от етнически руснаци", подчертава Сорос.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
6
 
31
 
! Отговори
антисоросоид преди 9 години
Този дърт вампир вече мирише на *** но е тръгнал да дава съвети. Егати помияра.
200
5
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До ИВАНМалей, страх! Бре тоя Бойко, бре! Дали си няма и някоя друга каракачанка, може да дотрябва
199
4
 
27
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Може би заплаха за кинтите ти, г- Сорос. Нас ти ни ги взимаш постоянно, от какво друго да ни е страх?
198
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Демокрацията си храни кучетата за да я лаят.
197
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом го казва Сорос, занчи Руснаците са на прав път. Ако започне да ги хвали, тогава нещата ще стават много зле за тях, а и за света.
196
5
 
35
 
! Отговори
Maritza преди 9 години
Koй само го казва ?! Защо тази мумия и жалко подобие на човек не говори истината , че по - реална заплаха от " неговите " САЩ и ЕС няма ??????????!!!!!!!!!!!Русия заедно с Путин са святи за България !!!!!!!!!!!!Сорос , вън , МАРШ от България !!!!!!!!!!!
195
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До надежда няма Да, брате, прав си!Оказа се че за 45 г тоя народ нищо не научи само чакаше държавата да му осигурява добър и сигурен живот Имаше сигурна работа за всеки,всички семейства дори и *** имаха жилища(които скоро чакам да станат собственост на някои алчни дерибеи от нар събрание)Спокойствието с което се живееше и работеше няма да се върне,защото когато дадеш да се експлоатира човек от човека той е ненаситен и алчен и иска света да налапа, ама казва,т че ковчега нямал джобове!
194
1
 
2
 
! Отговори
бг парадокс преди 9 години
продължение от 265: ...и отработили със собствените си глави, т.с неумеят да дъвчат твърда храна!Общо взето от небългари, чужденци към които съм егоист получавам признавие и уважение, най-вече!
193
1
 
3
 
! Отговори
бг парадокс преди 9 години
263 за мен лично е парадокс отношението на българи към българи! Лично аз се раздавам много за роднините си /българи/, раздавам се безвъзмездно като стремежът ми е да се покачи нивото на култура дори на средата! Но резултатът е, че плачевен! Онези дет *** получават всичко като пюре, сдъвкано, т.с сентенция решават, че това е нещо естествено, та дори си го приписват като лична заслуга, макар че едно книга не са прочели, едно нещо не са премислири и отработили със собствените си глави, т.с
192
2
 
30
 
! Отговори
надежда няма преди 9 години
Хранех надежда,че като влезем в ЕС ще стане за народа по добре.А то какво стана?5-6% тарикати ОКРАДОХА ДЪРЖАВАТА И ДОКАРАХА НАРОДА ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА.ЕС само гледа сеир.По Живково време народа бе 100 пъти по добре.И то благодарение на руснаците.Сега глад и мизерия.Кел файда,че можеш свободно да ходиш на Запад,като няма възможност в страната да работиш и изкарваш пари.Народа здраво се прекара,но дано му дойде акъла с кои е добре,и с кои зле.С празни приказки и пожелания не се живее.
191
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В ЧУЖБИНА СЪНАРОДНИЦИТЕ СИ ПОМАГАТ С РАБОТА И КАКВОТО МОЖЕ НИЕ БГ СИ ПРАВИМ МРЪСНО И СЕ ПАЗИМ ЕДИ ОТ ДРУГ. ЗАМИСЛЯЛИ ЛИ СТЕ СЕ ЧЕ НИЕ НЕ СТРУВАМЕ И ВЪТРЕШНО СИ ГО ЗНАЕМ И ЗАТОВА НАВЪН СМЕ ТАКА. ЗАТОВА СМЕ И ТОЛКОВА ЗЛЕ. НИЕ СМЕ ВИНОВНИ И ВСИЧКО СИ ГО ЗАСЛУЖАВАМЕ. ЗАСЛУЖИХМЕ СИ КОСТОВ, ЦАРЯ, Б.Б., СТАНИШЕВ ЩОТО СМЕ ПРОСТИ, ГАДНИ НИЕ ВИНАГИ СМЕ БИЛИ ПЛЕМЕ. НИЕ НЕ СМЕ ДЪРЖАВА, ЗАЩОТО АКО ТРЯБВА ДА ПАЗИМ РЕД И ЗАКОНИ, КАЗВАМЕ ДА НЕ СМЕ КОМУНИСТИ. ВИЕ НЕЗНАЕТЕ КАКВИ ЗАКОНИ СЕ СПАЗВАТ В ЕВРОПА
190
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До TonyНЕ СЪМ АГЕНТ НА РУСИЯ И ТДАВНА НЕ ЖИВЕЯ В БЪЛГАРИЯ И ТЪЙ-КАТО ХАРЕСВАМ СТРАНАТА СИ НЕ НАРОДА В НЕГО, ЗА ДА СЕ ВЪРНА ДА ЖИВЕЯ ГОРЕ ДОЛУ НОРМАЛНО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОНЕ КАТО ПРЕДИ 25Г, ЗАЩОТО ТОЧНО ТОЛКОВА СЕ ЖИВЕЕ НЕНОРМАЛНО. БЕШЕ ВЪЗМОЖНО ТОВА БЛАГОДАРЕНИЕ ИМЕННО НА РУСИЯ, ТАЗИ КОЯТО НИ НАПРАВИ ОТНОВО БЪЛГАРИЯ СЛЕД КАТО НИЕ 500Г НЕУСПЯХМЕ, НЕБЛАГОДАРНИЦИ. ЗАТОВА НИКОЙ НЕ НИ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ И СА НИ ОСТАВИЛИ НА МИЗЕРИЯ, ЗАЩОТО СМЕ НЕБЛАГОДАРНИ БЪЛГАРИ. ЗАТОВА И В ЧУЖБИНА СЕ КРИЕМ ЕДИН ОТ ДРУГ
189
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДНЕС ИЗЛЕЗЕ НА СВЕТЛО ДОКУМЕНТ СЪС КОЙТО ОТ ИЗРАЕЛ НАЗНАЧАВАТ БОЙКО БОРИСОВ ЗА МИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ,ПОДПИСАН НА 07,10,2014
188
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам чувството че гледам филма "Мумията се завръща" . Ако САЩ продължават да бъдат управлявани от такива хора, нищо добро не ги очаква. Изкукуригалия еврейски спекулант не може да разбере че в момента света не е това което беше преди 20 г
187
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еврейската ционистична инфекция-пак плъзна.Като мишки и плъхове,влечуги и зараза.Ционизма-"666" ! "Царството на звяра" & Лицемери-наближава към своят си логичен завършек-бездната.
186
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този мумифициран фашизиран сатана-цио-зомби да бъде гонен с дренова тояга-по заслуги.За соправка: Унгарския премиер Орбан вече гони от родината си ционистични "инвестиции".Браво ! Исландия също казва "не" на ционизма.
185
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еврейските мишки пак искат да мамят ЕС,като сега още в началото на мандата на Юнкер-"Глобалното затопляне".Поредната ционистична лъжа-зависимост-ИЗМАМА към субсид-програми относно и за "екологии".Така се вкарват общности в зависимост ! За соправка: "Зелената енергия".Идея,Ивещиция,Микс,краен потребител.Думичката мошеник произлиза от "личното место-имение"-Моше ! Дрян,Дрен-все тая.
184
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименИМАТЕ ЛИ ОРЪЖИЕ ЗА ДА СЕ БИЕТЕ. ЗАЩОТО ТУК В АНГЛИЯ СИ ГОВОРЯ С УКРАИНЦИ И МИ КАЗВАТ, ЧЕ АМЕРИКАНСКИТЕ БОМБИ ПАДАТ САМО ПО МИРНО НАСЕЛЕНИЕ. ИЗБИЛИ СА МНОГО ТАКОВА. СЛЕД ВРЕМЕ ЩЕ КАЖАТ ЧЕ ПО ПОГРЕШКА Е СТАНАЛО. ПРИ ЕДНО НЕПОДЧИНЕНИЕ, ТЪЙ КАТО СМЕ В НАТО ЩЕ ДОЙДАТ И ПРИ НАС. НА КОГО ЩЕ РЗЧИТАМЕ. НИЕ ЗА НИЩО НЕ СТАВАМЕ
183
4
 
1
 
! Отговори
Tony преди 9 години
Kak moje tolkova predateli agenti na Rusia da ima v BG.za tova ne vurvqt ne6tata.Ruskiq kai6 ni durji zdravo I promiva mozucite na glupavoto BG naselenie.Masovite medii sa proruski prodajnici.
182
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ха хаТи наистина си ха-ха нищо не разбираш. Света е в криза защото няма кой да купува продукция и да плаща. Всеки се бори за Руския пазар. Ние като го опуснахме сега наште земеделци си изхвърлят продукцията. Същото става и с Европа, с тези санкции които САЩ накара Европа да наложи на Русия сега се чудят къде да си продават стоката. По елементарно да ти обясня. Полша която продаваше картофи на Русия, заля нашия пазар, Но това е все едно да продаваш на жена си, защото сме един бюджет ЕВРОПА