Румъния се отказа от „Южен поток”, не й бил необходим

Траян Бъсеску: Ще сме износител на природен газ
Обновена: 25 окт 2014 19:05 | 25 окт 2014 15:41, Екип на Investor.bg
357
Румъния се отказа от „Южен поток”, не й бил необходим
Снимка: архив Reuters

Властите в Румъния се отказаха от участие в проекта "Южен поток", предава руската агенция "Росбалт". Президентът Траян Бъсеску заяви, че страната му занапред ще бъде износител на природен газ и този газопровод няма да ѝ е необходим.

Още по темата
"След началото на експлоатацията на новите газови находища в Черно море, Румъния ще бъде в състояние да изнася газ, но само с едно условие – нито един кубичен метър от румънския газ няма да бъде изнасян през газопровода "Южен поток", който ще бъде изграден на територията на България", каза държавният глава в петък в Брюксел.

За да може страната да изнася газ, ще бъде необходимо обаче преустройство на държавната компания Transgaz“, подчерта Бъсеску, цитиран от ZN.ua.

Той добави, че вносът на газ в Румъния няма да е проблем, тъй като страната ще може да си осигурява само до 80% от необходимото гориво. Останалите едва 20% ще идват от Русия.

Междувременно румънският министър за енергетиката Ръзван Николаеску съобщи, че страната в момента разполага с 2,8 млрд. куб. метра газ, или с 1 млрд. куб. метра над законовите изисквания за студения сезон.
По думите му това прави Румъния добре подготвена и разполагаща с достатъчно енергия за зимата.

"Трябва да имаме също резерви на въглища и горива, резервоарите трябва да бъдат пълни до определено ниво и трябва да имаме колкото може повече запаси от газ", изтъкна той.

Николаеску отбеляза значението на добрата подготовка за успешното преминаване на зимния сезон, добавяйки: "Успехът за мен означава преди всичко населението да не бъде засегнато", коментира той. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
5
 
8
 
! Отговори
.. преди 9 години
ЮП е мъртъв, сега просто всички засвидетелстват почитание към ЕС като го ритат. ЕС няма да го позволи ако не е по правилата, а за Газпром е неизгоден ако не е изключнение. Тук специалистите по геополитика преветстват превръщането на Русия в ресурсен придатък на Китай, при все че досега бяха такъв на Европа.Голям прогрес,няма що. Та все пак БВП на Русия е колкото този на Италия, с перспектива за рецесия и без партньори освен великите сили Сев.Корея, Иран, Куба и Венецуела. Жал ми е за руснаците
162
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а бе тиквеници, нали тоя южен потоп беше изключително важен ?къде ше акат тея от Гъзпром ?
161
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
каква стана тя, въй въй, румъния ще изнася :)
160
0
 
8
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
До ШопВай, вай, геополитиката стене и скърца под тежестта шопска!Чичка, газта и сега си тече през Окрайна! Не виждаш ли, че хохлите не смеят да крадват, че може пак да спре газта, а новите Господари ще ги смачкат с едно движение? Аре бе, кажо кво стана с норвежката газ и шистовата газ от уса!
159
10
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Кашчей БезсмертнийДокато станат китайците основен клиент на Газпром има поне 2-3 години, дотогава Русия ще е с празни джобове и китайците меко казано...ще се възползват от бедната девойка Раша. Разбира се, *** ще го обяви за доброволен секс по любов.
158
7
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Кашчей Безсмертний А кой те пита тебе, а? :)) Може би трябва да ти искам разрешение, за да пиша, а? Цялата проруска лакейска клика плашеше как сега ЮП щял да мине през Крим и Румъния. Е, няма да мине. И Лукойл ще изритат, румънците не са като нас. Чаушеску поне им затвори границите да не ходят ратаи в Коми и да мъкнат руски снахи.
157
8
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Кашчей Безсмертний Нали довчера разправяхте как ако България се откаже, ЮП щял "да ни заобиколи", например през Румъния или през Турция. Е, сега Бъсеску ви обърна с Г3 към Ердоган. А примера ти с мадамата естествено е ***, защото Путин още нищо не е забил. Ако трябва да направим аналогия, Путин е един ***, който се върти из бара и никоя не ще да му пусне.
156
1
 
8
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
Откога мамалигите участват в "Южен поток"? Даже карта изрових - ЮП не минава през Мамалигария. Все едно да забиеш мацка в бара и тъкмо да я подкараш за щур секс към къщи, да се изтипоса некъв *** и да каже сърдито, че той няма да участва в секса! Баси смешника!
155
2
 
7
 
! Отговори
Гошко преди 9 години
Ако искаш да обезлюдиш Румъния , изгони ромите
154
2
 
5
 
! Отговори
skatelite преди 9 години
ерес .. ееееерес ... Румъния няма нужда от Руски газ .. как не ги е срам. Как може да разработват собствени находища пряко инереса на Русия. На оръжие братя, на оръжие. Да защитим интереса на тез дето са ни освободили, защото то освобождението това значи - да си винаги готов да плащаш обратно ..
153
2
 
11
 
! Отговори
Гошко преди 9 години
Забравих че в русофилски форуми Европа е *** дума
152
4
 
8
 
! Отговори
Гошко преди 9 години
С румънците никога не сме се разбирали Те се преструват на европейци но са мамалигариА ние се преструваме на мамалигари , но сме европейци
151
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия с тая агресивна, империалистическа политика на Путин накрая ще стигне до просия!
150
4
 
6
 
! Отговори
dim преди 9 години
ако не беше това дупчене в дубаѝ щяха да карат още камили,ама сега ги вижте,а ние ще си продължаваме с магаретата
149
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
умни са, освен това имат газ. ще си вадят и от нашите залежи.
148
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За моржовете --->https://youtube/watch?v=wmPNwKib0aw
147
6
 
9
 
! Отговори
кисело грозде преди 9 години
"Румъния се отказа от Южен поток, не й бил необходим"то щото потока остана през България, може да се отказват колкото си искат :)
146
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбира се на Румъния и трябва само мамалига:)
145
1
 
4
 
! Отговори
стоян петров преди 9 години
Между другото цената на макарона вече е 25 000 000 000, а не 16 милиарда.
144
16
 
13
 
! Отговори
стоян петров преди 9 години
И петте жители на Добруджа ли сте против шистовия газ?