Румъния се отказа от „Южен поток”, не й бил необходим

Траян Бъсеску: Ще сме износител на природен газ
Обновена: 25 окт 2014 19:05 | 25 окт 2014 15:41, Екип на Investor.bg
357
Румъния се отказа от „Южен поток”, не й бил необходим
Снимка: архив Reuters

Властите в Румъния се отказаха от участие в проекта "Южен поток", предава руската агенция "Росбалт". Президентът Траян Бъсеску заяви, че страната му занапред ще бъде износител на природен газ и този газопровод няма да ѝ е необходим.

Още по темата
"След началото на експлоатацията на новите газови находища в Черно море, Румъния ще бъде в състояние да изнася газ, но само с едно условие – нито един кубичен метър от румънския газ няма да бъде изнасян през газопровода "Южен поток", който ще бъде изграден на територията на България", каза държавният глава в петък в Брюксел.

За да може страната да изнася газ, ще бъде необходимо обаче преустройство на държавната компания Transgaz“, подчерта Бъсеску, цитиран от ZN.ua.

Той добави, че вносът на газ в Румъния няма да е проблем, тъй като страната ще може да си осигурява само до 80% от необходимото гориво. Останалите едва 20% ще идват от Русия.

Междувременно румънският министър за енергетиката Ръзван Николаеску съобщи, че страната в момента разполага с 2,8 млрд. куб. метра газ, или с 1 млрд. куб. метра над законовите изисквания за студения сезон.
По думите му това прави Румъния добре подготвена и разполагаща с достатъчно енергия за зимата.

"Трябва да имаме също резерви на въглища и горива, резервоарите трябва да бъдат пълни до определено ниво и трябва да имаме колкото може повече запаси от газ", изтъкна той.

Николаеску отбеляза значението на добрата подготовка за успешното преминаване на зимния сезон, добавяйки: "Успехът за мен означава преди всичко населението да не бъде засегнато", коментира той. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СтабилинЧичо Сам не търпи неподчинение--твои думи....и това какво показва,че цял свят трябва да му се подчинява!!!???!! Съгласи се,че това е меко казано безумие...А има и държави с "големи топки"които не искат да са роби...и тогава к"о праим? Започваме война,започваме да продаваме мечти за светло шистово бъдеще,и за енергиина независимост--та самите САЩ са зависими енергиино от 7-8 държави,без тези от които "цоцат" нефт без мънгизи-Ирак,Сирия,Либия,Конго-там ги демократизираха"безплатно"...
182
1
 
3
 
! Отговори
Стабилин преди 9 години
До Анонимен 253Купуват това е ясно,но не в такива размери както преди шистовия бум!Във пазарната икономика винаги има фалити,но производството на шистов газ и нефт във САЩ непрекъснато расте и ще върви във възходяща тенденция,само тези4% стават нерентабилни при цена на барел под 70$!Не се безпокой скоро и тези компании ще прекратят според санкциите забранените руски проекти!В САЩ са много стриктни към нарушителите на ембарговите технологии и търговия,Чичо Сам не търпи неподчинение ще видиш!
181
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СтабилинТочно тук е и заглозката--новата технология е скъпа в началото-прав си...но в тоя бранш постоянно излизат нови технологии-от скъпа по-скъпа...схващаш ли...това е омагьосания кръг
180
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СтабилинСам знаеш че борсата е виртуална икономика-няма нищо общо с реалния продукт.Това че определя цената днес,не значи че така ще е и утре.Защото тя е залостена във долара.Ако утре някои от големите икономики започнат да търгуват помежду си без долара--борсата и индексите,както и зеленя гущер стават бесмислени.А това се харесва на всички страни със голям добив на суровини-не само нефт и газ.
179
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СтабилинЯнките купуват прятею.Преди седмица искаха да сключат договор с Азарбейджан,но се отказаха-количеството в месторождението е малко.И не са само 4% по скъпите им находища-пример-17 подразделения на големите фирми за добив на шистов газ са обявили фалит вече.Затова и Ексон Мобил предишния месец-въпреки санкциите-влезе в проекта на Роснефт за усвояване на Арктическия шелф.ВР пък работи вече с Газпром в Охотско море.НА НАС НИ КАЗВАТ-НЕ ВИ Е НУЖНО,а сами лапат от тортата..май това е истин
178
1
 
3
 
! Отговори
Стабилин преди 9 години
До до 249/251Това инфо в нета е за аматьори,ти гледай борсите за петрол и газ,там е истината кое колко струва,САЩ не са комунистическа държава за да работят на загуба.Ти май не си в час,че една нова технология ,колкото повече влиза в употреба става по евтина,помниш цената на слънчевите панели преди 5г и сега почти 5пъти се намали!Който не се съобразява с новите технологии изостава и отпада,така ще бъде и с Шистовата Революция,който е първи той печели!Голямата Бензиностанция губи и това е !
177
1
 
3
 
! Отговори
до 249 преди 9 години
До АнонименОт каво се вдига себестойността ли? Ето от какво-1Скъпата технология и исползването на много химически елементи в състава на хидро взрива.2 Поради голямата дълбочина на газа е и дългото време на извличането му.3.Залежите са "разпръснати" на големи растояния под земята и трябва много сонди да "дупчат" за да попаднат в "жилата"-а това е време и пари.4 Нужно е спецялно оборудване за съхранение на извлечения газ-не са просто резервоари.Има още много подробности...инфо има в нета....
176
3
 
4
 
! Отговори
Стабилин преди 9 години
До до 247/248Нещо сте в грешка и двамата.САЩ добиват шистов газ и нефт,но само в 4% от находищата имса със по скъпа добивна цена!Цената на горивата ще пада още,защото янките вече не купуват,а има вероятност и да продават..стават 1по добив!Китай и другите развиващи се икономики намаляват икономическия си растеж и свиват потреблението си.Поляците ще имат терминал за втечнен газ през 2015 г.Само вие мислите за Голямата Бензиностанция,оставете я тя да му мисли как ще я кара!Южния Паток е Чао!
175
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От какво се покачва себестойността на газа и нефта ?Напротив цената пада, шистовата революция е направена с една единствена цел -да ударят кепенците на русия :)
174
1
 
6
 
! Отговори
до 247 преди 9 години
Напълно съгласен съм с теб.То затова всички световни икономисти,казаха,че САЩ са в голяма рецесия-щом почнаха да работят свойта нефт през 2009год и направиха шистовата революция.Но тази революция се оказа доста безплодна и рискована.Себестойността на газа постоянно се покачва,а обема на добива постоянно пада.Затова и натискат в държави със марионетни правителства да добиват шистов газ-иначе корпорациите за добив фалират--а рецесията ще е вечна.Това е в общи линии.
173
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СтабилинДраги човече,за ваше сведение,Италия чрез държавната си фирма ЕНИ добива най-голямото количество нефт и газ в Африка-включително и в Либия-68% от общия добив-и им е "под носа".Унгария е една от първите европейски държави започнали да добиват нефт и газ-имат доста находища.Австрия-сам знаеш-ОМВ--още пояснения...Въпроса е в това твойте залежи да останат,а да черпиш от другите.А бъдещето ще ти се отблагодари за това-имайки предвид изчерпаемостта на тези суровини и цената която ще расте
172
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Стабилина не щом сърбия е съгласна с южен поток , излиза че и ние трябва да сме. а за това че сърбия ги бомбиха като мишки , трябваше ли и ние да се съгласим да ни бомбят ?глупости и глупости от сутрин до здрач. млъкват за 2-3 часа през нощта и на другия ден пак продължават.
171
3
 
4
 
! Отговори
Стабилин преди 9 години
До даммм 242Драги човече,Унгария,Сърбия,Италия и Австрия нямат като нас със румънците възможностда намерят нефт и газ на тяхна територия.Трябва ли ние да дадем 5-6 млр.за да минава дотях източния газ.Ти виж какво направиха румънците със техния Лукойл..проверяват го заскрити печалби.Мисли за БГ ,а не за РФ,Унгария ,Австрия,Сърбия и т.н.т.
170
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
шистовия газ кърти мивки, скоро ще затваряме кепенците на бензиностанцията от изток.
169
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дамммИ на мен нещо не ми се вярва коментара ти да е искрен, ама ще повярвам. румънците се оправиха, това е важното :)
168
2
 
6
 
! Отговори
даммм преди 9 години
То излиза,че Австрия,Италия,Сърбия,Унгария са доста по-глупави от румънците......майнещо не ми се вярва....а? И още нещо--румънците никога не са били включени в този проект---статията е просто за заблуда на общественото мнение....за пореден път.
167
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
руските *** са изключително пасивни, май битката е загубена. до вчера на разни "славяни" устата не можеше да се затвори, днес , никой...сигурно чакат новите опорни точки...
166
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Със една дума, това което се "случва" в България е блеене...
165
4
 
5
 
! Отговори
ПЕШО ШЕВРОНА преди 9 години
ДОКАТО БЛЕЕМ НА ИЗТОК РУМЪНЦИТЕ ТЪРСИХА И НАМЕРИХА ГАЗ И НЕФТИ СЕГА СА СИ ДОБРЕ ! ЗА ТОВА И НИЕ ТРЯБВА ДА ТЪРСИМ В БГ ЕНЕРГИЙНИЗАПАСИ ОТ НЕФТ И ГАЗ !САМО ШИСТОВИЯ ГАЗ ЩЕ НИ СПАСИ И НАС !
164
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България спести 3.5 млрд евро.