Над 52% е активността на изборите в Украйна

27 от местата във Върховната рада ще останат незаети
Обновена: 27 окт 2014 09:08 | 27 окт 2014 09:08,
19
Над 52% е активността на изборите в Украйна
Снимка: Reuters

52,42% е избирателната активност на извънредния парламентарен вот в Украйна. Това се казва в окончателния доклад на ЦИК в страната, цитиран от ТАСС, съобщи БТА. Право да отидат до урните имаха 34,6 млн. души.

Още по темата
Най-висока избирателна активност е отчетена в западната Лвовска област - 70 на сто, а най-ниска - в Донецка, Луганска и  Одеска области на Източна Украйна: между 32 и 39 на сто. Като цяло активността в Югоизточна Украйна, където е съсредоточено рускоезичното население, се отчита на 41,1 процента.

Както Dnes.bg писа, вчерашните избори излъчиха пет партии в украинския парламент. Блокът на Петро Порошенко събра най-мнаго от гласовете - 23 процента. Следват Народният фронт на премиера Арсений Яценюк с 2,3%, националистическата партия "Самопомощ" на кмета на западния град Лвов Андрий Садов с 13,2%.

Със 7,6 процента в парламента влиза и проруската ормация Опозиционен блок на Юрий Бойко, Радикалната партия на ексцентричния популист Олег Ляшко с 6,4 процента, следвани от партията на Юлия Тимошенко и националистическата партия "Свобода" на Олег Тягнибок.

За депутатските места в 450-членната Върховна рада се състезаваха общо 6436 кандидати. Половината от депутатите - 225, се избират по партийни листи, а другата половина -  мажоритарно, по едномандатни окръзи.

Част от местата в едномандатните окръзи обаче ще останат незапълнени, защото този път избори не се проведоха в редица избирателни райони на Донецка и Луганска област, най-тежко засегнати от военния конфликт между централната власт в Киев и проруските сепаратисти.

Освен това не се провеждат избори в два района в Севастопол и в 10 в Крим, които сега са под руски контрол. Така към този момент се очаква броят на депутатите, избрани мажоритарно (по едномандатни окръзи), да бъде не повече от 198, т.е. вакантни ще останат 27 депутатски места.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако е в България - 38 процента негласували е апатия от изборите; 38 процента в Украйна е против проеврепейщената, електорат заплашен с погреми да не гласува за други партии, срещу Европейщината. Означава едно много неясно бъдеще на Украйна, изпълнено с гражданска война, означава отцепване на други райони. Руската олигархия - тя извърше предателство спряво Русофилите в Украйна с прекратяванета ня настъплението на Опълченците, унищожили 65 процента от Украинската армия по Порошенко.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи половината държава, западната част.
11
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След България и Украйна посочи среден пръст на Русия! БРАВО!
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Momo Защото още тече преброяването шматко
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи щом не са гласвуали за русофилите значи е нагласено така ли :)))) псхиопати :)
8
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АНАЛИЗАТОРНикой не иска да има нищо общо с руската ***, набийте си го в празните глави
7
3
 
10
 
! Отговори
АНАЛИЗАТОР преди 9 години
ЦИК на украсите трябва да бъде вписана в книгата на Гинес! Хей наблюдателите от Честните демократични избори,***,спите ли, к,во става! *** вижте Верчето к,во е написала - 52,42% били гласували! *** сериозно! Ми те нямат изселници в Турция, как ги направиха толкова много, още повече че над 7 мил. от Крим и Домбас няма как да са гласували! *** то стана като в Америка, каквито си искат такива резултати съобщават и на това му викат демократични избори!
6
5
 
18
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Ха така! Хвала!Вчера след края на изборите беше около 40%, а днес сутринта вече е 52%. До утре няма начин да не сме минали 60%. :D
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
fashagite banderovci praviat pravitelstvo.kakto v balgaria sashtite fashisti .
4
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
5 остави Украйна ти кажи как се подигра Пътин с руската кинституцуя като си подсигури още два мандата които са път кън доживотното управкение стига да го търпят руснаците де и най веме олигарсите тамОдисей 1
3
3
 
15
 
! Отговори
Перо преди 9 години
Активността е странно ниска, като се има предвид, че това са първи избори след революция. Страхът е единственото обяснение.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
как може да кажеш - следват 2,3 процента и после 13,2 думичкатас ледвам предполага изреждане по хронологичен или азбучен ред, аман от неграмотни жууналисти.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По версията на телеканала "1+1", собственост на Беня Коломойский избирателната активност в голяма част от районите е 99.9 %. Ето потвърждение -youtube/watch?v=TseDrGzhXpE#t=14