Проруските сепаратисти в Украйна се готвят за нови сражения с украинската армия

За това предупреди германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер
Обновена: 12 ное 2014 21:30 | 12 ное 2014 21:29,
102
Проруските сепаратисти в Украйна се готвят за нови сражения с украинската армия
Проруски сили се отправят към Донецк на 10 ноември т.г. Снимка: БТА

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер предупреди, че проруските сепаратисти в Източна Украйна се готвят за нови сражения с украинската армия, предаде Франс прес.

Още по темата
Той посочи, че има признаци, потвърдени от наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), за "нови движения, които сочат, че сепаратистите се готвят за тежки сблъсъци".

"В сегашната ситуация няма смисъл от превъоръжаване и готвене за нови сблъсъци в този регион. Това не е от полза за никого и губим време, от което спешно се нуждаем за политическата и икономическа стабилизация на Украйна. Връщането във военна конфронтация ще е вредно за всички", каза Щайнмайер на пресконференция с унгарския си колега Петер Сиярто.

По-рано днес Украйна заяви, че се готви за бойни действия в отговор на струпване на руски войски в проруската източна част, което бе потвърдено от НАТО и поражда опасения за връщане към открита война след два месеца крехко примирие.

Унгарският външен министър увери, че страната му се стреми към "балансирани, здрави и прагматични отношения" с Русия.

"Смятам, че това важи за цяла Европа. В същото време е очевидно, че нарушаването на международното право е недопустимо за всички нас". Ако някоя държава нарушава международните закони, "ЕС трябва да действа единно", добави той.

Примирието в Източна Украйна става все по-виртуално, предупреди по-рано генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Ламберто Дзаниер, който изрази безпокойство от риск от ескалация на конфликта, предаде Франс прес.

"Констатирахме пристигането на военно оборудване в регион, за който е прието примирие. Целта ни е да работим за укрепването на това примирие, обаче то в някакъв смисъл остава все повече само на хартия", каза Дзаниер в Брюксел.

"Този приток на оръжия в региона може да предизвика по-открита конфронтация, а ние не искаме да видим такова нещо. Обезпокоени сме, защото виждаме риск от ескалация", добави той.

ОССЕ е изпратила 261 международни наблюдатели в Украйна. 112 от тях са в източната част на страната, където обявеното в началото на септември примирие между проруските бунтовници и украинската армия се нарушава ежедневно.

В последно време сраженията се ожесточиха, а появилите се от петък информации за навлизането в Украйна на тежковъоръжени руски военни автоколони, дадени първо от Киев, бяха потвърдени от НАТО и ОССЕ.

"Политическият процес е изключително важен", подчерта Дзаниер и призова ЕС да окаже натиск на Киев и Москва за съживяването му. Протоколът от Минск, който позволи сключването на примирието, "е най-доброто нещо, което имаме", настоя той.

Дзаниер се срещна вчера с новия върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, а по-късно ще се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

За изпълняване на мисията си в Украйна и разполагане на планираните 500 наблюдатели ОССЕ се нуждае от повече финансиране, изтъкна той и изрази съжаление, че се налага да убеждава страните членки и международните организации да финансират тази "ключова мисия".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: украйнасраженияРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук двама-трима миризливи ***, платени директно с пари от русия, осмърдяват като язовци целият сайт.Такива глупости, такова гъзолизничене...е няма по-долни от продалите се на червеният дявол.Петрола пада, рублата пада, мизерията на народа се покачва....Скоро *** ще настъпи мотиката!
56
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин се изгаври с тези хора, съсипа хиляди невинни живота и милиони човешки съдби!
55
6
 
1
 
! Отговори
м преди 9 години
Гладът в русия е само в стомасите на хората, иначе според итАр-тасс глад няма...
54
5
 
2
 
! Отговори
рашка с чашка преди 9 години
Русия е символ на глад и мизерия от своето създаване, добре че имат водчица бедните хорица да не мислят за мъките си, изолацията им от потребителските богати пазари, където да си продават малкото стоки които произвеждат ще ги довърши, шанса е да се надупят на Китай и след двайсетина години в Сибир ще се пише с йероглифи
53
11
 
4
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До АнонименДушице непросветена,в Русия нищо никога не расте,Русия е символ на глад и мизерия,а Украина е на второ място в света(в света не на светло) по производство на пшеница след САЩ.
52
1
 
11
 
! Отговори
jinjo преди 9 години
До до 75 бга Русия най-после да обърне внимание на Аляска,че да се завърнат америкосите малко на своя територия,че все на чужда искат да се месят....
51
2
 
14
 
! Отговори
ДО 83 преди 9 години
До до 86ЗА КАКЪВ ГЛАД ГОВОРИШ В РУСИЯ ....Я ВЛЕЗ В САЙТОВЕТЕ НА РУСКИТЕ ВЕРИГИ МАГАЗИНИ--МАГНИТ..ЛЕНТА..МОНЕТКА..МЕТРО...И Т.Н. ЩЕ ВИДИШ ЧЕ ИМАТ СЪЩОТО ИЗОБИЛИЕ КАТО ПРЕДИ САНКЦИИТЕ---ТРЯБВА ДА СИ МНОГО ГЛУПАВ ЗА ДА ПОМИСЛИШ ЧЕ ТАМ НЯМАТ ПРОДУКТИ....
50
20
 
4
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Докато някой патриот и революционер за национално освобождение от руско иго не откара една атомна бомба със самолет на червения площад няма да им дойде акъла на руските окупатори.....както кацна със самолет Матиас Руст на червения площад
49
18
 
6
 
! Отговори
до 86 преди 9 години
Съгласен с теб , но... 1. Путин е обсебен от мания за величие и непогрешимост. 2. В Русия от край време човешкият живот не значи нищо. 3. докато гладът отрезви руснаците, които са свикнали да гладуват и да ги мачкат...ще мине много време. Извод: В близките 10 г. няма да има промяна на положението...Просто Путин ще е на власт, а руснаците ще се отдалечат от Европа........горките хора....
48
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бг......наааааййййй-поосле руснаците се размърдаха,спиране вече нема.---------Колкото повече мърдаш, толкова повече влиза, нали знайш :)
47
22
 
6
 
! Отговори
Антирашън преди 9 години
Русията демонстрира мускули без да си даде сметка, че:- Вече се е превърнала в политически парий;- Въпрос на време е икономиката им съвсем да се срине;- Скоро ще изпукат от глад, рашъните са толкова зле, че храна не могат да си произведат;Не изключвам да видим след година как Путкинката на колене моли Запада да му отпусне малко манджа, защото освен танкове и калашници друго няма в тази държава.
46
1
 
21
 
! Отговори
антибандеровец преди 9 години
До бандеровче - скрий се, бе , фашаго!
45
2
 
25
 
! Отговори
majorski преди 9 години
От 2 седници Украйнсакта армия обстрелва Донецк....е кой е причината за войанат ...Опълченците какво да седят ид а гледат ....и да мълчат ...това ли очаква амерканската хунта в киев ?
44
2
 
6
 
! Отговори
СТАНИСЛАВ преди 9 години
*** НАПИСАЛ ПО ГОРЕ ,,НОВИ СРАЖЕНИЯ,, ДА ЗАМЕНИ С ,,НОВИ НАСТЪПЛЕНИЯ,, МОЛЯ....
43
0
 
3
 
! Отговори
станислав преди 9 години
До олигархами като са баламуреци да търсят под вола теле и в гнездото на оси мед...
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинците да се благодарят на Путин , че спря опълченците точно когато бяха разбили цялата украинска армия и бяха на път да завземат цял Донбас.
41
1
 
7
 
! Отговори
станислав преди 9 години
До Р.Р.пич не си в час нещо.та кой си навря сам трън в *** с ислямска държава.....а за 80/те май не си разбрал нещо освобождението от СССР се превърна в енергийно капиталистическо заробване на Европа от Русия и в чии *** е твоя трън???а що мислиш Порошенко се изнесе на метла преди месец от Донецк ,само че този път настъплението на опълченците ще свърши в Киев.,щото умряла лисица веднъж се мята в каруцата не одрана...
40
7
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
Виждам на снимката хуманитарна бронетанкова колона, съставена от мирни граждани - миньори, учители, счетоводители, сервитьори и так дале, набързо научили се като водачи, мерачи и командири на танкове. Същите са си намерили и танкове, разбира се случайно са им попаднали. Трябва да освободят Киев от хунтата избрана само с 60% от гласове на украинците, защото в свободните от хунта райони президента се избира с поне 95%.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Р.Р.Точно, защото гризаха яко дръвцето след разпада през 90-те години и видяха какво им готвят , сега руснаците ще са готови пак да гризат дръвца , но няма да се дадат без бой. А този бой ще е последен и за теб. Жалко.
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинците обвиниха онзи ден наблюдателите от ОССЕ , че издали военна тайна , като казали , че видели струпване на украински танкове пред Донецк. А сега , ОССЕ видяло танкове и от другата страна и това е проблем!