Горбачов предупреди Путин да не е самонадеян

Работи над програма за стабилизиране на света
20 ное 2014 22:53, Александър Попов
113
Горбачов предупреди Путин да не е самонадеян
Снимка: Reuters

Михаил Горбачов представи днес новата си книга, "След Кремъл", в която разказва за своя живот след излизането си от властта, предаде ТАСС.

На презентацията в Москва последният съветски ръководител обяви, че работи по програма за стабилизиране на положението в света. Той бил помолен да направи това от "сериозни глобални кръгове" по време на посещението си в Берлин по-рано този месец за честванията по случай 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена.

Горбачов подчерта, че е необходим свят, в който всички да живеят спокойно, а не мир, изгоден само за онези, които са обрали слабите страни. Необходимо е да бъдат създадени глобални институции, които да помагат на ООН при взимането на решения, призова той, като подчерта, че "без граждански организации, които да са събрали цялата народна мъдрост, нещата няма да се получат".

Горбачов оцени положително ролята на руския президент Владимир Путин за стабилизирането на ситуацията в страната след управлението на неговия предшественик Борис Елцин. В същото време той го посъветва да не повтаря неговите собствени грешки.

"Макар че Путин прибягна до авторитарни методи, за да спаси Русия от разпад, целта му бе в интерес на мнозинството", обобщи своята теза Горбачов. Последният съветски ръководител обаче отчете, че според него настоящият руски лидер "започва да страда от същата болест, от която и аз по време на перестройката - самоувереността".

"Струваше ми се, че съм хванал Господ за шлифера", спомни си Горбачов за своето управление по време на перестройката - период, завършил с отстраняването му от власт.

"Никога не ставайте самонадеяни, самонадеяността ме подведе", отбеляза той.

По време на презентацията 83-годишният Горбачов показа завидна сила на духа и добре настроение.

Последният съветски лидер завърши в шеговит тон, като покани присъстващите на 90-ия си юбилей.

На презентацията, в магазин в центъра на руската столица, присъстваха много хора. Стотици от тях се наредиха на опашка, за да получат автограф от Горбачов.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: Михаил Горбачов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този, който довете и помогна на САЩ за дестабилизирането на света, сега пише трактати как да се стабилизира? То изречението е само едно - САЩ да се унищожат като концепция на държава. Тогава и светът ще стане едно по-добро и по-спокойно място.
66
0
 
9
 
! Отговори
Разни мисли преди 9 години
Цени преди 10.11.1989 г. СРЗ- 274 лв./ Хляб"Добруджа"-0,26 ст. "Бял"-0,32 ст."Ръжен" 0,08 ст. Литър пр.мляко-0,30 ст. Кисело мляко 0,500 краве-0,23 ст. Смес-0,37 ст. 1 кг-сирене Краве-2,30 лв. Смес 50/50 - 3,30 лв. Кашкавал Витоша краве 1 кг.-4лв. *** кашкавал-1 кг.5 лв. Масло краве 125 гр.-0,50 ст. Обикновенна вафла 0,05 ст. Локумена вафла-0,06 ст. Шоколадова вафла 0,08 ст. Яйца - 0,09 ст. Маслини 1 кг.-0,60 ст. Лютеница 0,300 кг.-0,53 ст. Свинско с кост 1 кг.2,60 Луканка 1 кг.- 6 лв.
65
3
 
5
 
! Отговори
Sasho преди 9 години
Аз съм българчеАз съм българче обичам,да летувам на море.Българин да се наричам,тука хич не е добре!Син да бях да чуждо племе,в ресторанта всеки ден,щяха да намерят времеда сервират и на мен.Бих се запознал свободно,с много хубави жени.Всичко българско и родно,щеше да ме оцени.А сега на ум за мене,всеки си мълви-в наще планини зеленитоя що не си върви?
64
4
 
1
 
! Отговори
do 68 преди 9 години
Cenite ne byaha tochno takiva no se jiveeshe zle. BG obuvkite ot Peshtera byaha 25 lv no sled sedmica se kazsaha. Tezi s italianskata podmetka byaha 45 lv no pri zaplata ot 150-170 chisti .... edva li shte si vzemesh. Kecovete byaha kitaiski 7, 20 lv a balgarskite platnenki- otkroven *** Tok imashe na vseki 2 chasa. Tuba nafta 20 l si beshe 6,80 a stigashe za 3-4 dni samo za otoplenie. Cvetnite televizori se chakaha nai-malko godina. Za kola mojeshe i da ne dojiveesh )))
63
1
 
9
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 9 години
До Анонимен 68Кви глупости пишеш ти, бе?! Я питай някой, който е живял през комунизма, да ти обясни колко струваше кутия цигари, колко беше средната работна заплата и прочие. Ти си някое хлапе, което само е чувало за ония времена от разказите на някой ***. Спри да се излагаш и се поинтересувай от сигурни източници какво е било преди 89-та година.
62
1
 
7
 
! Отговори
свидетел преди 9 години
До АнонименТова което пишеш са ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! А 1 хляб беше 26 ст.(белия), кифлата беше 0.10 ст., сирене, масло - ИСТИНСКИ бяха 1-2 лв., рибата беше стотинки!, тока беше стотинки! и тези 120 лв. стигаха и оставаха и затова всяко лято хората ходеха на море и си почиваха! Освен това 95 % от хората ИМАХА РАБОТА!!! Не защитавам социализма, защото там нямаше свобода и лъскави ГМО-стоки, но и не искам да се изкривяват така нещата, защото сега е хиляди, хиляди, хиляди пъти ПО-ЛОШО!
61
1
 
4
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Едно е да си некомпетентен, второ е да си нагъл. Очевидно тези две качества винаги вървят в пакет, тъй като типовете хора които имат едното имат и другото защото са *** или *** и като такива са всестранно неразвити. За справка-в България всички политици които имат едното качество имат и другото. Идентифицирате ги ясно нали. Стефан Софиянски, Георги Първанов,Бойко Борисов и др.
60
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 68не му обяснявай на Щирлиц - той е от ония с чугунените *** :)
59
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЩирлицКолко струваха един чифт маратонки наше производство- 85 лева, а минималната заплата беше 120. При 120 лева заплата една кутия хубави цигари беше 3 лева, сега същите са 6 лева, при заплата от 360 лева. Безработица преди 1989 година имаше, но официално партията я прикриваше. Кога е било по добре?
58
5
 
7
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
Сигурно и Хитлер са го предупреждавали, пък дори и десетина атентата са му спретнали.И какво?Явно демокрацията е безсилна пред умопомрачени диктатори.Подкрепяни от още по-умопомрачени нации.Дано този път ни се размине с по-малко жертви и разрушения.
57
9
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
до71:Две кисели млека винаги можеше да си купиш.При това от истинско мляко,и не в 6часа сутрин.Не работеха единствено мързеливци,хитреци и връзкари,които след "промените"станаха "бизнесмени".То затова и толкова има бизнес в България,направо води класациите по алчност и тъпотия бизнесменска.Тоалетна хартия с връзки?Фантастика някаква..За кола се чакаше,верно е,и привилегии за разни борци имаше,и дънки на черно..Но имаше ред и спокойствие,истински хран.стоки,обувки,дрехи,образование.Те така.
56
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук пълно с предатели и кремълски лакей.
55
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Работи над програма за стабилизиране на света***Muhlio!
54
13
 
15
 
! Отговори
РАД преди 9 години
До АНОНИМНА.Викаш "обърка" и млади и стари ? :)Мдаааа. Друго си беше:- чакаш 10 г.да си купиш нов Москвич-гордостта на аграрната индустрия- редиш се в 6:00 сутрин за 2 кофички кис.мляко- дънки на черно - половин учителска заплата- внуците на партизани-с предимство навсякъде- няма безработица,но всички еднакво бедни- работиш, лежиш - едни пари. Резултат-никой не бачка- купуваш тоалетна хартия с връзкиТова е само част...Е, мерси! Предпочитам да съм "объркан"!
53
9
 
16
 
! Отговори
аз преди 9 години
Това е най-голямото нищожество, раждало се досега на планетата Земя. За пари продаде род и Родина и бъдещето на цели народи. Това, което този *** продаде може би по-близката мечта на човечеството за по-равностоен живот за всички, а не като сега-за суперлукса и глезотиите на шепа хора, предимно евреи, милиарди по света умират от глад и болести. Да бъде трижди проклет и да не намери покой и в отвъдното!!!
52
2
 
7
 
! Отговори
РАД преди 9 години
До КирилМи той под "сериозни глобални кръгове" всъщност има предвид точно руските олигарси. Едва ли го е страх от някой друг :)Да не говорим,че досега само дъвчеше дъвката на *** и разправяше колко бил "за Родину" :)
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
горби не е комунист, комунистите с редовните конгреси управляват китай и световни политици им се кланят, горби не е социалдемократ пета колона във всякоя страна, горби е либерал, партията на кадетите стиснала николай втори за гушата и довела реки от кръв с предателство, и както всички либерали, без подкрепа от народ, без политическо влияние, и изчезнала съдба, аналогията с нас е комична, етническите либерали с рециклирани начело с десен милиционер ни водят никъде
50
17
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Горби е пич... - най големият...
49
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
този предател още ли не е ритнал бакърчето?
48
1
 
7
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
Щерев, куку:)))