Украйна приветства спирането на Южен поток

"Ролята ни при доставките на газ се засили", заяви Юрий Продан
2 дек 2014 19:07,
114
Украйна приветства спирането на Южен поток
Снимка: Reuters, архив

Украйна приветства спирането на проекта "Южен поток", информира ДПА.

"Ролята ни при доставките за Европа се засили. В модернизирането на газопроводите, по които руският газ се транспортира на Запад, има повече смисъл отколкото в "Южен поток", каза украинският министър на енергетиката и минната промишленост Юрий Продан, уверявайки, че Украйна е надежден партньор.

Киев от самото начало е противник на проекта, тъй като чрез "Южен поток" Русия искаше да заобиколи украинската територия, припомня ДПА.

Унгария ще бъде принудена да търси нови източници на газови доставки, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от ТАСС. Русия има право да вземе такова решение и Унгария признава това, заяви министърът, посочвайки като възможен алтернативен източник на "синьо гориво" Азербайджан.

Унгарските власти активно подкрепят проекта и в началото на ноември приеха специален закон, даващ възможност строителството на газопровода да започне, заобикаляйки ограниченията на ЕС.

Според австрийския външен министър Себастиан Курц отказът на Русия от "Южен поток" не е окончателен. При този и при други проект в момента има много тактически ходове. Русия има интерес да може да продава газа си, каза той.

Австрия е сред европейските страни, които са особено засегнати от спирането на проекта, отбелязва ДПА. През юни енергийният концерн О Ем Ви (OMV) и Газпром подписаха договор за строителството на австрийския участък от съоръжението.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
10
 
5
 
! Отговори
oценяване преди 9 години
помислете, кога Ердоган ще допусне на турска територия Путин да има 51% собственост на тръбата.. никога! Стремежа на Москва да диктува как, защо, кога и по колко ще се строи бившия вече Ю. поток изяде главата на този проект. Русия сама си е виновна, онези времена на руски васалитет ( на Източна Европа)са отдавна в миналото, колкото по- скоро сверят часовниците си с реалността в Кремъл толкова по- добре за тях...
22
5
 
15
 
! Отговори
шефа на света преди 9 години
Шефа на света, Обамата, противопоставя фашисткия режим в Куев срещу България. За Обамата е по-добре Куев да може да спира или да краде руския газ към Европа, отколкото България да има независимо снабдяване с газ.
21
11
 
8
 
! Отговори
oценяване преди 9 години
И в Турция няма да има руски газопровод, няма подписан договор, а някакви намерения и нагласи. Турция иска евтина газ за себе си, тя няма да инвестира в неясна тръба с още по- неясни потребители. Учудвам се че руските фенове дори сега не мислите трезво
20
12
 
6
 
! Отговори
Tikva преди 9 години
Тия пък *** по форума се радват за Турция?? Ако, кой кого ще заобикаля? То един газопровод не се строи за 2-3 дена от Русия през Турция и по-нататък. Трябват минимум 6-7 години за да тръгнат нещата. А за 6-7 години много неща могат да се променят. Справка-Южен поток. Така че айде кротувайте. Знам, че като чуете за Путин или Турция, получавате оргазми, ама поне се спрете за малко, от месеци сте в наведена позиция...
19
9
 
6
 
! Отговори
oценяване преди 9 години
Чета и се смея.., толкова мъка и нерви за един проект, който отдавна беше обречен. Не може да има близки контанти с Русия при сегашните обтегнати във военно отношение връзки между Запада и Москва. Трябва да са били *** някои, ако са се надявали, че Ю. поток ще се случи, може би някога, може би в друга паралелна свелена)))))
18
4
 
28
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Всички наши управници от последните 3-4 правителства бегом в Киев за медали за заслугите си към Украйна !
17
3
 
25
 
! Отговори
LE4 преди 9 години
Мечтата ни да сме енергийно независими от Русия е постигната.Ама нещо не сме много радостни сякаш.Щото сега ще сме зависими от Турция и Украйна.Да ни е честито.
16
3
 
9
 
! Отговори
Бай Онзи преди 9 години
Хе-хе, ето още едно доакзателство че нищо в природата не се губи. Докато всички казват че са губещи от провала на южен поток, украинците явно пък печелят. Нище те и без туй са гладни а ние искахме да им измъкнем залъка от устата. Ха-ха-ха. Дерзайте друзя.
15
4
 
19
 
! Отговори
проруска преди 9 години
Спирането на "Южен поток" е благодарение на нашите национални предатели и благодарение на украинските фашаги! Какви хора безлични ни управляват?
14
5
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
радват се напразно.... транцитен газ през Украйна няма да има в момента, в който се реализира втората тръба през Турция (все пак имам някакви съмнения). Тогава, който иска газ ще трябва да си я взема от гръцката граница. Украинците да се приготвят в бъдеще да използват тръбите за стрелба с фунийки, газ няма да има...Ако Путин реализира това намерение ще означава, че е тръгнал да играе по-твърдо, а и ще привлече Турция, на която е ясно, че няма да я приемат в ЕС....така ЕС ще иде при нея:)
13
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това поставя много въпросителни пред България какви съюзници има в ЕС и НАТО и дали страната не е само периферия.
12
3
 
27
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Ваш'та кожа гнусни укропитеци.
11
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС и САЩ жертват България заради Украйна.
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено, че ще приведства, това са транзитни такси за хунтата.
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Продан, айде да оставим мечтите и да погледнем реално на нещата...а?
8
5
 
39
 
! Отговори
непукист преди 9 години
След като има такава радост сред украинските фашаги ,че засега остават в играта представяте ли си какво губим ние?
7
3
 
17
 
! Отговори
бг преди 9 години
Юрий Продан: Радан Кънев е мой брат по кръв и по секта.
6
2
 
28
 
! Отговори
Хазар преди 9 години
Абе тези украински *** много жалки бре. Направо са смешни
5
3
 
11
 
! Отговори
бг преди 9 години
Юрий Продан: Радан Кънев милее за Хазария.
4
4
 
28
 
! Отговори
Не преди 9 години
От спирането на "Южен поток" най-много губи България!