Украйна приветства спирането на Южен поток

"Ролята ни при доставките на газ се засили", заяви Юрий Продан
2 дек 2014 19:07,
114
Украйна приветства спирането на Южен поток
Снимка: Reuters, архив

Украйна приветства спирането на проекта "Южен поток", информира ДПА.

"Ролята ни при доставките за Европа се засили. В модернизирането на газопроводите, по които руският газ се транспортира на Запад, има повече смисъл отколкото в "Южен поток", каза украинският министър на енергетиката и минната промишленост Юрий Продан, уверявайки, че Украйна е надежден партньор.

Киев от самото начало е противник на проекта, тъй като чрез "Южен поток" Русия искаше да заобиколи украинската територия, припомня ДПА.

Унгария ще бъде принудена да търси нови източници на газови доставки, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от ТАСС. Русия има право да вземе такова решение и Унгария признава това, заяви министърът, посочвайки като възможен алтернативен източник на "синьо гориво" Азербайджан.

Унгарските власти активно подкрепят проекта и в началото на ноември приеха специален закон, даващ възможност строителството на газопровода да започне, заобикаляйки ограниченията на ЕС.

Според австрийския външен министър Себастиан Курц отказът на Русия от "Южен поток" не е окончателен. При този и при други проект в момента има много тактически ходове. Русия има интерес да може да продава газа си, каза той.

Австрия е сред европейските страни, които са особено засегнати от спирането на проекта, отбелязва ДПА. През юни енергийният концерн О Ем Ви (OMV) и Газпром подписаха договор за строителството на австрийския участък от съоръжението.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КГБ кликата се капсулира напълно...и това е много добре за Европа, но жалко за изстрадалия руски народ.
42
18
 
7
 
! Отговори
Свиркам си преди 9 години
По лош проект от ЮП и заробващ България едва ли има.Сега ние си го местим....Шистов петрол и от Черноморския шелф e бъдещето на независима България..
41
3
 
7
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
И сега какво? Южен поток 2 ще мине през Турция?А кречеталата в сайта дращят до посиняване!Да не би да си въобразявате, че някой чете писаниците ви!!!Вятър!
40
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин затръшна всички врати на Европа....и това е добре за Европа.
39
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
договора за южен поток беше изцяло в полза на Русия и в ущърб на България.
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименМы всегда буден выбирать Путина) Да и не Путин виноват - он долго Турции отказывал. Ваше правительство - слабоки!
37
6
 
12
 
! Отговори
Россия преди 9 години
Эх, браты наши болгарские( мы ж хотели, что бы славяне на трубе в ЕС сидели. Зачем отказались? Почему такое дурное правительство выбрали? Эх-эх... Теперь османы будут руководить и деньги получать(
36
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** на Червения площад:- Извинете, има ли наблизо къде да купя 100 $ ?- В Минск. Ама ще ти е трудно дотам с тия торби...
35
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато Потин е на власт "Южен поток" няма да има.
34
4
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
44,щото 26 години чакаме някой нещо да деверсифицира ли , та станахме най бедната страна?Брато , с маймуни мутри-до тука.
33
7
 
6
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Долу фашиската хунта, долу тая *** гад укропитешка, пфу!
32
8
 
5
 
! Отговори
край преди 9 години
Защо цената на газта за Германия е по-ниска от нашата. Защо ЕС която толкова ни обича допуска това. Купувайте си маслото "Голденд дорф" или с краварката - истински немски масла са. Българите и за говедари ги не щат в ЕС.
31
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна е паразитът на Европа. Тази държава трябва Путин да е окупира и да се свършва цялата тази сага.
30
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1 Български Левъ = 34,1773532 Руски рублитик-так тик-так
29
7
 
11
 
! Отговори
до 47 преди 9 години
По-модерно е да си американска и анти-българска ***, нали?
28
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Псн з зони АТО - Поховали москаля край дороги -
27
4
 
5
 
! Отговори
до 44 преди 9 години
Ама ти вярваш ли си? Тенденцията е цените на абсолютно всичко да се покачват. Посочи къде има намаляване на цените? И как ще стане тази диверсификация, откъде ще дойде? Мислиш, че гърция и Турция ще ни дават газ на минимални цени тип ИДИЛ? не се излагай, пий си хапчетата. Заради ЮП, Газпром намали с 11% цените на газта за нас, ама сега не се знае какво ще последва. като ги гледам масово европейските страни как са се диверсифицирали, думи нямам. Швеция зависи на 100% от Русия. и не са легнали да
26
9
 
7
 
! Отговори
Tikva преди 9 години
До oценяванеКакво да мислят тези типове тук? Те няма с какво да мислят. Оскотели типове. На тях им дай да псуват по някого...руски ***
25
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мда Украйна натискаше и лобираше и ревеше на ЕС да спре проекта, който я заобикаля и няма как да краде и изнудва с такси. Честито на всички българи- отново губещи, за разлика от шепата платени политици, които също лобираха анти ЮП. Германия си джитка Северен поток и пет пари не дава за геополитика, а ние ще чакаме газ от анадола. Ще го чакаме, ама с джамии и ислям
24
11
 
8
 
! Отговори
oценяване преди 9 години
42 България нямаше да има "независимо снабдяване", защото газта по ю. поток пак щеше да идва от Русия. Това не е диверсификация, с помощта на европа след няколко години всички ще видим какво означава диверсификация на доставките! И то при много по- ниски цени на газа от руските в момента, когато има пазар на доставките, има и ниски цени за потребителите!