Милер: България губи 3 млрд. евро от "Южен поток"

"Българската страна не даде разрешение за строителство, а не ЕК"
Обновена: 6 дек 2014 16:32 | 6 дек 2014 14:04, Анисия Иванова
523
Милер: България губи 3 млрд. евро от "Южен поток"
Алексей Милер. Снимка, архив Reuters

България губи 3 милиарда евро инвестиции и приходи от транзита на 18 млрд. куб метра руски газ годишно от спирането на проекта "Южен поток", каза ръководителят на Газпром Алексей Милер в телевизионно интервю, цитирано от ТАСС.

Въпросът за спирането на проекта "Южен поток" определено е закрит, каза той. "Колкото до България, то без съмнение за страната това е сложна ситуация. Не само заради пропуснатите ползи, но и заради преките загуби. В България няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6000 работни места.

България губи статута на транзитна държава, а в момента през България се пренасят транзитно 18 млрд. куб метра газ към Турция, Македония и Гърция. След изпълнението на проекта за морски газопровод към Турция всички тези количества ще минават през Турция", посочи ръководителят на Газпром.

Концернът е инвестирал в инфраструктурата за "Южен поток" на руска територия 4 млрд. евро, но нищо не се губи, защото инвестициите ще бъдат използвани за проекта за морски газопровод към Турция, посочи той.

Европейският съюз направо подари на Турция газовото кранче към Европа, подчерта Милер. Турция вероятно ще може да се възползва от това в диалога си с Европа, а Русия получава нов стратегически партньор в газовата сфера, заяви той.

По думите му Турция става голяма транзитна държава и през нейна територия ще се пренасят над 50 млрд. куб метра руски газ. Това без съмнение повишава геополитическия й статут в региона.

На практика Турция става разпределителен център, какъвто е Германия за Северна Европа, според шефа на Газпром. Със строителството на новия морски газопровод ролята на Украйна като транзитна страна фактически "се свежда до нула", посочи той.

Газпром променя стратегията си спрямо европейския газов пазар, призна Милер.  Решението за отмяна на "Южен поток" е началото на края на стратегията на концерна да доставя газ до крайния потребител, каза той.

Проектът бе спрян в деня, когато в Черно море пристигна корабът, който трябваше да полага тръбите на черноморското дъно, уточни Милер.

Ръководителят на Газпром подчерта, че строителните работи не са били възможни при липса на разрешение за строителство от българска страна, което няма нищо общо с Третия енергиен пакет на ЕС, който регламентира експлоатацията.

"Липсата на разрешение за строителство е решение на българската страна, а не Европейската комисия", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


523
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
1
 
4
 
! Отговори
ЖЖ преди 9 години
До ОдессаНяма смисл. Прави се на луд. Тука само за гаргара става. Ей напримем юбералес вика уран можело да се купи от всякаде. :) как на такъв да му се сърдиш... :))?
275
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега Винету да плати тези 3 милиарда.Всички знаем че ги има.
274
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МИЛЕР Е МОШЕНИК!БЪЛГАРИЯ НЯМА ДОГОВОР ЗА ЮЖЕН ПОТОК...НЯМА УГОВОРЕНИ ЦЕНИ НА ГАЗА ....НИТО ТРАНЗИТНИ ТАКСИ!!!!!МИЛЕР Е ГУШНАЛ ОТ КТБ---БЪЛГАРСКИЯ ДЯЛ ОТ 2-МЛРД......САМО НА ЮНАШКО ДОБЕРИЕ В "БРАТУШКАТА"!!!!!ИСКАМЕ ЗАТВОР И ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ТЕЗИ КОИТО ЗАГРОБИХА В РУСИЯ ПАРИТЕ НА НАРОДА!!!!!!ЗАТВОР ЗА НЕГОДНИЦИТЕ!!!!!
273
2
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
До ОдессаТе да не забравят кой им е клиент на обогатения уран, защото такъв може да се купи от всякъде.
272
0
 
6
 
! Отговори
Уиндинго преди 9 години
А Винету колко спечели ?
271
3
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
До АнонименТогава по-добре през Украйна.
270
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прыдните ша бый газ...
269
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо спряхте Южен Поток. Бойко да отиде веднага в Русия и лично да разрешението за строежа на Южен Поток тази грешка трябва да се поправи незабавно с диалог какво чакат нашите политици?
268
3
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
Само не разбрах след Турция накъде ще върви тръбата. Някой ще каже - Гърция, ОК а след това? Може би Македония?
267
1
 
8
 
! Отговори
ЖЖ преди 9 години
"Болгария теряет статус транзитной страны, а в настоящее время через Болгарию транзитируется 18 млрд кубометров газа в направлении Турции, Македонии и Греции. После реализации проекта морского газопровода в направлении Турции все эти объемы пойдут через Турцию, а не через Болгарию", - напомнил глава "Газпрома". Абе чат пат чаткам руски и май ни чакат големи печалби скоро?
266
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде ги видя тези 3 млрд?22 години ще изплащаме 2 млрд за тръбата,ало -лъжете?Парата свърши ............само глупаците и палтените ви вярват!
265
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прави ли ви впечатление, че рубладжиите отсъстват от сайта в събота след 18.00 часа?
264
19
 
10
 
! Отговори
Анти русо-тюрк преди 9 години
Риския *** ще умре от алчност, няма да се подадем на руско-турската *** и пропаганда!
263
1
 
9
 
! Отговори
390 преди 9 години
Когато си ***,личи от километри
262
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
когато някой евреин какъвто е милер, ти казва, че губи пари какво спиред вас означава, я ми кажете?
261
5
 
18
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Пак няма да има виновни, нищо че държавата отива към разпад.
260
2
 
7
 
! Отговори
Голем смех преди 9 години
До Austin Powers 382Приятелю, имам чудна идея по твоето питане. Вземаме газ от Турция, обръщаме посоката на транспортиране и започваме да играем на руския газов пазар. Така и руснаците ще получат диверсификация на доставките, защото според нашите телевизионни експерти най-важни са интерконекторните връзки, а все някой *** ще напълни тръбата.
259
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Милер ми прилича на един анимационен герой и е като морков в главата а явно и като един истински мужик обича да покърква
258
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все ми е тази и за Милер и за ***! *** се да реват по медиите, колко щяла да загуби България и другото нещо, което никой не коментира официално са заплахите и изнудването. Отнемат ни лицензи и прочие, само и само да ни натиснат. Еееех какви бизнес партньори са това, думи няма. И то братски. Руснаците са едни ***, а Русия една боклучийска държава с крепостни селяни. Колкото по-бързо гръмнат Путин и негоава клика, толквоа по-добре за целият свят.
257
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за три дни печалбите станаха от 400млн.евро 3милиарда,какво благородство и колко са загрижени за "малкия брат"руските братушки,сълзи ми потекоха от умиление но както казват сръбските братя на нашите "националисти"от аТАКА и БСП "чувай Боже рус да те брани и грк да те храни"и са колко са закъсАли сърбите да Опрат до русите,те нали бяха Америка за нас, ей как се върти колелото на историята като една палачинка