Санкциите ще ни принудят да заложим на науката, рече Путин

Така Русия ще разработва свои собствени технологии
8 дек 2014 20:20,
291
Санкциите ще ни принудят да заложим на науката, рече Путин
Владимир Путин Снимка: архив, БТА

Президентът на Русия Владимир Путин каза днес, че страната трябва да направи скок в развитието на фундаменталните науки, след като западните страни ограничиха достъпа й до модерни технологии като част от санкциите срещу Москва заради действията й в Украйна, предаде Ройтерс.

Говорейки на правителствено съвещание в Санкт Петербург, Путин каза, че наложените й забрани могат да стимулират Русия да разработва свои собствени технологии.

Вашингтон забрани износа на високотехнологично петролно оборудване за Русия и наложи санкции на руските петролни гиганти, като Роснефт, Лукойл и Газпромнефт, като забрани на западни компании да им помагат в разработването и експлоатацията на дълбоководни находища край арктическите брегове, както и на шистови петролни залежи.

Русия, която е вторият световен износител на петрол, разчита на арктическите и на шистовите си петролни залежи, за да поддържа дневния си добив от около 10,5 милиона барела, след като добивите от западносибирските петролни полета вече намаляват. Руската икономика е сериозно засегната от спадането на цените на петрола и растящия натиск върху рублата, което изправя страната пред риск от рецесия.

Путин каза, че Русия няма да реже субсидиите за наука и ще ги държи над нивото от 834 млрд. рубли (15,56 млрд. долара) до 2020 г., както е планирано, въпреки нуждата да се преразгледат бюджетните разходи заради спадащите приходи от износа на нефт и газ. Тази година това са половината от всички руски приходи от износ., отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До разликиСмешно е че говориш за генетика. Тази буржоазна измислица беше отричана от руските учени в продължение на десетилетия. Да не говорим как руските властимащи систематично избиваха интелектуалния си елит. Наука не се прави само с петилетни планове. Прави се с столетия. Прави се нач. образование, университети и от свободни хора. Нищо от това в Русия го няма и няма да го има, докато си избират офицери от КГБ за президенти.
162
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това което *** и русофилистичните не разбират е че високи технологии сами по себе си са само идеи. Ако не навлязат в практиката, няма да се получи надграждане защото липсва елементарна обратна връзка. Затова и Русия никога няма да бъде друго освен копировач на дребно. Защото за да постигнат нещо, трябва първо да се научат да правят играчки. За да се купуват играчките трябва да имат средна класа. Икономиката е важна, не дрънкането на оръжие или бутилки водка.
161
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпросните руски процесори елбрус са само прототипи... от супурнайсе години четем как изкарали поредния прототип готов за масово производство и .. дотам. След което изкарват поредния прототип. високотехнологичен хардуер се прави не само от прототипи на процесори. Персоналните комп'три се развиват от САЩ не заради военните (както е обичайно в Русия) а заради масовия потребител. Когато Русия успее да произведе и продаде масово комп. с собствена ОС, тогава ще има причина да се хвалят с постижения.
160
1
 
7
 
! Отговори
до 242 слан преди 9 години
става въпрос за технологии! пп. руските са по задълбочени, цялостни и по сложни за усвояване!
159
1
 
11
 
! Отговори
до 242 слан преди 9 години
Насокоро бях на едни семинари дет един немец обяви за канадски, а в интернета пише че те произлизът от африканските племена! Най смешното бе, че всъшност аз познавам доста добре пък руският вариант които е с по различна насоченост и доста по задълбочен, немецът гледаше като препикано мушкато! пп дразня се определено на евроатлантиците, сащисаните и зап. европейците, т.с тез дето отричат руските научни постижения!!!!
158
0
 
3
 
! Отговори
:))) преди 9 години
Сентенцията на бг русофоб е Плевнелиев! Туй нящо Роско е венецън на човешкото съвършенство за русофобите! :))
157
3
 
7
 
! Отговори
:))) преди 9 години
Неразбрах 235 какво е създал, сам/а та ми пишете минус! Сериозно!!! Ако е писател ще го призная, но някакъв драскач определено не! може да е програмист също ще го призная, но оператор не! та кво е създал, съградил 235 ??? Нещо може и патент за изобретение или пък рационализация в областта на техниката, да е? Да е направил нещо сам което да са го оценили, може и макар да са го присвоили! пп. писна ми от хора които непознават руски учени и бръщолевят срещу руснаци! заради такива и ЮП неспечелих
156
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименDA NE SE OPULAT ANTIRUSNACITE KATO RAZBERAT KOLKO SA NAPRED RUSIA I TEHNATA NAUKA.като ти гледам писаниците на латиница и с главни букви явно има още да напредвате в Раша. Следващото е да откриете технологията за писане на кирилица/латиница и главни/малки букви :)
155
7
 
5
 
! Отговори
slan преди 9 години
Русия е единствена що годе добра в развитието на военна техника. Затова и са на трето място в света по износ на оръжия. Във всяко друго отношение през крадене на ноу-хау от Западните държави и САЩ са пълна скръб.Факт е, че никоя държава, която е на страната на Федерацията Русия, не е станала по-богата от нея или поне до 80% от жизненият и стандарт. За разлика от САЩ и Япония. Да си беден е лесно, да си богат е трудно, една британска поговорка.
154
5
 
4
 
! Отговори
:))) преди 9 години
До 235 АнонименДоста по успяла, отстояла, създала, видяла и независима от теб! Киртак е синът на ***!!!! :)))
153
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До :))) 233 Каква "личност" само дава оценка на путинофили и руснаци, за техника и за каквото и да било, м? :)))) Агресорче, мама и тати ли те хранят ощи, бре консуматорче? Ти само какво създаде само, м?--------какво и е на личността бе киртак ? ти каква личност си да даваш оценки?
152
3
 
1
 
! Отговори
:))) преди 9 години
233 Каква "личност" само дава оценка на путинофили и руснаци, за техника и за каквото и да било, м? :)))) Агресорче, мама и тати ли те хранят ощи, бре консуматорче? Ти само какво създаде само, м? пп методът на политиката е да разделя и противопоставя! Методът на науката е да обединява!
151
8
 
8
 
! Отговори
до 224 преди 9 години
Що се излагаш?Интел е американска компания от Сан Франциско. В момента е на 14нм технология. Руското менте и да са го докарали до 28, то пак е с американско ноу-хау и производствена техника, понеже друга няма на пазара въобще.Касперски е сламката, за която давещите се путинофили се хващате само и само да не признаете, че Русия е пълна смешка в ИТехологиите, както и във всичко друго. Жалки сте!
150
3
 
0
 
! Отговори
разлики преди 9 години
продължение от 229 : До ШопПринципът е: по добре първи на село отколкото последен в градът! Кой бе го казал, м? *** ти и подобни -фоби предпочитате БГ да сме измекярите на ЕС, та свободно да одат да мият чиниите в ЕС! :))пп. темата е за наука, но за нея трябва за имаш ген предразположеност / в Русия я имат от мн. поколения назад във времето и пак е само около 2-3% от населението, както и в цял свят!!!
149
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DA NE SE OPULAT ANTIRUSNACITE KATO RAZBERAT KOLKO SA NAPRED RUSIA I TEHNATA NAUKA.SAMO ZA INFO DA SI PRIPOMNITE ZASHTO "PARTNIORITE" NA RUSIA INVESTIRAT V KIBER TEXNOLOGI, PODSLUSHVANE I DR. OTGOVOR:ZA DA IZPADNE KAKVOTO I DA E, OT KADETO I DA E I GLAVNO TOVA SA RUSIA ,KITAI I INDIA.
148
3
 
6
 
! Отговори
kanalin преди 9 години
Кадърните руски учени са или в Европа или в Щатите. Корупцията е завзела и научните им среди. Студентите им в момента не са добре подготвяни. Руската наука отдавна не е това което е била и това си го казват руските учени. Не знам след толкова години разсипване как ще им се получи точно. Ама да си правят П.Р, то и при нас преди избори се говори как ще насърчаваме вискоте технологии и бизнес, а то такива и не останаха.
147
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия има 300-400 години традиция в Науката и който бил добър ученик или студент знае колко руски имена има на учени има в всяка една област - физика , математика , химия .. Руските университети създават учени от голям калибър , може само веднъж да гръмне но гърми яко и мощно .. Докато европейската е практика за чикиджии мерилото брой публикации..
146
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голема Работа са в САЩ патендовали са растенията от Джунглата на Амазония и ГМО- и да не забравяме и Еболата .. Само американец и евреин може да му дойде на ума да патентова жив организъм..
145
5
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До разлики Точно, да...много будно население. Особено ония татуираните черкези в Новорусия или казачетата с икони и хоругви, дето още живеят в епохата на Дедо Иван Грозни. Бегай бе...
144
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да заложим вика на науката :)А до сега какво правехте аджеба ?