Санкциите ще ни принудят да заложим на науката, рече Путин

Така Русия ще разработва свои собствени технологии
8 дек 2014 20:20,
291
Санкциите ще ни принудят да заложим на науката, рече Путин
Владимир Путин Снимка: архив, БТА

Президентът на Русия Владимир Путин каза днес, че страната трябва да направи скок в развитието на фундаменталните науки, след като западните страни ограничиха достъпа й до модерни технологии като част от санкциите срещу Москва заради действията й в Украйна, предаде Ройтерс.

Говорейки на правителствено съвещание в Санкт Петербург, Путин каза, че наложените й забрани могат да стимулират Русия да разработва свои собствени технологии.

Вашингтон забрани износа на високотехнологично петролно оборудване за Русия и наложи санкции на руските петролни гиганти, като Роснефт, Лукойл и Газпромнефт, като забрани на западни компании да им помагат в разработването и експлоатацията на дълбоководни находища край арктическите брегове, както и на шистови петролни залежи.

Русия, която е вторият световен износител на петрол, разчита на арктическите и на шистовите си петролни залежи, за да поддържа дневния си добив от около 10,5 милиона барела, след като добивите от западносибирските петролни полета вече намаляват. Руската икономика е сериозно засегната от спадането на цените на петрола и растящия натиск върху рублата, което изправя страната пред риск от рецесия.

Путин каза, че Русия няма да реже субсидиите за наука и ще ги държи над нивото от 834 млрд. рубли (15,56 млрд. долара) до 2020 г., както е планирано, въпреки нуждата да се преразгледат бюджетните разходи заради спадащите приходи от износа на нефт и газ. Тази година това са половината от всички руски приходи от износ., отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
3
 
2
 
! Отговори
разлики преди 9 години
До до 217/8В Сащ инф. техника напредва, а населението /средностатистически го/ затъпяват! В Русия не са толкова силни в техн. отношение макар, да са информирани много добре, а населението е будно, любопитно за всичко ново, живо! Русия е страна на духът, а САЩ на тенекията ипроизводни!
142
4
 
4
 
! Отговори
до 217/8 преди 9 години
"забранени за Европейския Съюз в Русия няма никакви проблеми"Естествено, да вършиш престъпления в Русия не е проблем - то нали затова й викат ***.Yandex e топ 4-5 щото е специализирана в кирилица - иначе не е нищо. Както и всички други руски сайтове и софтуери - бледи копия на американските оригинали.
141
2
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Това е похвално, така трябва, а не да се занимават с оръжия и войни. Значи досега не са се сещали да си размърдат мозъка заради снакциите, аз така го разбирам.
140
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви Софт решения ползвам Руски до Batman..Mail ru , Cloud mail ru , Astra linux , DrWeb.. TrueConf.по възможност избягвам да ползвам софт от НАТО и Петте Очи.. И съм изключително доволен DrWeb е най-добрата антивирусна програма , руските решения винаги са особени и оригинални..
139
4
 
2
 
! Отговори
до 215 преди 9 години
Наистина странно, защото в Правец няма абсолютно нищо българско (освен кирилизацията, която нямаше откъде да откраднат)
138
1
 
3
 
! Отговори
до batman преди 9 години
"какви плодове"Шшшшшт, не говори за въже в къщата на обесения - хората имат ембарго на хранителни стоки и гладуват в момента - може ли да си такъв грубиян бре!?
137
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами че то и етиопският президент би казал същото: страната ни трябва да развива високотехнологична наука.Въпросът е как да стане това без пари
136
4
 
2
 
! Отговори
до rusnak преди 9 години
Лъжете яко, но са ви къси краката и ви хващаме лесно веднага.
135
4
 
5
 
! Отговори
batman преди 9 години
Аз само за лека нощ да попитам руските драскачи какви плодове на науката ползват в ежедневието си и кое от тези блага е заченато в Съветска Русия или след това на същата територия? Джуджето от КГБ така и не разбра, че за да се създават блага трябва свобода! Послушни поданици и верни васали еволюцията не водят, защото са заети да си пазят гърба и да не са следващите в Сибир!
134
2
 
3
 
! Отговори
:))) преди 9 години
До варадероНай смотонят от бившите колеи /типаж Плевньо/ отиде с конкурс /около 94та/ да работи в Силициевата долина! Повече да се каже : Няма смисъл !!!
133
1
 
0
 
! Отговори
до 199 преди 9 години
Нямам думи-не искам да ви обидя,но нямате ли ваши цели,идеи,мечти,или викате за какво ви е личен живот""""я вижте бързо кой какво е казал и влизайте бързо в СпоР:-) :-) :-)-------------------------------- Що пък не?!? В случая сам/а се обиждате с прекалената си заетост! Целите са постигната отдавна и сегиз се търси нещо ново и вдъхновяващо! Идете и мечтите най често бързо се реализират, и изчерпват - прогматичните ги възлагам на който трябва! А писането тук ми е едно от мн. хоби и забавление!
132
6
 
8
 
! Отговори
до 193 преди 9 години
Точно, ако напредък ставаше със санкции, MIT щеше да помоли САЩ да помолят някоя страна да наложат санкции на САЩ, ХАХАХА, кое не рабра бе глупи?"руснаците имат едни от най-добрите земекопни и минни машини и гигантски камиони"Глупости - всичко крадено, с двигатели на Къминс (САЩ) и предавки на ЗФ (Германия) и т.н. - руснаците нямат ЕДНО ВИНТЧЕ свое - жалки блъфьори и крадци!
131
6
 
3
 
! Отговори
варадеро преди 9 години
"YotaPhone, процесори Эльбрус, утре и нещо друго"Другарю! Аз понеже съм ходил до братска Калифорния, да ви кажа защо Силициевата долина не може да се сравнява с Русия. Причината е, че лошите американци привличат най-умните и най-инициативните от цялата планета, а за да се случи в Русия това, трябва едно друга, втора планета, където умните и инициативни хора ще работят с желание в една бедна, ксенофобска култура без никакви традиции в предприемачеството. А иначе, Ельбрус ли беше, добре, смешно.
130
1
 
10
 
! Отговори
ЖЖ преди 9 години
Лека полека. YotaPhone, процесори Эльбрус, утре и нещо друго... Сега се смеем, утре ще се замислим, по-късно ще си и купим. Лошото е, че в БГ се пише само за успехите или опитите на другите. Нещо така за БГ наука да чуем? Нищо смешно няма в това, че руснаците се опитват да направят нещо, по смешното е, че ги осмиваме ние, които нямаме абсолютно нищо днес.
129
0
 
2
 
! Отговори
до 190 преди 9 години
ок, съгласен.НО трябва да се внимава с полицейщината - да не изгори и прясното покрай сухото...!То затова западната цивилизация го е измислила добре в продължение на столетия (докато ние на изток сме спали) : ясни правила за всички - и престъпници и жандарми - респект и права за всички, но и неминуемост на носенето на задължения.
128
0
 
3
 
! Отговори
превод-медиатор преди 9 години
Санкциите ще ни принудят да заложим на науката,------------------------------------------Санкциите ще ни принудят да заложим на Творчеството и Създаването, а Не на Консумацията!пп. бг управници залагат дългосрочно консумацията!!!! Потребителството! А то не е висша форма на живот! :))))
127
0
 
3
 
! Отговори
yan преди 9 години
До до 176 / 186/ Абсолютно за всички! Иначе няма управия. И ще изчезнем.
126
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия разви нови технологии след Втората световна война с оплячкосаното от Германия, а сега след като кликата в Кремъл капсулира страната може да разчита само на шпионож и кражби.
125
0
 
5
 
! Отговори
yan преди 9 години
До Анонимен 181Парадокси всякакви в държава с държавен капитализъм - така бяхме и ние на времето. Океански риболов - с център в Бургас - беше към министерство на земеделието. А и не забравяй каква корупция се развихри във всички нови "демократични" посткомунистически държави. Виж и генералите в Украйна. И че целият им Майдан беше борба между кланове.
124
3
 
7
 
! Отговори
до 176 преди 9 години
"Всички крадци - в панделата"Да, и мисля, че трябва да включим и руските предатели - те крадат от бъдещето на България и го продават на Путин за рубли(т.е. долари, щото рублата умря)