Във Франция утре е ден на национален траур

Оланд: Нашето най-добро оръжие е нашето единство
Обновена: 7 яну 2015 23:12 | 7 яну 2015 21:48, Веселина Йорданова
123
Във Франция утре е ден на национален траур
Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Френският президент Франсоа Оланд обяви ден на национален тарур във Франция утре и отново отправи апел за сплотяване на страната след кървавия атентат срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо" в Париж, при който загинаха 12 и бяха ранени 11 души.

Още по темата
"Нашето най-добро оръжие е нашето единство. Нищо не може да ни раздели, нищо не бива да ни раздели", заяви държавният глава в кратко обръщение към нацията, предавано по всички телевизии.

"Искам тук от ваше име да изразя нашата признателност към семействата на жертвите, към ранените, към близките, към всички, които днес бяха съкрушени от този подъл акт. Те днес са нашите герои и затова утре ще бъде ден на национален траур", каза той.

В 12,00 ч. (11,00 по Гринуич) ще има минута на мълчание във всички обществени учреждения и аз призовавам цялото население да се присъедини. Знамената ще бъдат спуснати наполовина в течение на три дни, добави Оланд.

Президентът съобщи също, че утре ще свика при себе си председателите на двете камари на парламента, както и лидерите на представените в парламента сили . "За да покажем заедно нашата обща решимост", подчерта той.

Днес беше атакувана цялата Република. Републиката - това е свободата на словото, Републиката - това е културата, това е творчеството, плурализмът, демокрацията. Всичко това беше атакувано днес, заяви той.

"Свободата винаги ще бъде по-силна от варварството. Нищо не може да ни накара да се огънем", добави президентът.

Той уточни, че при атентата са убити 11 мъже и една жена. Преди това прокурорът на Париж Франсоа Молен бе съобщил за 12 убити и 11 ранени без повече подробности.

Лидерите на Великобритания и Германия заедно се обадиха по телефона на френския президент, за да предложат подкрепа след смъртоносната атака срещу редакцията на сатиричния седмичник в Париж, предаде Асошиейтед прес.

Премиерът Дейвид Камерън и германският канцлер Ангела Меркел, които се срещнаха днес в Лондон, поднесоха своите съболезнования след този възмутителен терористичен акт по думите на Камерън.

По думите на Меркел това е атака срещу ценностите, на които всички ние държим - ценностите на свободата на пресата, свободата изобщо и човешкото достойнство.

Нашите мисли са с френския народ - това казали двамата с Меркел на Оланд и предложили всяка необходима помощ, съобщи британският премиер.

Съветът за сигурност на ООН осъди "подлото и варварско терористично нападение" срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", предаде Франс прес.

В единодушно приета декларация, която бе внесена от Франция, 15-те страни от Съвета "остро осъждат тази недопустима терористична проява, взела за мишени журналисти и вестник".

Те изразяват "дълбокото си съчувствие и искрените си съболезнования на семействата на жертвите, както и на френското правителство" и настояват върху "необходимостта да бъдат изправени пред съда авторите на тези терористични деяния".

15-те страни потвърждават по този повод, "че е изключително важно да се води борба, при съблюдаване на Устава на ООН, срещу заплахите, които терористичните прояви създават за световния мир и сигурност"./БТА/

Вижте още във видеото на Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТЕРОРИСТИТЕ СА БИЛИ В СИРИЯ ДА СЕ БИЯТ СРЕЩУ БАШАР АСАД.. обучени са от ЦРУ.По данни на Le Point, заподозрени са двама жители на парижкото предградие Пантен на възраст 32 и 34 години. И двамата през 2014 г. са се завърнали от Сирия, където може да са участвали в бойните действия. Един от заподозрените през 2008 г. е бил осъден по дело срещу действаща в североизточната част на Париж иракска терористична клетка. От 2003 до 2005 г. тази организация е вербувала десетки млади французи за участие в бойните действия в Ирак.
22
0
 
1
 
! Отговори
, преди 9 години
"Френският Сенат иска Палестинската държава призната"ynetnews/articles/0,7340,L-4602567,00.html.Де ислямски тероризъм де.Прекрасен комнтар по-долу на патриот.
21
4
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Днес бомба избухна близо до полицейски участък в Йемен и уби 30 души,защо няма и една новина за това ,а за франсетата се дига такава истерия и драма с какво животът на едно франсе е повече оъ живота на един йеменец,поредната доза западен цинизъм и арогантност!
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Известни са имената на Терористите , миналата година са били в Сирия където са преминали обучение в лагер на ЦРУ и терористите..
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цяла Европа трябва да е в Траур не само ФранцияЛека им пръст на Загиналите
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ подговят хаос във Европа .. Поготовка за война с Русия.
17
2
 
6
 
! Отговори
до 49 преди 9 години
Иран има ядренно оръжие и това е фактФакт също е че България няма и е като Разграден двор
16
1
 
9
 
! Отговори
/ преди 9 години
.."...А кой снабди Иран с ядрено оръжие?"..Слушате ли дяволското семе как лъже,че Иран има ядрено оръжие.Иран е член на договора за неразпространение на ядрено оръжие,допуска инспектори и забранява използване на ядрено оръжие като голям грях.Лъжеца май има предвид israHell.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ислямска държава я подкрепят твойте Американски аверчета което няма нищо общо с случилото се в ФранцияВ Франция извършителите са крайнирадикали най вероятно Алжирци,Мароканци,или някоя от страните в който Франция е правила военни операций
14
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Късно е либе за китка! Европа вече е поела *** карабини и колкото повече мърда, толкова по-навътре им влиза! Така е, господа демократи, като си играете на толерасти сега ще ядете *** карабини! НА ви сега демокрация! НА ви сега по мутрата толерантност! Сами сте си виновни! А нас не ни приемахте при вас, бели хора християни! Умирайте сега в собствените си ***! Така ви се пада!
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Утре вечер в централата на ЦРУ има партиа в лагерите на ИД банкет.
12
12
 
1
 
! Отговори
сериозен преди 9 години
Да живее Ислямска държава!
11
10
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Толкова очевидно е, че е путинска диверсия, само заспал балък няма да се сети.96964
10
1
 
8
 
! Отговори
до тоз от Атака преди 9 години
Ти даваш ли си сметка след случилото се в Франция в колко пъти ще се увеличи Електората на Люпен партия сходна с АтакаПРЕКАЛЕНО СИ *** ЗА ДА БЪДЕШ АТАКИСТ
9
0
 
8
 
! Отговори
cafska преди 9 години
Гласува ли Франция за Палестина?Защото терориста проционист Брейвик извърши клането над децата на собствения си народ ден след като имаха про-Палестинско рали и срещу варварството на терористичния ционизъм.А,да ..и Оланд призова за вдигане на санкциите срещу Русия,която е пречка за изтриване от картата на народи на пътя на сатанизма.
8
1
 
5
 
! Отговори
нaционaль преди 9 години
Кaк, г-н Олaнд, единството ще ви предпaзи от поредицa подобни кървaви бaни?Виждaм нaшия президент от къде си учи клишетaтa!Този ЕС е еврейски, екстремистки, емaнципирaн, всякaкъв но не и европейскиФостaвкa !
7
0
 
2
 
! Отговори
? преди 9 години
CUI BONO ???Мюсулманският свят?Едва ли.
6
1
 
2
 
! Отговори
Tony преди 9 години
Koyto zaslujava si go polucava.....
5
1
 
9
 
! Отговори
c преди 9 години
Този случай ,казва топ терорист Нетаняху"доказва,че света трябва да се бие срещу ислямския тероризъм".Всеки тероризъм е осъдителен ,но едва ли има по опасен от ционосатанисткия седящ на няколкостотин скрити ядрени бомби да постелят пътя на антихриста за световно господство(до идването на Месията Исус,амин!).Целта е световно настройване срещу мюсулманския свят за да се подкрепят антихристите в плана им Велик"Израел".
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Франция утре е Национален ТраурДнешните терористи са пушечно месо за утре Даже ще ги снимат и с камери НО ТАКЪВ Е ЖИВОТА ФРЕНСКАТА ПОЛИЦИЯ и СПЕЦСЛУЖБИТЕ ЩЕ СИ СВЪРШАТ ДОБРЕ РАБОТАТА ГАРАНТИРАНО!!!