Да има подобни манифестации и срещу ислямофобията

Шествието в Париж е силно послание към света, рече Ахмет Давутоглу
Обновена: 11 яну 2015 22:13 | 11 яну 2015 22:07,
141
Да има подобни манифестации и срещу ислямофобията
Снимка: Архив Reuters

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че днешното шествие срещу тероризма в Париж е силно послание към света и добави, че би искал подобни реакции да последват в случай на нападения срещу джамии или на ислямофобия, предаде Франс прес.

"Това е силно послание към целия свят, че всеки трябва да се изправи срещу заплахата на тероризма", каза турският премиер пред журналисти в турското посолство в Париж. "Очакваме същата чувствителност да бъде проявена при атаки срещу джамии или ислямофобия", добави той.

Давутоглу се възхити от изявлението на френския президент Франсоа Оланд от петък, че "тези фанатици (извършили атентатите) нямат нищо общо с мюсюлманската религия".Турският премиер уточни, че убийците не са израсли в мюсюлмански страни, а в Париж, и че въпросът за средата им трябва да бъде разгледан.

Давутоглу участва в шествието в Париж в памет на 17-те жертви, избити от трима джихадисти. Присъствието му предизвика спорове в социалните мрежи, където някои изтъкнаха посегателствата срещу свободата на словото в Турция, посочва АФП.

Участието в шествието на турския премиер - един от най-важните мюсюлмански лидери, бе възприето в Турция като силно символичен жест заради карикатурите на пророка Мохамед в сатиричния седмичник "Шарли ебдо", който стана мишена на джихадистите.

Външният министър на Мароко Салахедин Мезуар реши да не участва в шествието в Париж срещу тероризма заради "богохулните карикатури на пророка", носени от участници в дефилето, съобщи мароканското посолство в Париж.

"Мароканската делегация изказа днес на Франция в Елисейския дворец искрените съболезнования на кралство Мароко, но не участва в шествието в Париж заради наличието на богохулни карикатури на пророка", се казва в съобщението на посолството, цитирано от АФП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
7
 
! Отговори
SS преди 9 години
До Български мусманинВашите водачи използват религията, за да ви водят за носа... за джамии има пари, а за мероприятия, осигуряващи ви подобряване на условията за живот - не. загледайте се в скъпите им дрехи и автомобили, в именията, които притежават, и след това ги съпоставете с живота, който водите... И не на последно място - лично аз никога не бих търпял лидерите на партията ми да е с ДС-арско минало...
58
6
 
10
 
! Отговори
Български мусманин преди 9 години
Давутоглу може да се мисли за голям мюсюлманин, но е лош политик.Ние българските мюсюлмани му повярвахме и тръгнахме подир него. И какво- сега в селото имаме стара и нова джамия и четири млади ходжи,завършили на изток(не на запад)Но нямаме лекар, нямаме здравна служба и линейка,учителите ни са полуграмотни ,,афъзи,, идецата излизат полуграмотни и за нищо не стават.А вместо лекар-лекуват ни ходжите с ,,муски,,срещу 200 лв. и умираш като си ходиш с муската на врата.Не така не може да върви
57
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ислямските проповедници трябва да са в затвора !Те промиват мозъците първо , след това ги пращат на бойна подготовка и убийства !Обаче са гадни лицемери , и са отишли в Париж !
56
1
 
13
 
! Отговори
**** преди 9 години
Тези терористи не били мисюлмани,ами какви са тогава,а имамите им които им проповядват и учат,те какви са ,извън земни ли са,тона са приказки за наивници,и си мислят,че хората от останалият свят им вярват.
55
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама и този колко се радва , че атентаторите са родени във Франция !Турски лицемери ..
54
1
 
11
 
! Отговори
ставри преди 9 години
Крадеца учи-не кради.
53
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Счупихте клона на който седяхте, като ни гонихте през 89 г. ...а сега заживейте с арабите .
52
2
 
16
 
! Отговори
Алах не е Бог преди 9 години
Тия са действали според корана - там ясно пише убий неверника
51
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се оплаквайте.
50
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
teoretichno religiite slujat za da obedinyavat horata no na praktika e obratnoto. kolko miliona sa izbitite za pokrastvaneto( v nachaloto sas slovoto a sled tova i s toyagata). sashtata rabota e i s miusulmanstvoto, sashtata rabota e i s vsichki stari i novovazniknali religii.
49
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя ислямист и той бил "чарли" гьонсурата му неден! всичко е от тая зверска алчност на *** капитал! наблъска Европа с ислямски гасарбайтери на ви сега..
48
3
 
16
 
! Отговори
за Джемиле преди 9 години
Явно и психично болните са разбрали, че има нещо гнило в исляма.
47
16
 
5
 
! Отговори
Джемиле преди 9 години
Криминално проявен се опита да запали Джумая джамия в Пловдив06.01.2015Мъж на 31 години се опита да запали Джумая джамия в Пловдив, съобщиха от прокуратурата в града. Опитът за палеж е направен рано сутринта във вторник. Мъжът е полял дограмата на най-големия мюсюлмански храм в Пловдив със запалителна течност, запалил я е и избягал. Пламъците са били потушени от охранител, а извършителят е заловен по-късно на бензиностанция в Пловдив.-А ИНАЧЕ ИМА РЕГИСТРИРАНИ НА 110 ПОСЕГАТЕЛСТВА.ОСЪДЕНИ НЯМА.
46
2
 
16
 
! Отговори
Герчо Стоянов Геров преди 9 години
Колегата Ахмет Давутоглу,да ме извини, ама той или не е чел КОРАНА , или е далечен потомък на български поп,от когото е наследил да чете КОРАНА така, както дяволът чете ЕВАНГЕЛИЕТО. Това се разбира от казаното пред журналистите в турското посолство в Париж.
45
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако "работливите турци" не се бяха върнали от "просперираща турция" досега да бяхме станали Хон Конг на Балканите а не държава за разплод и пристан за терористи и джихадисти и всички ястреби щяха да са в Белене където им е мястото
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tuk nemise vqrva da ima bilgari plue6ti turci teq sa nekvi mekereta gotve6ti noviq svetoven red i pluqt stabilnite upravnici koito neim tancuvat po gaydata
43
6
 
20
 
! Отговори
до турчин преди 9 години
събираш бакър ли ве или пак си се вързал незаконно към енерготозащо от 30 години няма и един турчин на опашка да плаща ток или вода
42
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ястребче , електрониката и машините които се произвеждаха в България преди да ни съсипе америка , варваска турция с неините цехчета не можеше само да опакова нашата продукция.България беше в десетте най-технологично развити държави в света и световните каталози на техниката присъствахме на първите места редом с аибием и германия, виждам че не си наясно но можеш да потърсиш технически справочник от преди 30 години и да погледнеш
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евреина Давутоглу.Името му в превод от турски значи син на Давид.
40
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"цех за микропроцесори" както невежо се изразява ястреба могат да имат само космически бели държави между които беше и България.още преди 50 години когато България произвеждаше собствени електронни компоненти и изделия дори и апаратура за руските космически кораби , имахме собствена гама телевизори , перални хладилници и компютри а сега след половин век турция даже няма един транзистор.