Екзит пол: Крайно лявата Сириза поведе на вота в Гърция

Управляващата Нова демокрация остава втора, сочат данните
Обновена: 25 яну 2015 15:38 | 25 яну 2015 13:16,
223
Екзит пол: Крайно лявата Сириза поведе на вота в Гърция
Лидерът на Сириза Алексис Ципрас, снимка: Ройтерс

Гръцката крайно лява партия Сириза набира между 33.5% и 35.5% на парламентарните избори в Гърция и води пред управляващата партия с 6 до 10%. Това сочат първите данни от екзит пол проучванията, съобщи РИА Новости, цитирана от „Фокус”.

Според обявените данни Сириза набира 33.5-35.5% от вота, а управляващата дясноцентристка партия Нова демокрация – 25.5-27.6%. Трета е крайно дясната „Златна зора” с 6.4%, след нея са партия „Река” – с 6.2%, Комунистическата партия на Гърция – 5%, ПАСОК – 4.5%, Независими гърци – 4.3%.

Още по темата
Партията на Георгиос Папандреу засега получава едва 2.9% от гласовете и не преминава трипроцентната бариера за влизане в парламента.

Според по-късни данни обаче преднината на Сириза започна да се стопява и разликата й с втората партия е станала около 3%.

Както Dnes.bg писа около десет милиона гърци избират днес нови народни представители. Вотът е предсрочен и се оценява като най-критичния за последните десетилетия.

Очакванията са именно Сириза да е победителят на вота. Неизвестните идват от това дали тя ще получи подкрепа за самостоятелен кабинет или ще трябва да формира коалиция. Крайно лявата формация придоби популярност, след като нейният лидер Алексис Ципрас изправи на нокти европейските лидери, обещавайки Гърция да се откаже от заемите, получавани от ЕС и МВФ, поставили страната в режим на строги икономии.

В началото на изборния ден днес премиерът на Гърция и лидер на дясноцентристката партия Нова демокрация Андонис Самарас, заяви, че вотът е решаващ за бъдещето на страната. Той изрази надежда, че избирателите ще подкрепят европейския курс на Гърция, предаде РИА Новости.

„Тези избори имат решаващо значение за бъдещето на страната и бъдещето на нашите деца. Днес ние решаваме дали ще продължим напред силни, спокойни, уверени, или ще се сблъскаме с перипетии”, каза Самарас. Той призова всички онези, които все още не са решили за кого ще гласуват, да изберат европейския курс на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: избориГърциясириза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
0
 
! Отговори
bolbov преди 9 години
Втората Червена Революция ,която легендарния Ернесто Че Гевара започна в Латинска Америка *** силно на европейски врати.Днес Гърция утре Испания и Италия след време САЩ и Германия без насилие без бой с бюлетини в свити от гняв ръце хората ще пратят в историята ненужния и жесток ред на капитатала.Ще дойде истинска човешка свобода. Ще дойде сънувайте я вече деца!
146
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Браво на гърците.Сега ни чака нов дълг от 8млрд.щом те не го искат.
145
1
 
4
 
! Отговори
..... преди 9 години
гърците се оказаха по - *** и от нас:)))))))))чухте ли тоя лудия какво им е обещал:))))безплатен ток за 300 000 домакинства(кой ще го плаща..никой не знае:))300 000 работни места(те толкова не са имали преди кризата:)))безплатна медицинска помощ(кой ще я плаща..неизвестно:))мислех гърците за умни хора..те се оказаха по - големи балъци и от нас..ако роден политик излезе с такива обещания..ще има десетки смъртни случаи..от смях:)))))
144
3
 
7
 
! Отговори
Арес преди 9 години
Гледайте, и се учете от гърците Как се прави Гражданска Война....
143
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
леле как се забавлявам като чета коментарите на умните и интелигентни ***, които се присмиват на "тъпите" гърци, подлъгани от такъв като нашия Сидеров и гласували за него, за разлика от нас "умните" и "интелигентни" българи, гласуващи за "нормалните" партии ГЕРБ, БСП, РБ и т.н., водещи България и българите към невиждани до сега в историята ни демокрация, човешки права, събудено гражданско общество и просперитет.Леле,леле
142
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Елада смело напред! Пред теб е пропастта!
141
2
 
10
 
! Отговори
Таран преди 9 години
Елада напред!
140
8
 
20
 
! Отговори
Аслан преди 9 години
Гърция ще потъне за пореден път във целенасочен фалит, за да не връщат нищо на алчния и лицемерен Запад! Възхищавам им се на умението да го направят за сметка на тиквоумния български народ и останалите *** на затлъстелия европейски ***! Браво на гърците, така се прави политика в интерес на народа!
139
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
колко му е на един хитър грък да му кажат че опростяват дълга и тича за аванта...
138
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС трябваше да ги ритне отзад и да не им дава стотиците милиарди заеми! Защото още тогава беше ясно, че тия мързели никога няма да ги върнат! Как так в Германия чичо Ханс работи цял живот, дърпа икономиката на Германия и в един момент изкараните с труд и пот пари отиват за тия сиртакаджии! Тия са като нашите *** - дай им само ядене и пиене, музика, кючеци и изобщо не ги търси за работа!
137
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лидерът на Сириза Алексис Ципрас е същия торен бръмбар като нашия Сидеров и ще ги изведе сещате се къде!Навсякъде по света народа е наивен, да не кажа глупав и лесно се манипулира, затова разни тарикати и мошеници печелят лесни милиони от това!
136
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вижте сега гърците си търсят правата никои не им сменя историята никои не им краде златото заеми помощи от европа от сащ само гюбеци и пак недоволни но това не са българите 500години турско робство са изкарали руснаците са ги освободили ако ни са били руснаците можело е още 10000 години робство да изкарат америка си вика маини ги ве тия робчета 500 години са си стоели заврени като торски бръмбари в земята даи да им хакним още 500години те са световни рекордиори на робства
135
14
 
13
 
! Отговори
elena gekova преди 9 години
Аз съм тук в Гърция и имам поглед върху нещата - Ципраз нищо няма да направи само голи обещания , да им опростели целият дълг , да се оправят сами без ТРОЙКАТА и други подобни , без пари нищо не може да направи и ще фалират !
134
10
 
27
 
! Отговори
nnn преди 9 години
След като уродливият вариант на капитализма се изчерпа и доведе до масовото обедняване и рязкото спадане на стандарта на живот в цяла Европа, съвсем закономерно ще се възроди лявята вълна и именно това е началото на надеждата за един по -социален и по-справедлив живот!
133
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
188,По времето, когато България е османска провинция, нашата етническа територия е онзи район на Европа, в който са били вдигнати най-голям брой въстания.Наистина, почети малко и не се осланяй само на онова, което пишеше в учебниците през социалистическо време.
132
2
 
6
 
! Отговори
до 188 преди 9 години
Вземи и прочети малко история. Никоя от споменатите от теб не са се освободили сами от турско.
131
1
 
5
 
! Отговори
жена преди 9 години
Ама си е и голям чаровник!
130
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
гърци,сърби,унгарци това са борбенни народи и просто е смешно да се сравняват с така нареченият български народ с робска душица предните 2 дъражави сами са се освободили от турско робство велик народ са гърците не ми са приятни хора работил съм на такива но не мога да ни призная тяхната борбеност да си отстояват правата велик народ които заслужава възхищение
129
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този Сириза нищо не може да направи - надут въздух, дано гърците не са толкова глупави масово да се подведът, че наситина ще видят какво е глад. То до едно положение може да шантажират ЕС, ако решат хем да не плащат, хем да си въобразяват, че царски ще заживеят, няма да стане тази. Най-вероятно ако не стане с добро, ЕС така ще ги блокира, че откъм тяхната граница ще е нужна стена, не към турската.....
128
1
 
20
 
! Отговори
до 180 преди 9 години
Ти явно си чел теорията,че българите произлизат от древна Персия,днещен Иран и това много те кефи.Само не знам защо плюеш срещу българите и защо ги сравняваш с византииците,които пък нямат нищо общо с днешните гърци.А пък ако днешните гърци спрът да плащат дълговете си и излезнат от еврозоната,това ще означава началото на разпада на най-корумпираната и безмислена организация,наречена Европейски съюз.