Путин е получил мандат за конфликт със Запада

Руският печат: В Югоизточна Украйна се възцарява "бойната логика на войната"
Обновена: 27 яну 2015 09:43 | 27 яну 2015 09:40, Елка Василева
456
Путин е получил мандат за конфликт със Запада
Снимка: Reuters

В Югоизточна Украйна се възцарява "бойната логика на войната", пише "Независимая газета".

Тази логика "се развива по свои специфични закони и външно няма почти никаква връзка с политическата надстройка и събитията, довели до конфликта", посочва руският вестник.

На фронта според него се очертава явно надмощие на сепаратистите, водещи все по-активни нападателни действия.

"От гледна точка на военната наука решението е вярно" - военният потенциал на силите на Киев далеч надхвърля бойните възможности на отцепниците. А превантивните удари означават да овладееш инициативата, пояснява изданието, цитирано от Би Би Си.

В редакционен коментар то разсъждава защо руската власт не смята за необходимо да се оправдава заради украинската си политика.

Още по темата

Западните правителства и голяма част от политическите елити не вярват, че сепаратистите в т. нар. Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР) действат без помощта, знанието, дори и без преките указания на Москва. Всеки военен успех на противниците на Киев се тълкува като "продължение на руската агресия".

Смята се, че след Крим Русия иска да отнеме от Украйна нова част от територията й или да затвърди по силов път влиянието си в тази страна. Според Запада всичко това е неприемливо поведение и повод за наказание.

Специфичното тук е, че Русия не полага особени усилия да разубеди западните политици и обществеността. Официално се заявява, че Русия не е страна в конфликта, изтъква се липсата на преки доказателства за участието й във войната. "Но в крайна сметка Москва просто отхвърля обвиненията, без да се отрече от заявената интерпретация на събитията", подчертава всекидневникът.

Той цитира социологически данни, според които 66 на сто от хората в Русия днес не се тревожат от мнението на Запада за присъединяването на Крим към федерацията. А 79 на сто смятат, че най-големите западни страни са противници на Русия, стремят се да решават проблемите си за нейна сметка и при сгоден случай накърняват интересите й.

"При всяко положение общественото мнение и над 80-процентното доверие към Владимир Путин му дават мандат за конфликт със Запада. Вече не е от голямо значение колко убедително звучи в чужбина руската гледна точка. Най-важното е как звучи тя вътре в страната", добавя "Независимая газета".

Според руския лидер "киевските власти отказват да вървят по пътя на мирното уреждане, не искат да решават с политически средства" конфликта в страната. А Киев е използвал примирието само за да прегрупира силите си и е подновил военните действия, отбелязва "Росийская газета".

"Путин нарече конфликта в Донбас гражданска война", информира в заглавие мрежовото издание "Утро". "Комерсант" пише за "крайно резките изявления и инициативи, разменени вчера между руските и украинските власти". Владимир Путин "по-специално (.. .) обвини официален Киев, че има влечение към силовите методи и интернационализира конфликта в Източна Украйна", припомня вестникът.

За президента е очевидно "кой всъщност воюва там" – "до голяма степен това са т. нар. доброволчески националистически батальони", които "по същината си вече не са армия, а (. . .) чуждестранен натовски легион", цитира "Комерсант" изказването на Путин пред студенти.

Киев съзря в тези думи продължение на "идеологическата война". И още вчера във Върховната рада бе внесен законопроект на правителството, който дава възможност самопровъзгласените ДНР и ЛНР да бъдат признати за терористични организации. А
основното искане на Москва е тъкмо Киев пряко да контактува с техни представители, посочва изданието.

Путин нарече украинската армия чуждестранен натовски легион "не само за да покаже в чий интерес тече войната в Украйна. Важно е да се напомни на украинските властници, че Русия, а в скоро време и украинският народ ще се отнасят към тях като към предатели на националните интереси", напомня електронният "Взгляд".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи вчера като "глупости" твърдението на Путин, че украинската войска е "натовски легион". Чуждестранните сили в Украйна са руски, това е и проблемът, посочи Столтенберг.
 
Западът ще възприеме острите думи на Путин като "обвинение срещу НАТО, че дава пряка военна подкрепа на официален Киев", прогнозира политологът Фьодор Лукянов. Според него обаче Западът няма да промени подхода си и да се меси директно в украинския военен конфликт - предстои "поредният рунд в размяната на
пропагандни изявления".

Вчера Украйна въведе режим на повишена готовност за извънредна ситуация. Москва е готова да отвърне със смекчаване на миграционното законодателство. Владимир Путин предложи на украинските граждани да се спасяват от мобилизация на руска територия, пише изданието.

"Мнозина (в Украйна) вече бягат от мобилизация, гледат да се изселят в Русия, да изчакат тук известно време. И добре правят. Защото просто ги бутат под куршумите като пушечно месо", обяснява руският президент, цитиран в "Комерсант".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
2
 
5
 
! Отговори
погр ебален агент преди 9 години
Около Дебалцево са обкръжени около осем хиляди укропи. Предстои тяхното унищожаване.
246
7
 
1
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
"P&Р понижи рейтинга на Русия до ВВ+". Това е равносилно на катастрофа за инвеститорите и съответно за русската икономика. Е и какво от това? Другаря *** заяви бодро, че руският народ ако трябва ще си изяде цървулите, но ще си остане велик - с атомни пищови на гол тумбак! Никой народ на света не бил малтретиран толкова дълго и систематично от собствените си управници колкото руския...
245
3
 
11
 
! Отговори
морски преди 9 години
Слава на Русия!На руския народ!На руската армия!
244
1
 
10
 
! Отговори
Ник преди 9 години
Неоспоримо доказателство,че в Украина няма руски войски е фактът,че Украйна още съществува.
243
9
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Анонимен Тоя *** Козицин от момента на заявлението, че ще вкарва хора да извършват убийства в чужда държава, е военен престъпник. Заедно със Захарченко, дето нямало да взима пленници.
242
12
 
1
 
! Отговори
Коце преди 9 години
И кой направи преврата през 89-аЛилов Луканов КюрановВсе КГБ агентура отвсякъдеЦелта - да се окраде България в полза на Русия
241
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
18 000 донски казаци са готови да влязат в Източна Украйна и да спасяват братята си.Това заяви пред в. "Независимая газета" Анатолий Козицин - атаман на Международния съюз на обществените обединения "Всевелика Донска войска".В момента върви масово записване в бъдещата Казашка национална гвардия. Целта й е да унищожава живата сила и техниката на противника в Украйна. Всеки желаещ да се запише в редовете на армията може да стори това в руския град Новочеркаск, който се намира близо до границата с Украйна.Донски казаци вече бяха неведнъж забелязвани в Източна Украйна от началото на ко
240
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До шопАЛО ЧЕРВЕН *** КАТО НЕ ИСКАТ ДА СИ ХОДЯТ В РУСИЯ ТИ СЬЩО КАТО НЕ ТИ ХАРЕСВА ТУК ХВАЩАЙ ВЛАКА ЗА МОСКВА
239
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Могат да се окажат в един момент Там в горящата точка!
238
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ю тюб е пълен с доказателства за това че путин с чужди ръце убива украинци! В началото пращаше казаци хванаха го, започна да праща чеченци, после русначета 18-19 годишни, като в чечня и през цялото време т. н. Контрактникит. е. Войници надоговор наемници!Ако не са от Русия ЗАЩО КАРАТ ПУШЕЧНОТО МЕСО ТАМ ЗА ПОГРЕБЕНИЕ?Тези които тук много знаят т. н. Русофили
237
3
 
4
 
! Отговори
боби преди 9 години
русия и украйна сега и гърция мъти нещо водата-война исва хора макс до 2 години
236
7
 
2
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До 681УКРОП | ПРАВИЙ СЕКТОР | НОВИНИ АТОНовый король Саудовской Аравии намерен довести экономическое удушение России до концаРобким надеждам московских нефтедельцов не суждено сбыться: новый король Саудовской Аравии намерен сильнее залить рынок нефтью, тем самым добивая экономику России. Ранее власти королевства открыто заявляли, что путинской бензоколонке не место на нефтерынке.
235
1
 
6
 
! Отговори
681 преди 9 години
До ДълесСС Неправилно използваш в поста си бъдеще време! Нещата се случват сега и веднага!
234
6
 
21
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
До 357 ДълесТи не си ли схванал, че комунист. държава каквата бе БГ преди 89-та бе АД/акционерно дружество/, голяма корпорация, а гражданите нещо като акционери, т.с собственици с равен дял? Ти не си ли схванал, че нарочно се разпарчетоса корпорацията БГ в изгода на шепа крупните международни и наддържавни корпорации???? пп. собствеността в повечето случаи няма такова значение, колкото кой и как я управлява? Преди 89-та хората бяха добре! Живееха спокойно! Имаше добър стопанин/управленец!
233
2
 
27
 
! Отговори
шоп преди 9 години
Е не ли ясно, че в Украйна има хора, които не искат да ядат хамбургери за обад, не искат гмо царевица и соя за закуска, не ги кефи кленовия сироп... Не искат от чешмите им да свисти шистов газ и ресурсите на страната им да се източват както от Ирак... Какво странно има че не харесват хамстери и изтънчен фашизъм. И си отстояват свободата - не се продават.
232
0
 
24
 
! Отговори
ДълесСС преди 9 години
Главният ни залог ще бъде на младежта, ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лишаваме от чест. От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити. Ето така ние ще направим. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ.
231
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дълес, разкрит си в мислите си. Пълен текст - в уикипедия :)
230
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как? Ние ще намерим наши единомишленици наши съюзници и помощници в самата Русия. Епизод след епизод ще се разиграва грандиозната по своя мащаб трагедия на гибелта на най-непокорния на Земята народ руския,Сега малцина, много малко хора ще се досещат или разбират какво става Но такива хора ние ще поставим в безпомощно положение, ще ги превърнем в посмешище, ще намерим начин да ги оклеветим и да ги обявим за ***
229
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
-фоб: Русофоб = Българофоб = Човекофоб /човеконенависничество, т.с мрази хората, а не дадено разрушително поведение/
228
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДълесКоя история да четем - тази , написана от Америка за България, Демократичен институт, Отворено общество, Протестна мрежа или Пламен ЦветковТи чел ли си Оруел - Който владее миналото е господар на настоящето.Е, ти си жертва точно на този постулат.Паердон, не видях ,че си Дълес. - " И ние ще хвърлим всички сили, всичкото си злато, цялата материална сила за измамване и оглупяване на хората! Човешкият мозък, съзнанието са приспособени към промяна.