Проверяват поне пет версии за убийството на Борис Немцов

Руските власти разрешиха траурно шествие в негова памет утре
Обновена: 28 фев 2015 15:49 | 28 фев 2015 13:50, Веселина Йорданова
223
Проверяват поне пет версии за убийството на Борис Немцов
Снимка: Ройтерс

Руското следствие проверява най-малко пет възможни версии за убийството на политика Борис Немцов, съобщи на сайта си Следственият комитет на Руската федерация, цитиран от ТАСС. Сред тях са провокация с цел дестабилизиране на политическата обстановка в страната, търговска дейност, лична неприязън, събитията в Украйна и дори ислямско-екстремистка следа.

Още по темата
Руските власти разрешиха траурно шествие в памет на Борис Немцов утре в Москва, съобщи Франс прес.

Немцов бе застрелян малко преди полунощ на Големия Москворецки мост край стените на Кремъл и Червения площад с няколко изстрела от преминаваща бяла кола. Четири куршума са опаднали в гърба на политика, който се е разхождал със своя позната. Той е починал на място.

Що се касае до мотивите на престъплението, "фигурата на Немцов може да е станала своеобразна сакрална жертва за тези, които не се гнусят от никакви методи за постигане на своите политически цели. Щателно се отработва и версията, свързана с евентуална ислямско-екстремистка следа. Следствието разполага със сведения, че Немцов е получавал заплахи заради позицията си относно разстрела на журналистите в редакцията на списание "Шарли ебдо" в Париж", се казва в съобщението на Следствения комитет.

Проверява се и версията, свързана с украинските събития. "Не е тайна, че сред двете враждуващи страни има много радикални персонажи, които не се подчиняват на никакви власти", отбелязва комитетът.

"Не са изключени, разбира се, и версии, свързани с търговската дейност на Немцов и с някаква лична неприязън към него, както и други битови версии. Всички те ще бъдат щателно проверени", се подчертава в съобщението. Следователите разпитват свидетели и очевидци на произшествието. "Освен спътницата на Немцов, която се е намирала непосредствено край него на Големия Москворецки мост, има и други очевидци на това престъпление, които също дават необходимите показания", съобщават следователите.

Експерти работят и над "детайлизация на телефонните връзки непосредствено до и в момента на престъплението, свързани с мястото на извършването му. Изучават се и записи от видеокамери по целия маршрут на движение на Борис Немцов", цитира ТАСС съобщението на следствието.

Стрелбата вероятно е била извършена с пистолет "Макаров". При огледа на местопроизшествието са иззети шест гилзи 9-милиметров калибър, като се отбелязва, че пълнителят е бил зареден с гилзи от различни производители.

Следствието "няма никакви съмнения", че престъплението е било щателно планирано и изборът на място за убийството не е случаен. "По данни на следствието, Немцов се е насочвал със своята спътница към квартирата си, намираща се недалече от местопроизшествието. Очевидно е, че организаторите и изпълнителите на това престъпление са били осведомени за предполагаемия маршрут", съобщава Следственият комитет.

Добавя се, че в разследването са включени най-добрите сили на комитета и на руското вътрешно министерство. Днес председателят на комитета Александър Бастрикин, който е взел наказателното дело под личен контрол, и вътрешният министър Владимир Колоколцев са провели заседание на щаба, на което са изслушали първите резултати от разследването и са поставили задачи пред следствено-оперативната група.

Целта на снощното убийство на политика Борис Немцов е още повече да бъде изострено положението в Русия и да се нагнети още по-голямо напрежение в обществото, заяви днес бившият президент на СССР Михаил Горбачов по радио "Ехото на Москва", цитирано от ТАСС.

"Не трябва да се спираме на никаква версия, трябва да разберем, че това убийство е извършено специално, за да бъде изострено още повече положението в страната. Затова правоохранителните органи трябва да направят всичко, за да бъде разкрито (престъплението). Ако не го разкрият, ще стане още по-лошо", каза Горбачов.
"Някои сили ще се опитат да използват убийството за собствена изгода. Те мислят как да се отърват от Путин", заяви малко по-рано Горбачов, цитиран от Ройтерс.

Според бившия премиер, а сега един от лидерите на антипутиновата опозиция Михаил Касянов, "това, че опозиционен лидер може да бъде разстрелян край стените на Кремъл, просто не се побира в представите. Може да има само една версия: че Немцов е бил убит, защото е казвал истината".

А според друг виден опозиционер - бившия световен шампион по шахмат Гари Каспаров, "в путиновата атмосфера на омраза и насилие, в чужбина и в Русия, кръвопролитието е необходимо условие да се демонстрира лоялност, че ти си в отбора". "Не е въпросът в това дали Путин е дал заповедта за убийството на Немцов. Проблемът е в диктатурата на Путин, в неговата денонощна пропаганда за (наличието на) врагове на държавата ", отбеляза Каспаров., цитиран от Ройтерс.

Друг опозиционен политик - Иля Яшин, каза, че Немцов периодично е получавал анонимни заплахи по социалните мрежи. "Борис бе обезпокоен. Той живееше в заплахи, но никога не поиска засилена охрана. Казваше, че "ако искат да ме убият, те ще ме убият", посочи Яшин.

Бившият съратник на Немцов от "Съюза на десните сили" Анатолий Чубайс заклейми убийството. "Боря, не зная, кой извърши това, но те са гноен тумор в тялото на Русия. Ако страната не ги унищожи, чака я истинска катастрофа", писа Чубайс в Туитър след гибелта на своя приятел. Тази сутрин Чубайс дойде на мястото на убийството. Той се въздържа от общуване с журналистите, а само положи цветя и си тръгна. /БТА/

Вижте още по темата във видеото на Bulgaria On Air

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
6
 
! Отговори
ББ преди 9 години
Отиде си най големият мошенник от времето на Елцин.ПРОДАДЕ НА БЕЗЦЕНИЦА ПРАВОТО НА РИБОЛОВ В ЯПОНСКО МОРЕ и куп други големи корупционни зделки.Независимо от това сега е най големият правозащитник и оглавява финансирана от щатите партия.Немцов иЧубайс направиха най мошенническата афера в Русия с прижатизационните ваучери.Убийството е ход на американскте служби за дестабилизиране на Русия.
130
0
 
6
 
! Отговори
нищов преди 9 години
КАТО НЕ СТЕ ЧЕЛИ НИЩО УБИЙСТВОТО НА КЕНЕДИ ПОНЕ НЕ КОМЕНТИРАЙТЕ,ЗАЩОТО СЕ ИЗЛАГАТЕ.ДОКОЛКОТО ЗНАМ СЛЕД НЕГОВОТО УБИЙСТВО СА НАМЕРИЛИ СМЪРТА СИ 96 ГРАЖДАНИНА,КОИТО СА ЗНАЕЛИ,ИЛИ СА ПРЕДПОЛАГАЛИ НЕЩО ВЪВ ВРЪЗКА С ТОВА ПРОИЗШЕСТВИЕ.
129
0
 
6
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Гледах видеозаписа от убийството - много объркана работа, а и повезението на девушката е меко казано съмнително. Този случай всеки си го коментира както му харесва, а накрая може да се окаже нещо съвсем различно.
128
0
 
3
 
! Отговори
още осветление.. преди 9 години
Ли Осуалд -ходи и два пъти при Кастро ..в Куба да иска поданство.Купува пушка от кубинските емигранти!
127
3
 
4
 
! Отговори
ДА ТЕ СВЕТНА 197... преди 9 години
ЛИ ОСУАЛД--УБИЕЦА НА КЕНЕДИ Е ЖЕНЕН ЗА РУСКИНЯ И ХОДИ НА ГОСТИ В СССР , ПРЕДИ ДА УБИЕ КЕНЕДИ!ПОНИМАЙШ...ХА,ХА,ХААААААААААА
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
boje pazi me ot priyateli, ot vragovete shte se pazya sam.
125
3
 
4
 
! Отговори
до 192 преди 9 години
Сталин имаше 100% одобрение , но това не му попречи да убие Киров , после да използва това убийство като повод за започване на репресиите от 30-те ,при които беше избит целия генералитет , почти цялото политбюро , водещите лекари и купища невинни хорица ! Това си стара болшевишка тактика ! Сега чакаме да арестуват съратниците на Немцов и да ги обвинят за убийството , а междувременно вече са изтарашили дома му и са взели всички документи , които е събирал с/у Путин .
124
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хм, 5 версии ли? че тя е само една.
123
4
 
5
 
! Отговори
бг преди 9 години
Водил е красивата *** към квартирата си,пътеката е била утъпкана,много пъти го е правил.
122
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютна провокация. Путин има 86% подкрепа, а тоя бивш олигарх и пишман опозиционер, платен от Сатанинските Щати да лае срещу страната си и тези, които я пазят, никой за нищо го няма. И каква е логиката Путин да отстранява такъв "противник"?
121
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** съвсем е изперкал!!!
120
9
 
5
 
! Отговори
До 185 преди 9 години
Еми, я да помислим. Заповедта е била такава. Ще го застреляте пред Кремъл, та дано хората помислят, че ние нямаше да го застреляме точно пред Кремъл. Мнооого хитрооооо. Точно в стила на КГБ.И сега целия подготвен хор почва да пее в един глас -- ние ако си го застрелвахме, нямаше да си го застрелваме пред Кремъл, а на съвсем друго място.Тези аслъ, съвсем са *** в тази държава. Ами урунгел
119
6
 
5
 
! Отговори
Чудно 185 преди 9 години
Този 185 хубаво, че е писал глурости, случва се.Ама, Рубладжийте дето получават пари от Руското посолство дето са му щракнали плюсчета що за хора се. Абе, господа -- малко самоуважение.То бива Руски подметки и ***, ама подобно лизачество минава всяка граница.
118
2
 
5
 
! Отговори
Брей.... преди 9 години
Как са пропуснали да сложат версията -- дългата ръка на КГБ от Кремъл.Смехотворни неща -- още повече се излага Путин. Тоя човек действително живее в друг алтернативен свят -- светът на КГБ.
117
3
 
8
 
! Отговори
въпрос преди 9 години
Странно защо все противници на Путин ги убиват , как така един негов поддръжник него разстреляха ? Все някакви чеченци били засегнали , някакви любовници имали ....да ама вече станаха много и чисто статистически става ясно КОЙ заповядва ликвидирането !
116
5
 
16
 
! Отговори
Idealist преди 9 години
Убийството е направено от много опитен стрелец. С пистолет Макаров, четири изтрела в гърба, без да се засегне жената до него. Патроните са от различни производители-добре обмислено покущение. Избран е моментът на убийството - когато под гаранцията на Путин се усмиряват размирните райони в Украйна. Провокация от враговете на Путин. Ако Путин искаше да го отстрани физически, убийството нямаше да е пред Кремъл, защото сега всички телевизии показват лобното място и подсъзнателно се свързва с властта
115
3
 
9
 
! Отговори
до 182 преди 9 години
Като чета изказването ти виждам, че думите "гадост, ***, мръсни" те характеризират 100% като върл и безпросветен ***.
114
7
 
20
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Винаги когато американската политика е в задънена улица се измисля по някоя провокация!Като почнем от кулите на СТЦ,през несъществуващото хим.оръжие на Садам и истинското,ама не на Асад,а употребеното от опозицията,малайския самолет,а сега и това!Някой ден ще го направят и с ядрен материал!Тези хора нямат задръжки и не се съобразяват с никого!
113
2
 
14
 
! Отговори
До Румен Бл преди 9 години
Ами затвори защото те освен ,че са опозиционни лидери според теб са и милиардери окрали родината си .И за каква опозиция говориш бе уважаеми като зад тези уж лидери стоят една шепа хора платени от американците да вдигат врява из Москва та да има какво да показват по телевизорите на краварите
112
1
 
11
 
! Отговори
До 172 преди 9 години
Ей верно бе-в Украйна няма режив на тока и водата ,спестяванията на хората се утроиха.Значи съвсем скоро жителите на Крим ще вдигнат бунт и със сълзи на очи ще помолят Потрошенко да си ги приеме отново В Укайнайна.А защо като твърдят ,че Луганска и Донецка областа са украински им спряха газа ,така и парите бе тутманик