Руските власти спряха кримска татарска телевизия

Били против анексирането, обвинили ги в екстремизъм
28 мар 2015 08:55,
380
Руските власти спряха кримска татарска телевизия
Снимка: Reuters, архив

Кримската татарска телевизия АТР обяви днес, че спира работа след месеци на натиск от страна на руските власти, предаде Франс прес. АТР представлява преди всичко мюсюлманското татарско малцинство, което се противопостави на анексирането на острова от Русия, отбелязва агенцията.

През септември телевизия АТР беше обвинена в екстремизъм. Местното министерство на вътрешните работи заяви, че има данни, че тя "подхранва нарочно сред кримските татари чувство на недоверие към властите".

Веригата АТР спира излъчването на 1 април. "Изпратихме искане за акредитация четири пъти, но всеки път беше отхвърляна" от руският орган за наблюдение на медиите, заяви пред АФП генералната директорка Елзара Ислямова.

АТР има три филиала, две радиостанции и телевизия за деца. Те рискуват да бъдат обвинени в незаконна дейност, ако продължат да работят без разрешение. Ислямова уточни, че рискът включва не само глоба от половин милион рубли (8000 евро), но и конфискация на материалите на медиите.

Независимия канал беше основан през 2005 година и се опасява да не бъде затворен от анексирането на Крим от Русия през март 2014 година. В края на януари около петдесет въоръжени полицаи извършиха обиск в медията, за да конфискуват запис на протестите против присъединяването към Русия на 26 февруари 2014 г. в Симферопол, при които се стигна до сблъсъци. Малко след протеста руските специални части поеха контрола над полуострова.

Москва анексира Крим след референдум, на който 97 на сто от гласувалите според Кремъл са се обявили за присъединяване към Русия. Повечето от 300-те хиляди кримски татари, представляващи около 12 на сто от населението на полуострова, бойкотираха гласуването.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


380
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
9
 
9
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До SS---------------Както знаеме -Киевска Рус е старото име на Украина ,която е държава от 9-ти век-основана е от шведското племе-Рус (от там и името).Някъде след около 400 години почват да се появяват покрай Украина татари водещи със себе си свойте роби-първобитни племена от славянски произход.От тяхната смес по късно се появи наро наричащ себе си руснаци-от нас откраднаха името Рус,от вас религия и писменост,от тук от там и ето ги днес-великйй руский народ.Обаче навика им да крадът си остана.
170
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
12% от населението искат да се наложат над останилте??? Това е все едно ДПС и нашите турци да искат България да се превърне в ислямска държава!
169
6
 
1
 
! Отговори
до 264 преди 9 години
Ти остави джамиите ами на католиците и протестантите доста сте им се мернали пред очите,не усещаш ли бримката как се стеснява около врата на Русия
168
8
 
4
 
! Отговори
SS преди 9 години
До украинецМале Украински антируската пропаганда направо ви е издухала всичкия мозък.Я кажи след като Украйна е в основата на създаването на руската държава как така си спомнате , че е имало такава дъргава ли народли незнам точно.Или на ваз сега ви го припомнят едни хора дето по това време когато украинците са създавали Русия изобщо ги е нямако не на картата , а не са И БИЛИ ЗАПЛАНУВАНИ.
167
0
 
8
 
! Отговори
Аз преди 9 години
А не бе, ще ги бавят!
166
6
 
2
 
! Отговори
да идват тук преди 9 години
Тук шъ гледат турски сериали шъ гледат индийски филми шъ са сред свои тъмнокожи президента мохамедан и матряла величае барак хюсеин все свои хора . аот джамията могат да поискат свобода за татаристан. Алахх
165
7
 
12
 
! Отговори
украинец преди 9 години
Някои БГ историци изказват мнението.че ако България не е била под турско робство,щяла да попадне под руско и сега никой нямало въобще да знае че е имало някога такъв народ-български.Сигурно искат да кажат че ако агнето не е било 500 години в кошарата,щяло да бъде бързо изядено от православен вълк с ***.
164
0
 
6
 
! Отговори
агата до 250 преди 9 години
Ако си мислиш че като кажеш Русия е всичко руснаци жестоко се лъжеш там живеят над 100 народности и има около 20 републики,мислиш ли че само татарите са там
163
1
 
5
 
! Отговори
Златен лъв преди 9 години
До патриотВолжските "татари" не са кримските татари.
162
9
 
4
 
! Отговори
КАДИР КАДИР преди 9 години
Kакто руснаците викат--Крим е бил Руски...ТАКА И НИЕ КАЗВАМЕ--БЪЛГАРИа Е БИЛА ТУРСКА..ЗА 600 ГОДИНИ.КРИМСКИТЕ ТАТАРИ СА ПОТОМЦИ НА КИММЕРИТЕ--САМОТО ИМЕ КРИМ Е ТУРСКО И ЗНАЧИ ИМЕННО ТОВА = КИММЕРИЕЦ !!
161
1
 
0
 
! Отговори
Илдъръм преди 9 години
До ПРОСВЕТЛЕНИЕТоз късмет сме го извадили в края на 14 век.
160
1
 
3
 
! Отговори
Потьомкин преди 9 години
До ИсторикъОт малко по-отдавна, ама айде. За Екатерина Велика става въпрос.
159
16
 
8
 
! Отговори
ПРОСВЕТЛЕНИЕ преди 9 години
БЪЛГАРИЯ ИМА ГОЛЯМ КЪСМЕТ ЧЕ СЪСЕД И Е ТУРЦИЯ А НЕ РУСИЯ !
158
2
 
8
 
! Отговори
агата преди 9 години
Никоя държава не може да използва ей така ядрено оръжие,тя е за мирни цели.Ако все пак използва ядрения си потенциал нали си има ракетни щитове прехващачи,именно за това Русия недоволства.Всичките няма да бъдат прехванати но това ще и бъде края на руската сила и тя ще се свие значително териториално.Каква подкрепа за турците в Германия те не могат да имат големи претенции точно там,а те се ръководят от Турция а тя е във НАТО!
157
6
 
6
 
! Отговори
Полумесец преди 9 години
До агатаAко "народът", дето очакваш да се разбунтува срещу Путин, е руският, можеш да си ча-аакаш.Ако имаш предвид кримските татари - ами да опитат. Дерзайте! Венсеремос!
156
2
 
3
 
! Отговори
Историкъ преди 9 години
Историята показва че крим е руски не повече от 180г.... Ами ако турците имат претенции към България-те са 500г ????????????
155
6
 
3
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 9 години
С ислямизма трябва да се действа много твърдо и безкомпромисно... щото вижте какво става с Европа (благодарение на американскта благосклонност)...
154
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 9 години
До агатаНезабравя , че има и една друга половина от света дето според мен в момента много усърдно подкопава водещото местенце на САЩ в света
153
6
 
1
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Понеже Крим е част от Украйна, *** ще нападне Мариупол, за да освободи кримските татари от украинско робство :)))
152
0
 
0
 
! Отговори
SS преди 9 години
До агатаAга доста сложна математика е за тебе явно по добре не се занимавай, ами *** си отвори една бира