Руските власти спряха кримска татарска телевизия

Били против анексирането, обвинили ги в екстремизъм
28 мар 2015 08:55,
380
Руските власти спряха кримска татарска телевизия
Снимка: Reuters, архив

Кримската татарска телевизия АТР обяви днес, че спира работа след месеци на натиск от страна на руските власти, предаде Франс прес. АТР представлява преди всичко мюсюлманското татарско малцинство, което се противопостави на анексирането на острова от Русия, отбелязва агенцията.

През септември телевизия АТР беше обвинена в екстремизъм. Местното министерство на вътрешните работи заяви, че има данни, че тя "подхранва нарочно сред кримските татари чувство на недоверие към властите".

Веригата АТР спира излъчването на 1 април. "Изпратихме искане за акредитация четири пъти, но всеки път беше отхвърляна" от руският орган за наблюдение на медиите, заяви пред АФП генералната директорка Елзара Ислямова.

АТР има три филиала, две радиостанции и телевизия за деца. Те рискуват да бъдат обвинени в незаконна дейност, ако продължат да работят без разрешение. Ислямова уточни, че рискът включва не само глоба от половин милион рубли (8000 евро), но и конфискация на материалите на медиите.

Независимия канал беше основан през 2005 година и се опасява да не бъде затворен от анексирането на Крим от Русия през март 2014 година. В края на януари около петдесет въоръжени полицаи извършиха обиск в медията, за да конфискуват запис на протестите против присъединяването към Русия на 26 февруари 2014 г. в Симферопол, при които се стигна до сблъсъци. Малко след протеста руските специални части поеха контрола над полуострова.

Москва анексира Крим след референдум, на който 97 на сто от гласувалите според Кремъл са се обявили за присъединяване към Русия. Повечето от 300-те хиляди кримски татари, представляващи около 12 на сто от населението на полуострова, бойкотираха гласуването.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


380
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
5
 
2
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До коко---------------За съжаление в Украина има към 8 милиона руснаци (***),явно си попаднал на тях,а си ги мислил за украинци.Другия път като срещнеш някой украинец,го питай каква народност е.
190
0
 
9
 
! Отговори
Рамазан преди 9 години
Само *** сладко си чопли носа и люпи слънчогледа пред телевизора, като гледа поредния турски сериал и слуша новините на турски език.
189
1
 
5
 
! Отговори
SS преди 9 години
Украински май вдигна кръвното и отиде за лекарства.
188
3
 
15
 
! Отговори
коко преди 9 години
До украинецРаботил сьм в Украйна Русия.и в повечето страни в Европа.Не познавам по големи мошенници от хохлите.За нищо не стават.Принципа е цьщия./ВЗЕМИ ПАРИТЕ А ПОСЛЕ МОЖЕ И ДА НЕ СВЬРША НИЩО./Лощото е че тези медий в повечето случаи получават пари за да побликуват льжи и измами.Мошенникьт си е мошенник и украинец си е украинец.В Германия когато тьрсиш работник питаш работник ли е или украинец/хохол/
187
1
 
4
 
! Отговори
SS преди 9 години
Украински стига си чел глупости ами ела да си довършим разговора
186
2
 
8
 
! Отговори
SS преди 9 години
Аз не съм срешнал руснак който да ме марази по презункция и съответно да иска да ме пречука
185
1
 
1
 
! Отговори
SS преди 9 години
До украинецE kak togawa tam viweqt tolkowa hora
184
16
 
6
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До SS-----------В Русия проблема е не дали има омраза към някое малцинство.Проблема в Русия е че има омраза към човека въобще и живота му не струва пукната пара.
183
1
 
8
 
! Отговори
SS преди 9 години
Украински я кабжи според тебе в Русия през времето имало ли е накъкъв вид омраза спрямо украинското малцинство
182
2
 
4
 
! Отговори
SS преди 9 години
До ukrainecТи наистина си объркан.
181
2
 
13
 
! Отговори
Ss преди 9 години
Вярвай ми , че дори и след събитията от последната година където и да срешнеш руснак или българин или сърбин и той разбере от коя страна си и какъ по народност, макар и да не го покаже в душата му нещо ще трепне (ние сме от една кръв). А от друга страна нито един европеец нама да те посрешне истински дружелюбно.
180
11
 
7
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До SS---------Има около 10 милиона украинци в Канада,САЩ и Австралия и около 3 милиона в Западна Европа.Западна Украина е била 300 години част от Австро-Унгария.Има и 8 милиона украинци под земята-уморени от глад от руските *** само за една година -1933.Така че ние знаем какво е Европа и Америка и какво е Русия.Няма нужда българите да ни учат.
179
1
 
10
 
! Отговори
SS преди 9 години
Единственото което ще стане с Украйна е , че като нас ше изгуби традициите и самостазнанието си. А това са нещата които както сам отбеляза от 9 век насам способстват за това днес тиебе да те има и ти да се наричаш украинец.
178
3
 
11
 
! Отговори
SS преди 9 години
До украинецУкраински, Приятелю много искам да влезете е ЕС да поживеете там някоя година да осъзнаете, че това дето си мислите че ще намерите в ЕС там го няма и пак да си поговори. Но много се съмнявам че ще е възможно. Вашият проблем не е в руснаците и никога не е бил. Мислиш си че ако Украйна стане част от стара европа всичко ще тръгне по мед и масло но това няма да се случи . Пример БЪЛГАРИЯ.
177
8
 
3
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До ц.ц.-----------Ние нямаме никакви проблеми че парите идват от Америка.Важното за парите е не от къде идват-важното е въобще да идват.
176
16
 
5
 
! Отговори
украинец преди 9 години
Руснаците са смесица от скандинавци одмурто-мордовци-финландци+множество изостанали славянски племена +татари и китайци.От китайците са им ушнките и *** и пелмените,от украинците-името-Рус,от българите религия и писменост.Какво свое имат не се сещам,щото танка Т-34 както се оказа е РолсРоис а Калашника-измислен от пленения Хуго Шмайзер.
175
9
 
10
 
! Отговори
ц.ц. преди 9 години
Защо не пишете че в УКРАЙНА е забранена дори ЕВРОНЮЗ и журналистите които казват истината са малтретирани и гонени от страната.Защо не питате кой плаща на тези телевизий за да работят и че парите идват директно от Америка.
174
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 266Татарите са коренното население, това което е останало там след като Руската Империя завладява полуострова от Османската Империя.97% одобрение, ама половината са подменени бюлетини
173
8
 
6
 
! Отговори
Класов враг преди 9 години
До украинецПреиначаването на историята е черта на "укрите" - къде забравяш ролята на Новгородското княжество?!? Обратно в училище!
172
0
 
4
 
! Отговори
до 266 преди 9 години
Ей да не се побъркаш трябваш ни здрав а не да станеш пенсионер на малка възраст!!!