"Нюзуик": Българска "Желязна завеса" пред бежанците

Списанието акцентира върху градежа на мрежата по границата ни
19 апр 2015 18:21,
258
"Нюзуик": Българска "Желязна завеса" пред бежанците
Снимка: архив, Булфото

"Мигранти се сблъскват с жестоко отношение, а България отново издига "Желязна завеса", пише американското списание "Нюзуик" по повод случая с двама иракски бежанци, за които се твърди, че са починали от измръзване и раните си от турската страна на границата с България, след като били бити от български  граничари.

Припомня се и призивът на Върховния комисариат на ООН за бежанците към българските власти да разследват случая.

"Нюзуик" цитира Борис Чеширков, говорител на българското представителство на Върховния комисариат на бежанците към ООН, който казва, че все още не са ясни обстоятелствата, при които за починали двамата иракчани, и посочва, че издигането на огради по границата не решава проблема с миграцията.

"Миграционните потоци изискват управленски решения. Обезпокоени сме от това, че използването на сила може да изложи хора на риск, като принуди бежанци да поемат опасен път през планините", казва той.

"Нюзуик" пише, че отказвайки на бежанците достъп до страната, България нарушава задълженията си да гарантира правото да се иска убежище. Списанието отбелязва, че вместо това България, която се стреми да се присъедини към Шенгенската зона, планира нови ограничения, имайки пред изграждането на стена по границата си с Турция.

Посочва се, че българските власти отхвърлят твърденията за насилие към търсещи убежище и цитират говорителя на Министерството на външните работи Бетина Жотева, която казва, че страната ни е подложена на голям натиск заради наплива на бежанци и нелегални имигранти, че през март е обявен нов план за интегриране на бежанците, но има нужда от по-голяма финансова подкрепа от страна на ЕС.

България има сериозен ангажимент да защитава външните граници на ЕС и няма намерение да не изпълнява тези си задължения, цитира "Нюзуик" думите на Жотева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Човека каза прийути ....а сега де
103
22
 
4
 
! Отговори
до Кирил Софийски преди 9 години
"ГКПП та са отворени за всякакви бежанци. Няма нито един спрян ,няма нито един върнат!"Глупости, не си запознат:Нашите имат уговорка с турските граничари да връщат бежанците от тяхното КПП, затова те атакуват браздата, заради което е оградата, която обаче няма да помогне, щото и всичко да оградят, онези ще почнат с лодки. Тогава нашите ще трябва да ги давят (вместо само бият като сега) и ще стане още по-голям скандал.И недей нарича баш пък янките "глупави", щот се излагаш максимално.
102
0
 
36
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 9 години
Глупавите Янки пак се исказват неподготвени ! Това не е Българска , Шенгенска ограда ! ГКПП та са отворени за всякакви бежанци. Няма нито един спрян ,няма нито един върнат! Оградата е против нелегални бежанци и терористи !
101
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега ще видите как Тиквата ще се окаже негодника който причини смъртта на 700-теудавили се край Италия.С издигането на ограда по турската граница българите се оказаха хитлеристите на 21 век.
100
6
 
1
 
! Отговори
Баба Меца преди 9 години
До Анонимен 150 С тия "танкери", дет' ги предлагаш, ще ги карат в наливно състояние, нали? Само че първо трябва да ги втечнят...а е известно кой "втечняваше" хора и да ги обръщаше в "газообразно" състояние...Та, това ли искаш?
99
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kude e nashiat chehlio, prezidenta, za da no zashtiti
98
0
 
28
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
До бгАма то ограда имаше - *** евроатлантиците я бутнаха :)))
97
0
 
48
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Тия от щатите явно ни мислят за аборигени - *** то тва си заслужаваме с днешните управници - алооо демократите от щатите - вие що си не разградите границата с Мексико например - ай сиктер ...
96
0
 
48
 
! Отговори
бг преди 9 години
2 000 000 бежанци към самолетите и марш в САЩ и Германия. Тук имаме достатъчно талибани които неплащат нищо а ги рантутим с нашите данъци. Оградата трабва да бъде изпълнена
95
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като са толкова загрижени да докарат два танкера в Европа и да натоварят колкото събере и хайде към САЩ. Ми нали това им е плана унищожаването на арабския свят и европейската общност заедно.
94
4
 
0
 
! Отговори
Галя преди 9 години
До 129!Браво!!!
93
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пропаганда като от времето на Студената война. "Гласът на Америка" пак граче лъжи, "Свободна Европа спира бежанци", а "Дойче веле" пак си плюе по България.
92
1
 
20
 
! Отговори
Христаки преди 9 години
Не знаех,че в Нюзуик работят турци.То зер не други не виждам да им пречи оградата.
91
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ги товарят на самолети и да ги пращат в САЩ или Германия. Защо ги спират? И защо Мексико е оградено с бетонна мрежа и рушат тунелите на свободолюбивите мексиканци?
90
1
 
37
 
! Отговори
А преди 9 години
САЩ винаги са били със двойни стандарти. Обвиняват ни за оградата, а тяхната ограда с Мексико ??? А това че там също умират емигранти ??? Да не би границата на САЩ да е отворена ???? Да не би да нямат ограда ?!?!? Ех тия двойни стандарти бе , ц ц ц ц
89
2
 
33
 
! Отговори
Граничар с куче преди 9 години
Какви бежанци, бре? Аз доколкото знам, у турско война нема, начи нема как да има бежанци. Любопитно ми е, тия същите дето напъват да идват у нас, ако вземем да им ги телепортираме на американците par avion, как ще реагират? Щото тия "бежанци" колкото е логично да са у нас, толкова е логично и да са в щатите или в Индия.
88
1
 
22
 
! Отговори
Хо преди 9 години
Израел спряха проникването на атентатори самоубийци, благодарение на изградените високи, бетонни огради. Това предизвика много критики на международно ниво, но спаси и спасява човешки животи.Истината е, че когато ножа опре до кокала започваш да пееш друга песен и вече не ти пука от мнението на другите, които нямат този проблем.
87
0
 
10
 
! Отговори
ba4e kiko преди 9 години
ЛОС ЗЕТАС СРЕЩУ КАРТЕЛ ДЕ БАНКЯ
86
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма човек в България (освен продажниците от ХК), който да не иска здрава и надеждна ограда срещу натрапниците!
85
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По цялата граница с Турция трябва да има огромна, висока, масивна ограда, с мрежи и шипове, да тече ток с голям волтаж и минно поле 100 метра.