"Нюзуик": Българска "Желязна завеса" пред бежанците

Списанието акцентира върху градежа на мрежата по границата ни
19 апр 2015 18:21,
258
"Нюзуик": Българска "Желязна завеса" пред бежанците
Снимка: архив, Булфото

"Мигранти се сблъскват с жестоко отношение, а България отново издига "Желязна завеса", пише американското списание "Нюзуик" по повод случая с двама иракски бежанци, за които се твърди, че са починали от измръзване и раните си от турската страна на границата с България, след като били бити от български  граничари.

Припомня се и призивът на Върховния комисариат на ООН за бежанците към българските власти да разследват случая.

"Нюзуик" цитира Борис Чеширков, говорител на българското представителство на Върховния комисариат на бежанците към ООН, който казва, че все още не са ясни обстоятелствата, при които за починали двамата иракчани, и посочва, че издигането на огради по границата не решава проблема с миграцията.

"Миграционните потоци изискват управленски решения. Обезпокоени сме от това, че използването на сила може да изложи хора на риск, като принуди бежанци да поемат опасен път през планините", казва той.

"Нюзуик" пише, че отказвайки на бежанците достъп до страната, България нарушава задълженията си да гарантира правото да се иска убежище. Списанието отбелязва, че вместо това България, която се стреми да се присъедини към Шенгенската зона, планира нови ограничения, имайки пред изграждането на стена по границата си с Турция.

Посочва се, че българските власти отхвърлят твърденията за насилие към търсещи убежище и цитират говорителя на Министерството на външните работи Бетина Жотева, която казва, че страната ни е подложена на голям натиск заради наплива на бежанци и нелегални имигранти, че през март е обявен нов план за интегриране на бежанците, но има нужда от по-голяма финансова подкрепа от страна на ЕС.

България има сериозен ангажимент да защитава външните граници на ЕС и няма намерение да не изпълнява тези си задължения, цитира "Нюзуик" думите на Жотева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има нещо неточно хем са бити от български граничари пък са починали от турската страна ,ами Турската страна какво е правила че не им е помогнала .И като са толкова загрижени от Америка да осигурят у-вия да останат в Турция докато със самолет си ги приберат в Америка или американците са загрижени ама само на думи.
63
0
 
0
 
! Отговори
do103 преди 9 години
До АнонименТези цифри нямат нищо общо с истината.. Актуални данни има навсякъде в мрежата, защо ли реши да си измисляш ?
62
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странно как се пишат такива негативни статии само за България, а ако става въпрос за западна страна мълчат. Ето ви статия от Уикипедия: Сеу̀та (на испански Ceuta) е автономен испански град, разположен на средиземноморския бряг на Северна Африка, срещу Гибралтар.През 2002 година, в опит да намали вълната от нелегални имигранти от Мароко, испанското правителство изгражда петметрова ограда, с телени заграждения около целия град.Оградата и нейната сянка се виждат от сателит и могат да бъдет видени чрез Google Earth.
61
2
 
37
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Внимавайте! Можеби такива статии са с цел да се получи точно този ефект. Да се настройват хората един срещу друг. По този начин се подготвят войни. Американците търсят хора, които да се бият по света вместо тях. Не се поддавайте на евтина пропаганда! Американците имат сериозни етнически и расови проблеми. Те искат да настройват хората един срещу друг, за да решат тези проблеми с война. Зад тази политика се крият хора, които са майстори на манипулацията и на прането на мозъци.
60
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да живее свободен и независим Тексас
59
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прав е "Нюзуик"! Я вижте как е в САЩ. Над 3000 км. Еко пътека между тях и Мексико. Безгранична наглост!
58
1
 
25
 
! Отговори
преди 9 години
Предлагам заедно с оградата да се направи и ров дълбок поне 3 метра така ще хващаме и по някой трафикант
57
1
 
46
 
! Отговори
Оня с коня преди 9 години
САЩ ми паднаха в очите окончателно. Това са долни лицемери. Подпалиха Близкия изток и Северна Африка и прогониха милиони хора от домовете им и сега ние сме виновни, че си пазим държавата от терористи и всякаква ***. Няма такива лицемери и нахалници, уникални са. Но удара е срещу ЕС като цяло и се удря по най слабото звено. Сега ние сме най-слаби и ни удрят. Но не прощават и на Гърция, Италия, Испания и Португалия. Кога ли Ес ще се опомни, че САЩ полека лека ни изолират с военни конфликти, кога?
56
0
 
25
 
! Отговори
?!? преди 9 години
За Америка емигрантите са със зелена карта, тук са като скакалци на гола нива по-силния яде. Така че Нюзоик да си............!
55
0
 
23
 
! Отговори
НЕ'А МЕСТО преди 9 години
Тука няма място като в САЩ! В САЩ има 50 милиона емигранти, но и 350 милиона население и огромна теротория и иконимика, тука нямаме нито еднотото от двете!
54
0
 
36
 
! Отговори
Браво на Граничарите преди 9 години
Браво на тези, които са ги били!!! БРАВО ТАКА СЕ БРАНИ ОТЕЧЕСТВО!!!
53
0
 
8
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Изкелифещена работа!
52
3
 
16
 
! Отговори
до 84 преди 9 години
Как да не е истина! Разбира се, че е истина. Ние сме се превърнали в асоциална, неолиберална, дяснокапиталистическа бананова Държава, "управлявана" от бананов генерал, турен от Олигархията, за да и даде 16 милиарда лева, и 'партия' от неграмотници, които не можеха и да си помислят за високопоставена работа с ниското си ниво инв средно образование.
51
0
 
9
 
! Отговори
Kiril преди 9 години
Ami vzemete si gi v America. I bez tova taia voina e do goliama stepen vasha rabota. Ne che Sadam ne si e na mqstoto sega, no haide da ne prekaliavate
50
2
 
29
 
! Отговори
gtf преди 9 години
не телена ограда - бетонна стена трябва с минно поле. За тва се казва граница...
49
1
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Кой е наложил на България задължение да приема бежанци? Ако България сама сие наложила задължението можеда се откаже отнего Ако друг го е наложил да наложи задилжение и а богатата Япония Арабските емирства и на Саудитска арабия с достатъ4но голяма територия и богатство Наскоро Дубай купи картина за 300 милиона долара а бедния българин да посреща бегълци от арабския свят е гавра А това са си бъдещи войни на исляма троянски коне...
48
6
 
11
 
! Отговори
такова... преди 9 години
... нечовешко отношение нямаше и при бай Тошо. А "Желязната Завеса" по българската граница е корупционен проект за източване и транчфериране на парите на Данъкоплатеца в джобовете на ГЕРП Предриемачи. Особено последните 80 км, които Борисов обяви за стратегически, за да може да избере ГЕРП Предриемачи без конкурс и присвои %
47
2
 
18
 
! Отговори
уе преди 9 години
Ем ще си правим каквото трябва а американците да платят обезщетение на индианците за геноцида
46
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Василев Каква ,,демокрация ? Демокрация на (старо)гръцки означава -свободен народ. Демокрация за пидерите ,за дву и триполовите .Именно вие сте расисти и ксенофоби. криещи се зад мантрата ,,демокрация,,Малцинство поругаващи морала ,религията ,особенно хрискиянството,налагащо извратеността си, над Болшинството.Защо ,,защитници на демокрацията ,,не се опълчите на шествията ,,ВАФЕН СС,,на пречупините кръстове и нацистки знаци в Украйна, Ритва ,Латвия и други. Ха, х,защитници на ,,демокрацията,,
45
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам чувството, че този форум е притегателен център на два типа *** маймуни: платени руски форумни *** и гаври на еволюцията.