"Нюзуик": Българска "Желязна завеса" пред бежанците

Списанието акцентира върху градежа на мрежата по границата ни
19 апр 2015 18:21,
258
"Нюзуик": Българска "Желязна завеса" пред бежанците
Снимка: архив, Булфото

"Мигранти се сблъскват с жестоко отношение, а България отново издига "Желязна завеса", пише американското списание "Нюзуик" по повод случая с двама иракски бежанци, за които се твърди, че са починали от измръзване и раните си от турската страна на границата с България, след като били бити от български  граничари.

Припомня се и призивът на Върховния комисариат на ООН за бежанците към българските власти да разследват случая.

"Нюзуик" цитира Борис Чеширков, говорител на българското представителство на Върховния комисариат на бежанците към ООН, който казва, че все още не са ясни обстоятелствата, при които за починали двамата иракчани, и посочва, че издигането на огради по границата не решава проблема с миграцията.

"Миграционните потоци изискват управленски решения. Обезпокоени сме от това, че използването на сила може да изложи хора на риск, като принуди бежанци да поемат опасен път през планините", казва той.

"Нюзуик" пише, че отказвайки на бежанците достъп до страната, България нарушава задълженията си да гарантира правото да се иска убежище. Списанието отбелязва, че вместо това България, която се стреми да се присъедини към Шенгенската зона, планира нови ограничения, имайки пред изграждането на стена по границата си с Турция.

Посочва се, че българските власти отхвърлят твърденията за насилие към търсещи убежище и цитират говорителя на Министерството на външните работи Бетина Жотева, която казва, че страната ни е подложена на голям натиск заради наплива на бежанци и нелегални имигранти, че през март е обявен нов план за интегриране на бежанците, но има нужда от по-голяма финансова подкрепа от страна на ЕС.

България има сериозен ангажимент да защитава външните граници на ЕС и няма намерение да не изпълнява тези си задължения, цитира "Нюзуик" думите на Жотева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди да пише за нашата огеада, това американско списание да напише материал и снимки за оградата и минното поле между Сащ и Мексико!Някой да ги приключва вече американските простотии, лицемерие и двоен стандарт!
83
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Даже е много малка оградата. Трябва по-голяма, по-висока, по-масивна ограда да издигнем и да тече ток по нея.
82
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американският Нюзуик води злостна антибългарска кампания, а тук някои "българи" мразели Русия и възхваляват Америка. Която уж ни е съюзник,а гледа как да ни забие нож в гърба. "Господи, пази ме от "приятелите" ми! От враговете си сам ще се опазя!"
81
0
 
32
 
! Отговори
2 преди 9 години
Нагли американци..да ги питам аз защо не отворят границата със Мексико и защо не пускат майка от България да види сина си в САЩ...нещастници...
80
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За Путин ще има ли статия?Или да си лягам.
79
0
 
18
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
сащ запали огъня и иска бг да го туши
78
0
 
27
 
! Отговори
Idealist преди 9 години
Империята на лъжата прогони милиони хора от родните им места и хиляди хладнокръвно изби. Сега ни обвинява, че издигаме желязна завеса. Двулични мерзавци!
77
1
 
16
 
! Отговори
наблюдаващ преди 9 години
Да,колега там много е вероятно да започне Пролет.Но,ще бъде Чиканос Пролет!Само си представете като се надигнат мексиканците родени там(наричани подигравателно чиканос).И някои като заизвиват като стари пружинни грамофони:САЩ никога не са анексирали чужди територии(!?)...Моляяя,...ами Тексас,Ню Мексико,Калифорния,да не са подарени територии?
76
1
 
27
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
да се премахнат мрежите , по-хуманно е на тяхно място - пехотни мини !
75
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците да си ги вземат при тях ,като са толкова загрижени.
74
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами те защо не махнат оградата с Мексико и тогава да ръсят мозък.....
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
брей, Чампоева ли, Жотева ли, що ли.
72
0
 
29
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
Който "подпали" Бл. изток, - който покрепи терористичната организация "Братя мюсулмани" в Египет - който превърна Либия в център на тероризма на Бл. изток, - който подкрепи , финансира и въоръжи така наречените борци за демокрация в Сирия, които в последствие се изродиха за ИД...- който затваря очи пред вече милионите невинни жертви - и християни и мюсулманинека те поемат грижата за тези хора и да не ни учат как и от кого да браним националните интереси на Бг.
71
1
 
51
 
! Отговори
Павлова преди 9 години
Виж ти, не знаех, че България на юг се е разпростряла до Ирак! Какви чудеса ни се случват! Вероятно от сп. "Нюзуик" не знаят, че България не е длъжна да приема "мигранти" според никакви международни правила, закони и спогодби. А само бежанци, но когато тези бежанци са от съседни държави. Американците да бяха отпуснали няколко милиарда, та да им дадем временен подслон и да ги храним, обличаме и прочее. Ние себе си не можем вече да изхранваме благодарение и на тях, те седнали да ни мъмрят. Що щат иракчани на границата ни с Турция? Нека да отправят това запитване към турския Ердоган. А Върховният
70
0
 
40
 
! Отговори
край преди 9 години
По никой международен акт хората които пресичат нелегално българската граница не са "бежанци" България не може да бъде упреквана в нищо. Ограда и калашници и всичко ще е ОК.
69
0
 
4
 
! Отговори
a преди 9 години
do chach molia ti se plati i za siganite.
68
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първо да си премахнат оградата с мексико
67
0
 
48
 
! Отговори
Мексиканец преди 9 години
Как изглежда сигурността по границата между САЩ и Мексико? Издигната е 651 милна (1042 км) ограда, по-голямата част от която от 2005 г. насам.
66
3
 
48
 
! Отговори
11 преди 9 години
Янки, налягайте си парцалите и спрете да убивате ***!
65
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нали са бежанци в турция, първата страна в която са влезли.. там нали са братя? за какво им е по-насам да идват..