Никога няма да приемем анексирането на Крим!

Не се опитваме да изолираме Русия, уверява шефът на НАТО
26 май 2015 20:02, Елка Василева
265
Никога няма да приемем анексирането на Крим!
Йенс Столтенберг. Снимка: архив, Reuters

В ексклузивно интервю за руския вестник "Новая газета" генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг казва, че въпреки трудните времена и напрегнатата обстановка заради анексирането на Крим Алиансът ще държи отворени каналите за политически диалог с Русия. "Ние не се опитваме да изолираме Русия" и е "много важно да поддържаме пряк политически контакт", добавя той.

Столтенберг разказва за последна си среща с руския външен министър Сергей Лавров преди няколко дни. "Разбира се, нашите мнения по най-важните въпроси, включително и за Украйна, полярно се различават. Аз потвърдих позицията на НАТО, която се заключава в това, че ние не признаваме незаконната, нелегитимна анексия на Крим, и призовах Русия да прекрати подкрепата си за сепаратистите в Източна Украйна. Но ние обсъдихме и въпроса за връзката по военните канали. Аз отбелязах важността на предсказуемостта и прозрачността на всяка военна активност, включително и на ученията. Това е особено важно в днешната обстановка, защото и НАТО, и Русия засилиха военното присъствие по границите си", отбелязва шефът на Алианса.

На въпрос за Минските споразумения Столтенберг казва, че те са най-добрата възможна основа за мирно уреждане на конфликта в Източна Украйна по пътя на преговорите и посочва като едно от условията за изпълнението им Русия "да прекрати подкрепата си за сепаратистите".

"Руски военни инструктори ги обучават, Русия ги снабдява с оръжие и бойно снаряжение, с техника, изпраща свои военни в контролираните от тях райони", обяснява той.

Запитан има ли доказателства за тези твърдения, Столтенберг отговаря, че "доказателствата следват едно след друго, включително и данните от нашето разузнаване".

Той припомня как Москва е отричала изпращането на свои войски при анексията на Крим, като е прехвърлила свои войници там без опознавателни знаци, а после е признала, че там е имало пряко участие на руската армия.

"Разузнавателните служби на страните от НАТО публикуваха снимки, но всеки път Русия просто отричаше фактите, оспорваше истинността на снимката или съвпадението с конкретната местност. Ние имаме голям обем различна информация, доказващ военното присъствие на Русия в Източна Украйна. ... Може да не вярвате на нас, но интервюта със семейства, с войници има на открит достъп", казва Столтенберг.

На въпрос дали сътрудничеството между НАТО и Русия може да се възобнови след реализирането на Минските споразумение даже при запазване на статуквото в Крим, шефът на НАТО отговаря: "Да, ние настояваме за изпълнение на Минските споразумения за уреждане на кризата в Източна Украйна, но това съвсем не означава, че сме готови да се съгласим с анексирането на Крим".

На друг въпрос за засилването на военното присъствие на НАТО на териториите на новите страни членки, Столтенберг отговаря: "Всичко, което правим в източната част на НАТО, е в пълно съответствие с нашите международни задължения. Да, ние засилихме военното присъствие, но то е много по-ниско от всяко разумно определение за съществени бойни сили. Това е отбранителна мярка, тя е пропорционална и е пряк отговор на поведението на Русия."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
2
 
18
 
! Отговори
ЛУД преди 8 години
МРАЗЯ НАТО И МИСЛЯ ЧЕ ТОВА Е МНЕНИЕТО НА ПОВЕЧЕТО ТРЕЗВОМИСЛЕШИ БЪЛГАРИ. ДА СПРАТ НАШИТЕ ВЕЛМОЖИ ДА СЕ ПРОДАВАТ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ И ДА ПОГУБВАТ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД...
136
3
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Хе-хе - тоя пък не признавал - е то що па некой те пита кво признаваш - Крим си е Русия - там 80 процента от населението са руснаци - ше питат те некви еврогейове къде да живеят - *** ти Крим ги не мисли, а гледай скоро как и Новорусия ще обяви независимост :)))
135
2
 
12
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Ние пък не приемаме анексирането на меХико и калифорния, нещо да кажеш отворко?
134
1
 
11
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Този *** направо да си подаде оставката така се обърка като пате в кълчища.1. Русия анексира Крим - Де Юре не е така иначе щеше да каже спрямо еди кой си международен закон и да влезе в международен съд2. Русия има войски в Донбас - единственото което измислиха е че войските са принудени да се уволняват за да нямат връзка с РФ??? като се уволнят как ще ги накараш да рискуват живота си бре "УМНИКО"3. РФ доставя оръжие - Къде са РПГ-29, ПТУРС Метис М и Корнет, ПЗРК Игла С и т.н. модерно оръ
133
5
 
21
 
! Отговори
Константин Сибирски преди 8 години
Никога няма да приемам Освобождаването на България от законната османска власт!Йенс Столтенберг
132
8
 
20
 
! Отговори
Гатьо преди 8 години
Е, Путин ще си го премести в другия крачол!
131
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой го пита тоя ***. Само наште управници му припяват, защото и те са мухльовци
130
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вас никой не ви пита. Гледайте се ЕС и не се налагайте другаде.
129
7
 
27
 
! Отговори
Брежнев преди 8 години
Признавате,непризнавате, Крим е руски !!! Както и АЛЯСКА !!! Ще си я вземем и нея !!! Скоро....
128
0
 
9
 
! Отговори
да-м преди 8 години
"...с демократичните свободи и със развитието на свободен свят" - ха-ха-ха-ха, ти си по сдухан и от комунист бе ***! Те и мутрите бяха за свободен и демократичен свят. И ако не плащаш рекет ти се случват случки. А те те охраняваха. Иначе в техните семейства беше луксозно - скъпи къщи и коли, частни училища. И децата имаха право да се занимават със всичко - даже с дрога- по собствено желание. А у тях слугуваше някой обикновен. Не-престъпник. Дошъл от по-бедно семейство. Аналогия?
127
1
 
18
 
! Отговори
До 167 преди 8 години
Ти добре ли си? Аляска бил е продал Хрухчов !!!!! Аляска е продадена на янките още от императрица Екатерина за 200,000 долара през 1867г за период от 100 години. Така че руснаците ако искат могат да си я взема
126
1
 
17
 
! Отговори
Ганчо преди 8 години
Голяма работа, че имате информация за Руско присъствие. А американските войници - инструктори в Киев какво правят там. Да не берат сливи. Обучават украинските войници. Но забравят нещо важно - едно е да си инструктор в Афганистан, друго в Украйна. Манталитета е друг и Украйна никога не е воювала. И да не забравяме това е изкуствена държава състояща се от поляци, руснаци, татари. Там няма единсто.
125
18
 
4
 
! Отговори
ерго преди 8 години
Това е поздрав за всички усетили духът на Свободата на Америка!Там където-никога не е имало комунизъм-където има РАВЕНСТВО ПРЕД ЗАКОНА-където хората са толерантни към всяко различие-където усещаш свободата ,да си различен и това те прави истински човек-където си съжителстват без хули и нападки всички световни религии-където младежите не стъпват в нощно заведение,преди да са навършили 21 и не ходят в чалгарници-където живее цвета на СветаСАЩ е модел за най - толерантен свят!В САЩ се научаваш да бъдеш оптимист!
124
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пубер наистина... мислят си, че Русия след като покаже мускули на червения площад е непобедима. Мили деца в сегашно време при един световен конфликт победители НЯМА да има.САЩ и Русия могат да нашокат репата на разни мишки от калибъра на Сърбия, Украина, Ирак или ако щете нас, но в конфликт между тях победител неможе да има. И да има оцелял ще трябва да си търси друга планета за живеене.
123
3
 
8
 
! Отговори
SS преди 8 години
Скор скоро една КокаКола ще струва три рубли, нема да се плашите.А на Столтенберг са му приготвили едно чукче 5 кг. за да *** камъни по затворите.
122
16
 
3
 
! Отговори
ерго преди 8 години
САЩ неотклонно следват завета на бащите-основатели на нацията-елиминиране на негативните режими,спъващи прогресът в света и потъпкващи свободата на личноста и прогресивното развитие и възход на човечеството като цяло.САЩ и Западът не са имали и нямат за цел завладяването на чужди държави за постоянно,както евроазиатската империя е правила и прави и сега.Просто всякакви наченки на социализъм и туморът комунизъм,несъвместим с демократичните свободи и със развитието на свободен свят не отговарят на целите им!Затова и Раша отива в талаша...пукайте се от яд ,***!
121
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбойниците от НАТО не могат да се примирят,че някой без бомбите им ще реши,че не ги желае и ще иде при техните противници.Това те никога не могат да простят.Особено американците които искаха да блокират руският флот в Черно море,тази им идея пропадна както пропада шансът им за световно господство.
120
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Da se moliat Rusnacite da ne poludeiat , 4e niama da ostane nishto ot nato, prosto im e bedna fantaziata s kakva voenna mosht razpolagat nemogat da si prestaviat
119
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
koe vi pita, toi i kosovo e naksiran ot amerika ama priemate kakak taka?
118
2
 
21
 
! Отговори
111 преди 8 години
А приемат Косово и имат бази там. А не нарушават ли споразумението с Русия да не се разширяват, или те може , а Русия не. Още повече, че Крим си е исконно руски. Не го ли разбраха