Никога няма да приемем анексирането на Крим!

Не се опитваме да изолираме Русия, уверява шефът на НАТО
26 май 2015 20:02, Елка Василева
265
Никога няма да приемем анексирането на Крим!
Йенс Столтенберг. Снимка: архив, Reuters

В ексклузивно интервю за руския вестник "Новая газета" генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг казва, че въпреки трудните времена и напрегнатата обстановка заради анексирането на Крим Алиансът ще държи отворени каналите за политически диалог с Русия. "Ние не се опитваме да изолираме Русия" и е "много важно да поддържаме пряк политически контакт", добавя той.

Столтенберг разказва за последна си среща с руския външен министър Сергей Лавров преди няколко дни. "Разбира се, нашите мнения по най-важните въпроси, включително и за Украйна, полярно се различават. Аз потвърдих позицията на НАТО, която се заключава в това, че ние не признаваме незаконната, нелегитимна анексия на Крим, и призовах Русия да прекрати подкрепата си за сепаратистите в Източна Украйна. Но ние обсъдихме и въпроса за връзката по военните канали. Аз отбелязах важността на предсказуемостта и прозрачността на всяка военна активност, включително и на ученията. Това е особено важно в днешната обстановка, защото и НАТО, и Русия засилиха военното присъствие по границите си", отбелязва шефът на Алианса.

На въпрос за Минските споразумения Столтенберг казва, че те са най-добрата възможна основа за мирно уреждане на конфликта в Източна Украйна по пътя на преговорите и посочва като едно от условията за изпълнението им Русия "да прекрати подкрепата си за сепаратистите".

"Руски военни инструктори ги обучават, Русия ги снабдява с оръжие и бойно снаряжение, с техника, изпраща свои военни в контролираните от тях райони", обяснява той.

Запитан има ли доказателства за тези твърдения, Столтенберг отговаря, че "доказателствата следват едно след друго, включително и данните от нашето разузнаване".

Той припомня как Москва е отричала изпращането на свои войски при анексията на Крим, като е прехвърлила свои войници там без опознавателни знаци, а после е признала, че там е имало пряко участие на руската армия.

"Разузнавателните служби на страните от НАТО публикуваха снимки, но всеки път Русия просто отричаше фактите, оспорваше истинността на снимката или съвпадението с конкретната местност. Ние имаме голям обем различна информация, доказващ военното присъствие на Русия в Източна Украйна. ... Може да не вярвате на нас, но интервюта със семейства, с войници има на открит достъп", казва Столтенберг.

На въпрос дали сътрудничеството между НАТО и Русия може да се възобнови след реализирането на Минските споразумение даже при запазване на статуквото в Крим, шефът на НАТО отговаря: "Да, ние настояваме за изпълнение на Минските споразумения за уреждане на кризата в Източна Украйна, но това съвсем не означава, че сме готови да се съгласим с анексирането на Крим".

На друг въпрос за засилването на военното присъствие на НАТО на териториите на новите страни членки, Столтенберг отговаря: "Всичко, което правим в източната част на НАТО, е в пълно съответствие с нашите международни задължения. Да, ние засилихме военното присъствие, но то е много по-ниско от всяко разумно определение за съществени бойни сили. Това е отбранителна мярка, тя е пропорционална и е пряк отговор на поведението на Русия."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тва НАТО държава ли е, че не щяла да приема анексирането на Крим? Кой ги пита тези? Кво щели да приемат не е важно, важното е, че хората живеят, трудят се, строят, взимат пенсии и имат руски паспорти!!! Или, казано по-простичко,за да могат да разберат и тези от НАТО, хората в Крим са РУСКИ ГРАЖДАНИ!
116
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фашиста Путин освен че трябва незабавно да върне Крим трябва да плати и огромни репарации на Украйна за войната която разпали там.НАТО да вади чепатата тояга че Путинчо само от това раязбира.
115
2
 
16
 
! Отговори
Путин преди 8 години
Вие кои бяхте?
114
3
 
29
 
! Отговори
Цеко преди 8 години
Ха ха, смешници, те не признавали анексирането на Крим, а Майдана признават ли го ? А кой го направи, от къде започна всичко, ако нямаше Майдан, нямаше да има и Крим.Виждат руска "опасност" и инструктори, а не виждат техните...Какво правят пиндосите там, е на този въпрос да си отговорят, те го знаят много добре, но се правят на "миротворци" !!
113
4
 
31
 
! Отговори
ААААУуууууууууууууу преди 8 години
Тези вече стават смешни-само говорят-не признаваме...не сме съгластни...Путин е лош...Русия е агресор..Еми като е така-скачайте и бе--воювайте с Русия--стига ревахте....Ама шубето е яко...Щото с тези гейове дето ги отглеждате ДАЖЕ в армията си,можете да ходите само на парад--ама гей парад........
112
2
 
31
 
! Отговори
С.Шайгу преди 8 години
Кои сте вия бе-...никой не го интересува вашето мнение.Когато САЩ върне Доменикана и Хаити--тогава и ще говорите...А сега си купувайте повечко памперси и си трайте-НАТОвски смешници.
111
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 169 Ще хуля когото си искам, даже и Русия - бал съм и майката!
110
3
 
26
 
! Отговори
Джона преди 8 години
До мадуриста,За разлика от краварите Путин защитава своите. А краварите отдавна правят квото си искат.
109
6
 
9
 
! Отговори
монархист преди 8 години
Е то остава и да го приемете и утре всеки ще прави каквото си иска, Не че Путин не прави това и вие само гледате...
108
7
 
8
 
! Отговори
Джона преди 8 години
Аляска е продадена от руския цар за 7.2 млн долара през 1867 година. За сведение
107
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците са имали колония на тихоокеанското крайбрежие на Северна Америка, на 50 км северно от Сан Франциско.
106
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Майорски *** та чак вдлъбнат си.Аляска я е продал Хрусчов ,не е загубена ,а калифорния имаш ли представа къде е и че никога не е била Руска
105
0
 
1
 
! Отговори
Радостен преди 8 години
До Луд зa връзвaнеМалко нецензурен, но много готин коментар, разсмя ме наистина. Благодаря ти.
104
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма кой да ви пита , Умирате бавно и мъчително мръсни янки,опитващи се да унищожите православната вяра.
103
3
 
4
 
! Отговори
Джона преди 8 години
Никога не съм чувал че Калифорния е била руска. Мексиканска по може. Някои са толкова *** на тоя фирум че дори и аз немам думи
102
1
 
1
 
! Отговори
Джона преди 8 години
Последното се отнася и за баба ти Ванда, не че ше е кеф
101
18
 
5
 
! Отговори
баба Ванда преди 8 години
*** ще бъде душена, докато не повърне Крим и не плати 1000 милиарда долара репарации на Украйна...
100
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До майорскиТи я биеш ...тя расте ....-------- Доколкото поназнайвам история, в последните 150 години все намалява. Или не съм прав? Първо губи Калифорния, после Аляска, после японците ги бият като маче у дирек при Порт Артур. После губи Полша. Преди 20 години загуби Прибалтика, Грузия и Средна Азия. Миналата година загуби и Украйна.
99
2
 
10
 
! Отговори
Джона преди 8 години
Забравих да включа и трола Нато, той го духа с вдъхновение
98
2
 
21
 
! Отговори
майорски преди 8 години
До до majorskiАз не мразя Русия ....даже ме кефи как затвори сутата на Американците ...А това че Русия ще бъде унищожена ...1) това е една от най богатите страни в Света в момента ...и на ресурси ,,,и на пазари ....да в соц.сферата има какво да правято ще ...но ...да почакаме още 10 години тогава ще говорим ..2) Русия не е в изолация ...ако не си го разбрал 3) До сега все я унищожават Русия вече 1000 години...и кво ...най голямата държава в света..Ти я биеш ...тя расте ....