Никога няма да приемем анексирането на Крим!

Не се опитваме да изолираме Русия, уверява шефът на НАТО
26 май 2015 20:02, Елка Василева
265
Никога няма да приемем анексирането на Крим!
Йенс Столтенберг. Снимка: архив, Reuters

В ексклузивно интервю за руския вестник "Новая газета" генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг казва, че въпреки трудните времена и напрегнатата обстановка заради анексирането на Крим Алиансът ще държи отворени каналите за политически диалог с Русия. "Ние не се опитваме да изолираме Русия" и е "много важно да поддържаме пряк политически контакт", добавя той.

Столтенберг разказва за последна си среща с руския външен министър Сергей Лавров преди няколко дни. "Разбира се, нашите мнения по най-важните въпроси, включително и за Украйна, полярно се различават. Аз потвърдих позицията на НАТО, която се заключава в това, че ние не признаваме незаконната, нелегитимна анексия на Крим, и призовах Русия да прекрати подкрепата си за сепаратистите в Източна Украйна. Но ние обсъдихме и въпроса за връзката по военните канали. Аз отбелязах важността на предсказуемостта и прозрачността на всяка военна активност, включително и на ученията. Това е особено важно в днешната обстановка, защото и НАТО, и Русия засилиха военното присъствие по границите си", отбелязва шефът на Алианса.

На въпрос за Минските споразумения Столтенберг казва, че те са най-добрата възможна основа за мирно уреждане на конфликта в Източна Украйна по пътя на преговорите и посочва като едно от условията за изпълнението им Русия "да прекрати подкрепата си за сепаратистите".

"Руски военни инструктори ги обучават, Русия ги снабдява с оръжие и бойно снаряжение, с техника, изпраща свои военни в контролираните от тях райони", обяснява той.

Запитан има ли доказателства за тези твърдения, Столтенберг отговаря, че "доказателствата следват едно след друго, включително и данните от нашето разузнаване".

Той припомня как Москва е отричала изпращането на свои войски при анексията на Крим, като е прехвърлила свои войници там без опознавателни знаци, а после е признала, че там е имало пряко участие на руската армия.

"Разузнавателните служби на страните от НАТО публикуваха снимки, но всеки път Русия просто отричаше фактите, оспорваше истинността на снимката или съвпадението с конкретната местност. Ние имаме голям обем различна информация, доказващ военното присъствие на Русия в Източна Украйна. ... Може да не вярвате на нас, но интервюта със семейства, с войници има на открит достъп", казва Столтенберг.

На въпрос дали сътрудничеството между НАТО и Русия може да се възобнови след реализирането на Минските споразумение даже при запазване на статуквото в Крим, шефът на НАТО отговаря: "Да, ние настояваме за изпълнение на Минските споразумения за уреждане на кризата в Източна Украйна, но това съвсем не означава, че сме готови да се съгласим с анексирането на Крим".

На друг въпрос за засилването на военното присъствие на НАТО на териториите на новите страни членки, Столтенберг отговаря: "Всичко, което правим в източната част на НАТО, е в пълно съответствие с нашите международни задължения. Да, ние засилихме военното присъствие, но то е много по-ниско от всяко разумно определение за съществени бойни сили. Това е отбранителна мярка, тя е пропорционална и е пряк отговор на поведението на Русия."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
8
 
! Отговори
Оракул преди 8 години
Глупости... Голямата Война (ТСВ) започва, когато турция нападне иран... Това ще е началото на края..
36
2
 
14
 
! Отговори
до 47 преди 8 години
Още от края на 18 в. в Русия живеят повече от 100 националности,като тогава 40% са русите,ноо винаги православието е било на първо място и се смята за най-привилегированата религия.Другите вероизповедания могат да изповядват религията си,но нямат право на мисионерска дейност.Не ги мислете руснаците,те няма да допуснат това.Вижте в Европа какво е.Англия е пълна с пакистанци,авганистанци и тем подобни,за франсетата да не говорим.Евроценности са това.
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
52 И като не приемат какво ти знам , че няма как , но да си видял случайно китайска експортна цена която да не в Щатски долари
34
2
 
17
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименРусия и Китай не приемат господстващо то положение на сащ.не приемат долара като световна валута а само като национална парична единица за Сащ. Има не малко доказателства че сащ контролират НПО в Русия и Китай. От разузнаване се потвърждава че сащ насърчават сепаратизъм в Русия и Китай. .корумпират политици ..
33
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КРИМ ВИНАГИ Е БИЛ И ЩЕ БЪДЕ РУСКИ. ЗА ПО МЛАДИТЕ ЩЕ КАЖА ЧЕ ДО 1962 ГОДИНА КРИМ Е БИЛ СЪВЕТСКА ТЕРИТОРИЯ. НО УКРАИНЕЦА НИКИТА ХРУШЧОВ КОЙТО БЕШЕ МИНИСТЪР НА СССР ПО ОНОВА ВРЕМЕ ИМ ГО ПОДАРИ НА УКРАЙНЦИТЕ. СЪЩИЯТ ТОЗИ ХРУШЧОВ ЩЕШЕ ДА РАЗПАЛИ ПРЕЗ СЪЩАТА 1962 ГОДИНА ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА КАТО ЗАКАРА СЪВЕТСКИ РАКЕТИ В КУБА. ОТ УКРАИНЕЦ ДОБРО НЕ ЧАКАЙ. НАЙ ПОДЛОТО ПЛЕМЕ НА ПЛАНЕТАТА СА.
32
3
 
10
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Да пошол к чортовой бабушки!Кат Русия няма втора....
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нато,тия и ония трябва да разберат,а и сигурно вече сс разбрали,че само си говорят и рузнаците няма да се съобразят с тях.А ние сме много малки,смотани и надупени за да даваме акъл.Нека си гледаме собствената ***.
30
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
42 Преди това Русия ще е станала ислямска държава , нали знаеш че тя има вече 20% мюсулмани
29
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
43 Посира ти се тиквата ***
28
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
41 Да е станала тази Република част от Турция КАТО ВИ КАЗВАМ , ЧЕ ТОВА КОЕТО НАПРАВИ ПУТИН НИКОЙ НЕ Е СМЯЛ ДА ПРАВИ а и вървят към обединение в Кипър
27
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът си е ваш ! След 15-20 години ще молите Русия и Китай да ви отърве от исляма !
26
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А междувременно непризнатата северно кипърска турска република празнува своята 31-ва годишнина... Явно е все тая дали НАТО ще признае Крим или не.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
38 Дреме им наистина , очаквания рай се изпари
24
2
 
25
 
! Отговори
шматки преди 8 години
На живеещите в Крим,на Лавров и Путин им дреме на шлифера дали ще приемете анексирането.
23
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
36 Как да няма бе *** , нали Крим бил руски , е как тогава Кърджали да не е турски като е бил тамън два пъти повече време турскиНе ви харесва нали , защото не си давате сметка какво направи джуджетов Кремъл , той бламира това което беше постигнатос цената на 60 млн жертви .Създаде прецедент връщащ ни в 19 век
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
35 Нищо не си разбрал *** , знаеш ли че там всяка страна има право на вето на практика , дори мижавата ни Родина може да спре Великата Америка ако пожелае
21
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
31 Ще се съобрази , няма къде да ходи интересно значи според теб ако Турция окупира Кърджалийски окръг и инспирира дирижиран Референдум , който знаешс какъв резултат ще бъде тогава каква песен ще запееш
20
1
 
31
 
! Отговори
да-м преди 8 години
Този Йенс, дето нищо не зависи от него защо дава изявления? Какво е това НАТО? Слугинаж на САЩ. Май ми се струва, че украинците скоро ще разберат, че са били употребени и захвърлени, защото не са важни за никого, освен за Русия, срещу която имаха глупостта да воюват.
19
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
27 И Кърджали е турски и сега ко праим ЦК-то
18
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може да минат 50 дори 100 години но истината за Крим ще възтържествува , само си представете как са се чувствали в Литва Латвия и Естония 1940 когато пак с плебисцити са били включени в СССР . Поставете се на техно място тогава преди 75 години