Перестройката – преди 30 г. Горбачов отвори кутията на Пандора

Днес реформите му не се одобряват от над 55% от руснаците
28 май 2015 22:00, Елка Василева
377
Перестройката – преди 30 г. Горбачов отвори кутията на Пандора
Михаил Горбачов. Снимка: архив, Reuters

"Другари, без съмнение имаме нужда от реформи." Спирайки с кортежа си в центъра на Ленинград през май 1985 г., за да говори пред събралото се множество, Михаил Горбачов задава тона на бъдещата си политика на гласност и перестройка, която накрая ще се изплъзне от контрола му и ще се стигне до разпадането на СССР, пише Марина Лапенкова от Франс прес.

Това се случва преди 30 години: един апаратчик реформатор, дошъл от Северен Кавказ, е избран за новия генерален секретар на комунистическата партия и налага стил, различаващ се от стила на предшествениците му. Той започва реформи, които променят в дълбочина съветското общество и водят до политика, станала известна под името "гласност и перестройка".

Гласността дава нова глътка въздух на гражданското общество: постепенно се установява свобода на словото, стотици политически затворници и дисиденти са освободени. Престъпленията на Сталиновия терор са извадени на светло.

Скоро резултатите надминават онова, което е замислил Горбачов, смятайки се за застъпник на "социализма с човешко лице". От края на 80-те години атмосферата в Съветския съюз се променя радикално.

С постепенната отмяна на цензурата новите медии никнат като гъби, поставяйки под натиск двата главни официоза "Правда" и "Известия". "Няма правда в "Известия" и няма известия (новини) в "Правда", гласи един виц от онова време.

Макар и финансирани от държавата, новите вестници разглеждат "подривни теми" като бедността или недостига на хранителни стоки и се продават като топъл хляб. Седмичникът "Аргументи и факти" влиза в книгата с рекордите на Гинес с продадени 33 милиона копия.

Страстите се разгарят по улиците, в транспорта, по опашките. През май 1988 г. месечното издание "Новий мир" разкрива, че Ленин - недосегаем идол дотогава в СССР, стои зад първите лагери за опозицията, бъдещия ГУЛаг.

Режимът спира заглушаването на западните радиостанции, слушани всеки ден от около 40 милиона съветски граждани, по оценки на КГБ. Самият Михаил Горбачов критикува по-остро и от тези радиостанции начина на живот в СССР.

Прозрачността постепенно завладява и структурите на държавата: забравени са рутинните и шаблонни речи на депутатите. Парламентарните заседания, излъчвани по телевизията, се гледат повече, отколкото филмите и концертите.

През юни 1990 г. обществото е в еуфория. Приет е нов либерален закон за медиите. Осемнадесет месеца по-късно СССР престава да съществува.

"Гласността беше един от основните фактори, които подкопаха основите на съветската империя и предизвикаха рухването й", отбелязва независимият наблюдател Мария Липман.

А днес? Реформите на Горбачов не се одобряват от повече от 55 на сто от руснаците, според сондаж на независимия център "Левада". Оценката за ролята на последния генерален секретар остава тема на разделение в Русия.

"Прекалено много се съсредоточихме тогава върху изобличаването на грешките на режима. Твърде много идеализирахме Горбачов", казва анализаторът Леонид Никитински. "Перестройката бързо се изтощи."

Наследството на гласността постепенно се изпари с идването на власт на Владимир Путин през 2000 година. Медиите малко по малко губят свободата на тона и мнението от 90-те години, според неправителствени организации като "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл".

"Не става дума за цензура по съветски. Някои медии все още съхраняват независимия си тон, макар че аудиторията им е доста ограничена", казва Мария Липман, споменавайки всекидневника "Ведомости" и тв каналите "Дожд" и РБКТВ.

Тези останки на прозрачност, наследени от гласността, "служат като отдушник на Кремъл за изпускане на недоволството на критично настроената част от обществото", смята тя.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
2
 
! Отговори
Барак Антракса преди 8 години
До dpСнощи световните медии съобщиха, ЧЕ ОТ ПЕНТАГОНА ПОГРЕШНО СА ИЗПРАТИЛИ ОПАКОВКИ СЪС СМЪРТОНОСЕН АНТРАКС на няколко адреса по света. Станала е грешка. Но тази грешка ни разкри с какво се занимават американските военни и клакво ни подготвят? Разработват едни от най-смъртоносните бактерии и вируси за да ги използват като оръжие срещу живи хора. Е това демократично ли е? Прилича на нацистките концлагери и убиването с газ в тях. Демокрация ли е това или най-обикновен американски фашизъм?
112
2
 
6
 
! Отговори
dp преди 8 години
Това вресливите руски слуги сте малко ама нагли, ей. 55% не одобряват гласността - ами това значи примерно 2/3-ти въздишащи по младостта си хора, на които не им стига акъл да видятразликата и ги дразни това, че им се напомня кои са и какви са (никои, каквито винаги са били но не им е било напомняно защото "някои"-те са били в казана).Никой режим неспособен да съществува при свободни медии нито заслужава, нито може да оцелее дългосрочно в днешно време.
111
9
 
5
 
! Отговори
44 преди 8 години
Не Русия,а светът ще го съди един ден!
110
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 134 "Да от 55% руснаци не го одобряват и 90% от от Българите"...наистина ли мислиш,че българите са по-глупави и от руснаците....не ,не ми се ще да вярвам.
109
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали това беше сделката от Малта комунистическата номенклатура да се превърне в колониална администрация на САЩ а народа народа да го духа!
108
3
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Всъщност комунистическата нуменклатура трябва да са му благодарни,в противен случай народите от соца можеха подходят по друг начин
107
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 139Шопе повярвай ми загубите са засекретени. Естествено не могат да скрият загуби във жива сила и там си го казват. Но Загубите в техника са засекретени. Ето до 2007 Брадли БМП се ползва от армията на САЩ в ИРАК. Загубите при офанзивата са смешни 16 машини натъкнали се на мини или улучени от тежки противотанкови системи До 2007 загубите са 300 машини и са заменеин от МРАВ. Брадли е 30 тонна прекрасно защитена БМП (Бмп-1/2 са 15-17т) загуби означава или гръмнати или ремонт в САЩ(сериозен)
106
2
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
През август 1991г. овцата Горби си взе отпуск и отиде да се чипка в резиденцията "Форос" на Крим. По този начин, оставяйки съдбата на 400 милиона души на автопилот, той си взе отпуск и от историята.
105
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 139Концепцията за МРАВ системите е измислена 2-3 година от втората война в Ирак от Американците. Брониранитр Хамери и всички останали БТР и БМП са страдали много от минната война в ИРАК. За това и създават МРАВ системите. От гледна точка общовойскови бой са ОГРОМНИ(над 3м височина и обем) КАМИОНИ които са иделана цел за Танковете, БМП и Прурс на всичкото отгоре заради високия център на тежеста не са проходими. Чак сегашното поколение прототипни джипове и камиони стават адекватни и за арм
104
5
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До БобиЗагубите на САЩ не са засекретени. Осен това предпочитам да имам съюзник, който има MRAP, отколкото ***, който праща войниците си на война в консервни кутии. Самият ти си неадекватен, земи се скрий, казах ти - 123 бронирани машини на месец е идиотизъм по руски. САЩ никога не са имали такива загуби. Още нещо, пише се АФганистан, а не АВганистан.
103
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 136Първоначално идеята не е била такаква. Но решението на проблемите поставени от Авганистан им отнеха 10 години след като се оправиха от разпадането на СССР - Резултатът са новите платформи показано на парада тип легоТайфун - камиони МРАВБумеранг - Тежки колесни БТРКурганец - Средни плаващи БТР/БМП/САУ/ПВО и прочиеАрмата -тежки модулни ситеми - Т-14 танк, Т-15 щурмови БМП, Т-16 Разминираща машина ще има САУ Коалиция СВ и прочие
102
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 133Ами Шопе загубите на САЩ са засекретени Освен това имай предвид че САЩ са ползвали Създадени за подобна служба машини - МРАВ - Минно Резистентни (А)Бронирани (В)Машини. Всяка е оборудвана или с едрокалибрена 12,7 мм картечница или автоматичен гранатомет. СССР автоматични гранатомети успява да прави в Авганистан чак последните години и тогава руснаците почват да имат по-малки загуби и по-малък контингентБмп-1 е неадекватенБмп-2 има добро оръжие но няма броняБТР 60-80 са бронекамиони
101
3
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Боби Отлично. Значи руснаците са пратили зелените си човечета да *** в консервни кутии.
100
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До ШопПо-голямата част от машините са БТР(колесни) и Мт-лб(верижни) машини които по принцип СССР е пускал като кремвирши Гражданските варианти на МТ-ЛБ вече 50 години се ползват навсякъде като всъдеходи. единствената разлика с военните е бронестоманата. БТР-60 са с 2 бензинови двигателя от ГАЗ камион и единственото въоръжение са 2 картеници, БТР-70 са с един двигател пак бензинов а в последствие дизелов от КАМАЗ. БТР-80 който е модел Авганистан има картечница стреляща на по-големи ъгли и толкоз
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да от 55% руснаци не го одобряват и 90% от от Българите
98
4
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До БобиЗагубени са 15000 бронемашини при засади------------- Какво ги смяташ в долари, бре тивеник? Ти имаш ли представа каква цифра е 15000? За 10 години това е по 123 на месец.123 бронирани машини на месец руснаците са давали курбан. Кога САЩ е имала такива загуби? А персонала, който си отива задно с машините, и той ли е 4 пъти по-евтин от американския?
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Демокрацията е възможно най лошата форма на управление" У.ЧърчилЗа такава държава като нашата действително е най-лошата.Защото на български "демокрация" се превежда като "слободия"
96
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До vlady 127 продЗагуби на САЩ и сие в Авганистан за 13 години 121 хеликоптера като всеки струва поне 4 пъти повече от съветските , 38 самолета като реално не са изправени срещу ПВО на Моджахедите с ПЗРК Стингър - докладвани са единични пускове на ракети на месец. и 28 граждански апарати някои от които огромни транспортни самолети. Всички самолети са стрували няколко пъти повече от съветските.Да не забравим неустановено количество дронове загубени както в Авганистан така и в Пакистан
95
1
 
7
 
! Отговори
роро преди 8 години
Ако горбито е имал е имал грешка, тя е, че не е бил достатъчно хитър да изтъргува режимите в нашите страни срещу план Маршал за всички тях. Обаче фатална грешка. Но както каза една позната рускиня - откъде такъв акъл, той е бил един (не)обикновен агитатор, а не икономист от същия мащаб.
94
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До vlady 127Ти чуваш ли се бре луди пари в Авганистан. Я се порови малко в историята максимално в Авганистан е имало 1 армия с 68 000 военни 1986 година по това време в Германия е имало 540 000 оборудвани на 100% готови за война войници? Кое според вас е по-скъпо?Загубени са 15000 бронемашини при засади но 3/4 от тях струваха чисто нови по 100000$ парчето при условие, че ТИР мерцедес по това време беше 50000$. Загубени са 111 самолета(36 Су-25) и 340 хеликоптера при убийствен терен.