Столтенберг обеща НАТО да защити Европа

Пак размаха пръст на Русия заради кризата в Украйна
28 май 2015 08:22,
237
Столтенберг обеща НАТО да защити Европа
Снимка: Reuters

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща да защитава териториалната цялост на Европа в обстановка на напрежение по източния фланг на алианса заради кризата в Украйна, предаде ДПА.

"Твърдо ще защитаваме суверенитета и териториалната цялост на всички европейски страни", заяви Столтенберг в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

НАТО ще работи да гарантира, че съседите му Грузия, Молдова и Украйна ще останат стабилни и независими, каза той в мозъчния тръст ден след като обсъди конфликта в Украйна с президента Барак Обама.

"Тези държави не са буферни зони, те са независими суверенни държави. Те имат правото сами да избират по кой път да поемат и ние ще им помогнем по този път", каза шефът на алианса.

Той предупреди Русия да не се меси в стремежите на свои съседи като Грузия или Украйна за присъединяване към НАТО.

"Дали някоя страна ще стане член на НАТО или не ще се реши от тази страни и 28-те съюзници и от никой друг", каза Столтенберг.

Режимът на прекратяване на огъня в Източна Украйна продължава да се нарушава. Страните трябва да постигнат политическо решение на конфликта, заяви шефът на НАТО, цитиран от ТАСС.

Той отново обвини Русия, че подкрепя сепаратистите в самопровъзгласените Донецка и Луганска народна република и че изпраща военна техника и войски на територията на Украйна, а също така отново осъди анексирането на Крим от Русия. По думите му ставащото в Украйна подкопава ключови принципи на европейската сигурност.

Планираното прехвърляне на ракетни комплекси "Искандер-М" в Калининград до 2018 г. фундаментално ще промени баланса на сигурността в Европа, заяви Столтенберг. Той определи такива действия като дестабилизиращи и опасни, като същевременно подчерта, че НАТО не иска противопоставяне с Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Do 171Nali pisax uchite Istoriya,ZA POSLEDNE STOLETIE SEVERNA AMERIKA PROVELA 130 AGRESII V 50 STRANI! Ne pokazvayite kompetentnosta na tineyzhiri ot Yaponiya,smyatat che Rossiya bombila Xirishima i Nagasaki.Visockiyi pel :Smeshno ,ne pravda li smeshno....,da ot takiva komenti stava samo tazhno!
138
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тОВА ЧЕ рУСИЯ Е ГАРАНТ НА ЦЕЛОСТТА НА уКРАЙНА СКАПАНЯЦИ ОЗНАЧАВА ПО МЕЖДУНАРОДНО ПРАВО, ЧЕ УКРАЙНА Е ЗАВИСИМА ОТ РУСИЯ СТРАНА. И ако не слушка, то Русия може да окупира цяла Украйна. Разбрахте ли сега колко сте неграмотни и какви *** аргументи от сорососелски тип вадите.
137
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На тоя няма ли кой да му затвори устата. Само глупости приказва и проблеми създава.
136
0
 
10
 
! Отговори
ясно е преди 8 години
Украйна е като червей, забит в *** на Русия. Смъди и сърби неистово. Затова няма съмнение, че ще има армейска атака. Всичко, което се прави и приказва е само е от категориятяа "военни хитрости". Колко ли е склонен да отстъпи цивилизованата част на света.
135
1
 
15
 
! Отговори
тцЪ преди 8 години
Ще помогне така, както помогна на Кипър едно време
134
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
44% от територията на Европа е Европейска Русия. А щатите имат нула територия в Европа. Та как неевропейци ще защитават Европа. С турската ли армия, чиято европейска територия е 0,25% от територията на еВРОПА?
133
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отнесено към това колко слаба беше Русия в последните 25 години, тя е нападнала много повече държави от САЩ. САЩ имаха потенциал за много повече нападения, но го напрвиха само в няколко случая и то по крайна необходимост.
132
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Broya na *** v Evropeiski strukturi zapochva da previshava vsichki normi.Napomnyam Rossiya nikoga ne napada ,tya vinagi samo se oboronyava i za radost vinagi uspeshno!Nali sme imame izlishni pari da uvelichavame byudzheta na voiska! Palen kretinizm!Prezedent tryabva da bade obrazovan i kompetenten ,ne komsekretar' s "uspeshen ' biznes.
131
4
 
19
 
! Отговори
ЛУД преди 8 години
НАТО КАТО НЕ ЖЕЛАЕ ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ С РУСИЯ КАКВО НА БАЩА СИ ГРЕЗДЕЯ ДИРИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ ???....И САМО УНИЩОЖЕНИЯ СЛЕД ТЯХ И КРЪВ...
130
4
 
17
 
! Отговори
Нон-юзър преди 8 години
Незададеният въпрос е: Кой ще пази Европа от пазача?
129
5
 
8
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Пешко 163на 9 май руснаците показаха няколко много важни неща1. модулни ситеми като лего2. за пръв път добре защитени БМП/БТР/универсални/пво/брм/брем и т.н. включително верижни семейство Курганец и семейство колесни Бумеранг3. За пръв път свръхтежки и защитени верижни семейство АРМАТА БМП/САУ/брем.. тоест мислят за пехотата4. Нов като компановка тип танк за сега с 125мм оръдие но е възможно и 152мм оръдие. Свръхтежко защитен
128
4
 
19
 
! Отговори
Доо Пешко преди 8 години
Не, това, че членуваме в НАТО е заплаха за самите нас. Така доброволно се отказваме от суверенитета си, за което дори си плащаме..
127
2
 
13
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Пешко 161Явно нямаш военно образование ИОК. До преди да приемем да правим команден център в БГ ние за Русия бяхме празна област от НАТО, с минимални ПВО и ЗРК покритие и остаряло руско въоръфжение. Територията не представлява заплаха.Всеки ком център на НАТО смесва цялата придобивана информация от всякакви източници. Това позволява тъй нареченото ситуационна увереност за НАТО командване. Това е и преимуществото на САЩ и НАТО. Този център става ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЦЕЛ при конфликт.
126
6
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Бобине съм се задълбал, сигурно е както казваш. Но на 9-ти май беше голема хвалба, та реших, че нещо ново са разработили, пък то доизкусурявали старото. Мислех си, че поне военно са номер 1, поне така са ми разправяли спецове и разбирачи
125
0
 
4
 
! Отговори
Vans преди 8 години
Боже опази!
124
4
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До До ПешкоЗначи това, че ние сме в НАТО, е заплаха за Русия така ли? Добре, че я има телевизия АЛфа, та да ни покаже какво ще остане от София, когато Вова насочи гибелния си ядрен гняв към нея. Да знаете, че най-безопасно е към Костинброд
123
4
 
14
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До аз 155Русия обяви ли война на Украйна, След това принуди ли я да подпише примирие, След това принуди ли я да подпише мирен договор за това че и предава КРИМ? Не нали? Или направи като Турция вкара войските в кипър и след това просто отказва коментари по въпроса.Подобен сценарии е АГРЕСИЯ и нарушаване на териториална цялост.Крим се спаси от Клане подобно на това в Донбас като ползва казуса Косово. Подкрепен от над 100 страни по света както се хвалеха Хамериканците. Обеяви НЕЗАВИСИМОСТ
122
1
 
7
 
! Отговори
До Пешко преди 8 години
За да разбереш трябва да си наясно с историята, икономическите връзки и политиката на отделните държави, които явно не познаваш. Въпросите кой, кога, как и защо много помагат :-)
121
5
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Пешко 152ако се си задълбал в РФ вътрешно производство ще разбереш че Руснаците реално не получават нова техника.1. Танкове - върви серийно модернизация на стари Т-72 до модела Б3 които са с характериситики за борба с Китайски танкове. Т-90 се пазят за зор заман. Нови Т-90 не са купувани.2. Купуват се Ми-28 и Ка-52 защото всички по-стари хеликоптери не действат нощем3. Купува се Су-30 и Су-34 за замяна на Су-24, Су-30 и Су-35 за Су-27, Су-25 се модернизират4. МиГ-29 само морски версии
120
4
 
32
 
! Отговори
някой преди 8 години
Значи ако САЩ трупа ракети в Европа е законно, ако Русия си мести ракети по нейна си територия е дестабилизиращо... Не го разбирам този свят.